Dodaj do ulubionych

INTEL czy AMD Athlon

IP: *.crowley.pl 18.04.05, 12:41
Cześć, nie znam się na sprzęcie, a chciałbym wiedzieć czym tak naprawdę
róznią się od siebie procesory Intela i AMD? Wiem, że AMD jest tańszy,
słyszałem, że w przypadku Intela dopłaca się przede wszystkim za markę...

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • cooba75 Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 12:56
      Jesli chcesz dobry sprzet za nieduze pieniadze to Athlon, Barton, Sempron.
      Jesli chcesz wydac troche wiecej to AMD 64.
    • user0001 Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 13:14
      Intel zaczął produkcję serii x86, w latach 80tych ubiegłego stulecia AMD
      zakupiło licencję i zaczęło wytwarzanie układów kompatybilnych. Do serii 486
      procesory różniły się jedynie nazwą. Potem ich drogi zaczęły się rozchodzić. Do
      czasów Pentium III (włącznie) Intel dzierżył palmę pierszeństwa, a AMD tworzyło
      procesory dla "mniej zamożnych".

Następnie Intel wpędził się w kłopoty, spece od marketingu zauważyli, że ludzie
      patrzą na częstotliwość, a nie na wydajność. Stworzono Pentium 4, rozpoczęła się
      szaleńcza ucieczka w stronę wyższych częstotliwości (aż doszli do 3.06 GHz i tam
      zatrzymali się na długi czas). "Przy okazji" procesory Intela stały się bardzo
      energochłonne, i wymagały coraz wydajniejszego (i głośniejszego) chłodzenia.

AMD poszło inną drogą, zamiast windować w szaleńczym tempie częstotliwość,
      nacisk położono na wydajność. Dzięki lepszemu projektowi procesora, udawało się
      tą samą moc obliczeniową uzyskać przy mniejszej częstotliwości i mniejszym
      zużyciu energii. Ludzie z marketingu AMD też zauważyli, że kupcy zwracają uwagę
      na częstotliwość, dlatego liczba w nazwie Athlona XP, oznaczała szybkość jaką
      miałby równoważny Pentium 4, (W nazwie Durona jest to szybkość równoważnego
      Celerona).

Intel to przede wszystkim marka. Do czasów Pentium III, procesory i chipsety
      Intela były bardziej niezawodne, obecnie sytuacja wyrównała się, z niewielkim
      wskazaniem na AMD (niższe temperatury pracy procesorów, to ich dłuższa żywotność).
      • weyland Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 13:25
        user0001 napisał:

> obecnie sytuacja wyrównała się, z niewielkim
        > wskazaniem na AMD (niższe temperatury pracy procesorów,\
        > to ich dłuższa żywotność).

Jak to jest z tą niższą temperaturą?
        Wpadłem w panikę, kiedy moj komputer zmierzył mi Athlona64 na 70 stopni.
        Ale na stronach AMD zobaczyłem, że jest to standardowa temperatura pracy.
        Jak to interpretować w porównaniu z temperaturami P4?
        --------------------
        Weyland Yutani
        Building better worlds
        • user0001 Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 13:36
          Moja wiedza dotyczy tego na czym położyłem ręce, AthlonyXP z którymi miałem
          doczynienia (a było ich sporo), trzymały temperaturę <40stopni w stanie Idle i
          <60 przy pełnym obciążeniu,

Też bym wpadł w panikę jak bym zobaczył stabilne 70 stopni.
          • weyland Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 14:11
            user0001 napisał:

> Też bym wpadł w panikę jak bym zobaczył stabilne 70 stopni.

Jako lajkonik mogę tylko cytować (rzekomo) mądre źródła.
            Z PCLAB: Liczba tranzystorów w tym układzie wynosi około 105,9 miliona, w
            efekcie czego powierzchnia krzemu to 193 mm 2. Procesor AMD Athlon 64 4000+
            pracuje z napięciem 1,5 V, a więc takim samym, jak modele poprzednie, co
            świadczy o tym, że nie jest on fabrycznie przetaktowywany. Temperatura obudowy
            układu pozostała na tym samym poziomie, co w modelach poprzednich, a więc 70
            stopni Celsjusza.

Próbuję znaleźć jeszcze tabelę na stronach AMD, ale coś mi nie idzie. Ale
            jestem pewien, że też było te 70 stopni. Komputer chodzi, nie wiesza się, jest
            cicho. Chyba nie będę się przejmować.
            --------------------
            Weyland Yutani
            Building better worlds
          • Gość: ja Re: INTEL czy AMD Athlon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:58
            Też mi się wydaje, że 70 st.C to za dużo...
            Mam Athlona2200 - maksymalnie obciążony ma 54-56 st.C
            Przy "normalnej" pracy ok. 48-50 st.C. po 7-10 godzinach.
            A chłodzenie i obudowę ma z poprzednika PIII który miał temperatury rzędu 32-35
            st.C.

I zgadzam się, że Intel był lepszy do PIII.
            Dziś AMD jest nie dość, że tańszy to i lepszy - gdyby nie popularność produktu
            Intela wśród użytkowników komercyjnych pewno by ta firma dawno poszła z torbami.
            I nie można zapomninać jaki jest wkład AMD w ceny CPU - to konkurencja ze strony
            AMD wymogła radykalne obniżki cen procesorów Intela.
        • stuntman Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 13:45
          Nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie Athlon64 3000+ (nie kręcony) podczas
          normalnej pracy w Windowsie ma 35-40 stopni, przy czym wiatrak to Pentagram
          Freezone QC-80 AlCu. Wcześniej miałem AthlonaXP 2500+ (kręcony na 2800+) i
          wiatrak boxowy, ten to czasami potrafił sie rozgrzać do 70 stopni.
          Ale tyle na 64-ce? Coś dużo...
        • Gość: tswiercz Re: INTEL czy AMD Athlon IP: *.devs.futuro.pl 18.04.05, 13:57
          Załuż jeszcze raz wiatrak, tylko że wcześniej pocztaj o tym, jaką wybrać pastę i ile jej nałożyć, a temperatura spadnie o 20C
        • cooba75 Re: INTEL czy AMD Athlon 18.04.05, 14:36
          Athlon 2000+@2600+ (200Mhz*10,5). Temperatura waha sie od 44 do 51 C.
    • Gość: Reader Dla IP: 212.247.232.* 18.04.05, 15:05
      zwyklego uzyszkodnika nie ma zadnej roznicy. Przy zalozeniu, ze podobne sa inne
      komponenty w zestawie, gdyz obecnie sie samym procesorem komputer zyje...

Roznica bedzie odczuwalna w kieszeni tudziez portfelu oraz w benchmarkach - raz
      na korzysc intela raz na korzysc amd. Wiec, jesli nie stawiasz przed procesorem
      konkretnych zastosowan to wydaje mi sie, iz powinna przemowic kasa...reszta to
      dorabiana filozofia i marketing czy reklama ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka