Dodaj do ulubionych

windows w liuksie

21.04.04, 23:11
sorrki, jestem nowa w linuksie. używam Aurox 9.3. najprostsze operacje
(pisanie, internet, filmy) potrafię, niewiele się to różni od operacji na
windowsie.
ale chciałbym móc uruchomic na Auroksie programy z windowsa, albo robione pod
windows.
np. we wczorajszej gazecie był "Słownik Cambridge Advanced" - ale zrobiony
tylko dla tych, którzy mają windows.
czy jest sposób, żebu na linuksie to uruchomić?
słyszałam coś o "wine" czy jakoś tak...
mogę liczyć na pomoc?
dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: broch Re: windows w liuksie IP: *.knology.net 22.04.04, 00:18
      Wine jest metoda (Wine to nie emulator) pozwalajaca na uruchomienie aplikacji
      windows w X Window, ale... Nie oznacza to ze kazdy program bedzie dzialal pod
      Wine. No i Wine to freeware. Inne opcje to Win4Lin oraz WMware. Zdecydowanie
      lepsze niz Wine ale kosztuja. Win4Lin ~$70 a hmm... WMware ~$250. Oba gwarantuja
      naprawde duza kompatybilnosc. Roznica jest to iz pod Win4Lin (tylko Windows 95,
      98, lub ME) moze "chodzic" tylko jedna wersja windows a pod WMware ile zechcesz
      (az do longhorna czyli nastepnej wersji windows). W tym wypadku tworzone jest
      srodowisko wirtualne w ktorym instalujesz windows i odpowiednie programy.
      Najdrozszy WMware w ostatniej wersji ma wsparcie dla DirectX. Sadze iz Twoj
      slownik moze tego wymagac niestety. Nie wiem czy Win4Lin wspiera DirectX.
      • gray Re: windows w liuksie 22.04.04, 09:23

a winex?
        • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: 24.42.231.* 22.04.04, 09:31
          imo nie warto. czym dluzej uzywa sie linuksa tym mniej potrzeba takich rzeczy.
          cos mi sie wydaje, ze "mozliwosc uruchamiania programow windows" to taki chwyt
          reklamowy, bo ani to przydatne, ani potrzebne. jezeli ktos uzywa wiecej
          programow pod windows niz linuksa - po co mu linuks. jezeli ktos gra, to
          najczesciej ma dual boot z wintendo xp do grania. czasem sie przyda wine by
          uruchomic jakis tam program, ale imo zabawa nie warta zachodu ...

vm ware o ile kojarze jest dostepne w miesiecznej wersji testowej. ale i tak
          potrzeba do tego dzialajacej wersji windows, co wymaga sporo zmarnowanego
          miejsca na hdd.
          • Gość: e.111 Re: windows w liuksie IP: *.uke.uni-hamburg.de 22.04.04, 13:55
            Gość portalu: kell napisał(a):

<cut>
            > vm ware o ile kojarze jest dostepne w miesiecznej wersji testowej. ale i tak
            > potrzeba do tego dzialajacej wersji windows, co wymaga sporo zmarnowanego
            > miejsca na hdd.

...jest tez wersja VMware na Linuksa,zarowno VMworkstation jak i VMserwer-sam
            uzywam ze wzgledow zawodowych-moge tylko polecic...
            BTW nie wiem na czym to polega ale "guest system" na WMware chodzi zdecydowanie
            szybciej na Linuksie niz na Windows...
            Ot zagadka...
            ;)))
            • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.04, 18:27
              pewnie dlatego, bo maja dostep do zrodel jadra i bibliotek. a bill im nie
              pokaze, bo promuja systemy konkurencji;)
    • paciors Re: windows w liuksie 22.04.04, 10:19
      Lepiej poszukaj w Google jakiegoś słownika pod Linuxa. Istnieją tony
      oprogromowania pod Linuxa i, co najważniejsze, zupełnie darmowego.
      • monika-blue Re: windows w liuksie 22.04.04, 19:52
        rozumiem, że na tym forum wywołanie tematu służy wzajemnemu ekscytowaniu się
        forumowiczów, a nie udzielaniu pomocy. słowa, że
        "Istnieją tony
        oprogromowania pod Linuxa i, co najważniejsze, zupełnie darmowego."
        - są bardzo wnikliwą odpowiedzią na mój problem dotyczącu uruchomienia słownika
        Cambridge Advanced w Auroksie.
        zwłaszcza kolega "kell" wykazał się wybitną zdolnością rozumienia tego, o co
        chodzi mnie - inicjatorce wątku.
        kell - wypchaj się i nie wtrącaj jakichś głupawych dygresji, bo zamulasz istotę
        sprawy!
        • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.04, 20:16
          jak to zamulam? chcesz uzywac programy z windows, to uzywaj windows?;)
          tak trudno to zrozumiec?
          • monika-blue Re: windows w liuksie 22.04.04, 20:20
            a trudno się domyślić, że ja NIE MAM windows?!
            i nie mam zamiaru mieć, bo nie mam kasy?
            naprawdę, daj spokój
            • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.04, 20:23
              no to nie uzywaj tego slownika. ktos dal tobie rade, ze podobne programy
              istnieja w linuksie. wiec google i poszukaj;)

1) vmware odpada bo wymaga windows,
              2) wine pewnie odpada, bo program moze wymagac directx
              3) winex nadaje sie bardziej do gier i pod gry jest optymalizowane..

czasem najprosciej dac sobie spokoj i nie wymagac cudow.
              • Gość: bizz Re: windows w liuksie IP: *.rtk.net.pl 22.04.04, 22:56
                kell - nie wydziwiaj!
                dziewczyna zadała proste pytanie i ma prawo oczekiwać prostej, rzeczowej
                odpowiedzi - bez uwag o oczekiwaniu cudów itp.

jesteś irytujący

napisz, jeśli chcesz, że da się to zrobić, albo że się nie da - i kropka.
                domyślam się, że piszesz z zagranicy, może nie rozumiesz, że używanie darmowego
                Linuxa i słownika, zamieszczonego na płytce za 2 zł w Gazecie - to polska częsta
                przeciętna. i zastanawianie się, czy te dwie rzeczy można ze soba pogodzić, to
                nie jest wynik kapryszenia, ale skutek skromnej kasy. po prostu.

więc daruj nam te uwagi o "oczekiwaniu cudów".
                dobra?
                • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.04, 23:00
                  ale to jest slownik pod windows a nie linuksa, wiec moze troche za duzo
                  oczekujesz. pewnie, ze mozna sprobowac czy bedzie dzialac pod wine, ale z
                  wlasnego doswiadczenia wiem, ze najczesciej rezultaty sa niezadowalajace.
                  zabraniam probowac? nie. po prostu sadze, ze wysilek wlozony w probe
                  uruchomienia tego bedzie zmarnowany.
    • Gość: monti Re: windows w liuksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:54
      slowniki.onet.pl
      dict.org

?

• monika-blue Re: windows w liuksie 23.04.04, 01:52
        dzięki wszystkim życzliwym!
        ja akurat nie mam kasy, ale mam czas - tylko że w linuksie jestem
        "pierwiosnkiem", więc nie wiem jak by tu pokombinowac, a sprawę utrudnia mi
        fakt, że nie mam tez stałego łącza do sieci, tylko przez modem - więc na długie
        szukanie w necie tez pozwolic sobie nie mogę.
        bizz - dzięki za zrozumienie!

ps. w sieci nie ma słownika angielskiego (jednojęzycznego) dla linuxa o klasie
        Cambridge Advanced!
        • Gość: kell Re: windows w liuksie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.04, 02:04
          uhm, jak to nie ma? uruchom dictionary applet dla gnome, blyskawiczny dostep do
          kilku slownikow (zakladajac staly dostep do netu), w tym kilka algorytmow ktore
          kojarza slowa (np bliskoznaczne itd).
          poza tym ktos wspomnial o dictionary.org
          nie chce byc zlosliwy, ale strasznie sie uparlas na ten cambridge. probowalas
          juz wine?
          • enete Re: windows w liuksie 24.04.04, 19:27
            chciałabym wrócić do tematu, bo tez mnie interesuje!
            z góry proszę, by nie zabierał głosu nikt, któ chce mówić o słownikach w sieci,
            o tym jakie są świetne, doskonałe i niezastąpione - jeśli ktoś ma taką potrzebę,
            niech założy nowy wątek, a tutaj nie wprowadza chaosu.
            też mam ten słownik "Cambridge Advanced" z G.W. - wiem, że jest doskonały, ale:
            jak go próbować uruchomić na linuksie???

JAK URUCHAMIA SIĘ APLIKACJE (windowsowe) W WINE, ALBO W WINEX? (albo w czymś
            innym w linuksie!?)
            sorry, ale ja tego nie wiem? (i tez nie mam stałego dostępu do netu, więc nie
            stać mnie na długotrwałe poszukiwania!)

ktoś pomoże?
            • hanatol Re: windows w liuksie 24.04.04, 20:22
              Artykuł n/t instalacji i konfiguracji wine.
              Może się komuś przyda:

zgul.ime.uz.zgora.pl/publikacje_pdf/WINE-instalacja-i-konfiguracja.pdf
    • Gość: furry slownik collinsa w linuksie IP: *.ds2.uw.edu.pl 26.04.04, 12:39
      jest interfejs do slownika collinsa ydp:
      www.linux.sky.pl/teksty/ydp.html
      tyle, ze sam oryginalny slownik (trzeba miec) kosztuje ~160zl :(

co do cambridge w gw: nie sadze, zeby wymagal directx, poprobuje, dam znac

fr

ps. nie wiem, czy ktos uruchamial ten slownik - nie jest to pelna wersja, nie ma
      lektora czytajacego wyrazy, instaluje sie jakis quickfind, ktory i tak
      dziala tylko w pelnej wersji. ale bazy danych sa mam nadzieje cale.
      za to w zadnymmiejscu nie znalazlem informacji, ile hasel zawiera slownik :(

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka