Dodaj do ulubionych

"długość życia" komputera-POMÓŻCIE

IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.11.04, 22:08
Nie znam się na komputerach,potrzebowałem go do
pisania,skanowania,przesyłania poczty, przeglądania stron w internecie,nauki
języków.Dlatego jakiś czas temu postanowiłem kupić składaka-zawsze się
zawieszał,ale odkąd mam sztywne łącze zawiesza się kilka, a czasem
kilkanaście razy dziennie.Mimo wszystko sprzedawca stale(bo mam z nim częsty
kontakt)zapewniał mnie,że jest super, tylko muszę dokupić pamięć.W końcu
postanowiłem sprzedać super sprzęt i dołożyć, by kupić coś mniej zawodnego.
Dowiedziałem się jednak,że nie mam licencji na oprogramowanie,a jego
parametry to procesor Pentium II MMX CPV at 333 MHz,dysk 3,99 GB, RAM 128.
Czy na tej podstawie mogę określić czy to "coś" miało kiedykolwiek jakąś
wartość, a jaką ma dzisiaj?
żeby uniknąć w przyszłości rozczarowania czy mógłby ktoś mi podać "przepis na
składaka"w cenie ok.2,5 tyś.
I jeszcze jedno, jeśli w takim jak dotychczas lub podobnym zakresie chce
używać komputera to czy nowy(z większą już pamięcią)za jakiś czas też będzie
potrzebował większej pamięci?
Obserwuj wątek
    • Gość: Royal Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:16
      Sam mam kompa który jest wyposarzony w 128 MB Ram jest już to troche mało jak na
      dzisiejsze czasy ale głupotą jest gadanie że komputer się wiesza na takich
      czynnościach jak wysyłanie poczty z powodu takiej ilości Ramu. Powodem takich
      zachowań mógłbyć conajmniej uszkodzony moduł ramu.
      A co do boru kompa to nie mam określonego zdania na ten czas. Ale napewno Atlon
      plus 512 Ramu na jakiś czas spokój.
      Pozdrawiam.
    • Gość: JacekKra Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 23:42
      Komputery starzeją się bardzo szybko. Dzisiejsza rozsądna konfiguracja za jakieś 2500 będzie w miarę nowoczesna przez 1.5 roku. Potem to się okaże, ze pamięci malo i karta grafiki do niczego ;) Taka kolej rzeczy !!

Twój obecny komputer powinien działać bezproblemwoz internetem, wordem i programami do nauki języków. Nie wiem jaki system operacyjny jest zainsatlowany, ale na początek to bym zrobił format c: i zainstalował go na nowo.

A oto propozycja "składaka":
      Procesor AMD Athlon XP 2500+ Barton 512 Cache/333
      Wentylator Arctic Cooling Copper Silent 2 TC rev. 2
      Pamięć 2´DDR 256 MB 3200 PC 400 Kingston/King Max
      Płyta główna Abit NF7-S2
      Dysk WD 80 GB UDMA 100 7200 obr. 8 MB cache/ Samsung 120 GB 8 MB cache
      Grafika Winfast A360-TDH128 GF FX5700 128 MB Dual/ Radeon 9550 128 MB/128bit
      LiteOn SOHW 1633S Box - nagrywarka DVD
      stacja dysków NEC
      Do wyboru obudowa – w miarę dobry zasilacz (najlepiej kupić osobno budę, osobno zasilacz)
      Orientacyjna cena 2200-2300 PLN ...

Ale czy warto ?? Przeinstaluj obecny system, zdefragmentuj dysk, zoptymalizuj oprogramowanie.... Może dołóź 128 MB ramu i zmień dysk na większy.
    • hippolin Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE 29.11.04, 00:31
      Myślę, że to co posiadasz jest nadal wystarczające do tego co robisz. Problem leży gdzie indziej. Oprogramowanie M$ bardzo często po jakimś czasie, zwłaszcza gdy często coś instalujemy nabiera śmieci i działa wolniej. Zrób kopię zapasową dokumentów, sformatuj dysk, zainstaluj wszystko ponownie i zobaczysz poprawę. Co do sprzętu to śmiało można kupować coś znacznie taniej niż podana przez ciebie kwota. Już nawet najtańszy komp. będzie spełniał swoją rolę na conajmniej dwa lata.
      pozdrawiam
    • Gość: noga Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 00:42
      Zadam głupie pytanie- czy np.ministerialne,zus-owskie,fiskusowe komputery ze
      względu na większe obciążenie pracą zużywają się szybciej?
      Co wpływa na zapełnienie pamięci?przecież komputer na rok czy dwa to zbyt duży
      wydatek.
      • Gość: JacekKra Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:45
        Ministerialne, zusowskie itp komputery nie zużywają się szybciej ;)

Format c: i instalacja systemu operacyjnego od zera !!

Potem pogadamy :)
        • Gość: noga Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 00:48
          poszukam Cię później na obiecane"później pogadamy"
          Pozdrawiam
    • Gość: noga Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 07:39
      Zmienić dysk, dołożyć RAM? Do czego? Do obudowy z wiatrakiem?Dla moich
      potrzeb "wystarczy najtańszy komp"? to jak nazywa się to co mam,skoro nie
      spełnia kryteriów najtańszego kompa i ile to jest a ile było warte?
      • Gość: JacekKra Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:06
        Oj !! Warte było sporo jakieś 5 lat temu :)
        Najtańszy nowy ! spełniłby Twoje oczekiwania, a to wydatek rzędu 1000 PLN. Jak coś konkretnie to pisz: jacekfilus@gazeta.pl
      • user0001 Re: "długość życia" komputera-POMÓŻCIE 29.11.04, 08:29
        Jak zawsze przesadzasz. Twojego kompa trzeba sprawdzić, ale to w kilku krokach.

1. MemTest86 ściągnąć, przygotować
        dyskietkę, uruchomić, zrobić kilka przejść testu (tak ze 2 godziny), jeżeli coś
        wykryje, to komp do naprawy (a może kasacji).
        2. Test dysku, tutaj nie wybiorę narzędzi, bo badblocks(8) na pewno nie użyjesz.
        3. Przegrać gdzieś wszystkie ważne dane, pamiętaj o skrzynce pocztowej,
        kontaktach i zakładkach z przeglądarki.
        4. Ja bym dołożył RAMu, dodałbym jeszcze 128MB (ale nie jest to absolutnie
        konieczne).
        5. Instalacja systemu, jeżeli i tak korzystasz z nielicencjonowanych programów
        to polecam co najmniej w2k, konieczna instalacja wszystkich serwice packów, i
        założenie firewall'a oraz jakiegoś antywirusa (niestety komp się zamuli). Do
        wyboru masz: albo przesiadka na GNU/Linuksa, albo instalacja firewalla i
        antywirusa w Windowsie, inaczej będzie co chwila się wieszał.
        6. Opera lub Firefox/Thunderbird, o IE i OE zapomnij.

Po takim potraktowaniu, Twój komputer powinien trochę pochodzić.

Gdy ktoś pisze tutaj "najtańszy komp", zwykle chodzi o najtańszy nowy komputer,
        jaki jest obecnie dostępny w sprzedarzy, czyli jednostka centralna za 1000-1200 PLN.

Co do wartości kompa: Uśmiejesz się, zobacz ile na giełdzie chcą za coś takiego
        (pewnie jakieś 300-400 PLN za całą jednostkę centralną). podziel to przez 3 w
        sprzyjających okolicznościach przez 2 a dowiesz się ile dostaniesz od
        giełdziarza na skupie (jeśli jeszcze będzie chciał taki złom).

A ile to było warte? na pewno był czas gdy kosztowało to jakieś 2500 PLN, ale
        było to jakieś 6 lat temu.
    • Gość: mgr.inż Re: cha,cha IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 14:54
      Sorki,ale od dawna masz złom,tyle,że...jeszcze chodzi.
      Dla Twoich potrzeb:
      -dziś to 1,2
      -przeszłość-może nie musiałeś mieć tego co i tak miało stać się złomem
      Pamiętacie tamte czasy?to był rynek.
      Siąkł jak gąbka wszystko, no i ...połknołeś...ciekawe za ile i kiedy?
      Chłopie ten kto składa też chce zarobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka