vasilip 13.04.11, 07:14 Czy konieczne jest co pewien czas skanowanie sytemu antywirusem jeżeli on działa "w tle" (a działa bo parę razy zblokował nie pożadane pliki)? (win7) Link Zgłoś Obserwuj wątek
zalpi Re: Antywirus w "tle" 13.04.11, 08:06 Avast to produkt "antywirusopodobny" ;) sprawdź się antyvirami on-line i zainwestuj parę złotych w coś porządnego (Nod32, Kaspersky, Norton) lub módl się! Link Zgłoś
kretynofil Skanowanie jest konieczne... 21.04.11, 11:09 ...ze względu na opóźnienie publikacji definicji wirusów (szczepionek). Działa to tak: - dzień 1: pojawia się nowy wirus, Ty masz pecha, od razu na niego trafiasz, Twój antywirus nie zna tego wirusa jeszcze, więc nic nie blokuje, - dzień 2: pojawia się szczepionka dla tego wirusa, Twój antywirus może już wykryć wirusa w nowych plikach - więc nie ściągniesz wirusa drugi raz, ALE: Twój system jest już zawirusowany. I właśnie po to trzeba co jakiś czas skanować cały dysk. Co do darmowych antywirusów - polecam Microsoft Security Essentials. Przesiadłem się na niego po tym jak pieprzony Norton 360 po raz któryś po aktualizacji zaczął sprawiać problemy i wreszcie mam spokój. Link Zgłoś
wiolka-0 Re: Antywirus w "tle" 13.04.11, 10:11 Ja nie mogę....:)...AVAST to czysta ściema,można ściągnąć darmowe ale nieco lepsze.AVAST-ten darmowy to " niedopracowany" antywirus ,wiem co piszę i wierzcie mi.Lepiej już sobie pobrać Pandę darmową.Jest na 30 dni.Ale po tym czasie można sobie znów próbny pobrać.Osobiście najlepszy według mnie jest kaspersky.Teraz także dostępny jako próbny na 30 dni.Pozdrawiam. Link Zgłoś
pursat Re: Antywirus w "tle" 13.04.11, 11:23 Wobraź sobie, że dostałeś plik zarażony świeżutkim wirusem. Antywirus mógł go przepuścić, bo jeszcze nie wiedział, że to wirus. Potem pobrałeś aktualizacje antywira. Ale zarażony plik już jest na kompie. A ty myślisz, że wszystko jest OK. Link Zgłoś
Gość: . Do krytyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 11:28 A cóz takiego złego jest w Avascie? Całkiem przywoity program. Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: Antywirus w "tle" IP: *.tpnet.pl 13.04.11, 11:52 Nie jest koniecznie skanowanie, skoro wszystkie pliki, do których system ma dostęp, są skanowane w locie. Link Zgłoś
marex59 Re: Antywirus w "tle" 21.04.11, 12:40 A czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ,Pursat dokładnie to opisał a ty nie wypisuj głupot. Link Zgłoś
Gość: szkieleto Re: Antywirus w "tle" IP: *.devs.futuro.pl 09.05.13, 13:06 Jasne, ze tak. To jak regularne badanie lekarskie, w trakcie zażywania leków. :) Nawet mając antywirusa (choć do głupota) polecam regularne skanowanie PCta online np. F-Secure ma takie darmowe narzędzie. Link Zgłoś