Dodaj do ulubionych

Przełomowe gry

IP: *.chello.pl 28.02.09, 21:29
Zapomniałeś o GTA.
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:32
      GTA to nie gra przełomowa, na pewno nie smile A regeneracja zdrowia prawdopodobnie była już w CoD2 (nie grałem w single, ale w multiplayerze na pewno była regeneracja).
      • manhu Re: Przełomowe gry 01.03.09, 13:40
        > GTA to nie gra przełomowa, na pewno nie smile
        Przy tych grach na pewno tak. Autor wymienił same strzelaniny FPP (!!!) jedyny wyjątek to Driver, w którym było też dużo strzelania TPP.

A gdzie Wolfenstein, a Doom i gry doomowate? Przecież Quake, Unreal i Half L. to były gry zwane jako doomowate. Jeśli np.Quake to przełomsmile to GTA3 to o wieeeeeele większy przełom.

Jeśli chodzi o "przełomowe" strzelaniny to ja raczej widzę to tak:
        -Contra
        -Wolfenstein
        -Half Life
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:33
      Ginczar,
      Ja nie zapomniałem o GTA. Ty zapomniałeś przeczytać tekst przed skomentowaniemsmile
    • Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:34
      FF7, MGS, Resident Evil
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:44
      vann,
      Co takiego miał Resident Evil, czego nie było wcześniej i co było później wielokrotnie powielane w innych grach?
    • Gość: Siemion Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 21:48
      Tak, regeneracja była już w CoD2, tylko jedynka i United Offensive miały system apteczek, w dwójce już człowiek się chował by się uleczyć smile
    • Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.09, 21:49
      Emm, co to, ranking FPS-ów? Ech, ja rozumiem, że nie każdy się musi na wszystkim znać. Ale nie każdy musi się popisywać swoją niewiedzą. Skoro chciałeś napisać o przełomowych FPS-ach, to trzeba było to zrobić. Jeśli chciałeś napisać o przełomowych grach w ogóle, to z Twojej listy powinny zostać 2, może 3 wpisy i to zakładając, że cały artykuł zawierałby opisy powiedzmy 20 najbardziej przełomowych gier.

"Powyższa lista "przełomowych gier" jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, bo z pewnością znalazłoby się na niej kilkaset innych tytułów."

To nie jest wierzchołek góry lodowej, jak dla mnie to jest lista losowo wybranych gier, w dodatku z gatunku, za którym nie przepadam, a o którym ostatnio ciągle męczycie w GC.

A cały ten komentarz, bo zmarnowałem 5 minut na czytanie czegoś, co mnie nie interesuje. Świat jest zły.
    • goku94 Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:58
      Świetny artykuł, ale mam kilka zastrzeżeń wink. Najważniejsze z nich to:

"Ale gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby je ktoś narysował w paincie."

Nie sądzę, żeby tak było. Gdyby Quake nie wprowadził 3D to prędzej czy później zrobiłaby to jakaś inna gra wink.

No i tak jak już ktoś pisał - regeneracja była już w CoD2 wink
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 21:58
      F,
      "A cały ten komentarz, bo zmarnowałem 5 minut na czytanie czegoś, co mnie nie interesuje."

W dodatku przeczytałeś bez zrozumienia.
      Wbrew temu co sądzisz nie jest to ranking FPS, ani tekst o przełomowych FPS.
      Tak to jest jak się czyta tytuł po czym przechodzi do oglądania screenów.
      Heh.
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:02
      siemion, goku,
      Dzięki za poprawienie mnie przy COD III. Wprowadziłem już stosowną zmianę do tekstu.

• Gość: Diov Re: Przełomowe gry IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 28.02.09, 22:02
      ech... Pierwszy Quake nie pojawił się na rok przed "Nierealnym". Zapewne autorowi chodziło o drugą część tej gry
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:08
      diov,
      Autor zasugerował się tym, że skoro grał w Quake w 1997 r. to znaczy, że wszyscy grali w tym rokusmile Tak to bywa, jak się ufa swej pamięci do dat.
    • Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.09, 22:09
      Wszystko fajnie, ale dlaczego mi się wydaje że pierwsze GTA wyszło jakieś 2 lata przed Driverem? Wtopa?
    • don_wroc_love Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:11
      @kominek
      trochę offtopic

Blood2 to straszna kicha była... kto grał w Blood1 rozumie... wink
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:15
      helix,
      A N.Y.C. Big Apple wyszło 15 lat przed Driverem. I co z tego?
      Porównywać Drivera z GTA I lub II to jak porównywać Mario Bros z Tomb Raiderem...

don_wroc_love,
      Akurat tu jestem odmiennego zdania. Mnie w ogóle nie przypadła do gustu pierwsza część. Jakoś się w niej gubiłem.

• Gość: lde Re: Przełomowe gry IP: 87.204.115.* 28.02.09, 22:16
      Od tamtej pory żadnej szanującej się firmie nawet nie przyszło do głowy, by wypuścić na rynek produkt, w którym strzelalibyśmy do wrogów stojących w miejscu lub poruszających się po linii prostej.
      -----
      Sorry, a Serious Sam to co???
    • Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.09, 22:28
      "A N.Y.C. Big Apple wyszło 15 lat przed Driverem. I co z tego?
      Porównywać Drivera z GTA I lub II to jak porównywać Mario Bros z Tomb Raiderem..."

No tak, racja, ale trójwymiarowe części GTA (od gta3) nawiązywały bezpośrednio do poprzednich części, a nie do drivera. Driver nie wymyślił ani trójwymiaru, ani otwartego świata, choć na pewno był czymś nowym.

Poza tym wydaje mi się, że zdania w stylu "gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby ich ktoś narysował w paincie" są grubo przesadzone. Gdyby nie Quake to coś innego zrobiłoby krok naprzód. Gry grami, technologie technologiami, choć wiadomo - zawsze warto wiedzieć w którym momencie ten "milowy krok" został zrobiony. Myślisz, że gdyby Edison umarł za młodu to nie mielibyśmy żarówki i paru innych wynalazków? Nie, prędzej czy później i tak by je ktoś wymyślił.

• Gość: Diov Re: Przełomowe gry IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 28.02.09, 22:28
      @kominek o ile mnie pamięć nie myli to 1998 smilejakieś pół roku po wydaniu Quake II
    • Gość: iHateKominek Re: Przełomowe gry IP: *.eth.net.pl 28.02.09, 22:32
      Deus Ex Invisible War grą przełomową?! To pierwszy Deus Ex nią był. ŻalPL
    • Gość: fjfhjdh Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:32
      Bardzo ciekawy tekst.
      Pamiętam jak dyskutowaliśmy z kumplami jak to w ogóle można grać myszką, przecież to się w głowie nie mieściło i jak zbieraliśmy szczęki z podłogi po włączeniu bullet-time w Maxie. O czasach Wolfensteina nie wspomnę, to dopiero był szok
    • Gość: zWIĘDŁY SIUSIAK Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:33
      PRZEŁOMOWA GRA TO SAPER I TETRIS CZEMU ICH TU NIE MA??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:34
      helix,
      "Poza tym wydaje mi się, że zdania w stylu "gdyby nie Quake, do dziś walczylibyśmy z przeciwnikami wyglądającymi, jakby ich ktoś narysował w paincie" są grubo przesadzone."

Powiedz mi.
      Gdybym napisał coś w rodzaju: "gdyby nie Hans Kloss to byśmy wojnę przegrali" to też napisałbyś, że to... gruba przesada?

Dobra, domyślam się, że robisz sobie jaja.
      Robisz, prawda?

PS. Napisz "TAK".
    • don_wroc_love Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:35
      @kominek
      no toś mnie zaskoczyłsmile
    • Gość: helix Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:36
      JA se jaj nie robie ale ty nie masz jaj i grasz w Painta
    • Gość: juhas Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:39
      A ja uważam grę crysis za przełom. W nią tak naprawde gra się dla grafiki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka