Dodaj do ulubionych

Profesjonalna obsluga

IP: *.chello.pl 05.08.04, 20:16
Dzis zostalem "mile" zaskoczony przez Microsoft. Posiadajac w pracy 20 komputerow z legalnymi Windows'ami XP nie zostala mi udzielona informacja (przez telefon) od pomocy technicznej, gdyz "moje" Windows'y to wersje OEM i zgodnie z "regulaminem" nie mam prawa do informacji. Podobno musi udzielić mi jej sprzedawca, co w rzeczywistości oznacza - odwal sie pan i nie przeszkadzaj, bo herbate pije. Czym w takim razie rozni sie wersja OEM od "pirata"?
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: Profesjonalna obsluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 20:35
      trzeba czytać to, co się podpisuje. Chcącemu nie dzieje się krzywda. Czy dealer
      Microsoftu pistoletem zmuszał Cię do kupna 20 licencji???
      PS. To, co napisałem nie zmienia faktu, że Microsoft olewa klientów, ale tu
      może poradzić tylko wolna konkurencja
      • Gość: rzf Re: Profesjonalna obsluga IP: *.chello.pl 05.08.04, 20:41
        Nic nie podpisywałem, zleciłem wyposarzenie biura w meble, komputery, faxy itd.
        usluga obejmowala tez postawienie sieci, ale jak place za program firmy Microsoft to "chyba" moge oczekiwac pomocy od jej tworcow. Teraz wyglada jakby MS bal sie pomagac. Kolega "informatyk" szybko poradzil co zrobic, zeby dzialalo i nie zadawal przez kilka minut pytan czy dzwonie pierwszy raz, jaki jest moj nr i czy na pewno mam legalne Windows.
        • kora_n Re: Profesjonalna obsluga 05.08.04, 21:25
          Komuś zleciłeś to wyposażenie biura - dlaczego nie uderzyłeś w pierwszej
          kolejności do niego? Czy jak ci się połamie krzesło to zwracasz się do dostawcy
          u którego go kupiłeś czy od razu do producenta? W umowie licencyjnej
          oprogramowania MS dostarczanego wraz ze sprzętem (tzw. OEM) to właśnie dostawca
          sprzętu jest wskazany jako źródło pomocy.
          Czy to mądre czy nie - to już inna sprawa...
          • Gość: mgregor Re: Profesjonalna obsluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:27
            Kupujac licencje OEM to sprzedawca jest odpowiedzialny za to zeby toto dzialalo.
            W razie problemow to do niego musisz sie zwrocic i dopiero on moze sie zwrocic z
            zapytaniem do Microsoftu. Jak ktos juz wczesniej napisal: trzeba czytac co sie
            podpisuje (tzn. licencje OEM na oprogramowanie podpisales podpisujac za nia fakture)
            • yes2ktos Re: Profesjonalna obsluga 05.08.04, 23:35
              To tak jest : jak chcesz taniej to masz mniej.
              • Gość: mgregor Re: Profesjonalna obsluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 00:13
                W sumie to nie masz nic mniej bo w takim wypadku problem obslugi klienta
                (rozwiazania jego problemow) lezy po stronie sprzedawcy oprogramowania OEM
                (zobowiazal sie do tego podpisujac umowe resellerska czy to z Microsoftem czy z
                kazdym innym producentem opr. OEM)
                • yes2ktos Re: Profesjonalna obsluga 06.08.04, 00:54
                  Gość portalu: mgregor napisał(a):

> W sumie to nie masz nic mniej bo w takim wypadku problem obslugi klienta
                  > (rozwiazania jego problemow) lezy po stronie sprzedawcy oprogramowania OEM
                  > (zobowiazal sie do tego podpisujac umowe resellerska czy to z Microsoftem czy z
                  > kazdym innym producentem opr. OEM)

Oczywiście teoretycznie masz rację :-)
                  jednak powiedz mi jak ci się coś sypnie, to musisz pędzić do sprzedawcy po pomoc
                  czy może łatwiej zadzwonić na infolinie do Microsoftu ?
                  to jest ta różnica w cenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka