xeper4 27.01.04, 03:46 (mam na mysli najprostszy projektor z tasma filmowa) jaki jest ruch tasmy - ciagly czy skokowy od klatki do klatki? Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: jak działa projektor 27.01.04, 04:25 O ile dobrze pamietam, ruch tasmy jest ciągły, tylko ruchoma przesłona zasłania cyklicznie obiektyw projektora lub żródło światła. To daje złudzenie wyswietlania klatka po klatce. Częstotliwosć, tego już nie pamietam. Link Zgłoś
Gość: cs Re: jak działa projektor IP: 194.255.20.* 27.01.04, 10:05 ruch ciagly z przeslona na obiektywie 24 klatki/sec Link Zgłoś
Gość: dfg Re: jak działa projektor IP: *.e / 213.25.195.* 27.01.04, 11:52 Niezupełnie. Szpula kręci się równomiernie, ale tuż przy obiektywie jest pewien luz i "ząbek", który skokowo przesuwa taśmę. W momencie przeskoku obraz jest zasłaniany przez wirującą przesłonę. Więc każda ramka jest zatrzymywana na ułamek sekundy w bezruchu. Tak było w projektorze 8mm mojego dziadka :) Link Zgłoś
Gość: cs Re: jak działa projektor IP: 194.255.20.* 27.01.04, 12:54 oczywiscie, taka sama zasada jak w zwyklym aparacie fotograficznym, synchronizacja przesowu z pozycja klatki. Iles tam... zabkow na klatke. Mowiac "analogowo" mam na mysli, ze tasma nie jest przewijana skokami co klatke, tylko szybciej, powiedzmy 5 czy 6 skokow na klatke. No tak, to jest przesow skokowy. Link Zgłoś