IP: *.76.classcom.pl 14.05.04, 10:35
Bardzo proszę o wypowiedz,Czy jest możliwość instalacji Linuxa np.Mdk 9,3 i
Auroxa 9,2 na jednym dysku (np.80 GB) i ewentualnie jak zrobić partycje?Czy
przy starcie kompa będą widoczne 2 dystrybucję?
Obserwuj wątek
    • eressea Re: 2xLinux 14.05.04, 11:12
      Gość portalu: sandora napisał(a):

> Bardzo proszę o wypowiedz,Czy jest możliwość instalacji Linuxa np.Mdk 9,3 i
      > Auroxa 9,2 na jednym dysku (np.80 GB) i ewentualnie jak zrobić partycje?Czy
      > przy starcie kompa będą widoczne 2 dystrybucję?

Jest możliwość, ale na pewno nie Mdk 9.3 :P
      Będą widoczne obie dystybucje przy starcie.
      Co do partycji to robi sie je np. podczas instalacji.
      A jakie one bedą to juz zalezy od Ciebie (rozkład, ilość, wielkość).
      • Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 14.05.04, 21:50
        Przepraszam,oczywiscie Mdk9,2. W/w Mdk9,2 czy Aurox mają swoje programy do
        tworzenia partycji,czy nie można z nich korzystać ? zamiast różnych
        innych(fdisk,Partytion magic itp.) do wyk.partycji dla Linuxa,dlaczego?
        • koktajl_molotowa Re: 2xLinux 14.05.04, 22:24
          Można w czasie instalacji podzielic dysk na partycje. Można zrobić tak, żeby A i
          MDK kozystały z 1 /swap i 1 /home.
          Ech, łatwiej napisac czego nie mozna ;)
          • Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 15.05.04, 14:30
            Bardzo dziękuję,to może napisz jak podzielić dysk dla Mdka i A ,bo ja miałem Mdk
            dłuższy już czas i chciałem mieć II-gi właśnie Aurox.Po instalacji został mi
            się Aurox,Mdk nigdzie nie widać.Pozdrawiam
            • Gość: furry Re: 2xLinux IP: *.ds2.uw.edu.pl 15.05.04, 22:56
              dlaczego chcesz uzywac dwoch linuksow na raz? jesli ten obecnie uzywany ci nie
              odpowiada, wywal go i zainstaluj innego...

* mozesz zrobic 4 partycje podstawowe (primary), albo 3 podstawowe i ile chcesz
              logicznych (logical) zamiast czwartej podstawowej (polecam). ewentualna partycja
              windows musi byc na primary, linux niekoniecznie
              * musisz miec osobne partycje root, tzn '/' dla kazdego zainstalowanego na
              dysku linuksa, ja mam ok 5GB na '/'
              * swap (partycje wymiany) mozesz zrobic wspolna. rozmiar zalezy od ilosci
              posiadanego ramu. 512MB powinno wystarczyc kazdemu ;) chyba musi byc na primary
              * /home tez moze byc jeden, powiedzmy 1GB (a co sobie zalowac, zreszta zalezy
              ile osob bedzie mialo konta)
              * razem wyszlo ok.12GB, reszte dysku podziel jak uwazasz. mozesz porobic osobne
              partycje na katalogi /var, /usr, ale nie ma takiej potrzeby.

fr
    • Gość: indis Re: 2xLinux IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.05.04, 23:23
      Ja mam na jednym dysku MDK9.1 (bo taki wówczas był) RH 8.0 (z tych samych
      powodów) i LFS (to taka dystrydycja do ćwiczeń więcej na
      www.linuxfromscratch.org). Zrobiłem to nastepująco:
      podzieliłem dysk PartitionMagic. Jeśli robi się ti podczas instalacji Linuksa to
      on najczęściej utworzone wówczas parycje traktuje jako części danej instalacji
      (np. /, /home, /var ).
      PartitionMagic umożliwia podzielenie dysku na 3 partycje primary i jedną
      extended, która możesz podzielić chyba aż na 32 partycje logic (co oczywiście
      jest pozbawione sensu, ale na jakąś trozsądną liczbę partycji logicznych pożesz
      podzielić). Jedną z patycji logicznych ustwiasz jako swap. System plików
      pozostałych wybierasz jaki chcesz, np. ext3. Na początek odradzam xfs bo później
      na partycji z systemem plików xfs nie można zainstalować lilo.

Rozpoczynasz instalację jednego z Twoich Linuksów. Wskazujesz na której partycji
      ma zostać zainstalowany. Zakładam, że nomenklatura linuksowych partycji (hda1,
      hda5, ..., itd. itp. ) jest Ci znana.
      Partycja swap dla obu instalacji jest taka sama. Na początku instalacji
      wybierasz opcję, aby wszystko było na jednej partycji. A pod koniec instalacji
      padnie pytanie: lilo czy grub. Wybierz lilo.
      Następne pytanie (CHYBA NAJWAŻNIESZE) gdzie ma być lilo: czy w MBR, czy w boot
      sektorze partycji na której jest Linux. Wybierz to drugie. Wówczas instalator
      każe Ci włożyć dyskietkę i na nie zapisze pliki niezbędne do startu L. z
      dyskietki. Musisz oczywiście ustawić później start komputera z dyskietki. I to
      tyle. W ten sposób na jednym komputerze możesz zaistalować tyle Linuksów ile
      masz partycji minus jedną na swap.
      Oczywiście jest to sposób najbardziej prymitywny z możliwych.

Jeżeli L. jest instalowany obok Windowsa to podczas startu Windowsa L. będzie
      niewidoczny.

Pozdrowienia
      indis
      • bokaj Re: 2xLinux 16.05.04, 00:31
        ja to mam jeszcze inaczej rozegrane, dzięki programowi AcronisOS Selector - ten
        program jest bootloaderem, dzięki czemu po włączeniu komputera mam wyświetlone
        wszystkie OS-y, jakie mam na kompie, a mam ich trzy: win me, Aurox i MDK 10.
        Acronisa instaluje się w windowsie. Program ten pozwala też dzielić dysk na
        dowolną ilość partycji różnych typów, robi to w mig i bezproblemowo.
        o ile się orientuję podobne funkcje ma program Paragon, niedawno zamieszczony w
        Expercie (Acronis w darmowej wersji był 2 lata temu rozprowadzany w PC Format -
        może byc trudny do zdobycia teraz).
        w sumie mam 6 partycji na dysku 40G. dla win i na każdego linuxa dwie: "/" i
        "/boot" oraz dla nich wspólną "swap" - wszystko zrobiłem łatwiutko właśnie
        Acronisem.
        to nieoceniony program...
        • Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 17.05.04, 10:35
          Dzięki za odpowidzi;Indis i bokaj,jesteście super dlatego ,ze poważnie i
          szczegółowo potraktowaliście laika w w/w sprawach.Ale nie mam Winda,Acronisa,a
          chciałbym mieć A i Mdk (2 w jednym),może byście coś wymyślili?Innych również
          zachęcam do myślenia gdyż jestem pewien,że takie,lub podobne problemy z nowymi
          dytrybucjami ma wielu zaczynających (zabawę lub nie)w Linuxa.
          • Gość: indis Re: 2xLinux IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.05.04, 13:55
            Możesz zrobić np. tak:
            Uruchomić instalację MDK.
            Wybrać tryb eksperta.
            Podzielić dysk na partycje np. tak:
            hda1 10 GB, partycja primary, punkt montowania "/", system plików np. ext3, -
            to będzie partycja na MDK
            hda2 10 GB, partycja primary, punkt montowania "/home", ext3 - to później
            będzie na RH

hda3, partycja extended, nie wiem jaki rozmiar powiedzmy 20 GB, tu utwórz hda 5
            Partycja logic 1GB, punkt montowania "swap"
            Resztę partycji extended (19 GB) i reszę dysku (40 GB, cały dysk o ile pamiętam
            =80GB) zostaw niepodzielony. Te wielkości wystarczą na razie, chyba, że chcesz
            przechowywać na dysku dużo filmów.

Zakończ (przerwij) w tym miejcu instalację. Na dysku zostaną utworzone wyżej
            partycje.

Ponownie uruchom instalację MDK.
            Tryb experta i na hda1 ustaw punkt montowania /, a na hda5 swap.
            Dalej jak w moim poprzednim poście.

Uruchom instalację Auroxa.
            Tryb experta i na hda2 ustaw punkt montowania /, a na hda5 swap
            Dalej jak w moim poprzednim poście.

Powodzenia

Napisz jak Ci poszło.

• Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 17.05.04, 16:33
              Dzięki indis spróbuję i przekażę,a na razie pokażę ci jak wygląda obecnie
              podział u mnie. Tak jak pisze na na Hardware Browster w Aurixie
              /dev/hda
              hda1-7350MB
              hdb1- 192 MB swap
              3935 Free space
              hda2- 13225 extended
              hda5-839MBswap
              hda6-12386MB ext2
              hda3102MB ext3
              hda4-55639MB ext3
              Przy instalacji Mdk-wyk.partycje hda1-ext3-7,1GB hda5-swap-839MB hda6-12GB po
              zinst.Auroxa mam coś takiego i nie wchodzi Mdk,nawet po włożeniu dyskietki
              startowej, natomiast A chodzi super.Może da się jakoś uruchomić Mdk.bez psucia
              wszystkiego.Ja tego za bardzo nie rozumiem .pozdrawiam s
              • bokaj Re: 2xLinux 17.05.04, 18:18
                niewiele ci więcej pomogę - bo ja stosuję swój (wyżej opisany) system, ale...
                coś mi się wydaje, że kolejnośc instalacji może tu mieć wpływ, ponieważ
                zdarzyło mi się, że gdy Mandrake instalowałem na końcu, to restarcie kompa
                pokazywało się Lilo z wszystkimi opcjami do wyboru i musiałem jeszcze raz (z
                dyskietki) uaktualnić Acronisa - żeby się pokazał (jak w Lilo włączałem win -
                to uruchamiał się tylko w trybie awaryjnym, uaktualnienie Acronisa umożliwiało
                zwykły tryb windy);
                więc spróbuj zrobić rzekomy upgrade MDK, niech ci się szybciutko uaktualni (np.
                dodaj sobie jeszcze jedną przeglądarke internetową, albo cokolwiek
                niewielkiego, jakąś drobną aplikację) - prawdopodobnie po restarcie uruchomi ci
                się Lilo z mandraka i tam będziesz mógł wybrać - bo w Lilo Aurox będzie jako
                inny linux wyodrębniony;
                ja bym tak teraz zrobił: próba nie strzelba...
                • Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 18.05.04, 09:30
                  Chęci sie liczą,Dzięki;zrobiłem w/g twojej rady,(nic złego się nie stało) mam
                  znowu L ,ale Mdk,Aurox zniknął.No to tyle,pozdrawiam s
                  • bokaj Re: 2xLinux 18.05.04, 23:37
                    w trakcie instalowania mandraka, pod koniec (punkt "różne") jest:
                    Program rozruchowy - Konfiguruj.
                    otwórz to. tam są (u mnie tak jest!) wszystkie systemy, które masz na dysku.
                    sprawdź, jakie tam są opcje - tam pokombinuj...
                    inna możliwość: zrobić dyskietkę startową do Auroksa, jeśli lilo wykaże
                    "floppy" - zaznaczyć i wystartować...
                    • hanatol Re: 2xLinux 19.05.04, 00:00
                      To nie lepiej po prostu dodać w lilo.conf tego auroksa ?
                    • Gość: sandora Re: 2xLinux IP: *.76.classcom.pl 19.05.04, 08:43
                      Dziękuję,będę jeszcze próbował,dam znać.Problem u mnie nie z chęciami,a z
                      umiejętnościami.Co i jak wiedzy brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka