Dodaj do ulubionych

Program uładający plan lekcji

IP: *.plock.mm.pl 19.04.05, 01:12
Witam
Czy znacie może, jakiś program układający plan lekcji dostępny za darmo?
zastanawiam się nad napisaniem czegoś takiego narazie w TPascalu, a póżniej w Delphi - czy jest sens?
Znalazłem coś takiego, pewnie i tak nie będę miał czasu, żeby napisać coś na tyle dobrego, ale może warto?

www.vulcan.pl/optivum/plan.html
www.gimnazjum.pl/prezentacje/ukladanie_planu_lekcji.phtml
www.astar05.bial.pl/cennik.html#1
Obserwuj wątek
    • user0001 Wyważanie drzwi otwartych na oścież? 19.04.05, 10:05
      Istnieje już kilka projektów których celem jest napisanie programu tworzącego
      plan lekcji. Wejdź na freshmeat i wprowadź zapytanie "timetable".

Znaczące projekty to:
      www.tablix.org/ i GUI do niego gtablix.homelinux.org/
      www.lalescu.ro/liviu/fet/
      Zdaję sobie sprawę, że przyłączenie się do czyjegoś projektu nie jest tak
      ekscytujące ja napisanie własnego od podstaw. Ale IMHO pomoc w rozwoju
      istniejącego rozwiązania daje nadzieję na szybsze uzyskanie rezultatu
      (działającego planera), jak również uczy pracy zespołowej i dyscypliny.

Tym programom przyda się dodanie polskiego tłumaczenia, lub utworzenie nowych
      reguł i ograniczeń typowych dla polskich szkół.
    • Gość: praktyk Re: Program uładający plan lekcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:24
      Tylko Vulcan! Jest bardzo sprawny, wspomaga układanie nawet dla bardzo dużej
      szkoły. Niestety, wymaga Microsoft Office do współdziałania, a OO.org mu nie
      wystarczy.
      Miałem kiedyś pecha używać Astar - był kompletnie niesprawny i *nie pozwalał*
      ułożyć planu ręcznie. Może coś się zmieniło, ale niesmak mi został, z powodu
      tych kilkudziesięciu godzin poświęconych na próżno.
      Innych nie znam, ale uważam, że tylko Vulcan daje szanse na połączenie planu
      lekcji, arkusza organizacyjnego, SIO, zastępstw, sekretariatu, świadectw itd.
      Mając trzy klasy możesz wpisywać te same dane po pięć razy, ale koło tysiąca
      uczniów, przy naborach rzędu 300 osób co roku... A wyobraź sobie, że w trakcie
      roku szkolnego dochodzi ci uczeń i z tego powodu musisz "cofnąć się w czasie" do
      września, żeby go dopisać.
      NIE PISZ SAM planu lekcji dopóki nie masz przekonania, że wiesz, na czym
      naprawdę polega układanie: przypisanie sal do nauczyciela, do klasy, do
      przedmiotu, przeplatanie co drugi tydzień lekcji wychowawczej i PdŻ, łączenie
      klas na WF, dzielenie klas na grupy z powodu religii, zaawansowania językowego,
      basenu, ograniczanie możliwości nauczyciela do trzech dni albo do ostatnich
      dwóch lekcji, zalecenia dotyczące okienek nauczycieli i grupowania lekcji z
      jednego przedmiotu w jednym dniu lub w dniach następujących po sobie.
      Mała szkoła nie potrzebuje programu - ludzie sami wtykają swoje kołeczki w
      tablicy, dyrekcja to kontroluje i w razie potrzeby zmienia. Najgorsze są takie,
      gdzie plan nie mieści się na arkuszu A2 w kratkę. Możesz mieć zespół szkół o 30
      oddziałach klasowych i 26 salach lekcyjnych (włącznie z gimnastyczną). Niektóre
      klasy przychodzą na drugą zmianę, a ich nauczyciele muszą uczyć na obu zmianach
      i nie mieć zbyt dużo okienek. Czasem potrzebujesz "lipnej" sali gimnastycznej,
      ale tylko wyjątkowo rzadko, a jak dodasz salę "gimn.-lipna", to ci plan powkłada
      do niej zajęcia, żeby było wszystko równomiernie [i cholera człowieka bierze, że
      nie pozwala zrobić jak trzeba].
      Nie pisz programu, bo skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, że nie masz do
      czynienia z układaniem planów, nie masz swojego doświadczenia. Jest to jednym z
      najtrudniejszych zadań algorytmicznych.
      • Gość: chcący Re: Program uładający plan lekcji IP: *.plock.mm.pl 19.04.05, 23:02
        Zaczynanie od "wilekich" rzeczy jest wręcz uciążliwe. Wydaje mi się, że jeśli zacznę "współpracę" to tak jakbym robił coś od środka, a wtedy mój zapał zapewne się skończy. Narazie nie jestem w stanie zrobić nic wielkiego, ale może jeśli będzie potrzeba to coś się będzie kombinować.

Nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytania:
        Czy jest jakiś program za darmo który coś takiego robi?
        Czy warto się w to pakować?
    • if_ona Re: Program uładający plan lekcji 19.04.05, 23:18

za darmo to ciężko będzie :) tutaj demo
      www.asctimetables.com/timetables_pl.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka