Dodaj do ulubionych

Wi-Fi w domu...

09.03.07, 17:30
Kupilem laptopa. Chce miec net w domu na kompie stacjonarnym i notebooku. Moj
dostawce internetu (siec miejska) poinformowal mnie ze musze sie zaopatrzyc w
router wi-fi, zaoferowal mi go w cenie 300 pln. Wydaje mi sie ze mozna to
troche drogo. Jakie polecacie w dobrej cenie tego typu urzadzonka ? Mam male
mieszkanie 45m wiec cudow nie potrzebuej :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kozel5 Re: Wi-Fi w domu... 09.03.07, 17:35
      no to zdziera zdrowo. WGR614v6 Netgear i dziala, dla sieci upc, czyli kablowej.
      jest ten sam dla sieci neostrada. kupilem ten bezprzewodowy router za 200 pln w
      wawie. kilka mies. temu. ten twoj dostawca to zdzierca.
      • kell99 Re: Wi-Fi w domu... 09.03.07, 17:41
        Oczywiscie zakladajac, ze pytajacy ma modem eth, a nie jakies badziewie na usb.
        Mozliwe, ze firma oferuje 300zl za modem/router w jednym, ale osobiscie odradzam
        takie cuda. Znakomita wiekszosc ma ubogie/poblokowane opcje konfiguracji
        (poblokowane przez dostawce sieci).
        • beboljo Re: Wi-Fi w domu... 09.03.07, 23:37
          moj dostawca to osiedlowa siec, nie mam neostrady. Net do mojego kompa dociera
          za pomoca kabla UTP razem z lanem :}
          • kell99 Re: Wi-Fi w domu... 10.03.07, 04:57
            Kup tani router wifi. Nie do konca wazne jaki (dlink, linksys, usr ...). Poswiec
            kilka minut z google, bo z routerami jest tak, ze renomowane firmy potrafia
            wypuscic przecietny produkt.

Licz sie z tym, ze konfiguracja w miare bezpiecznego wifi nie jest banalnie
            prosta, a i wifi nigdy nie bedzie w 100% bezpieczne (jest sporo programow, ktore
            poradza sobie ze zlamaniem szyfru). Wg mnie nie warto. W koncu i tak uzywasz
            komputer najczesciej w 1 miejscu (przy biurku). Chyba, ze podobaja sie tobie
            bajkowe filmy na ktorych kazdy uzywa laptopa na kanapie z obowiazkowym
            kieliszkiem wina (oczywiscie bez zasilacza i myszy - to dopiero zboczenie:)
          • Gość: Reader Kup IP: *.ericsson.net 10.03.07, 08:59
            Linksys WRT54GL, wlacz zabezpieczenia WPA-Personal lub WPA2 (jesli masz takie
            obslugiwane przez swoj system operacyjny komputera).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka