Dodaj do ulubionych

wymiana podzespołów w pc

20.02.07, 10:12
potrzebuje waszej pomocy odnosnie zakupu płyty głównej mam procesor
2.6celeron zakupiłem karte graficzna radeon X800GTO 256mb 256bit PCI-E
podajcie mi swoje propozycje .jaka byłaby najlepsza płyta główna do
wymienionych podzespołów a jednoczessnie jak najniższa cenowo.z góry
dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: wymiana podzespołów w pc IP: 212.160.196.* 20.02.07, 11:00
      Jaki masz ten procesor? Dokladniej podaj
    • Gość: ja Re: wymiana podzespołów w pc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:23
      Celeron do gier to się słabo nadaje,
      a i grafika taka budżetowa, ale za mocna do biura
      nie wiem do czego chcesz twego używać
      do biura to kupisz za 180-200zł markową płytę z 815G*) z wbudowaną grafiką
      (oszczędziłbyś na grafice)

ale jeśli jednak chcesz pograć to kup coś markowego z 945P*) (300-400zł)
      na mobo nie ma co oszczędzać, nawet nie patrz na płyty nie markowe i tańsze niż
      250zł

jeśli jednak koniecznie ma to być "coś taniego" to kup "Asus P5VDC-X Via PT880
      Ultra" - nie jest to szczyt wydajności ale dość solidna i bardzo tania płyta (do
      kupienia jak poszukasz za ok.190 zł), to pełny ATX (a nie mATX) i pozwala używać
      nawet starych DDR-ów lub DDR2 - niestety tylko 2 sloty na DDR2 więc w
      przyszłości sobie RAMu nie dodasz (może jednak warto wydać 300zł na porządną
      płytę która posłuży latami?)

*)uważam, że do Intela najlepsze są jednak chipsety Intela

PS.
      kupując komputer pamiętaj, że najważniejsza jest płyta główna i procesor(traktuj
      je jako całość)
      potem się okazuje, że RAMu zawsze można dodać, grafikę zmienić na znacznie
      lepszą, dodać kolejny dysk, dodatkowy napęd optyczny ale procesor zazwyczaj
      zostaje ten sam co na początku
      • krawczak36 Re: wymiana podzespołów w pc 20.02.07, 12:53
        procesor mam właśnie od nowości Intel(R)Celeron(R)CPU 2.60 GHz ( bardzoiej
        dokładnego opisu nie znam...) ma około 4 lat ale narazie nie zamierzam go
        zmieniać. Brak środków pieniężnych :(
        Lubie pograć, dlatego kupiłem taką karte grafiki. płyte głowną chcę zmienić
        dlatego że jest na złączu AGP.
        • Gość: Szpaq Re: wymiana podzespołów w pc IP: 212.160.196.* 20.02.07, 13:53
          Ten procesor jest na socket 478 wiec tylko takich szukaj. Szukaj s478 + pci-e
        • Gość: Płyta PCV Re: wymiana podzespołów w pc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 18:57
          krawczak36 napisał:

> procesor mam właśnie od nowości Intel(R)Celeron(R)CPU 2.60 GHz ( bardzoiej
          > dokładnego opisu nie znam...) ma około 4 lat ale narazie nie zamierzam go
          > zmieniać. Brak środków pieniężnych :(
          > Lubie pograć, dlatego kupiłem taką karte grafiki. płyte głowną chcę zmienić
          > dlatego że jest na złączu AGP.

LEPIEJ trzeba było kupić kartę graficzną na AGP - nadal takie robią producenci
          kart graficznych na świecie i nadal są w sprzedaży.

A teraz będziesz miał WIELKI PROBLEM z płytą pod ten procesor Celeron na
          gniazdo Socket 478 ponieważ większość producentów płyt głównych już od dawna
          nie produkuje takich płyt - nie ma procesorów do nich.

Może uda ci się kupić UŻYWANĄ płytę główną, ale to branie tematu od DUPY
          STRONY - starą swoją płytę wymienisz na inną starą.

Gdzie tu logika ? :(

• Gość: Płyta PCV Re: wymiana podzespołów w pc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:15
            Gość portalu: Płyta PCV napisał(a):

> gniazdo Socket 478 ponieważ większość producentów płyt głównych już od dawna
            > nie produkuje takich płyt...

Masz jednak szczęście - jeszcze kilku producentów ma w swojej ofercie tego typu
            płyty i to nawet z PCI-Express do karty graficznej. :)

Ale i tak - TANIEJ i PROŚCIEJ było kupić kartę graficzną na AGP zwłaszcza, że
            ten twój Radeon X800 GTO to dzisiaj już staruszek (sprzed ok.2 lat !) a nie
            żadna nowość dla której warto by było zmienić AGP na PCI-Express.

• Gość: ja Re: wymiana podzespołów w pc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:43
              zostaw chłopca
              nauczy się na swoich błędach jeśli nie słucha mądrzejszych
              [ja też kiedyś myślałem, że najtaniej to po kolei zmieniać podzespoły na lepsze,
              dziś wiem, że najlepiej kupić od razu cały nowy komputer]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka