Dodaj do ulubionych

PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD

IP: *.com / *.com 15.10.04, 23:09
Jakim przewodem podlaczas ie DVD do plyty glownej? 80 pinowym?
I jeszcze jedno w kompie mam stacje dyskietek, CD-ROM, dwa twarde dyski i
teraz chce dolozyc DVD.
Jak to razem polaczyc? Do tej pory CD-ROM i dysk byly na jednej magistrali. Z
czym polaczyc DVD aby to najlepiej dzialalo? (Drugi twardy dysk mam wlaczony
tylko chwilowo).
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: ass Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.04, 23:27
      CD-ROM(master) laczysz z DVD.
      Dysk Twardy1(master) laczysz z dyk Twardy2.
      • m.gregor Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD 16.10.04, 11:08
        A jakim kablem? To zalezy od standardu urzadzenia. CD i DVD sa ATA33 wiec
        podlacza je sie kablem 40 zylowym. Dyski twarde w tej chwili sprzedawane sa albo
        ATA100 albo ATA133 i je podlaczamy kablem 80 zylowym. Przy podlaczeniu
        urzadzenia ATA33 kablem 80 zylowym czasami wystepuja bledy odczytu (ew. zapisu)
        i urzadzenie zwalnia.
        • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 16.10.04, 18:29
          Dzieki za pomoc :-)
        • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 17.10.04, 22:05
          Podłączyłem juz DVD tak jak mi poradziliscie i kolejny problem - obraz rwie sie
          - zacina. Nie wim czym to moze byc spowodowane. Gdy oglkadam filmy VCD wszystko
          bylo ok.
          Do DVD uzywam programu VLC ktory sciagnalem z sieci.
          • forum0wicz Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD 18.10.04, 11:42
            Gość portalu: GREG napisał(a):

> Podłączyłem juz DVD tak jak mi poradziliscie i kolejny problem - obraz rwie
            sie
            > - zacina.

Jaki procesor?
            System?
            DMA włączone?
            • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 19.10.04, 00:12
              Procesor Duron 1G

Windows Xp Professional

nawet nie wiem co to DMA :D
              • Gość: ass Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.04, 00:15
                Zainstaluj ASPI.
                • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 19.10.04, 17:08
                  A co to jest ASPI ??
                • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 19.10.04, 17:32
                  Z tego c oznalazlem w sieci o ASPI wynika, ze rozwiazuje on problemy z CD-ROMem.
                  Ja mam problem z napedem DVD.
                  • Gość: Cornolio Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.provider.pl / *.provider.pl 19.10.04, 17:46
                    Zainstaluj PowerDVD. Powinno być lepiej.
                    • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 21.10.04, 17:15
                      Zainstalowalem PowerDVD i nadal przerywa :-(
                      Czy procesor 900MHz moz byc za wolny ??
                      • Gość: Cornolio Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.provider.pl / *.provider.pl 21.10.04, 18:34
                        U mnie wszystko ładnie działa na Celeronie 600 MHz, więc nie sądzę.

1. Napisz co to za DVD.
                        2. Napisz jaką masz płytę gł.
                        3. Napisz na jakiej taśmie podłączyłeś DVD. Czy jest to taśma 80 pin (ATA 66,
                        100), czy taśma 40 pin (ATA 33).
                        4. Napisz czy na tej samej taśmie jest CD-ROM, czy Dysk.
                        • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 22.10.04, 00:52
                          1. DVD Toshiba x16
                          2. Płyta gł. K7S5A (nie wim czy cos jeszcze tu podac?)
                          3. Podłaczony jest tasma 40pinow- taka sprzedali mi w sklepie.
                          4. W pierwszym podejsciu CDROM i DVD byly spiete razem- nie dzialalo. A teraz
                          przepialem dysk i CDROM razem (tasma 80pinow) a DVD jest samo (40pinow)

Moze faktycznie- sprobowac jeszcze podlaczyc DVD tasma 80pinow??
                          • Gość: Cornolio Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.provider.pl / *.provider.pl 22.10.04, 18:57
                            Na stronie Toshiby napisane jest tak: "Zalecane jest podłączenie czytnika DVD
                            na kanale drugim IDE (ATAPI) jako master. Można też podłączać na kanale
                            pierwszym jako slave przy założeniu, że na tym samym kanale jako master wpięty
                            jest dysk twardy"

W przypadku Twojej płyty gł. proponowałbym zrobić tak: Dysk(i) twardy(e)
                            podłącz na kanale pierwszym na taśmie 80 pin, natomiast na kanale drugim
                            podłącz na taśmie 40 pin jako "master" DVD i jako "slave" CD-ROM.

Jeśli nie zadziała próbuj DVD na 80 pin, ale to też raczej nie pomoże.
                            • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.com / *.com 22.10.04, 21:56
                              Zrobilem tak jak mi doradziles i .. nic. Bez zmian.
                              Zajrzalem jeszcze do Menadzera Urzadzen i znalazlem tam cos takiego jak region
                              DVD. nalezy tam wybrac kraj. Liczba jego zmian jest ogranicznona. Czy to ma
                              jakis wplyw na odtwarzanie?
                              • Gość: Cornolio Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.provider.pl / *.provider.pl 22.10.04, 22:44
                                Nigdy tam nic nie zmieniałem (nie było potrzeby), więc szczerze mówiąc nie
                                wiem. Możesz spróbować, ale to już jak chcesz i ja ci tu doradzał nie będę.

Poczytaj jeszcze tutaj:
                                <a href="sdd.toshiba.com/cda/main.aspx?
                                Path=/818100000007000000010000659800000000/8182000000e5000000010000659c00000d07"
                                >DVD ROM - Toshiba</a>
                                • Gość: Cornolio Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.provider.pl / *.provider.pl 22.10.04, 22:53
                                  Hehe, nie wyszedł mi ten link, ale jak będziesz na stronie toshiby to sobie
                                  znajdziesz. Pozdrawiam
                                  • Gość: GREG Re: PODŁĄCZENIE NAPĘDU DVD IP: *.azylnet.com / *.com 23.10.04, 23:35
                                    W koncu rozwiazalem problem :-)

Problem byl w ustawieniach kontrolera IDE. W Menadzerze Urzadzen zmienilem tryb
                                    transferu z PIO na DMA. I juz dziala :D

Mimo wszystko dzieki wszystkim za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka