Dodaj do ulubionych

Czyżby Opera wolniejsza?

IP: *.localdomain / 80.51.240.* 12.07.04, 20:50
Robiłem przed chwilą pomiary szybkości przeglądarek na stronie Numion. Na
MyIE 2 pokazywało mi 600-700 kbps, natomiast na Operze ok. 300 kbps.
Pomyślałem, że te wyniki MyIE 2 zostały może trochę zawyżone. Zrobiłem więc
pomiar na Mozilli (Fire Fox) i tu pokazało mi w granicach 600 kbps.
Czyżby więc Opera była wolniejsza od innych? Wierzyć się nie chce...
Obserwuj wątek
    • pstosia Re: Czyżby Opera wolniejsza? 12.07.04, 21:02
      wydaje mi sie ze u mnie Opera chodzi szybciej niz IE
      • medalikarz Re: Czyżby Opera wolniejsza? 12.07.04, 21:11
        Sprawdź operę bez proxy
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 17:35
          Na pewno nie... Opera jest najszybsza przegladarką na świecie !
    • Gość: boluś Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:24
      U mnie też dziwne rzeczy się dzieją z pomiarami na tej stronie. Maxthon (dawny
      MyIE2)czyli de facto IE jest najszybszy chociaż wydaje mi się najwolniejszy.
      Opera pokazuje mniej więcej 2 razy wolniej niż IE chociaż subiektywnie jest
      najszybsza. Natomiast wskazania szybkości dla Firefoxa to tragedia (1/3 IE) a
      wydaje się całkiem szybki.
      Tak czy siak Opera rulez. Jest po prostu najwygodniejsza.
      • wozni Re: Czyżby Opera wolniejsza? 12.07.04, 23:57
        Gość portalu: boluś napisał(a):
        > Tak czy siak Opera rulez. Jest po prostu najwygodniejsza.

Bez dwuch zdan. Ale ostatnio zainstalowalem nowa Mozille i tak szczerze powiedziawszy jest coraz lepsza. Od Opery wyraznie gorsza w kwestii "ergonomii" - jak rozwiaza problem bookmarkow i dadza panelik z lewej strony to sie moze przesiade :-)
        Pozdrawiam
        • Gość: spameater Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 00:08
          wciśnij f9 i masz panelik
          • oo Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 00:47
            eee tam... panele w Operze to bardzo ważny element przeglądarki, a w Mozilli są jakby dane na siłę, nie mówiąc już o FF. W każdym razie takie miałem wrażenia jak byłem użytkownikiem Mozilli.
    • gray Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 09:00

mierzysz prędkość pobierana danych z internetu natomiast prędkość 'otwierania'
      stron to głównie kwestia prędkości ich renderingu przez przeglądarki.
    • j.ang Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 09:03
      > Robiłem przed chwilą pomiary szybkości przeglądarek na stronie Numion.

Przeglądarek? Przecież tam można zmierzyć tylko przepustowość łącza (chwilową).

> Czyżby więc Opera była wolniejsza od innych? Wierzyć się nie chce...

No i słusznie, bo pomierzyłeś coś zupełnie innego.
      • Gość: JP Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 13.07.04, 09:46
        Ciekawe spostrzezenie. Czyli przepustowosc lacza zalezy od przegladarki?
        A moze chesz powiedziec ze mial takiego pecha ze jak mierzyl w Opera to
        przepustowosc w tym momencie siadla. Szczesciaz z niego.
        Pewnie robil tylko jedna probe.
        • Gość: Marcin Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.netpark.pl / *.netpark.pl 13.07.04, 09:56
          Ja od kilku miesiecy uzywam opery i jestem z niej bardzo zadowolony. IE moim zdaniem jest jak na moje lacze za wolna przegladarka.

Pozdrawiam
        • j.ang Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 10:43
          > Ciekawe spostrzezenie. Czyli przepustowosc lacza zalezy od przegladarki?

A na jakiej podstawie taki wniosek?

> A moze chesz powiedziec ze mial takiego pecha ze jak mierzyl w Opera to
          > przepustowosc w tym momencie siadla.

Co chciałem powiedzieć, powiedziałem wyraźnie.
          Już pisałem w którymś poście, że transfer to jest najbardziej zmitologizowana rzecz w Internecie.
    • bigstrand Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 10:24
      to chyba prawda szczegolnie na wolnych kompach. zwlaszcza kiedy plik historii urosnie i cache sie zapelni wtedy opera na wonym kompie straaasznie wolno startuje i przegladanie staje sie nuzace. Choc jak widac pisze z opery i bardzo ja lubie to na wolnych kompach IE nawet w wersji 6 chodzi szybciej niz Opera
      • gray Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 12:13

w domu używam PII 450MHz z UDMA66 więc demon prędkości to nie jest, nawet z
        256MB RAMu i zarówno opera jak i mozilla mają, jak dla mnie, lepsze wyniki niż
        IE - między innymi dlatego ich używam z nastawieniem na mozillę (firefox,
        konkretnie).
        • Gość: fan myie2.com Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.espol.com.pl 13.07.04, 12:49
          Moją opinię o operze znacie. Jednakże przy określaniu które z przeglądarek
          są “rzeczywiście” najszybsze trzeba także wziąć pod uwagę ich zdolności do
          interpretacji JavaScript. Opera na przykładad niektóre JavaScript w ogóle nie
          interpretuje, lub błędnie, niektóre interpretuje wolniej aniżeli np. myie2, a
          niektóre ... szybciej. Mógłbym przedstawić tu jutro np. test który wykaże że
          Opera w wykonywaniu spreparowanego JavaScript jest szybsza od myie2 – tylko po
          co? Te szczególne przypadki mogłyby być później wykorzystywanie przez
          operofanów jako... dowód koronny.
          • oo Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 13:15
            Czyli skrypty, które szybciej działają w Operze są "spreparowane" a te, które szybciej działają w IE to są jedyne słuszne, tak? Muszę to zapamiętać :-)

Szybkość JavaScript ma znaczenie... ale jak ktoś gra w Tetris online.

Poza tym JavaScript nie ma jasno określonego standardu, więc nie można mówić o złej interpretacji. Jego standardowe, niezależne od funkcji przeglądarek wydanie to tzw. ECMAScript i tego się należy trzymać.

PS. Udały się wakacje w Brazylii? Chyba nie bardzo :-)))
            • Gość: fan myie2.com Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.espol.com.pl 13.07.04, 13:47
              oo napisał:
              > Szybkość JavaScript ma znaczenie... ale jak ktoś gra w Tetris online.

Tak się składa że gry stworzone na JavaScript, to są gry które "najpierw są
              ładowane w całości do komputera Intenauty". I jako takie można potem sobie grać
              w trybie offline. Ale co tu ma wspólnego Tetris, JavaScript i... ONLINE?
              Nie wiem????

Może jakiś przykładzik, adresik www, z tym online tetrisem w JavaScript???
              PS: Aha, będąc w Brazylii, grałem w JavaScriptowego Tetrisa Online:-)))
              • oo Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 15:17
                Ale żeby stronę z grą otworzyć musisz być online :-) Jak zwykle czepiasz się słówek... a powiedz, jak tam przewijanie na laptopie?
                Działa? :->
                • Gość: fan myie2.com Re: Czyżby Opera wolniejsza? IP: *.espol.com.pl 13.07.04, 16:10
                  > Ale żeby stronę z grą otworzyć musisz być online :-)
                  > Jak zwykle czepiasz się słówek.

Dobrze wiesz że JavaScript popiepszyły ci się z Javą, ot co.
                  Żeby zagrać w JavaScriptowego Tetrisa (taki też jest, mam go) - możesz nie mieć
                  nawet łącza, mogę ci wysłać go na dyskietce.

Ale... żeby zagrać z kimś online musi to być tetris w Javie - a to zupełnie coś
                  innego, mądralo.
                  Z kimś? - głupie, grać online z kimś akurat w ... tetrisa:-)

Laptop, a co chcesz kupić? niestety opera nie ma wjazdu do mojego laptopa.
                  Jest "hardwarowo" :-))) zabezpieczony przed śmieciami.
                  • oo Re: Czyżby Opera wolniejsza? 13.07.04, 16:44
                    > Ale... żeby zagrać z kimś online musi to być tetris w Javie

Heh... złapał burek za jedno słówko i tak będzie szarpał do znudzenia :-))) Robisz się śmieszny jak nie masz argumentów dotyczących głównego wątku dyskusji.

Nic mi się nie popieprzyło. To był skrót myślowy, żeby nikt nie pomyślał, że chodzi mi o grę-program komputerowy, tylko o skrypt na stronie internetowej.

Czy ja mówiłem o graniu z KIMŚ? Nic takiego nie powiedziałem. Tetris to gra jednoosobowa. To Ty dopowiedziałeś o graniu "z kimś". Mataczysz, mącisz, bo wiesz, że bez tego "z kimś" Twoje oskarżenia o pomyłkę z Javą są bezpodstawne. Bo w Tetrisa w Javie również można grać offline.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka