07.01.11, 17:19
Naprodukowałam dzis wątków tongue_out to jeszcze jeden ;D

Więc: napisałam od nowa te dwa cholerstwa big_grin Namęczyłąm sie najpierw przy szukaniu inspiracji (powiem wam że nawet byłam na Islandii po wzory big_grin) a potem przy kleceniu słów.
Jakie pytania zadać tarotowi żeby ocenił efekty moich wypocin?
Tzn czy może tak być, czy cos zmienić, cos odjąć, dodać...
Obserwuj wątek
    • pacha.mama Re: CV + LM 07.01.11, 17:25
      Hmm...możesz zapytać:

CV
      Czy szata graficzna jest poprawna?
      Czy zdjęcie jest odpowiednie? (ważne wink )
      Czy ilość danych jest odpowiednia (w sam raz, za dużo, za mało)?
      Możesz pytać o odpowiednie podpunkty gdyby było coś nie tak smile
      Czy przyciąga uwagę?

LM
      Czy jest interesujący?
      Czy jego objętość jest prawidłowa (j.w. : za długi etc)
      Jakie wyobrażenie o mnie przedstawia czytelnikowi?

Jakoś tak smile
      • krolowa.mieczy Re: CV + LM 07.01.11, 17:30
        O! dobre! nie wpadłabym na to! dzieki smile
    • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 21:27
      Wkleję wam karty, jakie wylosowałam. W kilku miejscach nie wiem uncertain

CV
      Ocena (kart) szaty graficznej - 8 monet
      Właściwie to jest do dopracowania albo do zrobienia lecz ja nie chcę juz nic zmieniać (specjalnie zrobiłam minimalistycznie)

Ocena zdjęcia - 8 kijów
      Jest ok. A najciekawsze jest to, ze zdjęcie to zrobił mi znienacka kolega z byłej pracy gdy każdy z nas bronił swojego zdania i w pewnym momencie on powiedzial cos śmiesznego a ja sie zaczęłam śmiać i on też. Zdjęcie wyszło "krzywo" tak jak ten kijaszek co go człowiek na karcie wysyła w świat.

Czy ilośc danych jest odpowiednia - 2 kijów
      nie wiem uncertain

Czy CV przyciąga uwagę - 3 pucharów
      tak

Ogólna ocenia CV - eremita
      jest długie - 3 strony zajmuje; doświadczeie moje spore itd

LM
      Czy jest interesujacy - 2 mieczy
      Stwierdziłam, że nie bardzo, ale po tej karcie stwierdziłam, ze osoba czytajaca nie zobaczy jaki mam cel wysyłąjac dokumenty więc dopisałam o co mi chodzi.

Czy długosć tekstu jest prawidłowa - diabeł
      Miałam na myśli czy długosc jest w sam raz. W LM zawarłam info odwołujace sie do CV aby ktoś czytający musiał tam zajrzeć. big_grin Nie wiem jak odczytać: w sam raz? Czy za krótkie?

Ocena LM ogólnie - 2 kijów
      Do poprawki?
      • misboaa Re: CV + LM 09.01.11, 21:44
        CV
        grafika i wygląd wyrzeźbine do granic mżliwości big_grin Widać że się postarałaś i lubisz dbać o szczegóły a to chyba dodatkowy plus dla ciebie. Pracodwaca dostrzeże twoje strania i pomyśłi, że pracę tam traktujesz priorytetowo. Przyciąga uwagę, a foto jest ładne, a czy się spodoba to chyba jak kto lubi big_grin
        Wyeksponuj bardziej samą siebie bo skupiając się na otoczce gdzież zagubiłaś się ty. Może chodzi o zainteresowania (jeśli takowe się wciąż umieszcza). Pokaż siebie jako osobę z krwi i kości big_grin

LM
        Interesujący jak dla kogo, ale może być. Niewiem za to czy nie jest za długi. Skróciła bym go bo. Tutaj znowu pojawia się rada byś pokazała się od tej ludzkiej strony.
        Masz sużo tych niezdecydowanych dwójek dlatego myśłę, że jest ok, ale skup się n jednej stronie własnej osobowości czy przydatności do roboty tongue_out Zbyt rozmyte to jest.
        Grafika na 6! big_grin
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 21:59
          Miss, ależ ty widzisz to optymistycznie!!!
          Ja jestem bardzo krytyczna i w kartach widze to samo big_grin
          W CV jestem: napisałam nawet (czego nie lubię), jakie mam fantastyczne i doskonale umiejętnosci tzn wszyściutkie miękkie skills i inne cuda na kiju big_grin
          LM nie dam rady skrócić - ma 17 wierszy, 3 akapity. Jak cos takiego skompresować bardziej?
          • misboaa Re: CV + LM 09.01.11, 22:53
            krolowa.mieczy napisała:

> Miss, ależ ty widzisz to optymistycznie!!!
            > Ja jestem bardzo krytyczna i w kartach widze to samo big_grin
            > W CV jestem: napisałam nawet (czego nie lubię), jakie mam fantastyczne i doskon
            > ale umiejętnosci tzn wszyściutkie miękkie skills i inne cuda na kiju big_grin
            > LM nie dam rady skrócić - ma 17 wierszy, 3 akapity. Jak cos takiego skompresowa
            > ć bardziej?

W takim razie chodzi o zdjęcie. Ono może się podobać lub nie. Dynamiczne jest, bo nie widząc twojego opisu sama tak pomyślałam po karcie. Spróbuj wybrać z dwie (albo ile chcesz) inne foty i postaw na każdą z nich karty, łącznie z tą która już jest. Zrób takie porówanie jak ja na złodzieji
            i wtedy się zobaczy smile
      • ma_ewa01 Re: CV + LM 09.01.11, 21:45
        Czy CV przyciąga uwagę - 3 pucharów
        Owszem przyciąga, jednak aż tak bardzo nie wyróżnia Ciebie z grupy najlepszych. Tzn- jest cała masa nie ciekawych i powiedzmy 3 równorzędne ( dobre) w tym Twoje. Czyli nie daje Ci to pozycji lidera, ale jesteś w grupie , która jest brana pod uwagę
        Moze warto by dodać jakiś indywidualny, charakterystyczny tylko dla Ciebie akcent

Ocena zdjęcia - [url=http://taroteca.multiply.com/photos/album/370/Druid_Craft#
        Ocena zdjęcia 8 kijów - chyba raczej nie o takie zdjęcie chodziło, to nie miała być migawka. Czy Ciebie dobrze tam widać- jaka jesteś rozsądna, jakie masz mądre, bystre spojrzenie no i czy walory fizyczne dobrze teges smile

ilośc danych 2 kije - raczej tak, wystarczy...Może jakby trochę polepszyć dynamikę tego dokumentu...
        Reszta sie - myśle podobnie...
        Trzymam kciuki
        Msmile
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 22:02
          Nie wiem co to mogłoby być, zeby wyróżnić się z 3 pucharów. Może rzeczywiście graficznie podrasować?
          Na zdjęciu jestem widoczna półprofilem do ramion. Mam białą bluzkę plus bialy fartuch (widac oby dwa kołnierzyki). I się uśmiecham.

Dziękismile
      • dobema Re: CV + LM 09.01.11, 21:53
        Tak se dumam, po co tam zdjęcie? Co to niby ma być? Przegląd kto najładniejszy wink
        Oceniają Twoją wiedzę, a nie wygląd.

W moich CV niegdy nie załączałam zdjęcia.
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 22:03
          Wcześniej wysyłąłam bez zdjecia i byłą cisza wiec teraz wkleiłam. A brzydka nie jestem więc sobie bym życzyła, zeby sami panowie przeglądali aplikacje big_grin
          Inne łapią sie za urodę, na mnie też juz czas. Słodkie idiotki mają łatwiej ;D
          • dobema Re: CV + LM 09.01.11, 22:07
            krolowa.mieczy napisała:

> Wcześniej wysyłąłam bez zdjecia i byłą cisza wiec teraz wkleiłam. A brzydka nie
            > jestem więc sobie bym życzyła, zeby sami panowie przeglądali aplikacje big_grin
            > Inne łapią sie za urodę, na mnie też juz czas. Słodkie idiotki mają łatwiej ;D

Fakt, zaszkodzić Ci na pewno nie zaszkodzi big_grin
      • selene.tussaud Re: CV + LM 09.01.11, 21:56
        Witam.

Jeśli chodzi o szatę graficzną, to na pewno dużo pracy w to włożyłaś, i odbieram to wręcz przeciwnie, jest wykonane precyzyjnie smile
        Zdjęcie ukazuje Twoją aktywność?
        W ilości danych, czegoś tam może brakować, może nie są do końca jasne.
        Zdecydowanie CV przyciąga uwagę, jest tak długie, że końca szuka Pustelnik ze światełkiem wink
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 22:04
          Dzięki Selene smile
          Czy masz na myśli CV, ze tam barkuje danych? Właśnie, że dodałam i niczego wcześniejszego nie usuwałam...
          • selene.tussaud Re: CV + LM 09.01.11, 22:14
            Tak miałam na myśli cv, patrząc na kartę, którą zamieściłaś, odniosłam takie wrażenie.
            Już przeczytałam odpowiedź jaką udzieliłaś misboa, bo widzę, że miała podobne skojarzenie.
      • dobema Re: CV + LM 09.01.11, 22:02
        krolowa.mieczy napisała:

> Wkleję wam karty, jakie wylosowałam. W kilku miejscach nie wiem uncertain
        >
        > CV
        > Ocena (kart) szaty graficznej - 8 monet
        > Właściwie to jest do dopracowania albo do zrobienia lecz ja nie chcę juz nic zm
        > ieniać (specjalnie zrobiłam minimalistycznie)
        >

dopieszczone!

> Ocena zdjęcia - 8 kijów
        > Jest ok. A najciekawsze jest to, ze zdjęcie to zrobił mi znienacka kolega z był
        > ej pracy gdy każdy z nas bronił swojego zdania i w pewnym momencie on powiedzia
        > l cos śmiesznego a ja sie zaczęłam śmiać i on też. Zdjęcie wyszło "krzywo" tak
        > jak ten kijaszek co go człowiek na karcie wysyła w świat.

Mi coś ta 8 kij to nie pasuje, ale jeszcze nie wiem co.

> Czy ilośc danych jest odpowiednia - 2 kijów
        > nie wiem uncertain

Tak, klarownie i jasno przekazana.

> Czy CV przyciąga uwagę - 3 pucharów
        > tak

Tak, ale to co Marzena napisała, myślę sobie, że trafiła. Co wcale nie oznacza, że nie przyciąga. Przyciąga!

> Ogólna ocenia CV - eremita
        > jest długie - 3 strony zajmuje; doświadczeie moje spore itd
        >

Dobra (WA!), masz wiedzę i doświadczenie, którego potrzebują.

>
        > LM
        > Czy jest interesujacy - 2 mieczy
        > Stwierdziłam, że nie bardzo, ale po tej karcie stwierdziłam, ze osoba czytajaca
        > nie zobaczy jaki mam cel wysyłąjac dokumenty więc dopisałam o co mi chodzi.
        >

LM chyba nie są lekturą do poduszki, ale fakt, chyba coś powinnaś jeszcze zmienić.
        Jak zmieniłaś to cool big_grin

> Czy długosć tekstu jest prawidłowa - diabeł
        > Miałam na myśli czy długosc jest w sam raz. W LM zawarłam info odwołujace sie d
        > o CV aby ktoś czytający musiał tam zajrzeć. big_grin Nie wiem jak odczytać: w sam raz
        > ? Czy za krótkie?
        >

Nie wiem, czy się diabelsko nie zanudzą go czytając?

> Ocena LM ogólnie - 2 kijów
        > Do poprawki?
        >
        >
        Sama nie wiem?
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 09.01.11, 22:06
          Na 17 wierszy LM to chyba się nie zanudzą, co?
          To jest raptem 1/4 strony...
          • dobema Re: CV + LM 09.01.11, 22:10
            krolowa.mieczy napisała:

> Na 17 wierszy LM to chyba się nie zanudzą, co?
            > To jest raptem 1/4 strony...

niom, to zdecydowanie nie usną! hihihi Myślałam, że dłuższy, ale to CV chyba dłuższe było, coś nakręciłam. Coś mi się źle wydawało. Trzepak dziś ze mnie smile

To co ten Diabeł oznacza? Może im się spodoba i zachłannie przejdą do CV.
      • pacha.mama Re: CV + LM 10.01.11, 11:37
        Zaproponowałam pytania ale interpretacja to tak na ślepo ale kart wydają się całkiem całkiem smile

Też mi się wydaje, że 8 denarów jest dobrą kartą na układ graficzny. Dopracowany, profesjonalny ale nie przesadzony.

Co do zdjęcia myślę, że też jest ok. 8 buław co prawda mogło pokazać okoliczności, ale z drugiej strony gdyby było z nim coś nie tak to widziałabym inną kartę.
        Ktoś jeszcze pytał po co zdjęcie. Prawda taka, że go być nie powinno (w niektórych krajach o ile się orientuję nie można umieszczać go w CV), bo w końcu ocenia się kwalifikacje a nie buzię. Z drugiej strony jesteśmy w Polsce i realia są takie, że często CV bez zdjęcia nie są w ogóle czytane.

Mnie ciekawi zbieżność 2 kijów na ilość danych w CV i ocenę LM. Właściwie bez kart powiedziałabym, żeby skrócić CV na rzecz LM.Po prostu część informacji przenieść. 3 strony to bardzo długie CV, nie wiem czy za długie (standard to max 2 strony w przypadku właśnie bogatego doświadczenia.). W CV nie trzeba umieszczać wszystkiego. Zresztą wychodzi to wg mnie w kartach eremita i diabeł...ot, nad CV trzeba przysiąść, wczytać się a LM przelatujemy raz dwa. Powinno być chyba odwrotnie smile Nie wiem czy o tym też nie mówiły 3 puchary. Tzn dosłownie przyciąga uwagę jego długość (3 strony), ale te 3 puchary z eremitą kojarzą mi się jedynie z pierwszym wrażenie, zainteresowaniem samym faktem, że jest długie niż tym, że jest ciekawe same w sobie.
        • krolowa.mieczy Re: CV + LM 10.01.11, 13:44
          Ty mnie już nie dołuj! big_grin
          W moim CV nie ma MBA i 60 podyplomówek, ale to nie znaczy, ze jestem do niczego. Jak i moje CV...
          uncertain
          • misboaa Re: CV + LM 10.01.11, 14:34
            Ty nie myśl o IBMach (hahaha) tylko losuj karty na foty bo jestem przekonana, że ważną rolę tutaj grają.
            • krolowa.mieczy Re: CV + LM 10.01.11, 14:56
              Nie mam u siebie na kompie innych zdjęć.
              czy powinnam zmienić zdjecie w CV?
              7 kijów
              Jak to widzisz?
              • misboaa Re: CV + LM 10.01.11, 15:19
                krolowa.mieczy napisała:

> Nie mam u siebie na kompie innych zdjęć.
                > czy powinnam zmienić zdjecie w CV?
                >
                > 7 kijów

> Jak to widzisz?

Ja juz nie jestem obiektywna
                • krolowa.mieczy Re: CV + LM 10.01.11, 15:35
                  Dobra, dobra! Zakamuflowana odp: TAK big_grin
          • pacha.mama Re: CV + LM 10.01.11, 14:54
            Gdzież ja napisałam, że Ty albo CV do niczego, he? big_grin

Chodzi mi jedynie o to, że aplikując na dane stanowisko niekoniecznie pracodawcę interesuję cała Twoja kariera zawodowa. I to jest często popełniany błąd w CV czyli wpisywanie wszystkiego. Oczywiście ja z moim skromnym doświadczeniem mogę sobie pozwolić a nawet muszę wpisać wszystko, chyba że w ogóle pominę tę rubrykę big_grin
            Analogicznie np. z kursami. W takim wypadku do CV powinnaś wpisać to co najistotniejsze, najbliższe stanowisku o jakie się ubiegasz. O reszcie ewentualnie wspomnieć w LM. Tak przynajmniej mnie uczono smile Nie wiem jak rozsyłasz CV, ale jeśli są to dość różne stanowiska to może warto mieć kilka CV i LM, każdy zestaw zbudowany pod innym kątem.

Ale i tak (jak już pisałam, no!) karty nie wyglądają ogółem źle tongue_out
            • krolowa.mieczy Re: CV + LM 10.01.11, 15:34
              No wiem, ze nie specjalnie big_grin

Jezuuuu! Zmuszasz mnie do siedzienia nad CV! crying
              Nienawidze tego! Ale wiem, że CV otworzy mi furtkę... Ręce mnie opadaja tongue_out
              • pacha.mama Re: CV + LM 10.01.11, 15:48
                To pomówienie!

Z LM trudniej, ale jeśli chodzi o CV to zostaw sobie pełne jako bazę, uzupełniając nagłówki rubryk o słowo "wybrane". Przed wysłaniem CV w odpowiedzi na daną ofertę po prostu kasuj co wg Ciebie najmniej istotne i rób to tak długo, aż się zmieścisz w wyznaczonej długości.
                Takie przerobione w praniu CV możesz zapisywać sobie pod nazwą danego stanowiska a po jakimś czasie będziesz miała z czego wybierać wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka