Dodaj do ulubionych

Niemiecki laptop - pytanie

IP: *.chello.pl 05.01.10, 21:00
Witam,

Mam w dyspozycji laptopa rodem z Niemiec, z zainstalowanym windowsem xp
professional, z niemiecka klawiaturą. Pytanie brzmi:

1. jak najprosciej zainstalować polski interfejs?
2. czy jesli pozycze windowsa i wpisze numer seryjny windowsa, ktory znajduje
sie na spodzie laptopa to system bedzie legalny?

nadmieniam, ze znana jest mi nakladka na windowsa pozwalajaca
zmieniac jezyki, ale nie mogę jej znaleźć w internecie, a z tego co slyszalem
lepiej zainstalować nowe oprogramowanie..

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Niemiecki laptop - pytanie 05.01.10, 21:11
      > 1. jak najprosciej zainstalować polski interfejs?

instalujac polski system

> 2. czy jesli pozycze windowsa i wpisze numer seryjny windowsa, ktory znajduje
      > sie na spodzie laptopa to system bedzie legalny?

moim zdaniem tak. moim zdaniem nie lamiesz licencji. kupuje sie prawo do
      korzystania z systemu a nie nosnik, a numer seryjny dalej jest na tym samym
      sprzecie. Mysle ze ktos z MS moglby to doprecyzowac.
      • krzysztofsf Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 00:38
        To bedzie ten sam windows zainstalowany na 2-ch komputerach - czyli niezgodnie z
        licencja.

Z tego co wiem, MS robi wyjatki np. dla urzedow - znam przypadek zakupienia
        sporej partii komputerow poleasingowych z Niemiec i instalacji polskiego
        windowsa z posiadanych wczesniej nosnikow, wraz z deklaracja ze strony MS, ze
        beda honorowac niemieckie naklejki licencyjne.

Jesli autor watku ma fakture na zakup w Niemczech swojego laptopa wraz z
        systemem, moze pokorespondowac mailowo z Microsoft i z dystrybutorem marki na
        Polske, ale watpie, zeby cos osiagnal poza propozycja zakupu OEM na Polske. Ale
        moze chociaz uda mu sie wydusic jakas znizke?
        • tiges_wiz Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 01:03
          ale nosnik to nosnik, nie jest wyroznikiem specjalnie (jest tylko jednym z
          elementow). systemy sa rozrozniane po kluczu seryjnym, wiec ten sam windows
          oznacza windows o takim samym kluczu seryjnym, a nie windows instalowany z tego
          samego nosnika. do uznania systemu za autentyczny wystarcza 3 elementy. on ma
          fakture, naklejke i manual.

trzeba eula dokladnie przeczytac i moze nawet zadzwonic do MS co oni na to.
          • krzysztofsf Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 01:37
            tiges_wiz napisał:

> ale nosnik to nosnik, nie jest wyroznikiem specjalnie (jest tylko jednym z
            > elementow). systemy sa rozrozniane po kluczu seryjnym, wiec ten sam windows
            > oznacza windows o takim samym kluczu seryjnym, a nie windows instalowany z tego
            > samego nosnika. do uznania systemu za autentyczny wystarcza 3 elementy. on ma
            > fakture, naklejke i manual.

Zainstalowany Windows bedzie niezgodny z naklejka i faktura.
            Sprawdzenie w rejestrze to potwierdzi.

To mniej wiecej tak, jakbys mial zakupiony program tlumaczacy do jezyka
            francuskiego, a zainstalowany angielski od kolegi.

>
            > trzeba eula dokladnie przeczytac i moze nawet zadzwonic do MS co oni na to.

Lepiej mail. zawsze pozostaje dowod, jesli by wydali opinie po mysli klienta.
            • krzysztofsf Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 01:45
              W uzupelnieniu - watpie, zeby windows "od kolegi" przyjal numer seryjny z
              naklejki od windowsa niemieckiego. Tak wiec dyskusja dotyczy raczej instalacji
              cudzego windowsa.
              • tiges_wiz Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 08:07
                ja na fakturze mam np. Windows XP Home Edition OEM i Windows Vista Home Edition
                OEM. Ja mam watpliwosci. Telefon do MS i tyle ;)
                • krzysztofsf Re: Niemiecki laptop - pytanie 06.01.10, 19:46
                  tiges_wiz napisał:

> ja na fakturze mam np. Windows XP Home Edition OEM i Windows Vista Home Edition
                  > OEM. Ja mam watpliwosci. Telefon do MS i tyle ;)

Ja na starszych fakturach dotyczacych sprzetu do firmy mam jeszcze PL, na
                  nowszych juz sie nie miescilo .
                  Przy fakturze notebooka prywatnego brak wyszczegolnienia zainstalowanego
                  systemu, ale jest (rowniez bez zaznaczenia wersji jezykowej) na specyfikacji
                  sprzetu naklejonej na kartonie.
                  Na naklejce licencyjnej brak oznaczenia wersji jezykowej.
                  Przy okazji zauwazylem, ze juz po pol roku korzystania ze sprzetu, naklejka sie
                  wyciera. Musze spisac za pamieci produkt key, zanim bedzie nieczytelny.
                  • Gość: Arturro Re: Niemiecki laptop - pytanie IP: *.chello.pl 09.01.10, 22:33
                    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mam spolszczenie do windowsa, ale da sie
                    zainstalowac tylko na angielska wersje.. wiec nic tylko zainstalowac nowego
                    windowsa.. w dalszym ciagu pozostaje poblem klawiatury..
                    • tiges_wiz Re: Niemiecki laptop - pytanie 09.01.10, 22:44
                      nie ma problemu ;)
                      klawiatura bedzie wyswietlac tak jak ustawisz w windows. narysowane literki to
                      tylko pomoc a nie to co sie wyswietli tak naprawde ;)

trzeba bedzie pamietac, ze z jest tam gzie y (jak ktos pisze bezwzrokowo to jest
                      bez znaczenia) lub kupic sobie takie najlejki na klawisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka