Dodaj do ulubionych

hardware...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 21:42
miałem problem z ddr-ram,po dokupieniu 256,komputer "wariował" (blue screen
itp) 2x wymieniałem pamięci aż w końcu (za 3razem) dokupiłem kostke 256
jednostronną - komputer chodził kilka godzin bezproblemowo... niestety co
jakiś czas wyskauje blue screen (kilka godzin,podczas obciążenia systemu np.
grami)

po zwisie :) systemu,bios sygnalizuje błąd pamięci (1 sek. piski) pozatym
podczas ładowania systemu przez chwile widać obraz zaraz przed zawieszeniem
się systemu.

pytanie - coś napewno jest skopane z hardwarem,nie wydaje mi się żeby to była
pamięć (chyba że mam pecha i 3x kupowałem zepsutą)
ps.robiłem test pamięci z boot`owalnej płyty,wykrył mnóstwo błędów,nie mam
pojęcia czy wyminić pamięć czy też płyte główną (kobian 266a)
downclock`owanie czy zmiana w bios`ie na default nic nie daje,ten durny
mainboard wydaje się nie akceptować innych pamięci,może po instalacji nowej
trzeba podwyższyć napięcie w slotach ddr ??? nie mam pojęcia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: hardware... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.09.04, 22:15
      Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> miałem problem z ddr-ram,po dokupieniu 256,komputer "wariował" (blue screen
      > itp) 2x wymieniałem pamięci aż w końcu (za 3razem) dokupiłem kostke 256
      > jednostronną - komputer chodził kilka godzin bezproblemowo... niestety co
      > jakiś czas wyskauje blue screen (kilka godzin,podczas obciążenia systemu np.
      > grami)

Ten opis jest dla mnie niezrozumiały. Na pewno nie możesz ot tak dodawać
      pamięci - musisz wstawiać dwie IDENTYCZNE kości.
      • Gość: dominik666 Re: hardware... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 23:14
        jak to "identyczne" Piecyku ? Mam DDR 333 (256MB) noname,nawet nie ma podanego
        producenta
        dokupiłem pamięć ddr 333 (tagże no-name) starą 256tke wyciągnąłem i
        wystartowałem komputer jedynie na nowej (drugiej) kości,sypał się dalej...
        próbowałem różnych kombinacji,stabilnie chodzi jedynie na starej noname 256...

moge zrobić jeszcze jedną rzecz - mianowicie wymienić te dwie kości na jedną 512
        niestety,nie mam szans żeby znaleśc taką samą no name`ową pamięć

ps.zamieniłem jeszcze k. graf. z geforc`a mx440 na radeona 9550 (może pobór
        prądu się zwiększył ??) co spowodowało niestabilność ... ehh mam tego dosyć
        powoli

• Gość: Cornolio Re: hardware... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 12.09.04, 23:14
        No właśnie też mi się wydaje, że sobie sam bruździsz albo wręcz niszczysz nowe
        kości pamięci przez nierozważne działania. Ale fakt, z opisu niewiele wynika.
        Może zanim wepniesz kolejną kość, sprawdź w manualu jak się to robi.
        • Gość: Cornolio Re: hardware... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 12.09.04, 23:32
          A możesz napisać dokładnie jaki to jest kobian, bo 266 jest kilka
          • Gość: dominik666 Re: hardware... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 23:40
            Gość portalu: Cornolio napisał(a):

> A możesz napisać dokładnie jaki to jest kobian, bo 266 jest kilka

www.kobian.com/products.php?productid=63 (bios update`owałem kilka dni
            temu,nic nie pomogło)

• Gość: dominik666 Re: hardware... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 23:37

> No właśnie też mi się wydaje, że sobie sam bruździsz albo wręcz niszczysz
          nowe
          > kości pamięci przez nierozważne działania. Ale fakt, z opisu niewiele wynika.
          > Może zanim wepniesz kolejną kość, sprawdź w manualu jak się to robi.

uff

mam pamięć 256DDR ram (333) NO NAME,dokupiłem drugą pamieć 256DDR też 333 i też
          bezfirmową,razem nie działały,osobno działała tylko "stara",teraz dokupiłem
          nową pamięć też 333 ddr z tym że jednostronną,działa ale niezbyt stabilnie.

Wpychać potrafie,w manualu pisze jedynie że supported memory to 2x ddr
          (266/200) 184 pin, zaświadczam że nie wepchałem sd rama w slot ddr

• Gość: Cornolio Re: hardware... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 12.09.04, 23:43
            Bo widzisz, sprawa wygląda najprawdopodobniej tak, że te kobiany 266 pracują
            stabilnie na DDR200/DDR266 a ty pchasz DDR333. Dlatego pytam o dokładną nazwę
            płyty, bo niektóre pracują z DDR 333 i jest ok., niektóre mają napisane w
            specyfikacji, że DDR333 działa warunkowo, a niektóre że nie działa wcale. Więc
            może napisz co to za model płyty?
            • Gość: Cornolio Re: hardware... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 13.09.04, 00:02
              Chociaż DDR333 powinna pociągnąć na DDR266.
              • Gość: dominik666 Re: hardware... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 00:37

> Chociaż DDR333 powinna pociągnąć na DDR266.

?

chyba rozwiązałem problem - zmiejszyłem FSB z 150 na 133 (ten badziewny chipset
                gubi się najwidoczniej przy takim taktowaniu powyżej 256ramu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka