Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w Windows 98 SE

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 13:16
Witam!
Jak najlepiej zabezpieczyć Winde 98 SE ? Mam najnowszego darmowego Zone Alarm
3.1.395 ale nic po za tym.
No i czy da się zamknąć port 139 w tej cholernej windzie ?
I jak zrobic, aby jak najmniej dało się wyciągnąć informacji o komputerze z
numer IP ! ?

Dodam jeszcze, ze z netem łączę sie poprzez modem i udostepniam neta koledze
w sieci LAN (moj komp jako serwer)

Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc !
Obserwuj wątek
    • Gość: Slawek Re: Bezpieczeństwo w Windows 98 SE IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 26.09.02, 13:58
      Z zamykaniem portów to proponuje zainstalować serwer proxy. Czesto bywaja to
      naprawde małe programiki które pomagają np zamykać porty. A z tym Ip to nie
      wiem. Ale ostatnio znalazlem fajną rzecz podczas logowania do windowsa musisz
      podac haslo bo inaczej Cie nie wpusci :) Escape nie pomaga. Wystarczy uruchomic
      program Regedit i w katalogu Hkey_local_machine/Network/Logon utworzyc wartość
      DWORD o nazwie MustBeValidated i jako wartość wpisać 1.
    • stratoos Re: Bezpieczeństwo w Windows 98 SE 26.09.02, 14:59
      > Jak najlepiej zabezpieczyć Winde 98 SE ? Mam najnowszego darmowego Zone Alarm
      > 3.1.395 ale nic po za tym.

dobrze skonfigurowany firewall to podstawa, reszta to antywirus i antitrojan.
      Wylacz tez udustepnianie calych dyskow a w szczegolnosc C:/ Czytaj tez logi
      firewall'a i proxy

> No i czy da się zamknąć port 139 w tej cholernej windzie ?

tak, na firewall'u. Pamietaj jednak, ze w ten sposob znikniesz z otoczenia
      sieciowego (i bardzo dobrze)

> I jak zrobic, aby jak najmniej dało się wyciągnąć informacji o komputerze z
      > numer IP ! ?

O komputerze ? Przy dobrze skonfigurowanym firewall'u niewiele. Mozna jednak
      zawsze poszukac jakims lookup'em wlasciciela IP

> Dodam jeszcze, ze z netem łączę sie poprzez modem i udostepniam neta koledze
      > w sieci LAN (moj komp jako serwer)

proxy, proxy .. ;)
      • Gość: Conrado Re: Bezpieczeństwo w Windows 98 SE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 23:58
        stratoos napisał:
        > > Jak najlepiej zabezpieczyć Winde 98 SE ? Mam najnowszego darmowego Zone Al
        > arm
        > > 3.1.395 ale nic po za tym.
        >
        > dobrze skonfigurowany firewall to podstawa, reszta to antywirus i antitrojan.
        > Wylacz tez udustepnianie calych dyskow a w szczegolnosc C:/ Czytaj tez logi
        > firewall'a i proxy

Jaki firewall najlepszy będzie ? Aby systemu za bardzo nie obciazal :)

> > No i czy da się zamknąć port 139 w tej cholernej windzie ?
        >
        > tak, na firewall'u. Pamietaj jednak, ze w ten sposob znikniesz z otoczenia
        > sieciowego (i bardzo dobrze)

Ale wlasnie w tym swoim firewall nie widze takiej opcji !! Moze jest ale ja nie
        umiem ? :(

> > I jak zrobic, aby jak najmniej dało się wyciągnąć informacji o komputerze
        > z
        > > numer IP ! ?
        >
        > O komputerze ? Przy dobrze skonfigurowanym firewall'u niewiele. Mozna jednak
        > zawsze poszukac jakims lookup'em wlasciciela IP

Hehe a co tam mozna konfigurowac w tym darmowym Zone Alarm ? ;) Moze po prostu
        zainstalowac jakis lepszy firewall ? tylko jaki ?

> > Dodam jeszcze, ze z netem łączę sie poprzez modem i udostepniam neta koled
        > ze
        > > w sieci LAN (moj komp jako serwer)
        >
        > proxy, proxy .. ;)

Wlasnie co do proxy - nie zmniejszy mi transferu czy jakies inne problemy ? :)

Dzieki za pomoc !
        • stratoos Re: Bezpieczeństwo w Windows 98 SE 27.09.02, 01:02
          > Jaki firewall najlepszy będzie ? Aby systemu za bardzo nie obciazal :)

na windowsach korzystam z NPF'a (Norton Personal Firewall); nie wiem czy jest
          najlepszy czy najgorszy ale mi odpowiada

> Ale wlasnie w tym swoim firewall nie widze takiej opcji !! Moze jest ale ja
          nie
          > umiem ? :(

Zone Alarm instalowalem tylko raz i to dosc dawno ale wydaje mi sie, ze jest
          tam mozliwosc wpisania wlasnej regulki. Sadze, ze ktos sie odezwie kto uzywa
          tego na co dzien i Ci podpowie jak to zrobic

> Hehe a co tam mozna konfigurowac w tym darmowym Zone Alarm ? ;) Moze po
          prostu
          > zainstalowac jakis lepszy firewall ? tylko jaki ?

tak jak pisalem powyzej nie znam zbytnio ZA, ale cieszy sie on uznaniem dosc
          dobrego i prostego firewall'a.

> Wlasnie co do proxy - nie zmniejszy mi transferu czy jakies inne problemy ? :)

jesli na Twoim komputerze uruchomione bedzie proxy to nie zmniejszy to
          transferu (przynajmniej nie powinno) ale doda kilka procent obciazenia
          procesora. Dla windowsow uzywalem WinProxy i udostepnialem net dla kilku
          kompow. Przy 1GHz procesorze z 256MB ram'u nie odczulem prawie zadnej roznicy w
          dzialaniu komputera

powodzenia, s.
          • Gość: Conrado Pomozcie mi z Zone Alarm ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.02, 01:13
            stratoos napisał:
            > Zone Alarm instalowalem tylko raz i to dosc dawno ale wydaje mi sie, ze jest
            > tam mozliwosc wpisania wlasnej regulki. Sadze, ze ktos sie odezwie kto uzywa
            > tego na co dzien i Ci podpowie jak to zrobic

Dzieki wielkie ! Teraz tylko niech ktos mi powie jak Zone Alarm skonfigurowac :)
            • Gość: ArcHiE Re: Pomozcie mi z Zone Alarm ! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 09:52
              > Dzieki wielkie ! Teraz tylko niech ktos mi powie jak Zone Alarm
              skonfigurowac :)

W ZoneAlarm blokowanie (calkowite) dostepu do zasobow windowsowych jest
              automatyczne na ustawieniach bezpieczenstwa (SECURITY) medium i high dla
              internetu oraz high dla sieci lokalnej (local). Aby zdefinowac zakres IP sieci
              loklanej nalezy w zakladce SECURITY wejsc w Advanced. Tam wystarczy zaznaczyc
              sieciowke oraz dodac zaufane komputery w sieci (Add>Host/Site lub Add/IP
              Adress). Mozna rowniez dodac cala siec, lub jej czesc (Add>IP Range lub
              Add>Subnet).

Wystarczy tylko uzupelnic powyzsze dane i ustawic internet na high i local na
              medium i wszystko powinno chodzic ok. Z internetu nie bedzie dostepu do zasobow
              windy, a w LAN'ie bedzie.

Pozdrawiam ArcHiE
              • Gość: Conrado Re: Pomozcie mi z Zone Alarm ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.02, 12:46
                Gość portalu: ArcHiE napisał(a):
                > W ZoneAlarm blokowanie (calkowite) dostepu do zasobow windowsowych jest
                > automatyczne na ustawieniach bezpieczenstwa (SECURITY) medium i high dla
                > internetu oraz high dla sieci lokalnej (local).
                > Aby zdefinowac zakres IP sieci
                > loklanej nalezy w zakladce SECURITY wejsc w Advanced. Tam wystarczy zaznaczyc
                > sieciowke oraz dodac zaufane komputery w sieci (Add>Host/Site lub Add/IP
                > Adress). Mozna rowniez dodac cala siec, lub jej czesc (Add>IP Range lub
                > Add>Subnet).
                >
                > Wystarczy tylko uzupelnic powyzsze dane i ustawic internet na high i local na
                > medium i wszystko powinno chodzic ok. Z internetu nie bedzie dostepu do
                zasobow
                >
                > windy, a w LAN'ie bedzie.

Rozumiem, ze portu 139 lub innych otwartych nie musze zamykac ?

Dzieki za pomoc !
                • syscr Re: Pomozcie mi z Zone Alarm ! 27.09.02, 14:16
                  > Rozumiem, ze portu 139 lub innych otwartych nie musze zamykac ?
                  Dokladnie. Porty wykorzystywane przez Windows (137-9) zostana zamkniete
                  automatycznie (przy odpowiednich ustawieniach SECURITY). Jesli cos bedzie Ci
                  sie na innych portach chcialo otworzyc, to bedzie musialo dostac zgode
                  ZoneAlarm'a. Czytaj wszystkie komunikaty od niego i zastanow sie dwa razy zanim
                  cos wybierzesz. ;) Ale nie panikuj, zawsze mozesz zmienic juz raz zatwierdzone
                  ustawienia.

> Dzieki za pomoc !
                  Nie ma problemu :)
                  Pozdrawiam
                  ArcHiE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka