Dodaj do ulubionych

Czy KDE spowolnia system?

17.07.04, 14:04
Witam
Mam 128DDR i Durona 800 (podkręconego do 880) stosunkowo od niedawna użaywam
Linuxa. Jak włanczam coś wiecej niż Kadu i Moziillę i jeszcze coś, to wtedy
nawet po wyłączeniu wszystkiego, muszę czekać nawet na otwarcie strony, albo
na odpisanie w Kadu. Co może być przyczyną? Jak to poprawić. Czy koniecznie
muszę przyspieszyć komputer? CO się lepiej opłaca dokupienie 128DDR (na 256)
za 100zł czy Athlon 2000 za 250zł?
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: Czy KDE spowolnia system? 17.07.04, 23:11
      Przejdźna KDE 3.2 (podobno szybsze) lub zupełnie zmień desktop. Zainstaluj sobie
      IceWM _ Rox-Filer i już masz leciutkie środowisko pracy. Dłuuuuuuugo używałem
      tego całkiem skutecznie na D700+128RAM. A zamiast mozilli używaj Firefoksa.
      • hippolin Re: Czy KDE spowolnia system? 28.07.04, 17:41
        Nie pomaga. Narazie się jeszcze nie odwarzę na kompilację jądra, ale może ktoś
        wie jaki protokuł można wyłączyć, który się nie przyda a blokuje dużo pamięci.
        dzięki
        • panzerwaffe Re: Czy KDE spowolnia system? 30.07.04, 19:44
          hippolin napisał:

> Nie pomaga. Narazie się jeszcze nie odwarzę na kompilację jądra, ale może ktoś
          > wie jaki protokuł można wyłączyć, który się nie przyda a blokuje dużo pamięci.
          > dzięki
          >

co znaczy ''protokol'' ?? demon ? (usluga?)

w auroksie mozesz zostawic iptables , network , syslog, random. Reszte mozesz
          spokojnie wylaczyc.

128 MB do KDE to troche za malo , jak masz mozliwosc gdzies tanio dokupic
          uzywana kosc RAM 128 lub wiecej , to bylaby to rozsadna decyzja :)
    • hippolin Re: Czy KDE spowolnia system? 06.08.04, 18:29
      Dokupiłem sobie mam teraz 393 i śmiga nieżle, choć patrzyłem na monitor systemu
      i wykazuje 371 używanych i 377wszystkich.

115zł za 2*128/133 Dimm to chyba jeszcze nie tak dużo.
      • pollak Re: Czy KDE spowolnia system? 07.08.04, 09:21
        Co do oceniania "ile pamięci mi zostało".

Zobacz polecenie free. W pierwszej linijce w kolumnie 'free' jest wolna pamięć.
        Z tym że nie jest to faktycznie to, co może być dostępne jeśli uruchomisz
        jakiś program. Druga linijka "-/+ buffers/cache:" pokaże Ci skorygowaną
        wartość wolnej pamięci z uwzględnieniem tego że część z niej jest keszowana
        i buforowana (zobacz w pierwszej linijce polecenia free, na dwie ostatnie
        kolumny). Buforowanie jest po to, aby przyspieszyć wolne operacje dyskowe,
        wykorzystując do tego Twoją pamięc RAM (która i tak byłaby nieużywana w danym
        momencie, znaczy -> niepotrzebnie jej tyle masz ;)). W każdej jednak chwili
        gdy zajdzie taka potrzeba bufory zostaną zwolnione na rzecz jakiegoś procesu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka