Gość: art IP: *.chello.pl 03.04.09, 10:09 Kończy mi się subskrybcja na Nortona, a nie mam teraz pieniędzy na jej przedłużenie. Jaki darmowy antywirus i zapora sa wg. Was aktualnie najlepsze. Wątek ten był już poruszany na tym forum, ale dosyć dawno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kolobos Re: Jaki program polecacie? IP: *.zask.pl 03.04.09, 10:45 Sadzisz, ze cos sie zmienilo od tamtej pory? Kazdy jest dobry o ile umiesz go obslugiwac. Programy sa takie same: Avira, Comodo (ma juz firewall i nie tylko), Avast, Avg do tego np. Kerio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barteq Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 14:40 Art zainwestuj w coś porządnego a nie będziesz się bawił w łączenie programów, które są za free... Lepiej użyj produktu jednego producenta - AV z FW i będzie wszystko śmigać. Cena podstawowego pakietu to jakieś 90 zeta na rok więc nie ejst to kolosalny wydatek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Jaki program polecacie? IP: *.chello.pl 03.04.09, 15:27 Wezmę Avast i Sunbelt Personal Firewall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanek Re: Jaki program polecacie? IP: *.static.espol.com.pl 04.04.09, 14:40 Avast to przyzwoity darmowy soft, ale mimo wszystko zalecalbym policzenie czy jednak nie warto zainwestowac w bezpieczenstwo. Norton IS kosztuje kolo 150 pln co na 1 dzien w roku daje grosze 40kilka..to chyba nie tak duzo.. a 2gi sposob to bodajze na chipie mozna bylo wygrac NISa, jak sie wzielo n testy nowa wersje i napisalo wnioski z testow.. Skoro juz miales nortona to i o wnioski latwiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Jaki program polecacie? IP: *.zask.pl 04.04.09, 16:18 Nie warto i nie jest inwestycja w bezpieczenstwo tylko w falszywe poczucie bezpieczenstwa. Wystarczy byle rootkit i po nortonie, a nawet prosta infekcja z pendrive'a, nie mowiac juz o wirusach jak np. Virut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Jaki program polecacie? IP: 86.46.51.* 08.04.09, 10:43 Art, jeśli chcesz w coś zainwestować to kup sobie Sandboxie. Raz zapłacisz i masz na całe życie i na tylu kompach, na ilu chcesz. Jeśli uruchamiasz przeglądarkę czy klienta p2p w Sandboxie to nic ci się nie przedostanie do systemu. Więcej na temat programu tutaj: www.sandboxie.com/. Polecam też skanowanie kompa Secunią: secunia.com/vulnerability_scanning/personal/, ponieważ ważne jest aby aktualizować programy na bieżąco, a nie jak większość ludzi raz na rok. Jeśli chodzi o antywirusy to wystarczy darmowy Avast lub niedroga Avira Premium. Lepiej nie mieszaj np. Aviry z firewallem innej firmy, bo może być jedno z drugim niekompatybilne i powodować errory albo spowolnienie systemu. Comodo ma darmową wersję internet security. PC Tools też ma darmowy IS. Przeglądarki też są bardzo ważne. Najlepszy jest Firefox z wtyczkami typu AdBlock Plus, WOT, NoScript, BetterPrivacy, Secure Login. Ważne jest też regularne czyszczenie kompa ze śmieci. Do tego jest dobry i darmowy Ccleaner. Polecam również TuneUp Utilities 2009 www.tune-up.com/products/tuneup-utilities/, który jest płatny ale naprawdę przyspiesza i usprawnia prace kompa. Żadne darmowe utilities nie działają tak dobrze, jak ten program. Poza tym jest to wydatek jednorazowy i można mieć programik na wielu kompach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: Jaki program polecacie? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 23.04.09, 22:46 Zapoznaj się z tym zanim weźmiesz Sunbelta. www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge/results.php Odpowiedz Link Zgłoś
noname80 Re: Jaki program polecacie? 06.04.09, 22:14 ale darmowy program nie jest już dobry. Program antywirusowy kosztuje mniej więcej 150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Jaki program polecacie? IP: *.insat.net.pl 07.04.09, 10:48 Testowałem już wiele programów antywirusowych, zarówno darmowych, jak i komercyjnych i zauważyłem, że bezpieczeństwo komputera przede wszystkim zależy od tego, co i jak robimy. Jeżeli znamy chociaż podstawowe zasady bezpieczeństwa, a z tym ogólnie nie jest najlepiej, to nie powinniśmy mieć problemów, niezależnie od tego, jakiego rodzaju mamy (komercyjny, czy tez darmowy) program antywirusowy. Odpowiedz Link Zgłoś
noname80 Re: Jaki program polecacie? 09.04.09, 22:21 ale nie zawsze to zalezy od ciebie. wystarczy że ktoś z rodziny wejdzie na jakas strone i masz juz jakiegos wariata. Dobry program antywirusowy nie jest zły a czasami nawet pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekler Re: Jaki program polecacie? IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 23:29 dzisiaj bez zaktualizowanego systemu jak i anywirusa ani rusz. Z dnia na dzień jest coraz newsów o przestepcach w bialych rekawiczkach - phishing to juz powszechne (niestety) zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
fabianj Re: Jaki program polecacie? 10.04.09, 22:03 Oczywiście, bez programu antywirusowego, a zwłaszcza dobrego firewalla (zapory) komputer nie bedzie za bardzo bezpieczny, ale dzisiaj od nich ważniejszy jest program antyspyware, których ja w każdym systemie zawsze mam dwa. Do tego dodałbym co najmniej Adblock Plus i NoScript w Mozilli Firefox (ja takiej używam) i zamknięcie portów w wwdc (Windows Worm Doors Cleaner 1.4.1) + rozważne posługiwanie się komputerem. O bieżącej aktualizacji programów już nie wspomnę. Wtedy jest duża szansa, że nie będziemy mieli problemów, a to wiem z własnego doświadczenia. Odnośnie samych antywirusów powtórzę, że testowałem ich wiele i ostatnio nawet dwie licencje roczne Kasperskiego kupiłem. Z programem Kasperski Internet Security 7.0 nie miałem miłych wspomnień, gdyż kilka ostatnich miesięcy w Windows Vista Premium powodował mi stan bezczynności, trwający około 3 minuty i 20 sekund. Wtedy nawet sekundnik zegara zatrzymywał się. Stało się to po jesiennych zbiorczych aktualizacjach Windows Vista. Niespełna miesiąc temu minął mu okres jego używalności i po zmianie na program Kasperski AntiVirus 7.0, ostatecznie pozbyłem się tego wyjątkowo wkurzającego problemu. Teraz dowiedziałem się (wcześniej nikt mi konkretnie nie był w stanie pomóc, a tylko radzono formatowanie dysku), że tego Kasperskiego należało odinstalować i na nowo zainstalować, tylko wtedy nie był znany program powodujący te kłopoty. Wcześniej korzystałem tylko z darmowych programów antywirusowych i teraz do takich wracam. Szkoda pieniędzy. Na jednej partycji już mam Avira AntiVir Personal i firewall Comodo i wszystko jest OK. W najbliższym czasie na innym dysku zamierzam zainstalować sobie: Avira AntiVir Personal + Comodo lub Comodo Internet Security. Tu wspomnę, że swoją wiedzę, która mnie jeszcze nie zawiodła, zawdzięczam przede wszystkim Kolobosowi, któremu przy tej okazji życzę Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprikacorps Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 00:01 polecalbym avasta + firewall zone lub comodo - ale raczej tylko na czas przejsciowy. jak sie pozbierasz z kasa to sugeruje wrocic do nortona - komercha, ale przynajmiej wieksza gwarancja spokoju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Jaki program polecacie? IP: *.chello.pl 14.04.09, 12:02 DefenseWall HIPS - zajmuje pierwsze miejsca w testach, w PL wciaz malo znany program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiz Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:54 A co sądzicie o programie Symantec Endpoint Protection. Dziękuje za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menisk Re: Jaki program polecacie? IP: *.gprs.plus.pl 14.04.09, 22:16 to chyba korporacyjne rozwiązanie - raczej spotykane w firmach nie na domowym sprzecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Jaki program polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 22:52 Do domu sie nie nada. Lepiej się rozejrzeć za Symantec Competitive Upgrade - to jest dla tych co mają nielegalknego antywira obojetnie jakiej firmy, a chca miec legalnie. wychodzi jakos kolo szesciu dych za jedno stanowisko na rok ochrona i to za internet security Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiz Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 15:59 Dziękuje za opinie. Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale nie miałem dostępu do Internetu. Posiadam taki program (Symantec Endpoint Peotection) i nie może on być zainstalowany na domowym komputerze? Nie za bardzo się na tym znam. Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kongo Re: Jaki program polecacie? IP: *.gprs.plus.pl 19.04.09, 11:20 Jest to program przeznaczony dla firm (licencjonowany) które kupują licencje od autoryzowanych sprzedawców Symantec. Z tego co wiem to minimalny zakup to serwer + 5 komouterów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Avira Premium IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 23.04.09, 22:41 Ja mam licencję na całe życie z Agnitum Outpost Pro plus antywirus od Aviry - Avira Premium (niedroga w porównaniu do Nortona czy Kasperskiego) i wszystko razem działa jak należy. Nie lubię darmowych antywirusów, bo są mocno okrojone z opcji, wiele z nich nie ma web guarda i wykrywacza rootkitów (takie AVG czy free Avira). Darmowe są może dobre dla kogoś kto przegląda tylko Gazetę i pocztę email, ale dla bardziej zaawansowanych użytkowników już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Jaki program polecacie? IP: *.chello.pl 24.04.09, 13:07 Ciekawe informacje posiadasz, z informacji na stronie producenta wynika, że darmowa Avira wykrywa rootkity: www.free-av.com/en/download/1/avira_antivir_personal__free_antivirus.html Szukając informacji codziennie wchodzę na nieznane strony, fora i jakoś darmowy antywirus mi wystarcza. Rootkity równie słabo wykrywają wszystkie komercyjne programy. Do wykrycia potrzebne sa narzędzia typu Gmer, ComboFix i osoba potrafiąca sprawdzić logi. Kupując komercyjny program do zastosowań domowych, płacisz za iluzję bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gościa portalu Re: Jaki program polecacie? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 25.04.09, 21:10 Nie do końca się z tobą zgadzam. Darmowe programy często nie potrafią wykryć nowych zagrożeń. Ciekawa jestem czy taki darmowy Avast albo Avira poradziłby sobie z Confickerem, albo czy wyłapałby keyloggera na stronie internetowej? Czy ochronił by przed phishingiem? Czy zatrzymałby groźnego trojana z p2p? Wątpię. A komercyjny KIS potrafił. Niedopuścił do żadnej infekcji. A taki Avast często wiele wykrywa zagrożeń, nawet tam gdzie ich nie ma, a jak już coś jest to albo nie potrafi usunąć, albo przepuści i milczy. Ciekawe jak to jest, że wiele osób, które daje logi do sprawdzenia ma darmowe antywirusy? Ciekawe też dlaczego firmy nie stosują darmowych antywirów, skoro są takie cudowne? Darmowe programy były kiedyś dobre i w zupełności wystarczały jak było parę wirusów na krzyż. Teraz wszystkiego jest znacznie więcej, a zagrożenia coraz bardziej szczwane i grasujące nawet na znanych, zaufanych stronach. BTW, zauważyłam, że wielu informatyków, czy starych wyżeraczy komputerów ma takie opinie jak ty, ale oni zwykle też jeszcze korzystają z przeglądarki IE6/7, a nawet jeśli w końcu przekonają się do innej przeglądarki, np. Firefox, Chrome, to i tak strony internetowe otwierają w oknach LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Jaki program polecacie? IP: *.zask.pl 25.04.09, 22:58 Zlap np. Virut'a i wtedy zobaczysz do czego sie nadaje Twoj KIS lub inny antywirus, wiec po co kupowac programy skoro juz nawet wirusow nie potrafia usuwac? Odpowiedz Link Zgłoś
fabianj Re: Jaki program polecacie? 08.05.09, 20:47 Według ostatniego długoterminowego, a konkretnie wielotygodniowego testu Firmy AV-Test z Magdeburga, procentowa skuteczność antywirusów była następująca: 1. Gdata (99,7 %) 2. McAfee (99,6 %) 3. Symantec (98,9 %) 4. Bullguard (98,9 %) 5. Avira (98,3 %) 6. Avira Free - wersja darmowa (98,3) 7. F-Secure (98,0 %) 8. Kaspersky Anti-Virus (97,3 %) 9. Panda (96,8 %) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:28 przestan z tymi testami. takie testy to i ja moge zrobic. podam ci wyniki w ciągu 5 sekund. to nie wiesz ze takie testy sa ustawiane pod konkretny program AV Odpowiedz Link Zgłoś
fabianj Re: Jaki program polecacie? 16.05.09, 08:25 Bez przesady! Tak patrząc zawsze można kwestionować każdą naszą wypowiedź. Wiem, ze tutaj nie lubi się korzystających z czasopism komputerowych! Osobiście zawsze chciałbym mieć uzasadnienie odmiennego zdania (samouk). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jaki program polecacie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.05.09, 09:36 Dla bardziej doświadczonych Norton Internet Security 2009 Dla mniej doświadczonych Norton 360 Nowy Norton to według wielu badań najszybszy, zużywający najmniej zasobów systemowych i najbardziej aktualny pakiet zabezpieczający spośród dostępnych rozwiązań, który chroni przed wszelkimi rodzajami zagrożeń pochodzących z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonomi Re: Jaki program polecacie? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 19.05.09, 16:38 Fajnie, a ile kosztuje to cudo? 250 zł na rok??? Nie każdego stać na taki antywirus. Jeśli ktoś potrafi korzystać z komputera i z zasobów internetu z głową, to nie potrzebuje takich drogich kombajnów antywirusowych. Wystarczy darmowy antywirus (Avira/Avast/AVG) + dodatkowe skanery od Superantispyware i Malwarebytes Anti-Malware + firewall (Comodo/Agnitum Outpost/Online Armour) + otwieranie przeglądarek/klientów p2p w sandboxie + wyłączenie autorun. Odpowiedz Link Zgłoś
maly1994 Re: Jaki program polecacie? 24.05.09, 10:23 antywiry sa dla osob z mainstrimu, co robia wszystko na odwal i nie znaja zagrozen, slowo sandbox dla nich nie istnieje. Poza tym - nortony wcale nie kosztuja 250 pln, nie przesadzaj, popatrz na te ceny: NIS lub N360 - ale w wersji na 3 kompy, wiec cena znacznie nizsza. dla fachowcow - antywirus jest zbedny, ale oni staowia procent userow Odpowiedz Link Zgłoś
raiss Re: Jaki program polecacie? 29.05.09, 16:53 Fachowcy zazwyczaj też korzystają z antywirusów. Najlepiej przed wyborem antywirusa samemu sprawdzić jak działa na komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartiii Re: Jaki program polecacie? IP: *.aster.pl 30.05.09, 18:42 A czemu to dla fachowców jest zbędny!!! Bzdura! Każdemu jest potrzebny, ale dopasowany do jego potrzeb. Ja w domu mam Pandę Global Protection a w pracy coś bardziej skomplikowanego (nawet nie pamiętam nazwy). Do tego jest informatyk by sprawdzać ew. błędy czy wieszanie się kompa. Warto sprawdzić jakie ma program funkcjonalności i dopasować do swoich potrzeb, bo do domowych potrzeb nie trzeba mieć super mocnego programu, który tylko zamuli kompa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 17:40 mówi dobrze dać mu wina :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartiniii Re: Jaki program polecacie? IP: *.aster.pl 31.05.09, 22:21 Tia, dzięki!!! Ciekawe tylko kiedy ktoś to skrytykuje- spaczony chorym marketingiem i stronniczymi testami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Jaki program polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 18:53 tego nie da się uniknąć. każdy może napisać co tylko mu sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiO Re: Jaki program polecacie? IP: 83.2.207.* 01.06.09, 14:16 Niedawno wlamal sie do mnie jakis gosc na Margonem nie wiem jak to konto odzyskac albo jaki program zastosowac.Pomozcie !!!!!!Prosze!!!!!Jesli cos wiecie to napiszcie na giovanni115@wp.pl . Czekam na wasza pomoc !!!! Odpowiedz Link Zgłoś