Dodaj do ulubionych

Egzamin kompetencyjny z informatki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:15
Mam za tdzien exam z podstaw informatki. Jak zalicze to nie mam przedmiotu. Cz ma ktoś gdzieś moze taki tescik albo bardziej szczegółowo rozpisane co konkretnie trzeba umieć.
***Zakres materiału kompetencyjnego z Podstaw informatyki:
Egzamin praktyczny:
-Użytkowanie komputerów - znajomość podstawowych funkcji środowiska pracy każdego użytkownika; użycie usług internetowych do pozyskiwania informacji i komunikacji z innymi użytkownikami.
-Przetwarzanie tekstów - poprawne użycie komputera do tworzenia, edycji, formatowania, przechowywania i drukowania dokumentów.
-Arkusz kalkulacyjny - wykorzystanie arkusza do przeprowadzania powtarzalnych obliczeń: przygotowania kalkulacji, opracowań budżetów, sporządzania zestawień i raportów oraz wstawianie wykresów.
-Bazy danych - tworzenie i wykorzystanie baz danych do organizowania dużych zasobów informacji, umożliwiając szybki dostęp.
-Tworzenie prezentacji - tworzenie prezentacji zawierającej tekst i elementy graficzne.
Egzamin jest przeprowadzony w pracowniach wyposażonych w oprogramowanie: system Windows 98, NT 4.0, XP oraz pakiet MS Office 97, 2003.

Troche sie stresuje bazą danch bo sie nie bawilem tym oraz excelem bo tez dawno nie uzwalem. Slyszalem ze jest np. takie zadanie zeby (chyba w wordzie) narysować trójąt i w jednym kącie wstawić smbol "alfa". myslalem i kombinowalem i nie wiem jak szczerze mówiąć.

Jakbście mieli jakieś przkadowe zadaia z takiego testu to byłbm wdzięczny.
P.S. test jest na UWM
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Nemesis Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:28
      Nie mów, że przed egzaminem nie bylo zadnego przygotowania.

Poszukaj w sieci informacji pod haslami: podstawy worda, excela. etc.

przyklady? np:
      www.il.pw.edu.pl/~edu/Tib/c_materialy.htm
      www.gajdaw.pl/puk/word.html
      www.info.ar.szczecin.pl/infoz/
    • gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 06.10.06, 14:32

skoro zadajesz takie pytania to znaczy, że przedmiot ci się przyda.
      • Gość: anty_gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: 194.246.106.* 06.10.06, 15:23
        juz lepiej bys nic nie pisal a nie pisac nie na temat i to kto - moderator tego
        forum!!!
        musiales sie dowartosciowac tym tekstem? a moze co? ktos tobie zabawki nie dal
        i masz zly humorek, dziecko?
        odpowiedzialys lepiej na pytania...
        • m.gregor Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 06.10.06, 15:58
          Mozesz powiedziec o co Ci chodzi? Autorka porwala sie z motyka na slonce, nie
          dosc ze nie potrafi skorzystac z googli to jeszcze oczekuje pewnie ze ktos
          pojdzie za nia na egzamin. A skoro nie potrafi skorzystac z wyszukiwarki to nie
          nadaje sie do tej pracy i juz. Lepiej zeby zajela sie czyms na czym sie zna. Bo
          moj 10-letni siostrzeniec radzi sobie lepiej niz ona...
          • Gość: anty_gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: 194.246.106.* 06.10.06, 16:08
            chodzi mi o to, ze mod nie moze lamac netykiety:
            "Netykieta

Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie
            a więc i na Forum Gazeta.pl.

Jak pisać:

Pisz zwięźle i na temat."

to po pierwsze.
            Po drugie:
            autor watku pyta sie czy ktos ma przykladowe testy lub rozszerzony ten zakres o
            jakies konkrety - wypowiedz graya ma sie do tego nijak:
            autor: "Troche sie stresuje bazą danch bo sie nie bawilem tym oraz excelem bo
            tez dawno nie uzwalem. Slyszalem ze jest np. takie zadanie
            zeby (chyba w wordzie) narysować trójąt i w jednym kącie wstawić smbol "alfa".
            myslalem i kombinowalem i nie wiem jak szczerze
            mówiąć.

Jakbście mieli jakieś przkadowe zadaia z takiego testu to byłbm wdzięczny.
            P.S. test jest na UWM "
            gray: "skoro zadajesz takie pytania to znaczy, że przedmiot ci się przyda."
            no coz... ale gray widocznie umie narysowac trojkat w Wordze i w jego naroznik
            wstawic znak alfa, skoro czuje sie upowazniony do takiego sadu - moze by sie
            chociaz podzelil ta umiejetnoscia z reszta forum, ale tez nie...

a po trzecie i najwazniejsze - bronisz graya a nawet nie umiesz czytac ze
            zrozumieniem... gdybys to zrobil to zauwazylbys ze autorem watku nie jest
            kobieta
            • Gość: p2p Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.acn.waw.pl 06.10.06, 19:56
              > chodzi mi o to, ze mod nie moze lamac netykiety: "Netykieta":

No to maly cytat z twojego postu dotyczacego portow w emule:

Gość: anty_gray 06.10.06, 16:17 + odpowiedz
              nie musisz sie tu tak chwalis homoseksualnoscia :D

Masz jeszcze jakies pytania dotyczace netykiety??
              • Gość: anty_gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.aster.pl 06.10.06, 21:10
                boiore przyklad z moderatora - cos jeszcze?
                • Gość: p2p Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.acn.waw.pl 06.10.06, 21:16
                  > boiore przyklad z moderatora

Masz nieuksztaltowana osobowosc, ze musisz z kogos brac przyklad?
            • krzysztofsf Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 06.10.06, 21:28
              Ja nie umiem narysowac trojkata w Wordzie z alfa gdziestam, ale sadze, ze po
              kilku minutach znalazlbym rozwiazanie.

Praca z komputerem to nie kucie na pamiec schematow, tylko nauka logicznego
              myslenia i wyszukiwania sposrod posiadanych informacji tych, ktore zakladamy, ze
              moga nam dac rozwiazanie.
              W powyzszym zainteresowalbym sie tabela znakow i narzedziami do rysowania w
              Wordzie - na poczatek, jakby nie wyszlo kombinowalbym dalej.
            • gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 07.10.06, 02:38
              Gość portalu: anty_gray napisał(a):

> ale gray widocznie umie narysowac trojkat w Wordze i w jego naroznik
              > wstawic znak alfa, skoro czuje sie upowazniony do takiego sadu - moze by sie
              > chociaz podzelil ta umiejetnoscia z reszta forum, ale tez nie...

przyjdź do mnie na oprogramowanie biurowe to cię nauczę :)
          • Gość: gosc Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 23:50
            Po pierwsze nie autorka a autor.
            Po drugie nie z motyka na slonce tylko chcialem wiedzieć konkretnie o examie na UWM.
            Po trzecie do jakiej pracy sie nie nadaję ? Informatyka ? To sie zgadza,
            dlatego studiuję prawo a tescik chcialbym przejsc z jak najmniejszym bólem.
            Po 4 tam są ogólniki a mi chodzilo o konkrete zadania.
            Po 5 gratuluję siostrzenca, ciekawe czy z innych dzedzin jest taki zdolny.
            pzdr
            • Gość: Greg Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: 212.76.40.* 07.10.06, 01:24
              > dlatego studiuję prawo a tescik chcialbym przejsc z jak najmniejszym bólem.
              Ale po to właśnie są podane wymagania, żebyś się zorientował czy potrzebujesz
              uczęszczać na ten przedmiot, czy nie. Próbujesz "cwaniaczyć", a jako student
              powinieneś wiedzieć, że się to kiedyś zemści (jeśli będziesz potrzebował
              materiału z tego przedmiotu, bo jeśli nie, to po co zaprzątać sobie nim głowę?).
              • gray Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 07.10.06, 02:34
                Gość portalu: Greg napisał(a):

> Próbujesz "cwaniaczyć"

spoko, spoko - prawnik pełną gębą nam rośnie :D
    • m.gregor Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 06.10.06, 16:07
      > szczegółowo rozpisane co konkretnie trzeba umieć.
      No przeciez masz napisane co trzeba umiec. Co chcesz jeszcze wiedziec? Jak dana
      czynnosc wykonac?
      • Gość: apsik ! ¸,+°´°+,¸¸,+°´°+,¸¸,+°´°+,¸¸,+°´° +,¸¸,+°´°+,¸¸,+° IP: 85.195.119.* 06.10.06, 20:59
        Do rzeczy [anowie .................
    • qandre Re: Egzamin kompetencyjny z informatki 06.10.06, 22:43
      To zagadnienia do egzaminu ECDL

Bardziej szczegółowo rozpisane co konkretnie trzeba umieć:

wmii.uwm.edu.pl/index.php?content=ecdl_zakres_materialu
      Podobne syllabusy i przykładowe testy (po angielsku):

212.182.64.77/~ecdl/pliki.php
      www.pti.wroc.pl/html/ecdl_download.xml
      A poza tym:

www.google.pl/search?q=przyk%C5%82adowe+testy+ECDL
      • Gość: gosc Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 23:57
        No w koncu jakiś konkret!
        Nie wiedzialem ze to sie nazywa ECDL, nie bylo zadnego przygotowania tylko karteczka ze mam egzamin i mam sie zstawić :)
        I teraz wszystko wiem.

do m.gregora:
        >> szczegółowo rozpisane co konkretnie trzeba umieć.
        >No przeciez masz napisane co trzeba umiec. Co chcesz jeszcze wiedziec? Jak dana
        >czynnosc wykonac?

wmii.uwm.edu.pl/index.php?content=ecdl_zakres_materialu - tu masz to o co mi chodziło chyba nawet w wiekszym zakresie niz bedzie u mnie.

P.S. niektórzy nie umieją zrozumieć ze inni mają mniejsze umiejetnosci albo jadą na dwa kierunki i nie mają czasu na zastanawianie sie nad takim czymś jak informatyka ?

pzdr "qandre" i wielkie dzieki
        • Gość: Greg Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: 212.76.40.* 07.10.06, 01:26
          > P.S. niektórzy nie umieją zrozumieć ze inni mają mniejsze umiejetnosci albo
          jad
          > ą na dwa kierunki i nie mają czasu na zastanawianie sie nad takim czymś jak
          inf
          > ormatyka ?
          Tja, prześliznąć się jak najmniejszym trudem, ale będziesz się później chwalił,
          że informę zaliczyłeś? Człowieku, uczysz się aby coś umieć czy dla papieru?
          Gwoli ścisłości - sam jestem studentem, tyle że elektroniki, a w ogóle wyznaję
          prostą zasadę: albo coś robię dobrze, albo w ogóle...
          • Gość: gosc Re: Egzamin kompetencyjny z informatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 19:41
            To ja podobnie, a ze umysł powiedzmy bardziej humanistyczny to o kompach wiem mniej niz ludzie z tego forum dlatego nie pchalem sie na politechnikę (a pytanie nie dotyczylo prawa tylko informatyki)
            Do wszelkich prac biurowych jakie dotychczas wykonywałem umiejuetności mi wystarczało wiec jakoś nie czuje sie specjalnie słaby
            Zadałem pytanie na forum z ciekawosci czy ktoś nie ma takiego testu pod jakimś linkiem ew. plikiem
            Chwalić się po ew. zaliczeniu nie bede bo niby po co ?
            Swoją drogą nikt nie powiedział o tescie niczego konkretnego (oprócz 1 osoby) nie mówiąc o pochwaleniu się np. jak wpisać ten symbol w taką figurę geometryczną.
            Nie wiem po co te sarkastyczne teksty o prawniku pełną gębą ale najwidoczniej to lubicie.
            To tyle. Forum jest od zadawania pytan wiec zadalem,
            pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka