Dodaj do ulubionych

Jaki Monitor LCD

08.06.06, 19:08
Chcę kupić Monitor LCD. Z komputera korzystają dzieci. Chodzi mi o jak
najmiejsza szkodliwość tego monitora. Na co zwrócić uwagę? Nie znam się na
tym, a w sklepie jest tak duży wybór tego sprzetu. Cena też jest ważna. Co
oznaczają poszczególne paramatry? itd.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Okulista Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 19:17
      tata2000 napisał:

> Chcę kupić Monitor LCD. Z komputera korzystają dzieci. Chodzi mi o jak
      > najmiejsza szkodliwość tego monitora.

Jak do tej pory kineskopowy monitor im nie zaszkodził to LCD tym bardziej nie
      zaszkodzi ! :)

> Na co zwrócić uwagę?

Zwróć na to uwagę, że na monitorach LCD rozdzielczość jest tylko JEDNA !
      Zmienić ją można ale obraz jest wtedy do dupy. :)

A więc wielkość ekranu LCD w calach to od razu jedna rozdzielczość.

Jak do tej pory dzieciaki miały rozdzielczość 800x600 pikseli to teraz będą
      miały wyższą rozdzielczość i tym samym wszystkie literki na ekranie będą
      MNIEJSZE ! :(

Chyba, że do tej pory używały monitora z rozdzielczością 1024x768 lub większej
      to różnicy nie odczują tak boleśnie. :)
      • kell99 Re: Jaki Monitor LCD 08.06.06, 19:21
        Okulista napisał(a):

> Jak do tej pory dzieciaki miały rozdzielczość 800x600 pikseli to teraz będą
        > miały wyższą rozdzielczość i tym samym wszystkie literki na ekranie będą
        > MNIEJSZE ! :(

Moze nie wiesz, ale "literki" mozesz powiekszyc.

> Chyba, że do tej pory używały monitora z rozdzielczością 1024x768 lub
        > większej to różnicy nie odczują tak boleśnie. :)

Zakladasz, ze pytajacy ma jakis denny crt, bo masa dobrych crt nie ma problemu
        z 1280x960@85Hz.. Ba ja taki mialem 7 lat temu i uzywalem wygodnie przez dlugi
        czas.
        • Gość: Bubu Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 07:35
          kell99 napisał:

> Moze nie wiesz, ale "literki" mozesz powiekszyc.

Może nie wiesz, ale WSZYSTKICH literek nie da się powiększyć ! :)

• Gość: hehe Re: Jaki Monitor LCD IP: *.acn.waw.pl 09.06.06, 11:58
            a jakich to czcionek się nie da powiększyć???
    • Gość: elekroniczka Re: Jaki Monitor LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 10:44
      Najważniejsze parametry to: kontrast ok.700, kąty widzenia po 160 st. to już
      fajnie, no i czas reakcji ok.8ms (chociaz ja mam 20 i tez jest dobrze, niektóre
      firmy maja inne normy pomiaru i prześcigają się choć nie jest to do końca
      prawdziwe), przy grach i filmach to najbardziej się zauważa, cyfrowe złącze DVI
      to też fajny gadżet pod warunkiem że karta graficzna jest też zaopatrzona w
      DVI, widoczna dla gołego różnica jakości. jeśli chodzi o szkodliwość dla oczu
      to w zasadzie nie sa szkodliwe w porównaniu z monitorami CRT, nie ma w nich
      migotania które jest najbardziej szkodliwe, plecam Samsungi albo trochę tańsze
      Belinea, możesz sobie wejść na stronę np. www.komputronik.pl i pooglądać i
      porównać, życzę trafnego wyboru
      • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 10:54
        Gość portalu: elekroniczka napisał(a):

> jeśli chodzi o szkodliwość dla oczu
        > to w zasadzie nie sa szkodliwe w porównaniu z monitorami CRT, nie ma w nich
        > migotania które jest najbardziej szkodliwe

HA HA HA !!!

Jak miałaś KIEPSKI monitor kineskopowy to ci coś tam "migotało" ! :(

Ja mam DOBRY monitor kineskopowy i nic mi nie "migota" ! :)

A jak chodzi o SZKODLIWOŚĆ to kineskopy mają szkodliwe promieniowanie a nie
        jakieś "migotanie".
        Coś tam słyszałaś tylko nie wiesz co. :(
        • Gość: elektroniczka Re: Jaki Monitor LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:03
          W naszym języku używa się słowa migotanie, nie jest to widoczne gołym okiem,
          ale szkodliwe, najprościej wystarczy zaobserwać to przez zwykłą kamerkę jak
          skacze wówczas obraz, pisze najaśniej jak potrafię bo nie chcę zarzucać Cię tu
          wzorami, oczywiście nowsze monitory CRT działają lepiej i mieszczą się w
          normach, ale ogólnie siedząc 8 godz. przed monitorem CRT a monitorem LCD to
          chyba róznica czy tez nie mam racji?
          • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:29
            Gość portalu: elektroniczka napisał(a):

> W naszym języku używa się słowa migotanie...

