airdream 07.09.10, 09:50 witam, czy mozna podlaczyc 2 komputery kablem sieciowym aby przeslac dane pomiedzy nimi? Moze ktos dac jakies wskazowki jak to zrobic? Oba laptopy chodza na viscie. Wielkie dzieki! Link Zgłoś Obserwuj wątek
tiges_wiz Re: transfer danych 07.09.10, 10:08 > czy mozna podlaczyc 2 komputery kablem sieciowym aby przeslac dane pomiedzy nim > i? mozna >Moze ktos dac jakies wskazowki jak to zrobic? kupuje sie kabel skrosowany i podlacza do wtyczek trzeba tez ustawic odresy IP: 192.168.0.1, a na drugim 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 (dns i brama sa zbedne przy takim polaczeniu) i juz dobrze by bylo aby byly w tej samej grupie roboczej. trzeba udostepnic folder i juz Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 07.09.10, 14:46 hej, dzieki za info... w tej samej grupie roboczej - mozesz powiedziec blizej jak to zrobiuc? Niestety jestem laikiem... Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: transfer danych IP: 217.98.20.* 07.09.10, 15:13 Nie muszą być w tej samej grupie. A poczytać o tym możesz w pomocy systemowej. Link Zgłoś
Gość: ^^ Re: transfer danych IP: *.chello.pl 07.09.10, 15:14 windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Connect-two-computers-using-a-crossover-cable windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Join-or-create-a-workgroup Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 07.09.10, 17:19 Wielkie dzieki, chyba dam rade to zrobic! Jesli znajde ten skrosowany kabelek... A bez niegoani rusz?A przez Wi-Fi? moze w ten sposob da rade przeslac dane? pozdrawiam! Link Zgłoś
galtom Re: transfer danych 07.09.10, 17:35 Przez Wi-Fi da sie jak najbardziej. Tworzysz siec i p. dostepowy opisany w pomocy (i googlu) jako Ad Hoc. Ciut z tym wiecej zabawy ale nie trzbea miec kabla. Jeden komputer tworzy siec (jest jakby routerem) drugi sie podlacza. Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 08.09.10, 12:09 witam ponownie udalo mi sie polaczyc oba komputery, udostepnilem foldery na obu kompach,jednak nie wiem jak sie "dobrac" do tych folderow z drugiego komputera. Mam na mysli, ze na jednym kompie widze w sieciach drugi komputer - jego nazwe i ikone. Po kliknieciu na ta ikone widze tylko ikone drukarki ktora jest zainstalowama na tym komputerze. Nic poza tym. Jak znalezc foldery z dokumentami i je przetransferowac na drugi komputer? wielkie dzieki ! Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 08.09.10, 15:12 chcialem dodac, ze otworzylem grupe o nowej nazwie, a w drugim kompie zaznaczylem ze chce do niej sie przylaczyc po czym zrestartowalem oba kompy, nadal jednak nie widze zadnych dokumentow, folderow z drugiego komputera... Link Zgłoś
tiges_wiz Re: transfer danych 08.09.10, 15:15 a udostepnienie folderu jest dla wszystkich? Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 08.09.10, 16:09 nie jestem pewny o jakie udostepnienie folderu chodzi? Ja udostepnilem mozliwosc przegladania plikow audio, video etc. Nie wiem czy o to chodzi? Mozesz mi powiedziec jak to udostepnic? dzieki! Link Zgłoś
Gość: oldboy Re: transfer danych IP: *.stk.vectranet.pl 08.09.10, 16:41 mój komputer/dokumenty udostępnione - tam wrzucaj to co chcesz przesłać. Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 08.09.10, 20:02 witam znowu, dobre wiesci! To dziala, moge juz przesylac dane. Welkie dzieki! ps kabel krosowy sam zrobilem z normalnego kabla sieciowego :-) Link Zgłoś
tiges_wiz Re: transfer danych 08.09.10, 20:24 > kabel krosowy sam zrobilem z normalnego kabla sieciowego :-) no patrzaj pan jakie czary :> teraz mam pytanie, ktory to jest ten normalny: zwykly czy skrosowany :> Link Zgłoś
airdream Re: transfer danych 09.09.10, 12:58 no nie wiem ktory he he! jak wspomnialem wsjo ok, ale ... Zauwazylem ze gdy ogladam jakis plik wideo z drugiego kompa, transfer sie zatrzymuje i aby kontynuowac dalej musze kliknac na ikone "pokaz komputery (lub urzadzenia w tej sieci) na komputerze nr 1. Wtedy pojawia sie z powrotem ikona 2 kompa, ale wideo trzeba wlaczyc ponownie. (trzeba ponownie odnalezc plik i kliknac). Cos zrobilem nie tak w ustawieniach? Moze trzeba cos zapisac? hm... Link Zgłoś