Gość: Orwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:52 Czy aplikacje graficzne Macromedia albo tez Photoshop sa darmowe dla systemu Linux, w odróznieniu od WIn Xp? Moze warto "przeniesc" sie do Linuxa? Czy ktos cos wie o tym? Pozdrawiam, Orwo. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? 16.10.04, 18:39 Darmowe?;) Linuks daje otwarta alternatywe i ma sporo aplikacji ktore sa "darmowe", to nie znaczy, ze wszystkie sa i nie ma komercyjnych aplikacji;) ps. photoshop i (imho!) programy macromedii dzialaja przez wine Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.04, 18:57 Dzialają przez WINE, ale nie są darmowe! Nadal trzeba zapłacić za wersję pod Windows... Masz za to otwarte odpowiedniki np. GIMP jest bardzo potęznym programem do obróbki grafiki. Link Zgłoś
kell99 Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? 16.10.04, 19:23 czy ja mu kaze je krasc?;) Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? IP: *.crowley.pl 16.10.04, 19:38 Odpowiednika Macromedii niestety nie ma. Problemy licencyjne nie pozwalaja na stworzenie takiej aplikacji. Za to Macromedia ma sie ponoc przylozyc do ulatwienia dzialania ich aplikacji na Linuksach. I oczywiscie, zamiast Photoshopa, GIMP. Zarowno pod Linuksa, jak i pod Windows, dziala swietnie. Link Zgłoś
Gość: Orwo Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 19:42 Ok.,a jaki free edytor HTML? Link Zgłoś
m.gregor Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? 16.10.04, 19:53 A ja polecam Quanta Plus. Mi bardzo pasuje :-) Link Zgłoś
kell99 Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? 16.10.04, 19:56 swietny jest tez bluefish bluefish.openoffice.nl/ albo nvu www.nvu.com/ chociaz i tak wiadomo, ze najlepiej strony opracowuje sie w edytorze z podswietleniem skladni, np gedit ;) Link Zgłoś
Gość: linux-bobas Re: Linux, a Macromedia.darmowe aplikacje? IP: *.crowley.pl 18.10.04, 20:23 edytować html i pisać można chyba też w Mozilla Kompozytor,i jest jeszcze jakiś krzykliwy Screem-zainstalował mi się też,ale nie wiem "z czym się to je",ale niech sobie będzie może z czasem się dowiem i się przyda:D a skoro mowa o Gimpie-to jak w nim rysować np.prostokąt żeby nie była to linia przerywana i "mrugająca"-chyba jakieś parametry mam nie tak ustawione,albo coś nie rozumiem w sposobie rysowania w gimpie-tzn.chciałabym np.narysować kontury ścian do projektu pomalowania pokoju(bazgroły rysuje się normalnie ołówkiem lub pędzlem lub piórem;)ale jest tylko w narzędziach zaznaczanie prostokątnych obszarów-jak z tego zaznaczenia zrobić normalne linie prostokąta?????? a przy okazji wkleję adres strony z nazwami odpowiedników dla linuksa gdyby kogoś to zainteresowało www.linuxlist.com/win-lin-soft-en.html Link Zgłoś