Gość: hdd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 12:11 System Win XP. W wordzie mam polskie litery, nie mam piszac na forach. Nie ma ich tez w Windows Commander? A byly Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: elanor Re: Polskie litery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 10:04 Ja mam jeszcze dziwniej. Mam polskie litery w wordzie, mam również na niektórych forach i w niektórych skrzynkach mailowych, ale sa takie skrzynki (np na onecie) i takie fora, gdzie polskie litery mi nie wchodzą. Zrobiło się tak niedawno, jakiś tydzień, może dziesięć dni temu. Też mam Win XP. Link Zgłoś
Gość: marta Re: Polskie litery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:16 Ludzie pomózcie! Mnie juz wlasnie prawie calkiem znikly polskie czcionki, zostalo mi tylko "ó". Nie wiem co sie stalo, juz kiedys raz jakis program"przywlaszczyl" sobie "a" z ogonkiem, ale udalo mi sie je odzyskac poprzez wywalenie tego programu (i tak byl niepotrzebny). Teraz nic nie instalowalam, nie wiem co sie stalo. POMOCY, bo mnie szlag trafi! Link Zgłoś
jolajola1 Re: Polskie litery 19.05.04, 00:59 przerabiałam cos podobnego, niestety nic nie pomagąło pamiętam, ze mi tez tylko ó zostało a że działy sie i inne rzeczy, zrobiłam naprawianie XP, znaczy instalacja bez formatowania z opcja naprawiania Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Polskie litery IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 19.05.04, 01:40 Szatańskim pomysłem pewnej firmy (dla uproszczenia nazwijmy ją np. MS) było wymyślenie "stron kodowych". Każda czcionka narodowa ma swoją. Poskie ogonki znikną, jeśli czcionki zostaną przemapowane na zachodnie. Jedyna rada, to przywrócić właściwą stronę kodową (język) w ustawieniach językowych (panel sterowania, opcje regionalne). Natomiast w przeglądarce czasem trzeba zmienić kodowanie na automatyczne lub ISO (w IE siedzi to w menu Widok). Warto wiedzieć, ze polskie czcionki mają dwie strony kodowe - Latin II i Mazovia (praktycznie nie używana). Mogły też wyparofać tzw. substytuty fontów w rejestrze (lub pliku ini w starszych Windowsach). Czcionki typu Arial, Times New Roman czy Tahoma (systemowe) zawierają zestawy polskich znaków. Można to sprawdzić w tablicy znaków. Można wymusić polskie ogonki np. w czcionce Arial Narrow dopisując odpowiednie wartości w rejestrze. Link Zgłoś
Gość: JP Re: Polskie litery IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 19.05.04, 10:32 Zanim reinstalujesz Windows (co jest proste) sprobuj odinstalowac polskie znaki w ustawieniach regionalnych, restarowac system i ponownie je zainstalowac. Naprosciej naprawe WinXP zrobisz z poziomu Windows. Wkladasz plytke instalacyjna do CDROMu i wybiersz opcje instaluj a pozniej naprawy. Link Zgłoś
Gość: marta Re: Polskie litery IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 19.05.04, 09:43 Tak myslalam, ze trzeba bedzie to naprawianie zrobic, ale nigdy tego jeszcze nie robilam i nie wiem, czy to nie spowoduje tez jakichs szkód? Jak juz pisalam, nie jestem zbyt biegla w sprawach komputerowych. Link Zgłoś
Gość: JP Re: Polskie litery IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 19.05.04, 10:36 Przepraszam ten powyzszy post mial sie znalezc tutaj. Link Zgłoś