Dodaj do ulubionych

Samsung Recovery Solution

07.07.11, 19:05
Witam z nowym problemem....

Mam nowego laptopa, Samsung RV510-A03PL, kupiony z Windowsem 7. Po wyskoczeniu komunikatu Samsung Recovery Solution czy chcę utworzyć kopię zapasową oprogramowania systemowego potwierdziłam i zrobiłam tą kopię na dysku D. Czytałam, że taką kopię robi się tylko raz. A mi ten komunikat wyskakuje za każdym razem jak włączam kompa. O co chodzi? Przecież kilka razy zrobię taką kopię i zapełnię sobie cały dysk...

Może coś źle zrobiłam?
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Samsung Recovery Solution IP: *.unknown.vectranet.pl 07.07.11, 21:04
      Takiej kopii nie robi się na dysku laptopa tylko na zewnętrznym USB lub płytach! Jak sobie wyobrażasz odzysk systemu jeżeli padnie dysk twardy?
      • mewa000 Re: Samsung Recovery Solution 07.07.11, 21:25
        No też racja ;)

To ok, mam to zrobić np na płycie. Tylko że ta kopia zajmuje aż 17 GB!
        • Gość: Greg Re: Samsung Recovery Solution IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.11, 09:29
          Jeśli tylko ten program potrafi robić kopie na płytach to powinien być przygotowany do ich dzielenia - wtedy po wyczerpaniu miejsca na jednej płycie poprosi cię o włożenie kolejnej - to tylko 4 DVD, więc koszt całej procedury zamknie się w 10 zł (użyj porządnych krążków Verbatima, a nie jakichś szrotów za 50gr).
          • mewa000 Re: Samsung Recovery Solution 08.07.11, 10:17
            Ok, dzięki ;)
            Czyli jak zrobię tą kopię na DVD to ten komunikat mi już nie powinien wyskoczyć?
            • mewa000 Re: Samsung Recovery Solution 08.07.11, 10:58
              Czy powinnam zaznaczyć tą opcję Nie pokazuj więcej tego okna automatycznie?

Tak to wygląda
              [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/830/przechwytywaniewtrybiepv.png/][IMG]http://img830.imageshack.us/img830/2469/przechwytywaniewtrybiepv.th.png[/IMG][/URL]
              • Gość: Kolobos Re: Samsung Recovery Solution IP: *.zask.pl 08.07.11, 11:50
                Podlacz dysk zewnetrzny pod usb i zapisz na nim pelna kopie.

> Czy powinnam zaznaczyć tą opcję [i]Nie pokazuj więcej tego okna automatycznie[/
                > i]?

Mozesz zaznaczyc, ale radze Ci wykonac kopie na inny nosnik tak jak masz podane.
              • Gość: lajosz Re: Samsung Recovery Solution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 11:55
                "Nie pokazuj więcej tego okna automatycznie"

Mogłaś to zaznaczyć już przy pierwszym pojawieniu się tego komunikatu.

Po wykonaniu płyt Recovery, ten komunikat może, ale nie musi zniknąć sam.
                Jednak jak już będziesz miała zrobione te płytki, to możesz go (ten komunikat) spokojnie wyłączyć.

tak na marginesie, to zamiast tego Recovery proponuje wykonanie obrazu dysku/partycji jakimś softem do tego (polecam Acronis True Image).
                Możesz wtedy spokojnie zwolnić miejsce na dysku laptopa zajmowane przez kopie Recovery.
                Chodzi tu o ukryta partycję z tzw. fabrycznym Recovery.
                Nie wiem czy wiesz, ale taką ukryta partycje masz na swoim laptopie.
                Na tej partycji jest właśnie kopia (Recovery) całego dysku twardego i można z niej skorzystać dokładnie tak samo jak z tych płyt które wypalisz.
                Jest to szybsze i łatwiejsze, ale płyty i tak są potrzebne bo (jak pisał Greg) w przypadku fizycznego uszkodzenia dysku, trzeba jakoś przywrócić oryginalny system i po to właśnie są te płytki.
                Tak samo działa kopia wykonana za pomocą w/w Acronisa, ale Acronis (i inne tego typu) ma tę przewagę, że nie musisz (chociaż możesz) robić obrazu dysku, a wystarczy tylko partycja systemowa.

Tak czy siak, płytki warto zrobić.
                • mewa000 Re: Samsung Recovery Solution 09.07.11, 09:23
                  Dziękuję. Płytki zgram i poczytam sobie o tym Acronisie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka