Gość: dyletantka IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 19:49 mają przezroczyste tło i z takim wyświetlają mi się na jednym komputrze, na drugim zamiast tła przezroczystego tło jest czarne - co muszę zainstalować, żeby zlikwidować problem? Link Zgłoś Obserwuj wątek
t-800 Re: grafiki w formacie PNG 16.09.06, 19:51 Internet Explorer nie obsługuje przeźroczystości w PNG (będzie obsługiwał od wersji 7). Link Zgłoś
Gość: dyletantka Re: grafiki w formacie PNG IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 19:54 ale te grafiki mam wrzucone do prezentacji (ppt); to jest tak, jakby on po prostu nie czytał formatu png Link Zgłoś
t-800 Re: grafiki w formacie PNG 16.09.06, 20:01 Może tam, gdzie "nie wyświetla się" przeźroczystości jest starsza wersja PowerPointa? Link Zgłoś
camilla3 Re: grafiki w formacie PNG 16.09.06, 20:02 .png File Type: Portable Network Graphic Description: Lossless image format that uses indexed colors (like a .GIF file), but without copyright limitations Open With: Mac / Windows: A picture viewer or Web browser Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: grafiki w formacie PNG IP: *.ists.pl 16.09.06, 20:33 Zaiste. And so what? Link Zgłoś
Gość: duletantka Re: grafiki w formacie PNG IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 20:41 też się nad tym zastanawiałam, a pliki jak są czarne, to są czarne; w obu kompach mam taką sama wersję ppt (2002) Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: grafiki w formacie PNG IP: *.ists.pl 16.09.06, 21:11 A co jest pod spodem? Obrazek z przeźroczystym tłem jeśli znajduje się na czarnym tle bedzie miał czarne tło. Koloru tła w PP się nie ustawia? Link Zgłoś
Gość: dyletantka Re: grafiki w formacie PNG IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 21:17 to jest zwykła prezentacja w ppt, tło slajdu jest białe większość obrazków wykorzystanych w prezentacji to jgp, ale jest kilka w png własnie - prezentację nagrałam na CD, żeby miała format 'do odczytu' i na jednym kompie obrazki mają tło przezorczyste i widac tekst pod spodem, a po wrzuceniu płytki do laptopa tło jest czarne... a wersje ppt są jednakowe na obu kompach Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: grafiki w formacie PNG IP: *.ists.pl 16.09.06, 21:23 Ale zapewne ustawienia inne. Obrazki nie robią się raz bardziej przeźroczyste, raz mniej. Link Zgłoś
Gość: dyletantka Re: grafiki w formacie PNG IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 21:38 domyslam się, problem w tym, że nie wiem, co mam doinstalować lub zmienić, żeby komp prawidłowo czytał format png Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: grafiki w formacie PNG IP: *.ists.pl 16.09.06, 21:41 Przestudiuj dogłębnie opcje/ustawienia PP. To on odpowiada za to na jakim tle wyświetli obrazek. Podobnie ustawia się tło w przeglądarkach grafiki (niektórych). I zależnie od ustawień przeźroczyste tło gifa/png może być czarne lub białe. Albo inne - zaleznie od ustawień Link Zgłoś
Gość: dyletantka Re: grafiki w formacie PNG IP: *.greennet.org.pl 16.09.06, 21:44 ok, spróbuję thx Link Zgłoś