Dodaj do ulubionych

problem z wifi/routerem

IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 04.08.13, 20:29
Po kilku dniach szukania rozwiązania na własną rękę piszę już tu, a to forum jak zwykle to moja ostatnia deska ratunku :)

W domu mam PC i 2 laptopy. Router jest w w pokoju szczytowym, ale problemem nie jest jego zasięg/słaby sygnał, bo sieć mam nawet na balkonie. Sęk w tym, że od samego początku ciągle zanika wifi. Najczęściej na kilka-kilkanaście sekund i zaraz znowu jest ok. Już samo to jest częste i wnerwiające. Najgorsze jest jednak to, że 2-3 razy na dzień laptopy w ogóle tracą sieć "z radaru", trzeba zresetować router, żeby kompy mogły ją znowu zobaczyć. Tak się dzieje niezależnie czy siedzę w pokoju najbardziej oddalonym od samego routera czy metr od niego. Bywa też, że siedzę koło routera, a na laptopie wyświetla mi się powiadomienie "ograniczone", choć pokazuje wszystkie słupki na ikonce sieci. Musi być jakieś rozwiązanie...

Router D link DIR-615
Systemy na laptopach XP i Windows 8
Net z kablówki.

W ustawieniach routera sama nie grzebałam, niezbyt intuicyjne to dla mnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: problem z wifi/routerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 20:49
      Gość portalu: blue napisał(a):
      " Net z kablówki."

Być może dostawca internetu zabezpieczył się i włączył weryfikację MAC adresów, więc teraz jedynym MAC-iem właściwym dla niego jest MAC routera.

Rozwiązanie:
      Poszukaj w necie informacji o kablówkach, MAC-ach, klonowaniu MAC adresów.

Gość portalu: blue napisał(a):
      "trzeba zresetować router, żeby kompy mogły ją znowu zobaczyć"
      a następnie
      "W ustawieniach routera sama nie grzebałam, niezbyt intuicyjne to dla mnie."

No więc jedno przeczy drugiemu bo reset routera (nie mylić z restartem) powoduje powrót do fabrycznych ustawień tegoż.
      • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 04.08.13, 20:53
        Poza zwykłą instalacją krok po kroku nic w ustawieniach nie zmieniałam, to miałam na myśli, pisząc, że tam nie grzebałam.

Ok, poczytam, zobaczymy. Dzięki za odzew.
    • goluch Re: problem z wifi/routerem 04.08.13, 20:52
      Zainstaluj inSSIDer-a i zrób skanowanie. Sprawdź stabilność i zakłócenia.
      • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 04.08.13, 21:17
        Done. Mam 5-7 innych sieci, które nachodzą na moją. Mój sygnał -66 do -68dBm. Z tego, co przeczytałam w tym programie chyba powinnam zmienić kanał. Co prawda nie wiem jak.
        • goluch Re: problem z wifi/routerem 04.08.13, 21:19
          Tak dokłądnie musisz zmienić kanał w konfiguracji routera. Tym bardziej że poziom sygnału też nie jest idealny.
          • Gość: lajosz Re: problem z wifi/routerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 21:27
            Jeśli zresetowała router, to kanał kanał powinien być ustawiony na AUTO.
            Jeśli natomiast nie zresetowała (tylko zrestartowała), a w routerze nikt nie grzebał, to kanał i tak jest ustawiony na AUTO.
    • Gość: 802.11n Re: problem z wifi/routerem IP: *.multimo.pl 04.08.13, 21:16
      Wi-Fi nawala w ruterze.
      • Gość: jimasek Re: problem z wifi/routerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 15:03
        Zrób taki test ale wrzuć gdzieś obrazki na jakiś hosting ze zdjęciami i daj linka - LINK
        • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 05.08.13, 18:55
          Jak na złość przez kilka godzin net się nie wieszał i miałam te okna w tle. Samego momentu kolejnej zwiechy na nich nie widać, ale brak ping w momencie problemu było w oknie 3, tym od wp.pl.

ping routera
          i39.tinypic.com/2i87wg7.png
          ping DNS
          i41.tinypic.com/2h4jn5x.png
          ping wp.pl
          i41.tinypic.com/2qcm8eq.png
          Mam nadzieję, że zrobiłam wszystko prawidłowo i coś tam Wam powie.
          • Gość: jimasek Re: problem z wifi/routerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 19:11
            Zrywa połączenie z internetem ale czy to wina DNS-ów to trudno powiedzieć bo musiał byś ping-ować równocześnie ping 8.8.8.8 i ping wp.pl
          • wariant_b Re: problem z wifi/routerem 05.08.13, 19:53
            Coś jest nie tak w tych obrazkach: to router zwykle ma domyślnie adres 192.168.0.1
            a 192.168.0.101 chyba jest adresem komputera. DNS proxy na routerze jest normalką,
            sieć lokalna zatem łączy, a nie pinguje tylko adres zewnętrzny - tu wp.pl: 212.77.100.101.
            Czyli przypuszczalnie zrywane jest połączenie routera z dostawcą internetu.

W momencie przerwy zaloguj się na router i sprawdź stan połączenia WAN.
            Lub spróbuj skontaktować się z dostawcą, niech sprawdzi, jak to wygląda od jego strony.
            • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 05.08.13, 21:02
              To chyba juz przwyzsza moje ogarniecie w temacie.
              Kiedy komp nie widzi sieci, nie moge tez zalogowac sie do routera.
              Modem od dostawcy pokazuje ze net jest, no ale zadzwonie kontrolnie mowiac w czym rzecz.
              • wariant_b Re: problem z wifi/routerem 05.08.13, 21:47
                Moje chyba również.

Bo skoro pingi do routera działają, to czemu nie można się zalogować?
                To zjawisko jest popularne w Windowsach, ale router jest przecież na linuxie.

Sprawdzałaś, czy firmware jest aktualny? Spróbuj zapisać konfigurację,
                zresetować router do ustawień fabrycznych i skonfigurować ponownie.
                No i rozejrzyj się za możliwością wypożyczenia innego routera do testów.

Net od dostawcy możesz zapewne sprawdzić podpinając kablem ethernet
                modem do komputera.
                • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 07.08.13, 09:56
                  W momencie zaniku sieci laptop podpięty kablem do modemu dostawcy - net jest. Podłączony kablem do routera - też net jest. Natomiast bez kabla w momencie problemu laptop nie widzi nawet routera. Moja sieć o nazwie x w ogóle znika z listy dostępnych sieci na dobre. Muszę zrobić reset routera, żeby zobaczył niezabezpieczoną sieć dlink, którą wtedy konfiguruję i zabezpieczam.

Firmware jest aktualny.
                  • Gość: 802.11n Re: problem z wifi/routerem IP: *.tpnet.pl 07.08.13, 10:36
                    Wi-Fi nawala w ruterze. Ruter do wymiany.
                    • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.08.13, 11:51
                      Dziś już zgłupiałam do reszty. Przed chwilą znowu sieć padła. Chciałam zrobić jak zawsze, reset, nowa sieć i już. Teraz jednak widzę, że w dostępnych sieciach mam tę, którą właśnie utworzyłam oraz taką o nazwie dlink, która ma ten pierwszy klucz zabezpieczeń, gdy kupiłam router i go wtedy instalowałam. Dopiero teraz zwróciłam uwagę na tę sieć, ale ta nazwa na liście ciągle mi się przewijała. Oczywiście, połączyć się z nią nie da, ale jest moja, bo pokazuje mi jej właściwości.

Wydaje mi się, że tak naprawdę to ja popełniłam gdzieś na początku jakiś błąd albo ciągle go popełniam i stąd te problemy.
    • wariant_b Re: problem z wifi/routerem 04.08.13, 21:32
      Wygląda na problem z samym routerem lub usługą DHCP na routerze.
      Ustaw na laptopie z WiFi stały adres IP i zobacz, czy też będą problemy.
      W czasie "przerwy" połącz się z routerem kablem ethernet i sprawdź, czy działa.
      Sprawdź, czy firmware jest aktualny i w razie czego uaktualnij.

Może masz możliwość pożyczyć skądś inny router i porównać?
    • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 05.08.13, 13:03
      Na razie wypróbowałam klonowanie MAC adresu. Już myślałam, że sukces, ale po kilku godzinach znowu sieć padła. Ostatnio już reset routera nawet nie wystarcza, muszę utworzyć nową sieć od początku, bo laptopy po prostu tracą z radaru tę starą na amen.

Postaram się zrobić statyczne IP, gdzieś to widziałam w ustawieniach.
      Ale co ze zmianą kanału, nie mam pojęcia gdzie tego szukać...
    • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 05.08.13, 13:30
      Nie udało mi się ustawić statycznego IP. Jak już znalazłam wszystkie dane, wpisałam, to wyskakuje to: WAN subnet conflicts with LAN subnet :(
      Może sprawiam wrażenie, że wiem co robię, ale to tylko pozory, pomocy! :(
    • terton2 Re: problem z wifi/routerem 05.08.13, 21:22
      a może masz zainfekowane sprzęty? Różne widziałem dziwne wirusy i malware więc wcale bym się nie zdziwił jakby o to chodziło, skanowałaś ostatnio dyski?
      • Gość: blue Re: problem z wifi/routerem IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 07.08.13, 09:57
        Skanowałam, jest ok.
        • slawek_62 Re: problem z wifi/routerem 08.08.13, 12:12
          Czytasz:
          www.purepc.pl/inne/domowa_siec_komputerowa_budowa_i_konfiguracja_poradnik
          www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/domowa-siec-w-kilku-krokach-4210.html
          www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/siec-domowa/2012/02/szybciej-i-bezpieczniej.aspx
          Pobierasz i studiujesz:
          ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-615/documentation/dir-615_man_revb_2-24_eu_pl_20080814.pdf
          Komputer podpięty do routera kablem

str. 14 opis klonowania MAC. Klonujesz, tylko gdy uprzednio komputer działał bez routera.. I tylko MAC komputera, który działał z modemem.
          str. 31
          4.3.5 Setup > Wireless Settings (Manual Wireless Network Setup)
          Kanał sieci bezprzewodowej (Wireless channel) – jeżeli nie została wybrana opcja
          automatycznego skanowania kanałów, należy wybrać z menu rozwijanego jeden z
          dostępnych kanałów
          możesz sprawdzić działanie routera w innym kanale
          Str. 45
          Turn MAC Filtering ON and ALLOW computers listed to access the network – aby włączyć filtrowanie MAC i zezwolić wszystkim komputerom na
          liście na dostęp do sieci LAN.
          Tu możesz sprawdzić co podłącza się do routera I zezwolić tylko na własne - ALLOW

Str. 54
          4.3.15 Advanced > Advanced Wireless

Str. 59
          4.3.18 Tools > Admin

4.3.19 Tools > Time
          str. 64
          4.3.22 Tools > System
          DIR-615 umożliwia zapisywanie i wgrywanie konfiguracji routera. Pliki konfiguracyjne
          są przechowywane na dysku twardym komputera. Sekcja umożliwia także
          przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowne uruchomienie routera.

Na wszelki wypadek zrób kopię ustawień do pliku na dysku. W razie błędu zawsze możesz wrócić.
          Str. 71
          Str. 90

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka