Gość: sd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 20:04 czy komp może sie zapalić i np spowodować pożar w domu? Słysza kto o czymś takim? Często zostawiam sprzęt włączony i sam się zastanawiam czy po powrocie aby zastanę chałupę w całości Link Zgłoś Obserwuj wątek
neder Re: Komp może się zapalić 22.03.05, 20:39 mi się kopcił zasilacz... i to tak porządnie ;/ kewstia jednak tego, że był stary i słaby i po prostu nie wytrzymał kolejnej awarii prądu w warszawie;/ Link Zgłoś
Gość: iq75 Re: Komp może się zapalić IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 09:11 Nie komp ale mi "osobiście" zapalił się monitor ( 5 letni ) firmy Marvin , całe szczęście , że byłem w domu i po specyficznym zapachu szybko dotarłem do pokoju gdzie stał komp....- snopy iskier i dym... monitor na śmietnik ( koszt naprawy > nowy monitor ) i teraz ma ładną 17 LG Link Zgłoś
babeta1 Re: Komp może się zapalić 23.03.05, 10:42 Kiedys informatyk mi polecil wymiane zasilacza, twierdzac, ze bardzo czesto komputery maja instalowane zbyt male i slabe zasilacze i tzreba bardzo na nie uwazac, to wlasnie one moga byc przyczyna pozaru. Czasem tez zatrzymuje sie (np od grubej warstwy kurzu) wiatraczek w zasilaczu. Link Zgłoś
Gość: *** Re: Komp może się zapalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:45 Na logikę to może się zrobić spięcie i się zapalić zasilacz. Sam komputer nie spłonie - bo to blacha głównie i do tego zamknięta. Co innego jak na komputerze będzie leżała gazeta, ksiązki itp - wtedy teoretycznie może się coś stać - ale o czymś takim nie słyszałem. Zasilacz spaliłem jeden i żadnego pożaru nie było - zasilacz wymieniłem i komputer nadal działa. Ten palący się monitor to wg zasady "dziwna marka = dziwne problemy". Ze starych czasów pamiętam TV ze wschodu. Rubin się nazywały i "podpalały" mieszkania - też taki mieliśmy jak byłem b.malutki (czasy przed Commodore64), nam się nie spalił za to sąsiadom tak... Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Komp może się zapalić IP: 217.153.156.* 23.03.05, 14:02 Do rubinów trzeba było dokupić takie urządzenie z lampkami. Jak się bodaj czerwona zapaliła, to trzeba było wiać;) To były jakieś cudeńka, ale zapobiegały pozarom Link Zgłoś
kell99 Re: Komp może się zapalić 23.03.05, 15:00 hmm, dziwna marka? kilka lat temu z dymem poszedl ibm, duzo dymu, smrodu i tyle.. a z zasilaczami to tak, ze dobry zasilacz ma zabezpieczenia przeciwprzepieciowe i czujnik termiczny.. ale dobry zasilacz to 300+ zl, nie kazdego stac na taki wydatek... Link Zgłoś