Dodaj do ulubionych

ostra alternatywa dla Visty ?

12.03.06, 23:09
www.freedesktop.org/~davidr/xgl-demo1.xvid.avi masakra - szczeka mi opadla

Darmowy system wygladajacy jak windows Vista ? I nie musiec kupowac proca 3GHz
i 2GB ramu no to we wrzesniu nadchodzi NOVELL LINUX DESKTOP 10 (oficjalnie)
system rusza juz na Duron 1GHz, 256MB ramu i riva tnt2 (testowane bety)
Podobno ruszy na pentium 2 i 128MB ramu - podobno hehe
Novell ostro pracuje na xgl...
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 12.03.06, 23:28
      lukassszzz napisał:

> www.freedesktop.org/~davidr/xgl-demo1.xvid.avi masakra - szczeka mi opadla
      >
      > Darmowy system wygladajacy jak windows Vista ? I nie musiec kupowac proca 3GHz
      > i 2GB ramu no to we wrzesniu nadchodzi NOVELL LINUX DESKTOP 10 (oficjalnie)
      > system rusza juz na Duron 1GHz, 256MB ramu i riva tnt2 (testowane bety)
      > Podobno ruszy na pentium 2 i 128MB ramu - podobno hehe
      > Novell ostro pracuje na xgl...

Nie darmowy.
      Wiekszosc rozwiazan przejdzie do darmowego Suse, ale system Novella nie jest darmowy - zwlaszcza, ze zawiera rozwiazania komercyjne.
      Natomiast jest nadzieja, ze pojawia sie wersje gier pod ten system, zeby pracownicy mogli rowniez w domu pograc gdy sie przyzwyczaja do systemu;)
      • kell99 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 12.03.06, 23:33
        DARMOWY! xgl jest rozszerzeniem do x.org i jest dostepne dla kazdej platformy.
        calosc jest dostepna w cvs. najlepiej sciagnac distro live z xgl. np:
        linuxtracker.org/torrents-details.php?id=1604
        jest to disto oparte na gentoo. gnome2.12 + modularny x.org (7.0). wymagania to
        karta graficzna ze sprzetowa akceleracja 3d (czyli radeon albo nvidia - nie
        wystartuje na intelu) i procesor ze wsparciem sse
        polecam, rewelacja, to co vista prezentuje w porownaniu z mozliwosciami xgl ..
        • lukassszzz Re: ostra alternatywa dla Visty ? 12.03.06, 23:56
          a na kde pojdzie xgl ? czy trzeba ekstra zmieniac kde na gnome ?
          • kell99 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.03.06, 00:43
            nie wiem. akurat xgl i dodatki (np compwiz - manager okienek bazowany na
            metacity) sa bazowane na gnome. chyba trzeba bedzie poczekac az developerzy kde
            zajma sie porzadnie za obsluge xgl.
            xgl jest na razie w fazie rozwoju i minie troche czas zanim zostanie wlaczony do
            dystrybucji.
            • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.03.06, 07:11
              > nie wiem. akurat xgl i dodatki (np compwiz - manager okienek bazowany na
              > metacity) sa bazowane na gnome. chyba trzeba bedzie poczekac az developerzy kde
              > zajma sie porzadnie za obsluge xgl.
              > xgl jest na razie w fazie rozwoju i minie troche czas zanim zostanie wlaczony d
              > o
              > dystrybucji.

A ta dystrubucja bedzie niedarmowy NOVELL LINUX DESKTOP 10.
              Dopiero pozniej wejdzie (zapewne) do niekomercyjnych dystrybucji.
              To , ze w fazie testow i eksperymentow mozna sobie pobrac niedopracowany produkt, nie oznacza, ze bedzie on tozsamy z dopieszczonym przez Novella komercyjnym rozwiazaniem zaimplementowanym w sprzedawanej dystrybucji.
              • kell99 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.03.06, 14:46
                a ty ciagle jak zacieta plyta. xgl jest modulem X to 1). 2) to novell powraca do
                nazwy suse i na pewno nie bedzie to novell linux desktop, ale raczej suse linux.
                3) xgl bedzie wlaczone do kolejnych dystrybucji jak tylko kod sie ustabilizuje -
                juz dzisiaj dziala to na gentoo i debianie wiec na pewno nie bedzie 1sza z xgl.
                dzisiaj nic nie szkodzi bys sobie sam to zainstalowal. caly problem polega
                glownie na tym, ze xgl wymaga binarnych sterownikow do karty graficznej i
                modularnego x.org, gdy wiekszosc dystrybucji opiera sie na monolitycznym 6.8
                albo 6.9.

novell, redhat, sun etc wydaja mase oprogramowania (novell wspiera gnome,
                evolution, open office i 1001 innych projektow), udostepnia kod i rzeczy te
                trafiaja do innych distro.
                • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 08:49
                  kell99 napisał:

> a ty ciagle jak zacieta plyta. xgl jest modulem X to 1). 2) to novell powraca d
                  > o
                  > nazwy suse i na pewno nie bedzie to novell linux desktop, ale raczej suse linux
                  > .
                  > 3) xgl bedzie wlaczone do kolejnych dystrybucji jak tylko kod sie ustabilizuje
                  > -
                  > juz dzisiaj dziala to na gentoo i debianie wiec na pewno nie bedzie 1sza z xgl.
                  > dzisiaj nic nie szkodzi bys sobie sam to zainstalowal.

Pobralem demo i na moim leciwym PIII 450 z GF MMX 440 poszlo bardzo ladnie. Mozna jakos podmienic kernel (?) w gnome mandrake 10.1 bez wplywu na kde ? Na stronie widzialem faktycznie opcje do pobrania samego kernela ale co dalej?
                  kororaa.org/download.html
                  Czy po zainstalowaniu nie skonczy sie po prostu tym, ze rozpieprze sobie mojego polskojezyczneko mandrake? Mam juz manuala, poczytam, ale czy do mandrake mozna to doinstalowac -i czy bedzi estabilne?

> caly problem polega
                  > glownie na tym, ze xgl wymaga binarnych sterownikow do karty graficznej i
                  > modularnego x.org, gdy wiekszosc dystrybucji opiera sie na monolitycznym 6.8
                  > albo 6.9.
                  >
                  > novell, redhat, sun etc wydaja mase oprogramowania (novell wspiera gnome,
                  > evolution, open office i 1001 innych projektow), udostepnia kod i rzeczy te
                  > trafiaja do innych distro.

Nie wiem, czy dokladnie przeczytales moj wpis.
                  Napisalem ze NAJPIERW bedzie dostepne w dystrybucjach komercyjnych Novella.
                  Obecnie jesli jakas dystrybucja ma wersje komercyjna i open, to open zawsze jest opozniana po wydaniu komercyjnej (Aurox. Mandriva).

To co istnieje obecnie - nie uruchamia sie na komputerach biurowych (niezlych) ze zintegrowanymi kartami graficznymi. Jesli sie uruchomi ta live na komputerze posiadajacym zgodna karte graficzna, to (przynajmniej mi sie nie udalo) brak dostepu do sasobow dyskowych.
                  Zadalem powyzej pytanie - moze cos podpowiesz, natomiast raczej nie widze jeszcze normalnej wersji dla zwyklego uzytkownika zawierajacej to rozwiazanie.
                  (Jaka przyczyna?)
                  Takiej, ze wgrywam, rozpoznaje sprzet siadam i pracuje, doinstalowujac z repozytoriow co jest mi potrzebne. No i po polskiemu lub obslugujace oprogramowanie polskojezyczne.
                  Linux ma obecnie potezna grupe (o ile juz nawet nie wiekszosc, jesli chodzi o liczby) uzytkownikow pracujacych jak na windows - w trybie graficznym, praktycznie bez konsoli, na rpm samoinstalujacych sie z repozytoriow (a i do tego wielu z nich prosi "informatyka" o pomoc).
                  Jesli dystrybucja nie nadaje sie dla powyzszej grupy, to pozostaje niszowa i dla hobbystow i zaplencow. Ja pisze o produkcie komercyjnym.
                  • kinemator Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 10:43
                    > To co istnieje obecnie - nie uruchamia sie na komputerach biurowych (niezlych)
                    > ze zintegrowanymi kartami graficznymi. Jesli sie uruchomi ta live na komputerze
                    > posiadajacym zgodna karte graficzna, to (przynajmniej mi sie nie udalo) brak d
                    > ostepu do sasobow dyskowych.
                    Ten live nie montuje automatycznie partycji, ale dopisuje je do fstaba, wiec
                    wystarczy mount /medai/hda1 i jest dostep do istniejacych partycji
                    • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 10:56
                      kinemator napisał:

> Ten live nie montuje automatycznie partycji, ale dopisuje je do fstaba, wiec
                      > wystarczy mount /medai/hda1 i jest dostep do istniejacych partycji

Otwieram konsole i wpisuje powyzsze?
                      • kinemator Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 10:58
                        > > Ten live nie montuje automatycznie partycji, ale dopisuje je do fstaba, w
                        > iec
                        > > wystarczy mount /medai/hda1 i jest dostep do istniejacych partycji
                        Zalezy jakie masz dyski. U mnie bylo akurat /media/hda1 i kolejne numerki.
                        Zobacz co masz z katalogu /media.
                        • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 11:05
                          kinemator napisał:

> > > Ten live nie montuje automatycznie partycji, ale dopisuje je do fst
                          > aba, w
                          > > iec
                          > > > wystarczy mount /medai/hda1 i jest dostep do istniejacych partycji
                          > Zalezy jakie masz dyski. U mnie bylo akurat /media/hda1 i kolejne numerki.
                          > Zobacz co masz z katalogu /media.

Dzieki. Powalcze z tym dzis w domu, bo w tej chwili pracuje na jedynym slusznym systemie z maszyna z karta zintegrowana
                          • z.mariusz Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 13:36
                            odpaliłem tego live'a i mi nie wykrył myszy. Mam starą radiową mysz a4tech na ps2 i mi normalniei nie wykrył. Ma ktoś jakiś pomysł? Dzięki za sugestie.
                  • kell99 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.03.06, 15:33
                    krzysztofsf napisał(a):

> Pobralem demo i na moim leciwym PIII 450 z GF MMX 440 poszlo bardzo ladnie.
                    > Mozna jakos podmienic kernel (?) w gnome mandrake 10.1 bez wplywu na kde ?
                    > Na stronie widzialem faktycznie opcje do pobrania samego kernela ale co
                    > dalej? kororaa.org/download.html

Masz na mysli nowe gnome? Musialbys zainstalowac paczki z nowa wersja. Akurat
                    gnome to masa bibliotek i programow. A dzisiaj wychodzi 2.14.0 ;)
                    Jezeli masz na mysli xgl, to musialbys miec (IMHO) nowa wersje x.org (7.0)
                    lekko zmodyfikowane mesa i xgl (+ dodatki typu compwiz). Musialbys poszukac
                    zrodel na stronie jakichs nieoficjalnych rpm-ow. Co do ryzyka? Ryzyko jest
                    zawsze;) Dlatego warto pobawic sie z distro live i cierpliwie czekac na
                    oficjalne paczki (jezeli sie obawiasz o upgrade na 'dziko').

> Nie wiem, czy dokladnie przeczytales moj wpis.
                    > Napisalem ze NAJPIERW bedzie dostepne w dystrybucjach komercyjnych Novella.
                    > Obecnie jesli jakas dystrybucja ma wersje komercyjna i open, to open zawsze
                    > jest opozniana po wydaniu komercyjnej (Aurox. Mandriva).

No mozliwe, ale xgl niby produkt silnie wspierany przez Novella stal mial
                    premiere w Gentoo (Kororaa), a dziala bez problemu na Ubuntu i innych distro.
                    Masz na mysli 'oficjalne' paczki dystrybucji? A to juz wg mnie zalezy od
                    danego distro, bo niektore sa zawsze na czasie jezeli chodzi o nowe rzeczy
                    (gentoo, ubuntu, fedora), niektore cenia przede wszystkim stabilnosc i rzeczy
                    wyprobowane (debian, mandriva? - a moze to wynika z ich lenistwa;)

> To co istnieje obecnie - nie uruchamia sie na komputerach biurowych
                    > (niezlych) ze zintegrowanymi kartami graficznymi. Jesli sie uruchomi ta live
                    > na komputerze posiadajacym zgodna karte graficzna, to (przynajmniej mi sie
                    > nie udalo) brak dostepu do sasobow dyskowych. Zadalem powyzej pytanie - moze
                    > cos podpowiesz, natomiast raczej nie widze jeszcze normalnej wersji dla
                    > zwyklego uzytkownika zawierajacej to rozwiazanie. (Jaka przyczyna?)

Przyczyna jest brak wsparcia karty graficznej dla 3d (open gl). Akurat nie
                    wiem czy to wina obecnej wersji xgl, czy braku wsparcia kart graficznych.
                    Wydaje mi sie, ze rozne zintegrowane intele i inne badziewia predzej czy
                    pozniej rusza. Co do zasobow dyskowych, to chyba live jest tak ustawione
                    ze musisz samemu sie pobawic we wpisanie 'mount'. Wraz z gnome2.14
                    upowszechni sie uzywanie dbus/hal/gnome-storage gdzie system sam potrafi
                    rozpoznac dolaczone urzadzenie i wykonac odpowiednia operacje (np podlaczajac
                    dysk usb poinformowac o tym uzytkownika i ew. go 'zamontowac').

> Takiej, ze wgrywam, rozpoznaje sprzet siadam i pracuje, doinstalowujac z
                    > repozytoriow co jest mi potrzebne. No i po polskiemu lub obslugujace
                    > oprogramowanie polskojezyczne. Linux ma obecnie potezna grupe (o ile juz
                    > nawet nie wiekszosc, jesli chodzi o liczby) uzytkownikow pracujacych jak na
                    > windows - w trybie graficznym, praktycznie bez konsoli, na rpm
                    > samoinstalujacych sie z repozytoriow (a i do tego wielu z nich prosi
                    > "informatyka" o pomoc). Jesli dystrybucja nie nadaje sie dla powyzszej
                    > grupy, to pozostaje niszowa i dla hobbystow i zaplencow. Ja pisze o
                    > produkcie komercyjnym.

Haha, tego to nawet windows nie potrafi. Tego do konca zaden system
                    nie potrafi, moze wykluczajac maca (ze wzgledu na bardzo ograniczony
                    sprzet).
                    Dlaczego? Po prostu istnieje taki ogrom ewentualnego sprzetu, ze kernel
                    musialby miec niesamowita objetosc by kazde urzadzenie bylo od poczatku
                    rozpoznawane. Raczej i dobrze, bo nie chcesz miec przeladowanego systemu
                    operacyjnego. Poza tym, nie kazde distro bedzie tak dzialac.
                    Dla wielu osob linuks jest systemem w ktorym user musi troszke pomyslec.
                    W koncu automatyzacja wszystkiego w windows doprowadzilo do systemu-
                    -smietnika, w ktorym wszystko sie samo robi, dziaja sie cuda, a sam system
                    na dluzsza mete jest uciazliwy dla uzytkownikow.
    • gobi03 Suse daje do przodu! 13.03.06, 11:59
      Po kilku latach z Red Hatem, Auroksem i Fedorą ściągnąłem ostatnio Suse i zdaje się, że trafiłem na dobry moment :-)
      W pracy króluje Windows ze względu na programy księgowe (ogólnie mówiąc), ale do domku Suse jest _lepszy_ (a nie równie dobry, jak kiedyś). W dziedzinie polskiej biurowości mamy w Linuksie wczesne lata 90-te, niestety.
    • robak_wroc Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.03.06, 23:41
      lukassszzz napisał:

> Darmowy system wygladajacy jak windows Vista ?

ee.. dla mnie radocha jest to ze mam darmowy i NIE wyglada jak vista, ani zaden
      windows :D PLD + KDE rzadzi u mnie :)
      • suchyxxx Re: ostra alternatywa dla Visty ? 22.03.06, 22:05
        o matko jak to obejrzałem to odrazu przeszła przezemnie żądza posiadania takiego
        linuxa.Ten linux jest poprostu z xglem lepszy o niebo od windowsa visty.Co
        ciekawe oprócz dużo większych możliwości to xgl jest robiony od niedawna a
        windows vista? Od lat i jeszcze nie wychodzi a ten linux z xglem wyjdzie w
        dodatku wcześniej niż windows i o niebo go przerasta a przynajmniej w grafice i
        efektach.Podobały mi się zarąbiście te okienka przesuwane,jak można nałożyć 2
        odpalone filmy na siebie i one sa przeźroczyste i ten pulpit ruchomy-nowa
        generacja pulpitu.Już pulpit to nie obrazek tylko animacje i to trójwymiarowe i
        przeźroczyste.Poprostu szok jak to szybko i ładnie chodzi.Mam pytanko?Czy ten
        xgl będzie w najnowszym suse 10.1? Bo chcę takie efekty.Czy może tylko będzie w
        novell linux desktop?Poprostu system nowej generacji:) Przyjdzie taki dzień że
        microsoft przestanie robić windowsa i linux wygra:)
        • lukassszzz Re: ostra alternatywa dla Visty ? 23.03.06, 14:43
          w suse 10.1 bedzie firefox 1,5 open office 2.02 i inne aktualizacje
          Suse z pelnym i oficjalnym wsparciem dla xgl'a bedzie we wrzesniu - pozostaje
          czekac :D albo testowac wersje beta
        • warmi2 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.05.06, 03:47
          " Przyjdzie taki dzień że
          microsoft przestanie robić windowsa i linux wygra:"

Uh ... Linux to odgrzewana przerobka 30 letniego OS.

Nie wiem, czym ludzie sie tak podniecaja.
          • koktajl_molotowa Re: ostra alternatywa dla Visty ? 13.05.06, 20:04
            warmi2 napisał:

>
            > Uh ... Linux to odgrzewana przerobka 30 letniego OS.
            >
            > Nie wiem, czym ludzie sie tak podniecaja.

Ale za to jaka udana :)
            Jesli zaś chodzi o stwierdzenie:
            > " Przyjdzie taki dzień że
            > microsoft przestanie robić windowsa i linux wygra:"
            To lepiej, żeby nie. M$ ze swoim Windows jest potrzebny, tak jak policjant. W
            kogo kibole bedą rzucać kamieniami jak zabraknie policjanta?
    • slawomir.wroblewski Re: ostra alternatywa dla Visty ? 03.05.06, 10:15
      Ciekawe, jaka będzie jego współpraca z serwerowymi narzędziami Novella.

Czy będzie się nim dało sterować centralnie poprzez ZENworks, czy będzie (prosto
      z pudełka) współpracował z GroupWise i BorderManagerem. No i kiedy wreszcie
      Novell wypuści swój od kilku lat zapowiadany serwer działający na Linuxie, a
      mający wszystkie zalety SuSE wraz z zaletami starego NetWare (do tej pory to nie
      wygląda tak jak było zapowiadane)?

Moim skromnym zdaniem, to dopiero po spełnieniu tych wszystkich warunków Novell
      może zaatakować Windowsa w przedsiębiorstwach.
      Szczerze życzę im zdobycia sporej części tego rynku.

--------------------------------------
      • lukassszzz Re: ostra alternatywa dla Visty ? 12.05.06, 11:33
        Suse 10.1 zostalo wydane...

Informacja z serwisu IDG pl (pc world computer)
        www.idg.pl/news/93056.html
        a tutaj dokladniejsze wyjasnienie xgl'a (dodatkowo filmiki) + linki do pobrania
        (pobierac przez torrenty)
        suse.ehelp.pl/modules/news/article.php?storyid=386
        • krzysztofsf Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.05.06, 08:22
          lukassszzz napisał:

> Suse 10.1 zostalo wydane...
          >
          > Informacja z serwisu IDG pl (pc world computer)
          > www.idg.pl/news/93056.html
          > a tutaj dokladniejsze wyjasnienie xgl'a (dodatkowo filmiki) + linki do pobrania
          > (pobierac przez torrenty)
          > suse.ehelp.pl/modules/news/article.php?storyid=386

I bije sie w piersi.
          xgl jednak najpierw okazalo sie byc dostene w wersji niekomercyjnej.
          • kell99 Re: ostra alternatywa dla Visty ? 15.05.06, 15:23
            krzysztofsf napisał(a):

> I bije sie w piersi.
            > xgl jednak najpierw okazalo sie byc dostene w wersji niekomercyjnej.

bo xgl tak jak reszta otwartego oprogramowania jest dostepne dla wszystkich.
            co w tym takiego szokujacego i wstrzasajacego? powinni wypuscic linux 2006
            w 6ciu wersjach (1 z rozdzielczoscia 800x600, 1 uzytkownikiem i 3ma daemonami,
            2 taka w ktorej mozna skonfigurowac siec, az do pro-enterprise-daj_wiecej_$$$
            w ktorej mozna nawet zmienic tapete;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka