Dodaj do ulubionych

Czy to PCI

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:49
Nie wiem co to za złącze. Płyta pod 486 nad złączami ISA są złącza które
wyglądem przypominają PCI. Lecz są one brązowe a nie białe jak PCI. Co to są
za złącza?? I czy w ogóle komputery klasy 486 posiadały ten typ złączy??
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • user0001 To trudniejsza sprawa. 28.02.05, 20:10
      Płyta pod 486 mogła mieć złącza PCI (sam taką miałem).

Zasadnicze pytanie to: co znaczy "nad złączami ISA". jeżeli mówisz o
      "przedłużeniu" złącz ISA to masz tam złącza VLB (VESA Local Bus), one bywały
      brązowe. Jeżeli zaś jest to równolegle nad złączami ISA to są to raczej PCI.

Na starych płytach pod pentium widywałem długie brązowe złącze, nieco
      przypominające złącza PCI, nie mam pojęcia do czego ono służyło, a zagadnięci
      koledzy pobąkiwali coś o jakiś pamięciach cache, dodawanych do płyty na takim
      złączu (ale jakoś im nie wierzę).

Pytanie za 100 pkt: jak wyglądały złącza MCA?
      • m.gregor Re: To trudniejsza sprawa. 28.02.05, 20:24
        1.) Tak. Te zlacza brazowe dzielone prawie symetrycznie byly pod pamieci cache.
        Nawet mam gdzies taka kostke pamieci. Podobna do DIMM'a ale z podzialem lekko
        niesymetrycznym po srodku.
        2.) Jak wygladalo zlacze MCA? Hmmm...W "Anatomii PC" znalazlem tylko wzmianke ze
        takowe istnialo i bylo proba przejecia rynku przez IBM'a ktory nikomu nie chcial
        dac specyfikacji tego zlacza co mialo prowadzic do monopolu na produkcje kart na
        tym zlaczu.
        • Gość: Erni Re: To trudniejsza sprawa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 20:35
          Złącz te są równolegle nad isa i jest ich kilka. dodam że mają ujście na śledzia.
      • kosmos_b Re: To trudniejsza sprawa. 28.02.05, 20:30
        VLB raczej było "pod" ISA, to były b. dlugie złącza a w starych plytach AT
        procesor znajdował się zazwyczaj obok złącz ISA, więc długie karty VLB by tam
        nie weszly.

Jeśli te są krótsze, to mogą to być jeszcze złącza EISA, które, o ile wiem były
        zbliżone długością do ISA, jednak mało popularne, używane czasem w ówczesnych
        serwerach.

> koledzy pobąkiwali coś o jakiś pamięciach cache, dodawanych do płyty na takim
        > złączu (ale jakoś im nie wierzę).

Było, było :) rzeczywiście takie brązowawe złącze, mniejsze i raczej gdzieś u
        góry umiejscowione a nie przy slotach.

Na MCA bym nie stawiał bo to chyba było jeszcze mniej popularne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka