qosek1 11.11.05, 15:40 Moze mi ktos podac przepis na edycje fstaba (nie mam partycji) i jakies przyklady linijek w nim :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
tymon99 Re: fstab ?? Debian ?? 11.11.05, 23:50 Edytujesz po prostu swoim ulubionym edytorem tekstowym: vi, vim, emacs, nano, jedit. A linijki? Jest b. wiele możliwych i b. wiele możliwości pomyłki, więc zanim zaczniesz - ze względu na wagę zagadnienia - KoNieczNie! przeczytaj podręcznik (w terminal wpisz man fstab). Powodzenia! Link Zgłoś
tymon99 PS: 11.11.05, 23:51 Jakieś partycje musisz mieć.. przynajmniej jedną, bo coś musi być zamontowane w / :) swap przeważnie również we współczesnych systemach występuje! Link Zgłoś
suchyxxx Re: PS: 12.11.05, 12:37 fstab znajduje się w etc/ Może zmieniac zawartość tylko root więc najlepiej wejść w tryb tekstowy np. telinit 3 albo init 3 albo alt+ctr+f1 a następnie wpisać su i zalogować się na roota.Potem możesz odpalić program mc bo jest podobny do nortona nieco i tam jako root wchodzić do etc i edytować (f4) fstab i go zmienić a po zmianie nacisnąć f2 żeby zapisało i wyjść escapem i następnie f10 do trybu tekstowego i wpisać reebot żeby system się uruchomił ponownie i powinno już działać.Wpisz w google.pl montowanie dysków i pierwsze 2-3 strony bedą o tym jak montować.Powodzenia Link Zgłoś
suchyxxx Re: PS: 12.11.05, 12:40 Oczywiście polecenie reboot restaruje kompa a nie reebot.Sorka mój błąd Link Zgłoś
qosek1 Re: PS:Hmm hehe copiuj wklej 12.11.05, 19:17 Dobra poprostu zalatwilem sprawe w bardzo prosty sposob :] (wyedytowalem fstaba)taksamo jak mialem go wyedytowanego pod mandrekem teraz mam jeszcze tylko jeden problem z konfiguracja pod Debianem . Nie mam menu XFCE w dodaj :] i aterma mam czarnobialego nie wiem czemu :] skopiowalem plik .Xdefaults (mialem w nim ustawione wszystko od przezroczytosci az do czcionek) dziala pod KDE nie dziala pod XFCE4 POMOCY Link Zgłoś