Gość: damian IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 14.10.04, 18:27 Hej chce zainstalowac system: Windows XP 64BIT Edition (64 bitowy). Mam obecnie Xp HOME tylko nie wiem jak go odinstalowac i zainstalowac ten drugi. Co mam zrobic?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: KT05 Re: instalacja systemy?? IP: *.pronet.lublin.pl 14.10.04, 18:35 A czy masz 64-bitowy procesor? Na innym nie pójdzie... Link Zgłoś
Gość: damian Re: instalacja systemy?? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 14.10.04, 18:41 tak mam Athlona 64 2800+. Chce jedynie wiedziec jak tego systema zapasic. (sciagnalem go ze strony Microsoftu) Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: instalacja systemu?? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 14.10.04, 22:30 Nie gniewaj się, ale nie potrafisz usunąć jednego systemu a chcesz się brać się za instalację dugiego. Może lepiej byłoby pozostać przy starym? Ale nie oto ci pewnie chodzi, więc do rzeczy. 1. Rozumiem, że skoro ściągnąłeś "instalkę" z oficjalnej stony MS to przeczytałeś jakie są ograniczenia tego testowego systemu. Wiesz, że jest to wersja, która wygasa po roku użytkowania (choć nie sądzę, że wytrzyma tak długo). Zdajesz sobie sprawę z potencjalnych problemów ze sterownikami do hardware'u. Wiesz, że niektóre programy, których używasz obecnie przestaną działać lub przy instalacji od zera nie pozwolą się zainstalować. 2. Rozumiem, że przygotowałeś sobie zestaw sterowników sprzętu plug & play (karta muzyczna, sieciowa, drukarka, scanner, etc.) dla nowego systemu - niektóre stery są ponoć dostępne na oficjalnych stronach producentów podzespołów. 2. Oczywiście zgodnie z zaleceniem MS wypaliłeś sobie instalkę "Windows XP Professional x64 Edition Customer Preview Program" (którą ściągnąłeś jako gotowy format ISO bootable) na płycie. 3. Jeśli jesteś rzeczywiście przygotowany, to masz trzy drogi instalacji nowego systemu: A. Uaktualniasz "stary" system na nowy - czyli wkładasz do napędu CD-ROM (lub innego, którego używasz) płytę z "nowym" Win XP x64 przy uruchomionym systemie Win XP x32. Odpalasz instalatora i uruchamiasz opcję "uaktualnij system". Reszta właściwie robi się sama. Ta opcja może być jednak trudna do wykonania ze względu na konflikty ze sterownikami i programami, które masz już poinstalowane. B. Robisz format partycji systemowej (jak mniemam format c:) i instalujesz wszystko od zera. Wtedy na pewno system się załaduje bez problemów i pozostanie ci tylko walka z krnąbrnym hardware'm i programami - w tym przypadku wkładasz płytę z nowym systemem i restartujesz komputer. Odpalasz instalatora i w odpowiednim momencie wybierasz opcję instalacji po uprzednim sformatowaniu partycji, na której będziesz stawiał system. B. Instalujesz nowy system obok "starego" - w tym przypadku wkładasz płytę z nowym systemem i restartujesz komputer. Odpalasz instalatora i w odpowiednim momencie wybierasz opcję instalacji drugiego systemu. W tym miejscu wypada mi życzyć Ci powodzenia - mam nadzieję, że wiesz w co się pakujesz. Link Zgłoś
Gość: poles Re: instalacja systemu?? IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 23:30 mam zainstalowanego xp sp2, ale kiepsko mi chodzi, chcę przeinstalowac system ale nie mogę(starsza wersja na płycie niz zainstalowana), pojawia mi się komunikat "uruchom instalacje z płyty CD"; moze to glupie pytanie ale niewiem jak to zrobic. Ustawiałem w biosie botowanie, restartowałem niewiem. Co mam zrobić Link Zgłoś
Gość: poles Re: instalacja systemu?? IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 23:31 mam zainstalowanego xp sp2, ale kiepsko mi chodzi, chcę przeinstalowac system ale nie mogę(starsza wersja na płycie niz zainstalowana), pojawia mi się komunikat "uruchom instalacje z płyty CD"; moze to glupie pytanie ale niewiem jak to zrobic. Ustawiałem w biosie botowanie, restartowałem niewiem. Co mam zrobić, proszę krok po kroku jestem zielony. Link Zgłoś
Gość: damian Re: instalacja systemu?? IP: *.czajen.pl / 195.205.230.* 15.10.04, 11:27 tylko problem w tym ze nie chce mi sie wlaczyc instalator XP64!!!!!!! (w biosie CDROM ustawiaony jest na first boot). Pzry wlaczaniu kompa pisze "Boot from CD", a potem dalej sie wlaczam XP Home!? Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: instalacja systemu?? IP: *.ch.pwr.wroc.pl 15.10.04, 11:34 A naciskasz klawisz (np. enter) podczas komunikatu "Boot from CD"? Link Zgłoś
user0001 Re: instalacja systemu?? 15.10.04, 11:46 Przepraszam za głupie pytanie: Wypaliłeś płytę na podstawie ISO Image, czy może utworzyłeś nową płytę z danymi, wrzuciłeś na nią kilkusetmegowy plik *.iso, i wypaliłeś to coś? Link Zgłoś
Gość: damian Re: instalacja systemu?? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 15.10.04, 12:08 to drugie.Wzialem ikonke Dane - Utworz dysk zdanymi. Ej a moze trzeba bylo wziac Dane - Utworz dysk startowy????? Link Zgłoś
user0001 Re: instalacja systemu?? 15.10.04, 12:10 Czyli nie utworzyłeś jeszcze płyty startowej, musisz znaleść coś w rodzaju: Nagraj obraz płyty, Wypal ISO-Image lub coś takiego (nie używałem nigdy Nero). Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: instalacja systemu?? IP: *.ch.pwr.wroc.pl 15.10.04, 12:11 No i wszystko yasne! Link Zgłoś