Dodaj do ulubionych

CPU FAN FAIL o co chodzi

07.11.06, 19:05
po wlaczeniu kompa wyswietla mi sie taki komunikat:
YOUR COMPUTER CPU FAN FAIL OR SPEED TOO LOW
YOU CAN ALSO DISABLE THIS WARNING MESSAGE IN SETUP

czy mam cos ustawic w biosie?pomozcie
gosia
Obserwuj wątek
    • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:14
      Ja na twoim miejscu poszukalbym oleju kujawskiego w lodowce, bo sklepy chyba
      juz pozamykane i nowego fana nie kupisz :(
      • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:26
        oleju rzepakowego mozesz sobie do glowy wlac bo masz duzo miejsca wolnego
        • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:34
          Bardzo dziekuje za mila odpowiedz :)
          Ja z dobrego serca spiesze z ratunkiem zeby kompa na noc nie wylaczac a ty mnie
          ordynarnie obrazasz, jeszcze raz dziekuje za uznanie.
          • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:53
            a co mi to da ze na noc nie wylacze? jak on i tak prawie caly czas chodzi ;-)
    • Gość: T-800 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi IP: *.tpnet.pl 07.11.06, 19:17
      Z komunikatu wynika, ża wentylator na procesorze się zepsuł lub pracuje za
      wolno. Rozkręć obudowę i sprawdź, czy wentylator działa.
      • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:30
        wentylator dziala, mam nowy procek swiezo kupiony amd athlon 64 3800
        poza tym temperatura chyba nie jest za wysoka bo w granicach 35-37
        • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:35
          Nie wystarczylo napisac ze to nowka i o rade poprosic?
          To nie pomoge bo sie obrazilem :((
          • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:56
            no przeciez po to tu pisze, zeby mi ktos pomogl ;-)
            przewaznie daje rade sama ale mam zamontowany nowy sprzecik tylko nie ja go
            skladalam i nagle takie cos, poza tym mialam problem z wlaczaniem, chyba mi cos
            skopali w sklepie jak skladali, bo mi sie zawieszal przy wlaczeniu i musialam
            go resetowac i twedy odpalal
            a ja sie tez wkurzylam na twoja odp ;-)
        • Gość: Greg Re: CPU FAN FAIL o co chodzi IP: *.acn.waw.pl 07.11.06, 19:45
          Po pierwsze naucz się kultury i pokory, przydało by się też trochę poczucia
          humoru...
          Po drugie - masz nowy wentylator, ale pewnie dosyć wolnoobrotowy, więc bios
          wywala ostrzegawczy komunikat. Można to pewnie wyłączyć w BIOSie, ale gdzie
          dokładnie to już ci nie pomogę (bo nie wiem).
          • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 19:57
            dzieki za odp, ale stracilam z lekka poczucie humoru jak prosze o pomoc a mi tu
            wyskakuje z... mam nowy sprzecik od trzech dni a tu nagle o...
            • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 20:22
              Pierwsza wiadomosc byla ze sie pojawia raport o awarii wiatraka na procesorze,
              albo o za niskich jego obrotach. Bez informacji o tym ze procek z coolerem
              nowka pierwsze co sie nasuwa to to ze padl ze starosci/brudu ten wentylator.
              Rada w momencie kiedy sklepy zamkniete to nasmarowac lozysko wiatraka olejem
              kujawski/rzepakowym co pozwoli przetrwac do rana bez ugotowania procesora jesli
              nie chcesz wylaczac kompa.
              Ale jesli to nowy procek to zalozyli ci duuuzy wiatraczek niskoobrotowy
              wydajnosc jego jest taka sama albo wieksza niz malego wysokoobrotowego. Ale
              pewnie system sie burzy ze i tak jest za wolno. Przed wylaczeniem alertu w
              biosie proponuje zainstalowac takie cudo:
              www.almico.com/sfdownload.php
              ktore prawde ci powie o temperaturach procesora i systemu a takze o
              predkosciach wiatrakow. Dopiero jak bedziesz miec pewnosc ze temperatury sa OK
              mozesz wylaczyc alerty albo zmienic wartosci obrotow i temperatur w biosie.
              A rzepakowego mam wystarczajacy poziom w glowie.
              • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 20:41
                dzieki za obszerna wypowiedz i sorrki za tamto, nie wiedzialam,ze tak sie robi
                z tym olejem ;-)w pracy mam tyle lozysk i na to nie wpadlam;-(smaruje tylko
                lozyska przy rolkach;-)
                czy mam robic afere w sklepie o ten wiatrak?
                zainstalowalam ten programik i co teraz, temp procka pokazuje 34-35 stopni
                czyli taj jak na wyswietlaczu od skrzynki, a gdzie sie sprawdza szybkosc
                wentylatorow, mam napisane fan1:0 rpm
                • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 21:07
                  Zainstaluj ten program, do ktorego dalem linke wczesniej.
                  A co do wiatraka to duzy i wolny jest cichszy od malego a szybkiego przy
                  podobnej wydajnosci. Dymu w sklepie bym nie robil tylko sprawdzil tym programem
                  jak szybko sie kreci wiatrak na procesorze i ustawil alert w biosie tak z 10%
                  ponizej tej wartosci.
                  A to 35 stopni to bym obstawial ze to temperatura systemu. Temperatura procka
                  na bjegu jalowym (czyli internet, word, excel itp) to powinna byc w przedziale
                  od 40 do 50 stopni.
                  • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 21:22
                    zainstalowalam i pokazuje temperature:
                    temp.1:26
                    temp.2:42
                    temp.3:30
                    hd0:42
                    temp.1:40
                    core:35

w ustawieniach przy core jest procesor
                    a gdzie sie ustawia w biosie ten alert?
                    • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 21:27
                      Temp 2 to najczesciej procesor. jak ten program pokazuje fan 2 0 rpm to znaczy
                      ze zle jest podpiete zasilanie wiatraka.
                      A biosu to nie znam kazdego, ale skoro pisalo w alarmie ze sie da wylaczyc to i
                      moze da sie wartosci temperatury i obrotow ustawic?
                      Ale moze faktycznie od przepiecia zasilania wiatraka zaczac??
                • jaki71 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 07.11.06, 21:16
                  Nie doczytalem do konca :)

Wyglada na to ze chyba faktycznie zle zasilanie wiatraka podlaczyli :)
      • Gość: Listek odpowiedź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:45
        Niektore wentylatory pracuja na bardzo wolnych obrotach np. niektore modele
        Arctic Cooling i system monitorowania obrotow wentylatora uznaje ze wentylator
        nie pracuje prawidlowo. Jesli masz pewnosc ze wentylator jest sprawny to po
        prostu wylacz w biosie monitorowanie obrotow wentylatora. Czasami pomaga rowniez
        zaladowanie nowego biosu plyty glownej pozniewaz producenci juz jakis czas temu
        zauwazyli ten problem i poprawili go w biosie. Wiec tak jak napisalem wentylator
        moze byc jak najbardziej sprawny tylko po prostu pracuje na wolnych obrotach.
        Pozdrawiam.
    • krzysztofsf Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 21:03
      zrobilem ten sam bald kiedys - sa dwa gniazda zasilania na plycie obok siebie - musisz wpiac tam, gdzie jest opis fan
      Inaczej, mimo, ze wentylator sie kreci, bios nie widzi zuzycia pradu we wlasciwym gniezdzie zasilania i melduje, ze wiatrak stoi.
      • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 21:34
        mam plytke M2N32-sli deluxe
        pl.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=101&l3=300&model=1163&modelmenu=1
        hmm i co mam gdzie wpiac?nie mam pojecia
      • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 21:38
        mam na plycie 4 pinowe wejscie cpu fan, pewnie tam cos trzeba wpiac?
        • krzysztofsf Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 21:55
          pphuadma napisała:

> mam na plycie 4 pinowe wejscie cpu fan, pewnie tam cos trzeba wpiac?

Dokladnie.
          • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 22:20
            no dobra ale ktory kabelek?;-)
            • krzysztofsf Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 22:26
              pphuadma napisała:

> no dobra ale ktory kabelek?;-)

Masz wentylator na procesorze. Jest podpiety kablem do zasilania z plytym do identycznego 4 pin ustrojstwa - tyle, ze nie opisanego fan, Musisz przepiac do zasilania oznaczonego fan

Szkoda, ze nie ma powiekszenia tej plyty na stronie - nie moge sprawdzic tych szczegolow
              • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 07.11.06, 23:00
                mam zdjecia w ksiazeczce od plyty, kabelek od wentylatora idzie gdzies na dol,
                musze odkrecic scianke od skrzynki,zeby to dokladnie zobaczyc ale to jutro bo
                dzis juz mi sie nie chce ;-)moge podeslac ci zdjecia te z ksiazeczki i mojego
                kompa, na maila?
                • krzysztofsf Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 05:34
                  pphuadma napisała:

> mam zdjecia w ksiazeczce od plyty, kabelek od wentylatora idzie gdzies na dol,
                  > musze odkrecic scianke od skrzynki,zeby to dokladnie zobaczyc ale to jutro bo
                  > dzis juz mi sie nie chce ;-)moge podeslac ci zdjecia te z ksiazeczki i mojego
                  > kompa, na maila?

To juz raczej przejdz sie do sklepu, gdzie kupilas, bo nie czuje sie na tyle mocno sprzetowo, zeby doradzic, jesli po otworzeniu komputera nie widzisz od razu, gdzie podpieto kabel zasilajacy.
                  • jaki71 Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 08:22
                    Wedle manuala na plycie jest jedno gniazdo CPU FAN pomiedzy gniazdami pamieci a
                    gniazdami klawiatury i comem. Jest to gniazdo 4 pinowe. Z tego co doczytalem to
                    wlasnie tam powinien byc wpiety wiatrak od procesora i wedle tego co ty pisalas
                    ono wlasnie jest wolne. Goscie w sklepie mieli wiatrak z 3 pinowym zlaczem i
                    wpieli do innego gniazda bo nie chcialo im sie szukac przejsciowki z 3 na 4
                    piny.
                    Trzeba robic dym zeby przejsciowke oddali - na 100% byla w komplecie z
                    wiatrakiem.
                    • jaki71 Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 08:25
                      I jeszcze dla potomnych manual tej plyty:

dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/socketAM2/M2N32-SLI%20Deluxe/e2697_m2n32-sli_dlx.pdf

Jak widac na stronie 2-4 rozdzial 2.2.4 jest tylko jedno gniazdo wiatrakow 4
                      pinowe, pozostale 6 jest 3 pinowe.
                    • jaki71 Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 08:37
                      To jak juz mi sie udalo znalezc manual do tej plyty to obsluge wiatrakow masz w
                      biosie w zakladce Power. Jest to w manualu od strony 4-35 rozdzial 4.5.4
                      Hardware Monitor. I zwie sie to CPU Fan Speed Warning.
                      Pozdrawiam :)
                      • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 10:22
                        dzieki bardzo, dzis jak wroce z tyrki to tam zajrze i pokombinuje, do sklepu to
                        pojde na pewno, wczoraj mnie rozwalili jak mi powiedzieli,ze mam im na tydzien
                        kompa do przegladu zostawic
                        milego dnia
                      • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 13.11.06, 13:19
                        dzieku chlopaki, jednego problemu sie pozbylam ;-)podlaczyli mi wiatrak do
                        wejscia od skrzynki,przelaczylam na wlasciwe miejsce,przejsciowka na 4 piny
                        niepotrzebna bo na plycie mozna podlaczyc i 4 i 3 pinowe wejscie.teraz mi
                        piszczy chwilowo przy wlaczeniu skrzynka,ze wiatrak nie podlaczony, cos musze
                        pokombinowac,moze poradzice co?;-)
                        moze jeszcze podpowiecie, dlaczego po wlaczeniu mi system staje i musze wlaczyc
                        reset i dopiero normalnie odpala
                  • pphuadma Re: Podlaczylas zle zasilanie - 90% daje 08.11.06, 10:23
                    nie widzialam dokladnie bo go nie rozbieralam, patrzylam tylko przez boczna
                    scianke, ktora mam z pleksi ;-)
    • Gość: 9 Re: CPU FAN FAIL o co chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 13:18
      pphuadma napisała:

> po wlaczeniu kompa wyswietla mi sie taki komunikat:
      > YOUR COMPUTER CPU FAN FAIL OR SPEED TOO LOW
      > YOU CAN ALSO DISABLE THIS WARNING MESSAGE IN SETUP
      >
      > czy mam cos ustawic w biosie?

Przecież wyraźnie pisze:

> YOU CAN ALSO DISABLE THIS WARNING MESSAGE IN SETUP

Rozumiesz ? :)

• Gość: Listek Re: CPU FAN FAIL o co chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:46
        Niektore wentylatory pracuja na bardzo wolnych obrotach np. niektore modele
        Arctic Cooling i system monitorowania obrotow wentylatora uznaje ze wentylator
        nie pracuje prawidlowo. Jesli masz pewnosc ze wentylator jest sprawny to po
        prostu wylacz w biosie monitorowanie obrotow wentylatora. Czasami pomaga rowniez
        zaladowanie nowego biosu plyty glownej pozniewaz producenci juz jakis czas temu
        zauwazyli ten problem i poprawili go w biosie. Wiec tak jak napisalem wentylator
        moze byc jak najbardziej sprawny tylko po prostu pracuje na wolnych obrotach.
        Pozdrawiam.
        • pphuadma Re: CPU FAN FAIL o co chodzi 13.11.06, 14:18
          wszystko jest ok, to bylo nie to wejscie podlaczone
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka