Gość: Grinczar IP: *.chello.pl 28.02.09, 21:29 Zapomniałeś o GTA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lol Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:32 GTA to nie gra przełomowa, na pewno nie A regeneracja zdrowia prawdopodobnie była już w CoD2 (nie grałem w single, ale w multiplayerze na pewno była regeneracja). Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Przełomowe gry 01.03.09, 13:40 > GTA to nie gra przełomowa, na pewno nie Przy tych grach na pewno tak. Autor wymienił same strzelaniny FPP (!!!) jedyny wyjątek to Driver, w którym było też dużo strzelania TPP. A gdzie Wolfenstein, a Doom i gry doomowate? Przecież Quake, Unreal i Half L. to były gry zwane jako doomowate. Jeśli np.Quake to przełom to GTA3 to o wieeeeeele większy przełom. Jeśli chodzi o "przełomowe" strzelaniny to ja raczej widzę to tak: -Contra -Wolfenstein -Half Life Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:33 Ginczar, Ja nie zapomniałem o GTA. Ty zapomniałeś przeczytać tekst przed skomentowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:34 FF7, MGS, Resident Evil Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:44 vann, Co takiego miał Resident Evil, czego nie było wcześniej i co było później wielokrotnie powielane w innych grach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemion Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:48 Tak, regeneracja była już w CoD2, tylko jedynka i United Offensive miały system apteczek, w dwójce już człowiek się chował by się uleczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.09, 21:49 Emm, co to, ranking FPS-ów? Ech, ja rozumiem, że nie każdy się musi na wszystkim znać. Ale nie każdy musi się popisywać swoją niewiedzą. Skoro chciałeś napisać o przełomowych FPS-ach, to trzeba było to zrobić. Jeśli chciałeś napisać o przełomowych grach w ogóle, to z Twojej listy powinny zostać 2, może 3 wpisy i to zakładając, że cały artykuł zawierałby opisy powiedzmy 20 najbardziej przełomowych gier. "Powyższa lista "przełomowych gier" jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, bo z pewnością znalazłoby się na niej kilkaset innych tytułów." To nie jest wierzchołek góry lodowej, jak dla mnie to jest lista losowo wybranych gier, w dodatku z gatunku, za którym nie przepadam, a o którym ostatnio ciągle męczycie w GC. A cały ten komentarz, bo zmarnowałem 5 minut na czytanie czegoś, co mnie nie interesuje. Świat jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
goku94 Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:58 Świetny artykuł, ale mam kilka zastrzeżeń . Najważniejsze z nich to: "Ale gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby je ktoś narysował w paincie." Nie sądzę, żeby tak było. Gdyby Quake nie wprowadził 3D to prędzej czy później zrobiłaby to jakaś inna gra . No i tak jak już ktoś pisał - regeneracja była już w CoD2 Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:58 F, "A cały ten komentarz, bo zmarnowałem 5 minut na czytanie czegoś, co mnie nie interesuje." W dodatku przeczytałeś bez zrozumienia. Wbrew temu co sądzisz nie jest to ranking FPS, ani tekst o przełomowych FPS. Tak to jest jak się czyta tytuł po czym przechodzi do oglądania screenów. Heh. Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:02 siemion, goku, Dzięki za poprawienie mnie przy COD III. Wprowadziłem już stosowną zmianę do tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diov Re: Przełomowe gry IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 28.02.09, 22:02 ech... Pierwszy Quake nie pojawił się na rok przed "Nierealnym". Zapewne autorowi chodziło o drugą część tej gry Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:08 diov, Autor zasugerował się tym, że skoro grał w Quake w 1997 r. to znaczy, że wszyscy grali w tym roku Tak to bywa, jak się ufa swej pamięci do dat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.09, 22:09 Wszystko fajnie, ale dlaczego mi się wydaje że pierwsze GTA wyszło jakieś 2 lata przed Driverem? Wtopa? Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:11 @kominek trochę offtopic Blood2 to straszna kicha była... kto grał w Blood1 rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:15 helix, A N.Y.C. Big Apple wyszło 15 lat przed Driverem. I co z tego? Porównywać Drivera z GTA I lub II to jak porównywać Mario Bros z Tomb Raiderem... don_wroc_love, Akurat tu jestem odmiennego zdania. Mnie w ogóle nie przypadła do gustu pierwsza część. Jakoś się w niej gubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lde Re: Przełomowe gry IP: 87.204.115.* 28.02.09, 22:16 Od tamtej pory żadnej szanującej się firmie nawet nie przyszło do głowy, by wypuścić na rynek produkt, w którym strzelalibyśmy do wrogów stojących w miejscu lub poruszających się po linii prostej. ----- Sorry, a Serious Sam to co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.09, 22:28 "A N.Y.C. Big Apple wyszło 15 lat przed Driverem. I co z tego? Porównywać Drivera z GTA I lub II to jak porównywać Mario Bros z Tomb Raiderem..." No tak, racja, ale trójwymiarowe części GTA (od gta3) nawiązywały bezpośrednio do poprzednich części, a nie do drivera. Driver nie wymyślił ani trójwymiaru, ani otwartego świata, choć na pewno był czymś nowym. Poza tym wydaje mi się, że zdania w stylu "gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby ich ktoś narysował w paincie" są grubo przesadzone. Gdyby nie Quake to coś innego zrobiłoby krok naprzód. Gry grami, technologie technologiami, choć wiadomo - zawsze warto wiedzieć w którym momencie ten "milowy krok" został zrobiony. Myślisz, że gdyby Edison umarł za młodu to nie mielibyśmy żarówki i paru innych wynalazków? Nie, prędzej czy później i tak by je ktoś wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diov Re: Przełomowe gry IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 28.02.09, 22:28 @kominek o ile mnie pamięć nie myli to 1998 jakieś pół roku po wydaniu Quake II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iHateKominek Re: Przełomowe gry IP: *.eth.net.pl 28.02.09, 22:32 Deus Ex Invisible War grą przełomową?! To pierwszy Deus Ex nią był. ŻalPL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjfhjdh Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:32 Bardzo ciekawy tekst. Pamiętam jak dyskutowaliśmy z kumplami jak to w ogóle można grać myszką, przecież to się w głowie nie mieściło i jak zbieraliśmy szczęki z podłogi po włączeniu bullet-time w Maxie. O czasach Wolfensteina nie wspomnę, to dopiero był szok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zWIĘDŁY SIUSIAK Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:33 PRZEŁOMOWA GRA TO SAPER I TETRIS CZEMU ICH TU NIE MA??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:34 helix, "Poza tym wydaje mi się, że zdania w stylu "gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby ich ktoś narysował w paincie" są grubo przesadzone." Powiedz mi. Gdybym napisał coś w rodzaju: "gdyby nie Hans Kloss to byśmy wojnę przegrali" to też napisałbyś, że to... gruba przesada? Dobra, domyślam się, że robisz sobie jaja. Robisz, prawda? PS. Napisz "TAK". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:36 JA se jaj nie robie ale ty nie masz jaj i grasz w Painta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhas Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:39 A ja uważam grę crysis za przełom. W nią tak naprawde gra się dla grafiki. Odpowiedz Link Zgłoś