A w naszym języku zawodowych Zamiataczy Ulicznych (z dyplomem !) to nazywa się
            bardziej prosto:

[ częstotliwość odświeżania ]

i ten parametr określa się w Hz .

I ten parametr powinien być co najmniej 85 Hz.

Przy niższym parametrze jak 85 Hz obraz na ekranie drga co widać gołym okiem i
            nie trzeba do tego żadnej specjalistycznej aparatury żeby to naocznie
            stwierdzić.

Poniżej 85 Hz mają KIEPSKIE monitory kineskopowe sprzed kilku lat.

> ale ogólnie siedząc 8 godz. przed monitorem CRT a monitorem LCD to
            > chyba róznica czy tez nie mam racji?

Racja jest...połowiczna. :)

8 godzin może nadal szkodzić nawet przy LCD jak monitor ma ŹLE ustawione
            parametry wyświetlania, czyli: kontrast, BARWA (!!!) i jasność.

Ale to tylko opinia wszystkich zawodowych Zamiataczy Ulicznych na świecie i
            gdzie nam do mądrości 'elektroniczki'. :)
            • kell99 Re: Jaki Monitor LCD 09.06.06, 15:09
              Zamiatacz Uliczny napisał(a):

> Racja jest...połowiczna. :)

Roznica jest OGROMNA! Dla mnie kilka h przy crt @ 85Hz to powrot do domu
              ze sporym bolem glowy. Przy byle jakim lcd takich problemow nie mam.

> 8 godzin może nadal szkodzić nawet przy LCD jak monitor ma ŹLE ustawione
              > parametry wyświetlania, czyli: kontrast, BARWA (!!!) i jasność.

hmm, dvi i ustaw optymalne;)

> Ale to tylko opinia wszystkich zawodowych Zamiataczy Ulicznych na świecie i
              > gdzie nam do mądrości 'elektroniczki'. :)

crt umarlo i bardzo dobrze sie stalo. lcd wyswietla duzo bardziej czytelny
              obraz (szczegolnie gdy chodzi o tekst). gry wygladaja swietnie na crt w kazdej
              rozdzielczosci i to jest chyba jedyny argument dla przecietnego usera.
              • Gość: elektroniczka Re: Jaki Monitor LCD IP: *.man.koszalin.pl / *.man.koszalin.pl 10.06.06, 10:42
                No właśnie pytający chciał wiedzieć coś więcej o monitorach LCD a zamiatacz
                uliczny rozwodzi się na temat monitorków CRT, najważniesze parametry
                opisałam,pozdrawiam zamiataczy :)
                P.S. dziś mamsuper dzień i nie mam zamiaru nawet na najmniesze sprzeczki ha ha
              • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:44
                kell99 napisał:

> Roznica jest OGROMNA! Dla mnie kilka h przy crt @ 85Hz to powrot do domu
                > ze sporym bolem glowy.

Nie z powodu odświeżania 85 Hz ! :)
                Przy 120 Hz objawy są takie same jak przy 85 Hz.
                Róznicę można zobaczyć dopiero przy zejściu do 65 Hz.

> hmm, dvi i ustaw optymalne;)

Kontrast, BARWA (!!!) i jasność - BEZ PROBLEMU !!!

Używam monitora LCD i jest podłączony przez DVI i te w/w parametry ustawiam w
                monitorze BEZ PROBLEMU !
            • Gość: ktosik Re: Jaki Monitor LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:23
              wybór zależy od zasobności portfela, ja używam 4 monitorów LCD, w pracy typowy
              monitor biurowy LG i Belinea, to co robię na kompie w pracy w zupełności
              wystarcza, w domu posiadam ACERA i SAMSUNGA i Samsung mi się sprawuje lepiej
              ale też i nowaszy, ACERA już reklamowałam 2 razy, Samsung to Samsung Sync
              Master 740N black (z pivotem) bardzo fajny model, kontrast 600, jasność 300,
              czas 8, a kąty po 160 st.cena ok. 1100,00 zł.
    • Gość: tata2000 Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 09:12
      Dzieki za dotychczasowe opinie. Dalej jedna nie wiem jaki monitor LCD kupić
      moim dzieciakom. Starsza z nich idzie do szkoły, zaczyna dużo czytać, a ma
      pewne problemy ze wzrokiem. Z tego co piszecie wazna jest rozdzielczość (ale
      jaka dla dzieciaka?), czas reakcji ( czy może być 12 ms - są tańsze) oraz
      kontrast.
      Będę wdzięczny za dalsze Wasze wypowiedzi na ten temat.

Pozdrawiam
      • Gość: Valdimatrix Re: Jaki Monitor LCD IP: 80.50.43.* 12.06.06, 16:27
        Nie żebym reklamował ten monitor, ale bardzo duże wrażenie zrobił na mnie LCD
        SONY HS75PB (8ms, DVI). Ma jasność 420 cd, co w porównaniu z innymi mającymi
        250-300 robi wrażenie. No i jeszcze powłoka monitora "szklana", a nie matowa
        jak w większości innych, co powoduje, że obraz jest "soczysty" i ostry. Polecam
        wybrać się do jakiegoś salonu mającego podłączone monitory, aby naocznie
        przekonać się jakie są różnice. Sam mogłem się przekonać, że nie są zbyt
        widoczne różnice między zachwalanym najnowszym typem matrycy PVA, a starszym
        TN. Najlepiej porównać kilka modeli stojących obok siebie, a nie opierać się na
        opisach.
        • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:54
          Gość portalu: Valdimatrix napisał(a):

> No i jeszcze powłoka monitora "szklana", a nie matowa
          > jak w większości innych, co powoduje, że obraz jest "soczysty" i ostry

I WSZYSTKO się ODBIJA w tym monitorze jak w normalnej szybie !!! :(
          Chyba nie widziałeś na oczy takiego "cudaka" bo byś nie chwalił takiego
          lusterka.
          • Gość: Valdimatrix Re: do Zamiatacza Ulicznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 18:40
            Warunki w jakich oglądałem monitor Sony: z góry świetlówki z prostymi rastrami
            (nie paraboliczne), akutrat ten model Sony stał przy oknie wystawowym, gdzie o
            godz 17.30 nisko świeciło słońce wprost w szybę. Też ruszyłbyś cztery litery,
            żeby zobaczyć jak to wygląda w rzeczywiśtości, a nie "wymondrzał" się swoimi
            cienkimi teoriami.
        • rmw2 Re: Jaki Monitor LCD 26.10.06, 13:06
          tu jest jakiś stary wątek, ale mam pytanie dotyczące "szklanego monitora". Jest
          jakies ogólne oznaczenie takich monitorów? Po jakim symbolu można poznać, że
          dany monitor ma "szklaną" powłokę a nie matową? Dzieki za pomoc...
      • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:50
        Gość portalu: tata2000 napisał(a):

> Dzieki za dotychczasowe opinie. Dalej jedna nie wiem jaki monitor LCD kupić

Rusz trochę DUPĘ i SAM poszukaj testów monitorów LCD w internecie i
        czasopismach komputerowych.
        Tam wybierz taki na jaki ciebie stać finansowo.

Same porównywanie parametrów technicznych podanych przez producenta NICZEGO NIE
        DOWODZI !
        W realnych testach te parametry są całkiem inne i np. kontrast 1:750 w
        rzeczywistości jest tylko 1:400 a czas reakcji matrycy zamiast 8 ms jest 12
        ms. :(

• Gość: tata2000 Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 18:06
          Fajnie, że dbasz o moją DUP Ę. Chciałem dowiedzieć się czegoś od FACHOWCÓW.
          Podaj mi, jak możesz ciekawe stony gdzie mogę o tym poczytać.

Pozdrawiam
          • Gość: Zamiatacz Uliczny Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 07:50

> Fajnie, że dbasz o moją DUP Ę. Chciałem dowiedzieć się czegoś od FACHOWCÓW.

JAKICH fachowców ??? =:O

Każdy wie tylko tyle o monitorach co się o nich NACZYTAŁ !

I ten co się NACZYTAŁ więcej od tego co się NACZYTAŁ mniej uważa się za
            lepszego 'fachowca' od monitorów. :)

Przecież NIKT (!!!) nie UŻYWAŁ co najmniej 10 modeli monitorów żeby porównać
            ich jakość !
            A tylko w ten sposób można by realnie ocenić jakość tych monitorów - to chyba
            oczywiste. :)

Każdy co UŻYWA swojego monitora będzie chwalił jego zalety - to też
            oczywiste. :)

Nie widziałem jeszcze żeby ktoś o SWOIM monitorze pisał coś podobnego:

"kupiłem model 897 firmy XYZ bo miał być taki świetny a okazał się ch*jowym
            monitorem i dałem nabrać się".

Każdy CHWALI to co sam używa i trudno oczekiwać czegoś innego. :)
      • Gość: Valdi Re: Jaki Monitor LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 07:58

> Dzieki za dotychczasowe opinie. Dalej jedna nie wiem jaki monitor LCD kupić
        > moim dzieciakom.

A ile możesz na niego wydać ?

To podstawowy parametr monitora. :)
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jaki Monitor LCD 12.06.06, 18:23
      Tylko NEC.
      • kell99 Re: Jaki Monitor LCD 13.06.06, 15:10
        przyladek.dobrej.nadziei napisał(a):

> Tylko NEC.

Hehe;) A jaka paste do zebow polecisz (pewnie tez tylko 1 ;).
        • Gość: Kokeeno Re: Jaki Monitor LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 16:24
          Jak pastę do zębów, to tylko LG (z bambusem) ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka