Dodaj do ulubionych

laptop bardzo wolny

07.09.14, 09:39
witam
mam pewien problem , zainstalowałam nowy system windows7 na moim laptopie ale teraz działa strasznie wolno i potrafi się zawieszać.
laptop mam 1,5 roku , sterowniki są wszystkie zainstalowane i sama już nie wiem gdzie tkwi problem , czy mógłby mi ktoś pomóc
dziękuję
ewa
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 09:55
      sprawdzić:

1. dysk twardy - crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
      2. pamięci - www.memtest.org/#downiso
      • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 11:27
        tiges_wiz , obawiam się że nie dam rady sprawdzić tych linków które wysłałeś , jestem trochę mniej zorientowana w sprawach komputera
        • tiges_wiz Re: laptop bardzo wolny 08.09.14, 11:06
          Jeżeli nie potrafisz zainstalować i uruchomić programu, który od razu pokaże czy dysk jest "dobry" czy "zły", bez klikania i innych czarów-marów, to zanieś to do serwisu i nie zawracaj gitary.
          • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 08.09.14, 22:23
            program nie pokazuje błędów

zapodaj.net/676b3a9253cc2.jpg.html
            • tiges_wiz Re: laptop bardzo wolny 09.09.14, 08:07
              To ja bym teraz uruchomił msconfig i wyłączył wszystkie programy po za tymi podpisanymi przez Microsoft. Przeskanowanie systemu przez spybota też nie zawadzi.
    • 2romki Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 10:06
      Jaki model, ile ramu?
      • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 11:24
        6GB ram , dostepne 5,82
        intel core i3-2328p 2,2GHz
        model
        e1-571
        • 2romki Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 12:57
          www.programosy.pl/program,hwmonitor.html
          Pobierz monitor stosownie do wersji (32 albo 64 bit) i sprawdź temperatury. To awaria sprzętowa
          • serenita123 Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 13:08
            fakt, nie zawadzi sprawdzić temperatur dysku, płyty i karty graficznej
            kiedy ostatnio czyściłaś laptopa z kurzu?
            i nie chodzi o ścieranie ściereczką klawiatury lub ekranu ale o odkurzanie i przedmuchiwanie powietrzem otworów wentylacyjnych
          • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 08.09.14, 22:29
            poniżej link do monitu z temperaturami

zapodaj.net/fbaadd55ccc2c.jpg.html
            • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 08.09.14, 23:50
              Temperatury ciut za wysokie, ale żadnych powodów do niepokoju.
              Zresztą to nie sprzęt się zmienił, ale oprogramowanie.

A zatem trzeba się przyjrzeć oprogramowaniu.

Na czym polega wolna praca laptopa?
              Czy wolno się uruchamia, czy tylko wolno działa w Internecie?
              Czy problem od samego początku, czyli instalacji, czy po doinstalowaniu programów?
              Jak wygląda wykorzystanie procesora i pamięci?
              • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 09.09.14, 21:55
                laptop długo się uruchamia , potrafi się zawieszać podczas przeglądania internetu jak również podczas przeglądania zdjęć czy oglądania filmu , problem był już przed przeinstalowaniem systemu , jednak teraz jest to bardziej uciążliwe.
                laptop był kupiony z systemem windows8 jednak siostra przeinstalowała na system windows 7 nie zgrywając systemu windows8 na płyty i wykasowała partycje recovery za pomocą hirena - czy jakoś tak się to nazywa.

,,Jak wygląda wykorzystanie procesora i pamięci?,,
                jak mam to sprawdzić?
                • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 10.09.14, 00:46
                  > jak mam to sprawdzić?

Najlepiej przez Monitor zasobów.
                  Start i w okienku "Wyszukaj programy i pliki" wpisujemy: Monitor zasobów.
                  Albo przez Menedżera zadań (jednocześnie klawisze CTRL+SHIFT+ESC)
                  zakładki Procesy i Wydajność. Stamtąd można przejść do Monitora zasobów,
                  jeśli potrzebne będą bardziej szczegółowe dane.

Wcześniej warto sprawdzić AdwCleanerem, czy coś niechcianego nie zalęgło się
                  na komputerze oraz tymczasowo usunąć "opóźniacze" w rodzaju antywirusów, firewalli
                  i wszystkiego, co podobno miało poprawiać działanie komputera (jeśli masz takie,
                  bo na zrzutach ekranowych raczej pustawo).

Z szybkiego szukania w Internecie podejrzany jest sterownik od karty WiFi.
                  Spróbuj pobrać od Acera i przeinstalować.
                • serenita123 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 14:57
                  skoro lapek był kupiony z WIn8, to pewnie masz naklejkę z numerem licencji
                  nie musisz posiadać Recovery, by ponownie zainstalować oryginalnego windowsa
                  pożycz od kogoś płytę z Win8 i zainstaluj używając swoich numnerów
                  lub spróbuj od razu zainstalować Win8.1 :
                  windows.microsoft.com/pl-pl/windows/downloads
                  nie wiem, czy ruszy instalacja 8.1, ale warto spróbować
                  • Gość: Greg Re: laptop bardzo wolny IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.14, 20:57
                    Instalacja 8.1 nie ruszy z kodem 8, trzeba użyć "podstępu", tj. podać instalatorowi "generyczny" kod Windows 8.1 (trzeba poszukać w google: Generic Windows 8.1 product key), a po zainstalowaniu przy próbie aktywacji (która się oczywiście nie powiedzie) wybrać zmianę kodu produktu i wpisać swój kod (przed reinstalacją można go odczytać np. Magical Jellybean Keyfinderem).
    • serenita123 Re: laptop bardzo wolny 07.09.14, 13:04
      z tego, co znalazłem, to masz laptopa Acer Aspire E1-571G

jeśli tak, to masz "na pokłądzie" 2 karty graficzne: NVIDIA GeForce GT 620M oraz Intel HD Graphics 3000
      przypuszczam, że albo nie zainstalowałaś do obu odpowiednich sterowników, albo nie działają one właściwie...

- kartę graficzną Intel możesz zaktualizować poprzez:
      downloadcenter.intel.com/
      użyj Intel® Driver Update Utility - automatycznie sprawdzi, czy i jakie sterowniki "spod" intela wymagają aktualizacji.
      warunek: musisz mieć zainstalowaną Javę
      www.java.com
      - karta nVidia do aktualizacji z:
      www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
      najlepiej użyj: Opcja 2: Automatyczne wykrywanie sterowników NVIDIA

w obu przypadkach zaktualizuj/zainstaluj wszystko, co zaproponują
      procesy są trochę czasochłonne i czasem powodują wyłączanie się ekranów (zwłąszcza przy Intelu), ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i NIE PRZERYWAĆ PROCESU INSTALACJI

poza tym sprawdź też w Menedżerze urządzeń, czy przy jakiejś kategorii nie ma jakiegoś znaczka, wykrzyknika - takie elementy też wymagają aktualizacji
      • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 08.09.14, 22:15
        karte mam intela i najnowsze sterowniki , tej drugiej karty nie mam bo nie mogę zainstalować sterowników, nie ma żadnych znaczków w menedżer urządzeń
        • serenita123 Re: laptop bardzo wolny 09.09.14, 01:09
          Acery z tej serii MAJĄ drugą kartę graficzną
          nawet w dziale aktualizacji sterowników udostępniają je:
          www.acer.pl/ac/pl/PL/content/drivers/4242;-;Aspire%20E1-571G
          obejrzyj i porównaj nalepkę lub sięgnij do specyfikacji...
          sprawdź, jaki dokłądnie masz model
          • 2romki Re: laptop bardzo wolny 09.09.14, 01:37
            Nie znasz się. Napisała model bez litery G. Ten ma tylko zintegrowaną.
          • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 09.09.14, 21:58
            model
            e1-571
            • polskichrabia Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 09:10
              windows 7 potrzebuje 8gb pamięci ram ty posiadasz 2gb możesz zaktualizować bios płyty głównej
              www.acer.co.za/ac/en/ZA/content/drivers/4098;-;Aspire%20E1-571
              • Gość: ? Re: laptop bardzo wolny IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.14, 09:47
                Hrabio, gorzej Wam ?
                • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 19:03
                  problem jest tylko przy przegladaniu stron online i bez znaczenia jaka przegladarka , sprawdzalam 3 kazda nastepna odinstalowana , wczoraj wgrałam nowy system , komputer jest ok al przy przeglądaniu stron już strasznie muli , mam w domu jeszcze sony vaio i jest ok jak również komputer stacjonarny nie ma żadnego spowolnienia , zauważyłam że nie mam jakiegoś sterownika do Karta tunelowania Teredo firmy Microsoft i nie wiem skąd to pobrać , może w tym tkwi problem
                  • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 19:40
                    Teredo możesz spokojnie odinstalować, a w ustawieniach kart sieciowych wyłączyć IPv6.
                    • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 20:00
                      a jak to wyłączyć?
                      • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 20:02
                        juz mam , ale net dalej muuuuli :(
                        • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 20:59
                          Zaskoczeniem to nie jest.

A teraz prośba o trochę bardziej użytecznych informacji:

Łączysz się przez WiFi, więc jaka wersja sterowników do karty WiFi
                          i czy przy podłączeniu kablowym z routerem Internet działa równie wolno?

Co z oprogramowania mogącego mieć wpływ na szybkość połączeń jest zainstalowane
                          na komputerze - jaki antywirus/firewall, jakie inne dodatkowe programy?
                          • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 21:38
                            Ponizej link do prtsc z kartami
                            zapodaj.net/8276a429094b5.jpg.html
                            Łączę się przez WiFi ale nie sprawdzałam jak jest po podłączeniu kablem
                            System jest ,,wczorajszy ,, więc dodatkowego oprogramowania nie ma poza AVG ale po odinstalowaniu jest to samo
                            • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 22:07
                              Do Atherosa potrzebuję wersji lub informacji skąd pobrany był sterownik.
                              U acera do Win7 64-bit jest wersja 10.0.0.38.

AVG ostatnio instalowało również jeszcze jakieś dodatki - czy też zostały odinstalowane.

Koniecznie sprawdź połączenie po kablu ethernet - zwykle był dostarczany z routerem.
                              Informacja o modelu routera też może być przydatna.
                              • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 22:21
                                Atheros ma wersje nr 9.2.0.480 klikam prawym przycisk myszy i aktualizuj sterownik jest informacja ze wersja najnowsza , avg wszystko odinstalowane
                                • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 21.09.14, 22:30
                                  Spróbuj pobrać nowszą wersję od Acera
                                  Zobaczymy, czy pomoże.
                                  • Gość: jjks3 Re: laptop bardzo wolny IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 22.09.14, 08:19
                                    Pobralam , stara odinstalowana , ale nie mogę zainstalować tej nowej
                                    • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 22.09.14, 09:32
                                      Sterownik jest w postaci archiwum .ZIP.

Rozpakuj archiwum, znajdź i uruchom program setup.exe z kartoteki:
                                      WLAN_Atheros_10.0.0.38_W7x64\x64\Install_CD

albo z menedżera urządzeń zainstaluj ręcznie wskazując kartotekę ze sterownikiem:
                                      WLAN_Atheros_10.0.0.38_W7x64\ndis6xWin7
                                      • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 22.09.14, 19:07
                                        rozpakowałam i nic
                                        poniżej prtsc z instalacji z menedżera\
                                        zapodaj.net/70ea2f309e43f.jpg.html
                                        • jjks3 Re: laptop bardzo wolny 22.09.14, 19:32
                                          laptop po podłaczeniu kablem działa tak jak powinien
                                          • wariant_b Re: laptop bardzo wolny 22.09.14, 21:49
                                            To już trochę lepsza wiadomość.
                                            Jeśli inne metody zawiodą, kupisz sobie kartę sieciową USB.

A teraz gorsze wiadomości -
                                            - szwankować może sprzęt - karta WiFi w laptopie, antenka w laptopie lub jej podłączenie
                                            - karta WiFi może się "nie lubić" z routerem, na co czasem pomaga zmiana ustawień
                                            - problem może pochodzić od sterownika.

Spróbuj jeszcze raz z instalacją sterownika odinstalowując wcześniej dotychczasowy.
                                            Odwiedź znajomych z WiFi albo publiczne hot-spoty, czy wszędzie jest tak kiepsko.
                                            Jeśli boisz się zaglądać do laptopa, znajdź kogoś, kto sprawdzi podłączenie anteny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka