Dodaj do ulubionych

windows w laptopie

IP: *.chello.pl 29.09.04, 21:30
mam preinstalowany windows xp home chcialem go jednak zmienić na inna wersję
językową więc spróbowałem go przeinstalować w trybie naprawy. nic to nie dało
bo wyszło ze musi być zgodność języków żeby to zrobić, zrezygnowałem więc ze
zmiany języka tyle ze przy startowaniu windowsa wyświetla mi się teraz ekran
wyboru co ma startować - czy stary windows czy domyślny start plików
instalacyjnych windowsa które się gdzieś wgrały. Jak sie tego pozbyć może
ktoś ma pomysł????
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: windows w laptopie 29.09.04, 21:38
      Start, Uruchom, wpisz:

attrib -r -a -h -s c:\boot.ini
      oraz
      notepad.exe c:\boot.ini

Tam usuń wiersz odnoszący się do instalatora.
      • Gość: mind2 Re: windows w laptopie IP: *.chello.pl 29.09.04, 23:39
        to 1 polecenie mi nie dziala ale po wpisaniu c:\boot.ini pojawia sie to:
        [Boot Loader]
        Timeout=5
        Default=C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT
        [Operating Systems]
        multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home
        Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
        C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows XP Setup"
        co mam dokladnie wyciac bo boje sie ze wybiore nie to co potrzeba???
        • amon-ra Re: windows w laptopie 30.09.04, 09:25
          Gość portalu: mind2 napisał(a):

> to 1 polecenie mi nie dziala

Działa, tylko o tym nie wiesz - polecenie attrib zdejmuje (lub nakłada) z plików odpowiednie atrybuty - w tym przypadku ukryty, systemowy, tylko do odczytu i archiwalny. Wszystko po to, abyś mógł swobodnie go edytować.

> ale po wpisaniu c:\boot.ini pojawia sie to:
          > [Boot Loader]
          > Timeout=5
          > Default=C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT
          > [Operating Systems]

> multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home
          > Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Powyższy wpis odnosi się do systemu Windows XP.

> C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows XP Setup"

Ten wpis odnosi się do instalatora - usuń całą linijkę (od C:... do ...Setup")

> co mam dokladnie wyciac bo boje sie ze wybiore nie to co potrzeba???

Jw.

W wierszu Default (teraz jest tam C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT) wpisz:
          multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

Powinieneś zatem otrzymać następujący plik boot.ini:

[Boot Loader]
          timeout=5
          default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
          [Operating Systems]
          multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Sprawdź następnie, czy system ładuje się normalnie - jeżeli tak, to w wierszu timeout wpisz 0 [zero] tak, że

timeout=0

To wszystko :)

Na koniec wpisz jeszcze (start, uruchom)

attrib +r +a +h +s c:\boot.ini

... aby zamknąć drogę do pliku.
          • Gość: mind2 Re: windows w laptopie IP: *.chello.pl 30.09.04, 16:45
            1 polecenie sie uruchomilo problem lezal w wpisaniu go ze spacja mignął czarny
            ekranik wiec myslalem ze wszystko spoko, natomiast zmiany w boot.ini nie chca
            sie zapisac, mam niemiecka wersję windowsa i wyskakuje komunikat o systemschutz
            wiec tak jakby jednak funkcja edycji sie nie uruchomila, co wiec moge zrobic?
            (przepraszam za ciągnięcie tego watka ale nikt inny się nie odezwal) :)
            • amon-ra Re: windows w laptopie 01.10.04, 09:06
              Gość portalu: mind2 napisał(a):

> 1 polecenie sie uruchomilo problem lezal w wpisaniu go ze spacja mignął czarny
              > ekranik wiec myslalem ze wszystko spoko, natomiast zmiany w boot.ini nie chca
              > sie zapisac, mam niemiecka wersję windowsa i wyskakuje komunikat o systemschutz
              >
              > wiec tak jakby jednak funkcja edycji sie nie uruchomila, co wiec moge zrobic?
              > (przepraszam za ciągnięcie tego watka ale nikt inny się nie odezwal) :)

Po to jest forum :) A z doświadczenia wiem, że sprawy np. podwójnego bootowania wcale takie łatwe nie są, za jakie je uważają niektórzy.
              Nie mam pojęcia, jak to wygląda w niemieckiej wersji, ale powinno to być mniej więcej tak: prawoklik na Mój komputer (Mein computer? ;)), Właściwości (ostatnia opcja), zakładka Zaawansowane, przyciks Ustawienia w części Uruchamianie i odzyskiwanie, tam wybierz system domyślny z listy i w polu Czas pokazywania listy systemów podaj 0. Ewentualnie kliknij na Edytuj i samodzielnie przekształć boot.ini (patrz poprzednie posty).
              • Gość: mind2 Re: windows w laptopie IP: *.chello.pl 01.10.04, 22:52
                Amon-ra dzieki ogromne za pomoc, poszedlem ostatnim tropem i podzialalo wiec
                teraz jest wszystko OK. DObre rady zawsze w cenie, szczegolnie gdy są
                potrzebne. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka