Dodaj do ulubionych

fstab ?? Debian ??

11.11.05, 15:40
Moze mi ktos podac przepis na edycje fstaba (nie mam partycji) i jakies
przyklady linijek w nim :)
Obserwuj wątek
    • tymon99 Re: fstab ?? Debian ?? 11.11.05, 23:50
      Edytujesz po prostu swoim ulubionym edytorem tekstowym: vi, vim, emacs, nano,
      jedit. A linijki? Jest b. wiele możliwych i b. wiele możliwości pomyłki, więc
      zanim zaczniesz - ze względu na wagę zagadnienia - KoNieczNie! przeczytaj
      podręcznik (w terminal wpisz man fstab). Powodzenia!
    • tymon99 PS: 11.11.05, 23:51
      Jakieś partycje musisz mieć.. przynajmniej jedną, bo coś musi być zamontowane w / :)
      swap przeważnie również we współczesnych systemach występuje!
      • suchyxxx Re: PS: 12.11.05, 12:37
        fstab znajduje się w etc/ Może zmieniac zawartość tylko root więc najlepiej
        wejść w tryb tekstowy np. telinit 3 albo init 3 albo alt+ctr+f1 a następnie
        wpisać su i zalogować się na roota.Potem możesz odpalić program mc bo jest
        podobny do nortona nieco i tam jako root wchodzić do etc i edytować (f4) fstab i
        go zmienić a po zmianie nacisnąć f2 żeby zapisało i wyjść escapem i następnie
        f10 do trybu tekstowego i wpisać reebot żeby system się uruchomił ponownie i
        powinno już działać.Wpisz w google.pl montowanie dysków i pierwsze 2-3 strony
        bedą o tym jak montować.Powodzenia
        • suchyxxx Re: PS: 12.11.05, 12:40
          Oczywiście polecenie reboot restaruje kompa a nie reebot.Sorka mój błąd
        • qosek1 Re: PS:Hmm hehe copiuj wklej 12.11.05, 19:17
          Dobra poprostu zalatwilem sprawe w bardzo prosty sposob :] (wyedytowalem
          fstaba)taksamo jak mialem go wyedytowanego pod mandrekem teraz mam jeszcze tylko
          jeden problem z konfiguracja pod Debianem . Nie mam menu XFCE w dodaj :] i
          aterma mam czarnobialego nie wiem czemu :] skopiowalem plik .Xdefaults (mialem w
          nim ustawione wszystko od przezroczytosci az do czcionek) dziala pod KDE nie
          dziala pod XFCE4 POMOCY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka