Dodaj do ulubionych

Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane...

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.04.04, 15:38
Witam. Mam problem - nie wiem jak sciagnac dane z jednego kompa na drugi. Nie
miesci sie to na dyskietce a nie ma tam nagrywarki. Mam odpowiedni kabel.
komputery połączone są przez karty sieciowe. Ale nie wiem co dalej.
probowalem przez otoczenie sieciowe itd, ale nic sie nie dzieje.Pomozcie!!! Z
gory dziekuje!!! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: iden Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 27.04.04, 16:07
      Poczytaj - www.chip.pl/archiwum/article_11210.html
    • Gość: iden Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 27.04.04, 16:17
      Sorry, podałem nie ten link, o który chodzi. W każdym razie trzeba pamiętać, że
      do połączenia dwóch komputerów przez karty sieciowe muszą być przestawione
      przewody w złączu
      Pin1 (TRX+) na Pin3(RCV+)
      Pin2 (TRX-) na Pin6(RCV-)
      Pin3(RCV+) na Pin1 (TRX+)
      Pin6(RCV-) na Pin2 (TRX-)
      Piny 4, 5, 7, 8 nie używane
      www.chip.pl/archiwum/sub/article_34186.html
    • jot-23 Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. 27.04.04, 16:17
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Witam. Mam problem - nie wiem jak sciagnac dane z jednego kompa na drugi. Nie
      > miesci sie to na dyskietce a nie ma tam nagrywarki. Mam odpowiedni kabel.
      > komputery połączone są przez karty sieciowe. Ale nie wiem co dalej.
      > probowalem przez otoczenie sieciowe itd, ale nic sie nie dzieje.Pomozcie!!! Z
      > gory dziekuje!!! :)

kabel powinien byc typu "crossover", oba komputery powinny byc w tak samo
      nazwanej wokrgroup, dla ulatwienia , zrob na jednym komputerze "share" , np dla
      calego dysku na ktorym masz dane. po tym powinienes widziec ten share z
      drugiego komputera w otoczeniu sieciowym (byc moze po jakims czasie dopiero,
      dla upewnienia sie, zrebootuj komputer z ktorego chcesz sie podlaczac)
      • Gość: Maciek Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.04.04, 10:53
        zrobilem tak i nic. Kabel mam skrosowany i bez haba. Wiec kabel jest ok.
        Zrobilem na jednym kompie dokumenty udostepnione i nie wiedze tego z drugiego
        kompa.pomocy!!!
        • Gość: wamal Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 30.04.04, 12:19
          Odrobina informacji... Nie podajesz jakim protokołem mają się dogadywać
          komputery. W przypadku TCP/IP: komputer udostępniający dane z katalogu modedane
          ustawiasz adres 192.168.0.2, brama 192.168.0.1 . Na drugim 192.168.0.3, brama
          192.168.0.1 prawym przyciskiem na otoczenie sieciowe dajesz mapuj dysk
          sieciowy. W adresie wpisujesz \\192.168.0.2\mojedane i po chwili masz w
          ekploratorze drugi dysk z wybraną literą napędu. Oczywiście takie detale jak
          oba komputery w tej samej grupie roboczej, itp, itd...
    • Gość: kakofoniks Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.dh.uclv.net 01.05.04, 04:51
      kabel krosowany (2 kompy), siec lan, siec wirelles, kabel usb (specjalny),
      przelozenie dysku, kabel szeregowy, cdrw, to tyle jesli chodzi o transfery na
      szybko, jeszce mozna przez switcha
      • Gość: monster Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: 62.233.167.* 01.05.04, 09:56
        Po co się mećzyć z kablami sieciowymi i zmieniać ustawienia systemu. Lepiej
        połączyć je usb i będzie szybko i dobrze.
    • Gość: bzykbzyk Re: Jak połączyć 2 kompy?Chciałbym ściągnąć dane. IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 01.05.04, 10:19
      Najprostsze wyjscie:

Wyjmij hard disk drive z komputera z ktorego chcesz skopiowac, i zainstaluj
      jako SLAVE do komputera na ktorym chcesz miec (master), po czym przenies
      dane z SLAVE disk na Master.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka