speedone 13.08.06, 22:56 potrzebna mi pomoc przy tym tescie , test jest abc wiec tylko cyferki i odpowiedz , moje sa zaznaczone tam img151.imageshack.us/img151/345/1on7.jpg img114.imageshack.us/img114/7906/2zc5.jpg dzieki za pomoc Link Zgłoś Obserwuj wątek
chudy981 Re: Test informatyczny dla ambitnych 13.08.06, 23:13 Autor testu sie popisał. Napisz, gdzie takie zajefajne testy się rozwiązuje? P.S. Rozwiązane masz w zasadzie dobrze, napewno pow 50% Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Test informatyczny dla ambitnych IP: 212.76.40.* 13.08.06, 23:21 Po kolei, wypiszę tylko błędne z moimi sugestiami: Część 1: 1) IMO NIE - token niczego nie szyfruje, bo dane już są zaszyfrowane, a tylko generuje klucz służący do dostępu do danych; 4) jeśli dobrze rozumiem (zależność wielkości pliku od procesora) - niby jak? Wynikowy zapis jest wynikiem działania pewnego algorytmu (który na wolniejszym procesorze będzie się dłużej wykonywał, ale pomijając jakieś błędy rezultat będzie ten sam); Część 2: 1) BT tworzy PAN, sieć osobistą i w podstawowej wersji ma zasięg 10m, więc obejmie co najwyżej mieszkanie, a w zasadzie pokój (no chyba że mówimy o najnowszej specyfikacji BT 100m, ale te 100m jest baaardzo naciągane). 9) OCR to w zasadzie zagadnienie, może technologia Optycznego Rozpoznawania Tekstu, a z obecnych tu alternatyw chyba program Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Test informatyczny dla ambitnych IP: 212.76.40.* 13.08.06, 23:26 Jeszcze jedno - w części 2, pyt. 15: Klucz prywatny służy TYLKO do deszyfrowania infomacji! Może być użyty również przy wysyłaniu, ale do _podpisania_ informacji, szyfruje się kluczem publicznym adresata, który następnie własnym kluczem prywatnym odszyfrowuje wiadomość, a kluczem publicznym nadawcy sprawdza autentyczność podpisu. Może to zawile napisałem, ale chodzi o krzyżową zależność między użytecznością kluczy w procesach podpisywania i szyfrowania - pytanie dotyczyło szyfrowania, więc tylko jednej z tych dwóch sfer i stąd też odpowiedź: tylko do deszyfrowania. Link Zgłoś
chudy981 Re: Test informatyczny dla ambitnych 13.08.06, 23:51 Nie te odpowiedzi są poprawne, które są poprawne, ale te, które autor testu uzna za poprawne. W świetle tego, jak również czytając te pytania, P1.Cz1 Bałbym się odpowiedzieć, że token nie jest urzadzeniem szyfrującym. Można go spotkać tam gdzie posługujemy się zaszyfrowanymi danymi, lub np. tam gdzie hasło dostepu generowane jest wg jakiegoś algorytmu. Myślę, że autor tego testu nie za bardzo rozróżnia szyfrowania od dostępu do szyfrowanych danych. P2.Cz1 W strukturze kosztów czego???? Chyba komputera PC, ale co jeśli ta drukarka to taki kombajn laserowy drukujący w kolorze z duplexem,skanerem, faxem? P4.Cz1 to jakaś amba. Ja nie wiem co autor miał na myśli pisząc "wielkość zapisu cyfrowego muzyki", może wielkość pliku wynikowego, może bitrate, nie wiem. P5.Cz1. W zasadzie cienki klient to aplikacja prezentująca i wysyłająca dane do serwera, ale terminal komputerowy też bedzie cienkim klientem Z Cz2 nie powinieneś mieć problemu bo jest w miarę jasna. OCR to oczywiście program (z tych odpowiedzi). Rozdzielczość monitora to HxV, ale już skanera to raczej DPI, choć HxV też może być, tyle że się tego nie używa. Pamięć typu flash/USB to hit tego testu, szkoda, że nie napisano pamięć typu pendrive. Co do klucza prywatnego, to Greg napisał wszystko w tym temacie. pzdr Link Zgłoś
kell99 Re: Test informatyczny dla ambitnych 14.08.06, 00:14 > P1.Cz1 Bałbym się odpowiedzieć, że token nie jest urzadzeniem szyfrującym. > Można go spotkać tam gdzie posługujemy się zaszyfrowanymi danymi, lub np. tam > gdzie hasło dostepu generowane jest wg jakiegoś algorytmu. IMHO jest tam mowa o urzadzeniu potocznie nazywanym 'tokenem' (np RSA SecurID Token). en.wikipedia.org/wiki/Security_token Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Test informatyczny dla ambitnych IP: 212.76.40.* 14.08.06, 00:28 > P1.Cz1 Bałbym się odpowiedzieć, że token nie jest urzadzeniem szyfrującym. > Można go spotkać tam gdzie posługujemy się zaszyfrowanymi danymi, lub np. tam > gdzie hasło dostepu generowane jest wg jakiegoś algorytmu. Myślę, że autor tego > > testu nie za bardzo rozróżnia szyfrowania od dostępu do szyfrowanych danych. No chyba, że nie ma tego rozróżnienia, bo ja nadal stoję na stanowisku, że token służy _tylko_ do dostępu do danych, nie ma z danymi styku, a tym bardziej ich nie szyfruje czy deszyfruje. P4 cz.1 - dokładnie to miałem na myśli: nie wiadomo co autor miał na myśli. Link Zgłoś
kell99 Re: Test informatyczny dla ambitnych 14.08.06, 01:04 Nie nie nie. Slowko 'token' ma duzo szersze znaczenie niz w szyfrowaniu. Token to po prostu czesc czegos wiekszego (np "string tokenizer" podzieli zdanie na kawalki). Token w szyfrowaniu jest po prostu czescia wiekszego klucza ktory sluzy do szyfrowania danych. Np token szyfrujacy ktory sluzy do autentykacji hasla, gdzie np haslo to wyraz (taki jak uzywasz podczas logowania) + ciag wygenerowanych liczb (wg jakiegos algorytmu szyfrowania). Link Zgłoś
speedone Re: Test informatyczny dla ambitnych 13.08.06, 23:52 wiec testy sa ma uczleni mojej Matki z tego co ja poprawialem to glownie te wlasnie o BT itp ale np. cienki klient szukalem w necie i dalej nic.. a jest tu troche ludzi ktorzy naprawde sie znaja :) a pytania sa debilne juz dawalem kiedys pytania tylko inne Link Zgłoś
heart_of_ice Re: Test informatyczny dla ambitnych 14.08.06, 00:50 nie powiedzialabym, ze to test dla ambitnych:) za to na pewno jakis dziwny, mam wrazenie ze osoba, ktora ukladala pytania nie do konca wiedziala, co pisac w odpowiedziach albo nie umiala tego sformulowac:) a pytanie z cena drukarki to juz w ogole jest z ksiezyca:) Pauli -- Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze... Snickersa;) Link Zgłoś