Dodaj do ulubionych

Problem z połączeniami internetowymi!

09.10.04, 12:30
Mam problem. W opcji połączenia lokalne, aktywność pokazuje mi, iż wysłałem
108 000 pakietów a pobrałem 2003 po 14 minutach trwania połączenia z
internetem. Skanuję mój komputer przy pomocy Nortona Antivirusa na bierząco
aktualizowanego- program usuwa jeden raz na dzień wirusa W32.spyboot.Czy
przypadkiem jakiś robak nie wdarł się do mojego komputera i nie udostępnia
moich plików i ich nie rozsyła?? Dlaczego jest tak drastyczna różnica między
pakietami wysłanymi a odebranymi - przecież co najwyżej przeglądam portale
internetowe.Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Problem z połączeniami internetowymi! 09.10.04, 12:58
      Sprawdź to - odpisałem Ci w drugim poście.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=16535971&a=16536067
    • jacelq Re: Problem z połączeniami internetowymi! 09.10.04, 13:42
      Dzięki.Jeżeli tak jest w istocie to spróbuję zainstalować Firewalla. Czy możesz
      mi polecić skąd lub gdzie mogę go dostać?
      • amon-ra Re: Problem z połączeniami internetowymi! 09.10.04, 14:59
        IMO dobrym rozwiązaniem będzie zainstalowanie Kerio Personal Firewall - wszystkie informacje o nim, proponowane ustawienia i odpowiedzi na pytania znajdziesz na tej stronie oraz szerzej na Google.pl i na grupach dyskusyjnych.
        Sam nie używam Kerio PF (mam Norton Internet Security 2005) ale z tego co wiem to bardzo dobry produkt - skuteczny, łatwy w konfiguracji, nie zajmuje dużo pamięci i nie spowalnia komputera, a co ważne - darmowy do użytku domowego. W niektórych kwestiach być może będę mógł pomóc, gdyż zasady funkcjonowania zapór są w miarę podobne - kontrola ruchu na portach w obie strony, wykrywanie włamań itd.
    • jacelq Re: Problem z połączeniami internetowymi! 09.10.04, 18:09
      Dzięki amon-ra za rady, spróbuję w ten sposób tylko czy firewall będzie w
      stanie usunąć te wirusy, które już są ewentualnie na moim komputerze?

Aha, i jeszcze jedno (pomijając rady kolegi za które wielkie dzięki) miały się
      tu pojawiać również porady "ekspertów", ale widzę, że oni nie mają w tej
      sprawie nic do powiedzenia. :(
      • amon-ra Re: Problem z połączeniami internetowymi! 10.10.04, 20:29
        jacelq napisał:

> Dzięki amon-ra za rady, spróbuję w ten sposób tylko czy firewall będzie w
        > stanie usunąć te wirusy, które już są ewentualnie na moim komputerze?

Nie. Firewall to filtr, który zabezpiecza przed nienadzorowanym ruchem z/do komputera poprzez sieć. Może zatem zablokować dowolną łączącą się z Internetem aplikację (np. konia trojańskiego, spyware) lub uniemożliwić aplikacjom z zewnątrz łączenie się z Tobą (np. atakujące Cię konie trojańskie); dba także o to, aby nieużywane porty były nie tylko zamknięte, ale również niewidoczne (stealthed) dla świata zewnętrznego. Skuteczność zapór jest b. wysoka, ale nie są one panaceum na wszystkie kłopoty - nie uchronią Cię przed np. przed wirusem ściąganym na Twój komputer wraz z kodem strony WWW - przecież nie zablokujesz portu 80, jeżeli używa go w danej chwili przeglądarka. Wracając do Twojego pytania - najlepszym rozwiązaniem jest tandem firewall + antywirus, do tego program przeciwko spyware/adware i ostrożne postępowanie z ActiveX w Internet Explorer.

> Aha, i jeszcze jedno (pomijając rady kolegi za które wielkie dzięki) miały się
        > tu pojawiać również porady "ekspertów", ale widzę, że oni nie mają w tej
        > sprawie nic do powiedzenia. :(

Hmm... Ja tu się nie wypowiem ;)
        • demicjusz Re: Problem z połączeniami internetowymi! 10.10.04, 22:39
          No cóż, pewnie mają ściśle określone godziny pracy - tak jak wsparcie
          techniczne Microsoftu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka