Dodaj do ulubionych

dysk zewnętrzny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 15:10
kupuję netbooka + dysk zewnętrzny do potrzebnych rzeczy ze starego laptopa. czy mam zwrocic na cos uwage przy zakupie dysku, żeby wejscie przy kabelku pasowało zarówno do starego komputera, jak i tego nowego, małego?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 16:48
      Bez obaw.
      Wszystko będzie pasować bo przecież tak w starym, jak i w nowym kompie masz standardowe gniazda USB, a to małe (MiniUSB) gniazdo jest tylko przy tym zewnętrznym dysku, a drugi koniec kabla (ten który idzie do kompa) ma już standardową wtyczkę USB.
      • Gość: jur Re: dysk zewnętrzny IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 23:14
        zwróc uwagę na pobór prądu przez dodatkowy dysk. To ważne. Niektóre dyski potrzebują zasilania z 2 gniazd USB, a przy notorycznym braku gniazd szkoda marnować jednego
        • abcdefowicz Re: dysk zewnętrzny 05.05.12, 08:59
          Te które potrzebują większej wydajności prądowej zasilania, mają tak jak piszesz, kabel USB typu Y z dwoma wtyczkami do portów USB, ale też przeważnie dodatkowy zasilacz lub gniazdo do podłączenia takiego z dodatkowym zasilaniem 5V. Ja taką obudowę mam i byłem zdziwiony, że kabel Y jest a nie ma gniazda do zasilacza, okazało się że gniazdo jest, ale ktoś tak fajnie naklejkę na obudowę nakleił, że gniazdo zakrył. Jeśli W laptopie byłoby gniazdo USB3.0, problemu może nie być, bo ma ono większą wydajność prądową, 900mA.
    • Gość: szat Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 15:23
      czyli dysk ma być na jedno gniazdo. okej. choc szczerze mowiac, nie wiedzialam, ze sa inne :)
      • abcdefowicz Re: dysk zewnętrzny 05.05.12, 20:26
        Dysk będzie miał jedno USB (i ewentualnie dodatkowe zasilanie), chyba że, będzie miał opcję huba lub możliwość pracy z różnych portów. Kiedyś używałem dysku z FireWire i dwoma USB, ale to był dysk 3,5". W temacie 2,5" dysków, to tu masz Przykład kabla USB typu Y. Port USB2.0 ma ograniczenie prądowe do 500mA. Jeśli dysk będzie miał większy pobór prądu, stosuje się taki, aby zasilanie do dysku pociągnąć z dwóch portów USB. Druga opcja, to podłączenie zasilacza zewnętrznego do takiego dysku. Dlatego warto to przed zakupem sprawdzić. Mi kiedyś w starszym laptopie, nie chciał dysk zewnętrzny działać jak miałem podłączone pod inny port WiFi, a z myszką bez smyczy to nawet ruszyć nie chciał. Za dużo rzeczy pod USB było podłączone, a konstrukcja pewnie była taka, że zasilanie mogły mieć wspólne. Dlatego używałem dysku podłączanego pod FireWire.
    • Gość: szat Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 20:52
      okej, mysle, ze idealnie byloby gdybyscie podrzucili mi jakies linki do konkretnych dyskow, gdzie stosunek ceny do jakosci jest najlepszy. bo jak widze jaki jest wachlarz wyboru, to wiem, ze ten wybor bedzie przypadkowy, kiedy ja go dokonam.
      • abcdefowicz Re: dysk zewnętrzny 05.05.12, 21:27
        Konkretnie, to trudno coś doradzić. Zależy gdzie mieszkasz, i jakie masz możliwości "połażenia po sklepach". Powiem tak, ja jak miałem dysk kupować, szukałem na "popularnym portalu aukcyjnym" czegoś z możliwością odbioru osobistego w sklepie, a nie u handlarza z kartonów w piwnicy. Już byłem zdecydowany żeby w Lorien-ie kupić, nawet model już miałem wybrany. Cena ok. 240 zet za 500GB (było to jakiś czas temu). Przypadkowo trochę (zajechałem do bankomatu), trafiłem na Głębockiej w W-wie do Euro i tam okazało się, że są na promocji dyski Samsunga 640GB/USB3.0 po 260 pln. Nie zastanawiałem się długo, wziąłem i mam. Z przypadku trochę, ale chyba warto poszukać. Ja osobiście, radziłbym Ci wziąć coś właśnie na USB3.0. Nawet na kontrolerze USB2.0, ten dysk szybciej działa niż drugi który mam 320GB/USB2.0. Kontroler USB3.0 dokupiłem później.
        • Gość: szat Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 22:35
          mieszkam we wroclawiu i szczerze watpie w to, zebym potrezbowala jakiegos super dysku. najbardzieuj zalezy mi na jego trwalosci - zeby działał za 5 i wiecej lat, bo w moim otoczeniu mam dziwnie duzo osob z rozklekotanymi dyskami, ktore nie łączą, przerywają itd. moze to przypadek. ktoś mi mówił, żeby zwrocic tez uwage na obudowę?
          • Gość: lajosz Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 22:51
            Sorry, ale już dawno żaden post mnie tak nie rozbawił :)))

Rozumiem, że fakt zamieszkiwania we Wrocławiu wpływa zbawiennie na dyski :))

Poza tym, zapewniam Cię że 5 lat, to dużo jak dla zewnętrznego dysku.
            • Gość: szat Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 00:34
              nie zrozumiales - to bylo w odpowiedzi na pytanie, czy mogę "fizycznie" chodzic po sklepach czy raczej kupuje przez internet
          • wariant_b Re: dysk zewnętrzny 05.05.12, 23:43
            Gość portalu: szat napisał(a):
            > ktoś mi mówił, żeby zwrocic tez uwage na obudowę?

Oczywiście, że ważna jest głównie obudowa. W środku znajduje się zwyczajny
            dysk SATA 2.5", identyczny jak w notebookach. Za wyjątkiem nielicznych przypadków
            ciężko jednak ustalić, jaki to model dysku, a nawet czy identyczny we wszystkich
            egzemplarzach. Jedynym kryterium jakim możesz się posłużyć, poza nie bardzo
            miarodajnymi opiniami w Internecie, jest cena. Ponieważ dyski tanieją, więc
            niższa cena świadczy, że model pewnie jest nowszy, a zatem technologicznie
            bardziej zaawansowany (ale ostrożnie, bo można się również naciąć na wyprzedaże
            nieudanych modeli zalegających w magazynach producenta). Niestety, trwałość
            nie jest cechą, którą obecnie uwzględnia się przy projektowaniu sprzętu.
            Ma przeżyć gwarancję - więc możesz kierować się okresem gwarancji.

Obudowy i elektronika USB to SATA mają znaczenie decydujące, ale obudowę
            w zasadzie możesz ocenić głównie wzrokowo, a doszukać się, jaką elektronikę
            zastosował producent dość trudno. Zwykle nie przedstawia się sama.
            Obudowa może się rysować, brudzić paluchami lub nie mieć dodatkowych
            zabezpieczeń przed wstrząsami i wibracjami. Dysk zewnętrzny jest bardziej
            narażony na wstrząsy w czasie transportu, niż ten sam dysk w notebooku.

Zwróć natomiast uwagę na kabelek. Najbardziej uniwersalny jest zwykły
            kabel USB 3.0 z typowymi wtyczkami, natomiast jeśli dysk ma być
            tylko do notebooka, wygodniejszy może być na stałe wmontowany, krótki
            kabelek chowany w obudowie - nie zginie i nie zapodzieje się gdzieś.
            Ale jeśli wpinasz dysk do przypadkowego komputera, może okazać się,
            że wisi na kablu, bo nie da się dysku nigdzie położyć z powodu krótkości kabla.
    • amelkalexi Re: dysk zewnętrzny 06.05.12, 16:47
      Zwróć uwagę, aby dysk zewnętrzny był w formacie NTFS a nie FAT32 bo inaczej nie będziesz mógł/mogła przenieść dużych plików ze starego laptopa...
      • Gość: lajosz Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 16:51
        Na litość boską chłopie/babo, przecież nowe dyski zazwyczaj nie są sformatowane, a nawet jak są, to co szkodzi sformatować w takim systemie plików jaki uważasz za stosowne ?
        • amelkalexi Re: dysk zewnętrzny 06.05.12, 16:52
          ale nie każdy musi to wiedzieć...
          zaraz padnie pytanie: jak sformatować dysk;)
          a właśnie to ważne...bo inaczej dużych plików ze STAREGO LAPTOPA nie ściągnie...
          • abcdefowicz Re: dysk zewnętrzny 06.05.12, 16:55
            Ty tak z niewiedzy, świadomie czy dla zaistnienia na forum to napisałaś? Dysk możesz sobie sformatować w dowolnym raczej formacie, no chyba że kupujesz pendrive, tam są skromniejsze możliwości.
            Jakbyś czytała posty w tym temacie, wiedziałabyś że pytającą jest kobieta. Wnioskuję to z tego, że pisze o sobie w formie "wiedziałam" choćby.
          • Gość: lajosz Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 17:16
            Tyle tylko, że z Twojego posta (rady dla autorki tematu) wynikałoby, że w sklepie ma poprosić o (sic) dysk w formacie takim to a takim co najprawdopodobniej wywołałoby szeroki uśmiech na twarzach sprzedawców i naraziło autorkę na śmieszność, więc Twoja "rada" byłaby tylko niedźwiedzią przysługą.
            • amelkalexi Re: dysk zewnętrzny 06.05.12, 17:47
              nie wiedziałam, że gdy zapyta, to wyda się śmieszna...
              wychodzi na to, że lepiej zapytać sprzedawcę... i obojętnie, czy o format...czy o ilość kabelków;) niż tutaj...
              • Gość: lajosz Re: dysk zewnętrzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 18:57
                Nie ma problemu.
                Idź i pytaj sprzedawców.

Już widzę okiem wyobraźni, jak klientka pyta:
                "Dzień dobry, chciałam kupić dysk zewnętrzny, ale taki który jest w formacie NTFS, czy macie państwo takie ?"

Doświadczony sprzedawca zauważywszy, że ma do czynienia z kompletnym laikiem, nie będzie dyskutował z klientem tylko grzecznie odpowie, że "Oczywiście mamy, a jaki Pani sobie kolor życzy ?" Po czym z czystym sumieniem sprzeda każdy dysk który wskaże klient.

Mniej doświadczony zacznie tłumaczyć (laikowi) różnice pomiędzy systemami plików i wtedy ryzykuje, że klient się wystraszy że sam nie wie czego chce i na wszelki wypadek nie kupi nic.

Niedoświadczony sprzedawca może (jak pisałem) zareagować śmiechem i w ten sposób speszyć klienta co w konsekwencji zaowocuje tym, że też prawdopodobnie nie sprzeda towaru.
    • mrukmrukmruk Re: dysk zewnętrzny 08.05.12, 13:25
      Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i brać od razu 750 gb albo więcej. 750 taki jak ten Toshiby to tylko stówka więcej niż 500 gb.
      • Gość: szat Re: dysk zewnętrzny IP: *.play-internet.pl 09.05.12, 13:11
        jestem wzruszona tym, na jak wielu poziomach jest rozpatrywana moja sytuacja :)
        czy 350zł za dysk 500gb z usb 3.0 to dobra cena?
        • wariant_b Re: dysk zewnętrzny 09.05.12, 18:38
          Gość portalu: szat napisał(a):
          > czy 350zł za dysk 500gb z usb 3.0 to dobra cena?

Już nie.
    • vkleopard Re: dysk zewnętrzny 10.05.12, 09:51
      Teraz dysk 500 gb możesz kupić nawet za 340 złotych, np. taki Seagate - dobra firma, mam sprzęt tej firmy w domu, trochę inny model dysku, ale chodzi cicho i szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka