Dodaj do ulubionych

Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego nie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 12:16
podmienia mi się strona startowa pomimo, że wchodze na "świńskie strony" ? Czy
dlatego, że używam jako
firewall - Outposta
antywirusa - ClamWin + Ad-Aware i SPybotS&D ?
Do tego mam Firefoxa jako webbrowser i Thunderbird jako klienta poczty. Aha, a
poczte sprawdzam przy pomocy Mirandy-IM bo nie uzywam Gadu-Gadu jako takiego...

Chciałbym mieć takie problemy jak wy ale niestety nie moge sobie z tym
poradzić. Zrobiłem sobie backup partycji C i wrazie awarii mogę ją w kilka
minut przywrocic. Ale to mi nie wystarczy...Sciaglem sobie kilka wirsuow a
le ClamTray zaraz je mi wychwycil i usunal, pozatym Outpost nieche przepusic
nic na co nie zezwole. Poradzcie cos, bo mam juz komputer kilka lat i niemoge
zlapac nic powaznego !!!Czy to dletgo, ze wszytskie programy sa albo Free albo
OpenSource ?

Obserwuj wątek
    • xymox Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 13:01
      proponuję zaprzestać uaktualniania systemu, najlepiej zainstalować go na nowo
      bez jakiejkolwiek "łatki". można też solidnie postukać młotkiem po dysku, to
      powinno pomóż :)
    • Gość: piecyk gazowy Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:01
      To Clam już działa w trayu???
      • Gość: piecyk gazowy Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:59
        W trayu nie działa, tzn. jest ikonka, ale nie ma monitora. No i Clam nie usuwa,
        niestety, wirusów...
        • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 15:18
          Masz racje, ikonka ta sluzy to szybkiego przywolania CW lecz nie zmienia to
          faktu, ze niemam rzadnych problemow z wirusami. Do tego jest opcja Scheduler...
          Pliki sciagam FlashGetem, ABC i poprzez Mirande..po sciagnieciu kadego
          automatycznie uruchamia sie ClamWIn i skanuje pliki. Poczte sprawdzam juz na
          serwerze z poziomu komunikatora Miranda-IM. Jesli to spam lub cos czego nieche
          widziec na swoim kompie poprostu to usuwam bez sciagania na kompa. Do tego filtr
          Attachments w Outposcie, regularne skanowania Ad-Aware i SPyBootem i jak narazie
          mialem jednego Wirusa na koncie a mianowicie MS-Blasta...ale jego mial chyba
          kazdy...Od tamtego czasu regularny Windows Update. Dodam jeszcze ze z komputera
          korzysta moja siostra, ktora regularnie cos sciaga i jak narazie nieprzytrafilo
          mi sie nic zlego...Wszytsko jest sprawdzane, filtrowane i w razie problemow
          usuwane. Wiem, ze kiedys moze sie to skonczyc no ale w naagorszym przypadku
          przywroce cala partycje przy pomocy Paragon Drive Backup :)

Tak wiec:
          Ouspost+ClamWin+Ad-Aware+SpyBot+Miranda+Firefox+Thunderbird+WindowsUpdate a
          zycie zycie stanie sie latwiejsze.....
          • broch Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 18:23
            "Ouspost+ClamWin+Ad-Aware+SpyBot+Miranda+Firefox+Thunderbird+WindowsUpdate a
            zycie zycie stanie sie latwiejsze....."
            Jak zainstalujesz jeszcze ze dwadziescia programow z serii
            antywirus/adware/antyinternet bedziesz jeszcze bezpieczniejszy.

Uzytkownicy windows, nie zdajac sobie sprawy, popadli w stan paranoii i co
            gorsza uwazaja ze jest to normalne i tak powinno byc. Twoja lista jest tylko
            tego dowodem.

Z listy ktora podales mam zainstalowene tylko Netscape/Netscape Mail i
            przestrzegam update.

Uzytkownik (m.in.) windows
            • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:33
              Niesądze bym popadł w stan paranoi. Ty widać albo niedostrzegasz albo niechcesz
              dostrzagać zagrozeń jakie stanowi dla Twojego komputera i twoich plików
              Internet. Podejrzewam, że jesteś użytkownikiem Linuxa lub innego systemu
              operacyjnego i Windows nie jest Ci potrzebny do pracy. Bo gdyby tak nie było nie
              pisałbyś tak napewno. Oprócz systemu z Redmont mam także Linuksa i jak narazie
              mam tam tylko ClamAV jako antywirusa, choć ani razu jeszcze nie musiałem go
              włączać...Jak mówiłem, z komputera korzytsa też moja młodsza siostra (plus
              koleżanki), co to oznacza każdy wie. Pozatym, trzymam na komputerze wszystkie
              swoje dokumenty a także mojej mamy (głownie Office, ale także dane z pracy).
              Komputer robi też jako serwer podczas dnia pracy i niewyobrazam sobie by przez
              moją jak to nazwałeś "paranoje" straciłbym dane lub niemogł uruchomić systemu.
              Zabezpieczenie sie w ten sposób, jak narazie uwazam za właściwe a pracy przy tym
              nie bylo stosunkowo dużo. Dlatego nie mogę zgodzić się z Tobą, że przejaw mojej
              przezorności jest zachowaniem "paranoika" i puszczam to niezagłebiajac się w to
              już wogóle. Jest to Twój osobisty pogląd na tą sprawę i nie będę sie z Tobą
              kłucił...pozdrawiam,
              ==
              Punikt widzenia zależy, od miejsca siedzenia...
              • broch Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 10.08.04, 15:40
                mylisz sie uzywam windows regularnie (pewnie dluzej niz Ty). Zamist polecac
                instalacje kolejnych programow do ochrony systemu, sugerowalbym zapoznanie sie z
                samym systemem windows. Win2k, XP Pro, maja wystarczajaco duzo opcji ktore
                czynia wiekszosc z proponowanych programow zbednymi.
                Dla mnie fakt ze uwazasz za nomalne koniecznosc instalacji tak wielu programow
                aby zabezpieczyc system swiadczy o paranoii. Windows to jedyny OS ktorego
                uzytkownicy dobrowolnie pozwolili aby stan ciaglego zagrozenia utraty danych,
                wirusow, worms uznac za normalny i nic nie robic aby sytuacje poprawic.
                Twoje porady sa niewiele warte: jak zapobiegniesz wirusom/works/adware ktore
                przeciez pojawiaja sie nim tworcy AV zrobia nowa definicje antywirusowa, nim MS
                wypusci late itp. Wylaczysz komputer i bedziesz czekac na zbawienie?
                • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:36
                  W takim razie, prosiłbym pana o przedstawinie kilku porad w temacie
                  "Zabezpieczanie systemu Windows 2k/Xp Pro przed wirusami, trojanami i spyware za
                  pomoca wbudowanych narzędzi Windows", za które ja oraz napewno wielu
                  użytkowników byli byśmy panu wdzięcznmi. Pisząc o ClamWin, Ousposcie, SBs&d oraz
                  Ad-Aware i update z ironia zasugerowałem, że nie mogę niczego złapać z sieci co
                  z pewnością jest zasługą w/w. Pan odebrał mnie troche inaczej i założył iż to
                  nie możiwe a ja sam kłamię i niewiem co mówie. Do tego nazwał mnie pan
                  "paranoikiem" jak i miliony innych użytkowników komputerów z systemem Windows,
                  którzy używają odrębnych programów do zabezp. sie przed wirusami i aware a nie
                  tych zawartych jakby w systemie. Pozostaje mieć nadziję, że zechce pan podzielić
                  się swoimi spostrzeżeniami w tej dziedzinie i nie pozostanie obojętny na moją
                  prośbę...Z góry dziękuję
                  • broch Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 11.08.04, 14:56
                    He, he, lubie takie teksty.
                    Zacznijmy od tego ze powiedzialem, iz skuteczna ochrona systemu ktora
                    proponujesz nie jest tak skuteczna.
                    Odpowiedz na jedno pytanie: jak chronisz system w czasie gdy pojawil sie nowy
                    wirus/worm/adware a patch nie zostal jeszcze zrobiony? Hmm?

Moje porady dla kazdego:
                    1. przestan logowac sie jako admininistrator: kazdy mallware ma prawa osoby
                    ktora sie loguje. Instaluj programy wykorzystujac servis "Run As"
                    2. Przestan uzywac IE/OE (co zrobiles)
                    Dla zaawansowanych:
                    1. Ogranicz liczbe serwisow do niezbednych 10-12
                    2. utwardz system przez zmiany w registry (dluga lista)
                    3. utworz (przynajmniej) oddzielna partycje dla swap, oraz wspolna dla
                    dokumentow i plikow temp
                    3. loguj sie jako uzytkownik ktory nie ma prawa do:
                    -dokonywania zmian (zapis/edycja) w C:\, C:\WINNT(C:\WINDOWS), C:\Program Files
                    C:\TEMP, C:\Documents and Settings. Do realizacji tego punktu potrzebujesz
                    programu regmon w celu dokonania wlasciwych zmian w registry.
                    - egzekwowania plikow z partycji innej niz systemowa.
                    4. skonfiguruj windows tak aby ZADEN port nie nasluchiwal. Nastepnie jesli to
                    koniecznie otworz porty ktore sa potrzebne dla serwerow jakie instalujesz.
                    Workstation (nie server) powinien miec wszystkie porty zamkniete. Zauwaz,
                    zamkniete a nie chronione przez firewall. To dwie rozne rzeczy.
                    5. instaluj laty
                    Powyzsza konfiguracja gwarantuje:
                    normalne dzialanie systemu (tzn WSZYSTKO dziala wlaczajac poprawna prace z
                    internetem). Gwarantuje rowniez (w stopniu przewyzszajacym ochrone oferowana
                    przez wszystkie programy ochronne dla windows) ze zaden program typu
                    wirus/worm/adware istniejacy lub przyszly nie bedzie w stanie zainfekowac tak
                    zabezpieczonego systemu. Powyzsza konfiguracja jest zblizona do konfiguracji
                    jaka znajdziesz w wiekszosci systemow typu UNIX i gwarantuje ZBLIZONE
                    bezpieczenstwo. Pisze zblizone, poniewaz windows to jednak nie to samo co UNIX.

W kazdym razie opisana konfiguracja dziala bez pudla od 5-ciu lat. System nie
                    wymaga wiecej niz 5 minut miesiecznie (windowsupdate) na maintenance. W sumie
                    spedzam wieczej czasu uzywajac komputera do tego do czego ma sluzyc zamiast
                    bawic sie w zgadywanie co zrobic aby cos jeszcze zabezpieczyc.
                    Obawiam sie jednak, ze punkty dla zaawansowanych sa zbyt "trudne" i zostaniesz
                    przy instalacjach kolejnych anty-anty.

...Prosze bardzo
                    • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:48
                      broch napisał:

> He, he, lubie takie teksty.

Niewiem co w tym jest śmiesznego ?

> Zacznijmy od tego ze powiedzialem, iz skuteczna ochrona systemu ktora
                      > proponujesz nie jest tak skuteczna.

Niewiem gdzie to powiedziałeś ? Natomiast wiem, że powiedziałeś "Uzytkownicy
                      windows, nie zdajac sobie sprawy, popadli w stan paranoii i co
                      gorsza uwazaja ze jest to normalne i tak powinno byc. Twoja lista jest tylko
                      tego dowodem." a to nie to samo...

> Odpowiedz na jedno pytanie: jak chronisz system w czasie gdy pojawil sie nowy
                      > wirus/worm/adware a patch nie zostal jeszcze zrobiony? Hmm?

Jak już pisałem wcześniej, niemam problemów z wirusami i niemogę powiedziec co
                      zrobie jak wyjdzie nowy wirus i zainfekuje mój komputer. Jeszcze sie taki nie
                      pojawił..

Co do Twoich porad to uwazam, że są bardzo dobre i napewno pozwalają
                      zabezpieczyć komputer w dobrym stopniu przed atakami i wirusami oraz instalacją
                      róznego typu niechcianych programów. Jednakże, nie możesz nazywać mnie
                      "paranokiem" tylko dlatego, że doszedłem do podobnego stanu zab. innymi
                      metodami, różnymi od Twoich... Na koncie użytkownika z ograniczonymi
                      uprawnieniami pracuję juz od dawna, bo wiem jakie korzyści to za sobą niesie, co
                      do reszty porad to pomimo że uwazam je za słuszne to w moim przypadku narazie
                      zbędne...Jesli przypomne, że robie często backup partycji systemowej (25 minut
                      pracy) nawet w przypadku niespodziewanego ataku, jestem w stanie sobie z tym
                      szybko poradzić (10 minut). Najważniejsze swoje pliki oraz backup partycji i
                      programów trzymam na drugim dysku w postaci skompresowanej i przywrócenie ich
                      nie stanowi problemu.
                      Jak Ci sie coś jeszcze przypomni, to moze napisz...być moze pojawi sie ktos
                      chętny i zrobi z tego mały poradnik i wzuci gdzieś na serwer...
                      • broch Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 11.08.04, 16:27
                        Gość portalu: Erwin napisał(a):

> broch napisał:
                        >
                        > > He, he, lubie takie teksty.
                        >
                        > Niewiem co w tym jest śmiesznego ?
                        >
                        > > Zacznijmy od tego ze powiedzialem, iz skuteczna ochrona systemu ktora
                        > > proponujesz nie jest tak skuteczna.
                        >
                        > Niewiem gdzie to powiedziałeś ? Natomiast wiem, że powiedziałeś "Uzytkownicy
                        > windows, nie zdajac sobie sprawy, popadli w stan paranoii i co
                        > gorsza uwazaja ze jest to normalne i tak powinno byc. Twoja lista jest tylko
                        > tego dowodem." a to nie to samo...

Post moj przedostatni post wyzej:
                        jak zapobiegniesz wirusom/works/adware ktore przeciez pojawiaja sie nim tworcy
                        AV zrobia nowa definicje antywirusowa, nim MS wypusci late itp. Wylaczysz
                        komputer i bedziesz czekac na zbawienie?

Nie twierdze ze nie ma innych skutecznych (mniej lub bardziej) metod ochrony
                        windows. Uwazam ze jest absurdem koniecznosc instalacji takiej ilosci programow
                        tylko w celu bezpiecznego korzystania z internetu.
                        Jest paranoindale ze osoby ktore maja konfiguracje zblizona do Twojej w dalszym
                        ciagu maja problemy oraz ze uwaza sie ten stan za normalny.
                        • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:38
                          broch napisał:
                          jak zapobiegniesz wirusom/works/adware ktore przeciez pojawiaja sie nim tworcy
                          > AV zrobia nowa definicje antywirusowa, nim MS wypusci late itp. Wylaczysz
                          > komputer i bedziesz czekac na zbawienie?
                          oraz
                          Odpowiedz na jedno pytanie: jak chronisz system w czasie gdy pojawil sie nowy
                          wirus/worm/adware a patch nie zostal jeszcze zrobiony? Hmm?

Erwin napisal: post wyzej
                          >Jak już pisałem wcześniej, niemam problemów z wirusami i niemogę powiedziec co
                          >zrobie jak wyjdzie nowy wirus i zainfekuje mój komputer. Jeszcze sie taki nie
                          >pojawił..
                        • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:03
                          broch napisał:
                          > Nie twierdze ze nie ma innych skutecznych (mniej lub bardziej) metod ochrony
                          > windows. Uwazam ze jest absurdem koniecznosc instalacji takiej ilosci programow
                          > tylko w celu bezpiecznego korzystania z internetu.

Co do tego to się z Toba zgodzę, że absurdem jest instalowanie np. komercyjnych
                          programów do zabezpiecznia komputera skoro można m.w. to samo zrobić przy pomocy
                          samego systemu. Zastanowić powinniśmy sie dlaczego tak jest i dlaczego ludzię
                          kupują programy zamiast skorzystać ze sprawdzonych sposobów konfiguracji
                          systemu. Moim zdaniem, zainstalwanie programu, np. firewalla i antyirusa jest to
                          nic dla zwyklego usera. Człowiek powoli przyjastaje na to i godzi sie , że
                          zainstalowanie Firewalla i Antywirusa daje mu maximum bezpieczenstwa...natomiast
                          jeśli chodzi o konfigurację poszczególnych portów i pracę z rejestrem to już to
                          tak pięknie nie wygląda. Jeśli dodamy do tego zmienianie zmiennych
                          środowiskowych i tworzenie zasad zabezpieczeń dla uzytkowników to większosc
                          poprostu sobie odpuści. Niewiele, też można się dowiedziec o tym na forum
                          Komputery w portalu Gazeta.pl. polecam bardziej
                          fora:
                          www.centrumxp.pl/forum/index.php
                          forum.tweak.pl/
                          strony:
                          www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=1
                          www.it-faq.pl/DesktopDefault.aspx?tabid=465
                          a także:
                          secunia.com/secunia_virus_alerts/

> Jest paranoindale ze osoby ktore maja konfiguracje zblizona do Twojej w dalszym
                          > ciagu maja problemy oraz ze uwaza sie ten stan za normalny.

W takim razie co proponujesz ? Może zróbmy poradnik, takie HowTo...
                          • broch Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 11.08.04, 19:06
                            poradnik bylby o.k. ale niestety nie ma tzw "przyklejanych" postow, w zwiazku z
                            czym poradnik juz na drugi dzien nie bylby widoczny.
          • Gość: piecyk gazowy Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:25
            Dzięki za info. :-)

Szkoda, że ten CW nie usuwa wirusów. Byłaby ciekawa propozycja dla wielu
            firm. :-)

Ja mam standardową zaporę i czasem zrobię jakiś skan Ad-aware'em i antywirusem
            ze strony www.free-av.com. Ma tę zaletę, że nie trzeba go instalować.

Z przeglądarek głównie wykorzystuję MyIE2, IE i FF. Z IE coraz rzadziej, bo tak
            się przyzwyczaiłem do "czysytych stron" i braku wyskakujących okien, że dostaję
            wysypki na widok reklam. ;-)
            • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:36
              Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Dzięki za info. :-)
              >
              > Szkoda, że ten CW nie usuwa wirusów. Byłaby ciekawa propozycja dla wielu
              > firm. :-)
              >
              Dziwne jest to co piszesz, mógłbyś jaśniej ?
              • Gość: piecyk gazowy Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:48
                No... CW nie usuwa wirsów, rozpoznaje je i ew. może przenieść do kwarantanny
                lub usunąć zarażony plik (chyba że się coś zmieniło).
                • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 08:22
                  Zwał to jak zwał, najważniejsze że spełnia swoje założenia choć przyznam, ze jak
                  dotąd nie wykrył ani jednego wirusa. Pewnie dlatego, że poprostu takich niemam
                  Spróbowałem też w nocy PandeActveScan 5.01 oraz MKS Online. Wynik w obu
                  przypadkach jest identyczny...zero zainfekowanych plików.
    • xymox Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 13:05
      może znajdziesz coś u picassa"Fałszywe about:blanc"
      www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showforum=99
      • xymox Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 13:06
        ups! :) to nie ten post :)
    • Gość: Trąba Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 09.08.04, 14:17
      pobuszuj sobie Tu:
      www.treudoof.co.uk/earlyteens/enter.html
      -zobaczymy co złapiesz :)
      • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 15:21
        Przykro mi, jak narazie nic i na tym chyba zakoncze bo stronka bardzo nie
        ciekawa....
    • wwwandal1 Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 20:34
      Erwin jak jesteś taki pewien swojego systemu to prześlij mi jakiś adres mail-
      owy zapodam Ci coś zobaczymy jak sobie poradzi twój system..
      • Gość: piecyk gazowy Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:01
        Kwestia bezpieczeństwa nie polega na zainstalowaniu wszystkiego co się da, i
        odpalaniu wirusów, a wręcz przeciwnie (choć ja czasem celowo uruchamiam różne
        wirusy w celach edukacyjnych ;-). M.in. dlatego zaleca się kasowanie dziwnych
        maili.
        • wwwandal1 Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 21:30
          piecyk dziś na własne niestety życzenie -zainstalowało mi się coś
          ciekawego .Panda pokazała mi to w chwili,gdy próbowało się połączyć z NET-em
          jako atak(nie skan) IP -tego jeszcze nie widziałem.Więc zacząłem tego szukać i
          nigdzie nie było! ..zmieniłem na "pokaż pliki ukryte" i oto jest w "temp" cały
          program ściągnąłem z robocop.topcities.com/download.htm przy okazji
          ściągania znanego programu ..a jego nazwa :"RarSFX0" właśnie p.s.
          przeczytałem,że to "PWSteal.Perfectspy" he he zobaczymy jak sobie z nim poradzi
          Erwin ??? dodam tylko,że Panda Go nie wykryła jedynie pokazała jako proces a Ad-
          aware usuwał bez skutku i pokazał go jako normalny proces systemowy choć wpisy
          w rejestrze jako...spy -ciekawe ? Ciekawe jest też to ,że nie było i nie ma
          żadnych wpisów w rejestrze adn.tego "programu"
          www.pandasoftware.com/activescan/pol/activescan_principal.htm
          www.pandasoftware.com/protected/
          • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:42
            Już Ci Piecyk napisał, że nie na tym polega zabezpieczanie systemu by uruchamiać
            w systemie różne cuda na włąsne życzenie... Gdybyś czytał uważnie, to może
            zrozumiałbyś oco mi chodzi. A mianowicie...niemam jak dotad problemu rzadnych
            problemów z komputerem, nic mi się nie ściga i nie zmienia strony startowej.
            SPAM to rzadkość, zero pop-upów i wirusów a takze trojanów. Jestes w stanie to
            zrozumieć czu nie ?
            • wwwandal1 Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 09.08.04, 21:49
              Gość portalu: Erwin napisał(a):

> Już Ci Piecyk napisał, że nie na tym polega zabezpieczanie systemu by
              uruchamia
              > ć
              > w systemie różne cuda na włąsne życzenie...
              nie ma super zabezpieczenia MI do dziś się wydawało,że moja konf jest niezła
              (conajmniej)
              Gdybyś czytał uważnie, to może
              > zrozumiałbyś oco mi chodzi. A mianowicie...niemam jak dotad problemu rzadnych
              > problemów z komputerem, nic mi się nie ściga i nie zmienia strony startowej.
              > SPAM to rzadkość, zero pop-upów i wirusów a takze trojanów. Jestes w stanie to
              > zrozumieć czu nie ?

Strona startowa??????? SPAM?????????POP-UP-Y????? O czym ty mówisz ? - to
              sofciki ! na dobrą sprawę nakładka na IE załatwia sprawę.
              A co do uruchamiania cud na własne życzenie to nie sciągnąłem z NET-u tego
              specjalnie ale "przy okazji" co i Tobie się może zdarzyć(przy odrobinie
              szczęścia)-czego Ci nie życzę..bo wtedy Twoje przedstawione "usprawnienia" na
              tym forum - by nie pomogły :)
              • Gość: Erwin Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 08:32
                Wchodząc na forum Wirusy, jedyne co się rzuca w oczy to problem ze stroną
                startową...Jestes tutaj aby się czegoś dowiedzieć a takze służyć swoją wiedzą
                innym użytkownikom..zróbcie jeden wątek o wdziecznym tytule STRONA STARTOWA i
                umieście tam wszelkie info na ten temat. I niech ten wątek bedzie zawsze na
                górze, bo niema co zaśmiecać forum zbędnymi postami. Jak już pisałem wcześniej,
                PandaActiveScan nie wykrył ani jednego zainfekowanego pliku, pomimo że
                wchodziłem na stronę, którą mi poleciłes. Co do moich "usprawnien" to mam
                nadzieję, że w dalszym ciagu będą mi słyżyć przez długi okres czasu...jeśli
                okaże się, ze nie...zgłosze się do Ciebie abyś polecił mi coś lepszego.
                Tymczasem pozdrawiam i też życze jak najmniej syfu w kompie....
                • wwwandal1 Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n 10.08.04, 12:36
                  Nie mam pojęcia co się tak czepiłeś strony startowej? To o czym pisze nie ma
                  nic wspólnego z wspomnianą.Virusy działają na różne sposoby - nie tylko
                  zmieniając strone startową .
                  Panda ...no właśnie o dziwo nie wykrywa tego "superszpiega" o czym już
                  pisałem.Więc nie wiem czy masz powody by spać spokojnie -jeśli faktycznie
                  weszłeś na tą stronę to zainstaluj sobie z niej programik o nazwie"BRUTUS"-to
                  takie coś do łamania kodów.
                  Samo wejście na stronę nic nie wyjaśni.
                  ...choć jeśli miałeś odrobinę szczęścia to program(jakikolwiek masz
                  zainstalowny w kompie) pokazujący aktywność porcesów czy połączeń z NET-em już
                  powinien Cię"zaskoczyć".
                  Pozdrawiam
                  • xxxx44 Re: Dlaczego ___ ? 10.08.04, 19:21
                    Jeśli należycie odczytałem żale tu wypisane, to narzeka się na nadmierne wyregu-
                    lowanie Systemu i nudę przez to z kompa płynącą. Otóż wydaje się, że wszystko
                    jest funkcją człowieka obsługującego maszynę, a nie odrotnie, czyli: Przyczyną
                    obecnego przesterowania jest sam enduser, a nie win czy linx, a tym bardziej nie
                    muchozole v inny spy-kij.
                    Nie popadałbym w czarną rozpacz, nie jest aż tak źle - patrząc na wklejane
                    loł`jasie powiem nawet, że rozrywka jest : przynajmniej fireballs literkowy
                    działa selektywnie i zamiennie. Widać to od razu w tytule pakietu.
                    Tak więc > Jest nieźle.
    • Gość: kaz Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.toya.net.pl 11.08.04, 16:26
    • Gość: k_az Re: Dlaczego niemam rzadnych wirusów i dlaczego n IP: *.toya.net.pl 11.08.04, 16:27
      polecam Startpage-006.
    • Gość: wojtzuch Polecam jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:01
      pcc.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=40
      Wstep do bezpieczenstwa domowego XP w Internecie, kilkanascie stron worda znacznie ponad standardowe zalecenia, choc do autora watku nie ma jak sie za bardzo przyczepic (choc ja tam preferuje 2xAV - NOD32 plus avast).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka