Dodaj do ulubionych

CD-rom zacina procesor pod WinXP!?

IP: 194.181.152.* 14.05.03, 15:30
Mam taki problem.
Świeży system (WinXp), kopiuję dane z CD-romu na twardego, słucham mp3 na
Winampie. Wszystko jest o.k.
Kilka dni, tygodni później - przy tej samej czynności dźwięk się rwie albo
strasznie spowalnia.
W czym może być problem i dlaczego on powstaje?
Obserwuj wątek
    • stratoos Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? 14.05.03, 22:57
      sprawdz tryb w jakim dziala Twoj naped (PIO ?). Zastanawiam sie jeszcze nad zle
      wpietym urzadzeniem do tasiemki (tzn. master na miejsce slave lub odwrotnie)
      ale skoro mowisz, ze najpierw jest dobrze a dopiero pozniej zle...
      • Gość: Śleziu Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? IP: 194.181.152.* 15.05.03, 09:18
        stratoos napisał:

> sprawdz tryb w jakim dziala Twoj naped (PIO ?).

A czy to w ogóle możliwe, żeby płyta, procek i hdd mające półtora roku
        pracowały jeszcze w PIO, a nie w DMA? Tym bardziej pod WinXp...
        Zresztą, cały czas zastanawia mnie dlaczego najpierw jest wszystko o.k., a
        później (bez zmiany konfiguracji sprzętowej, bez instalowania nowego
        software'u) coś przestaje działać...
        • stratoos Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? 15.05.03, 09:35
          Gość portalu: Śleziu napisał(a):

> A czy to w ogóle możliwe, żeby płyta, procek i hdd mające półtora roku
          > pracowały jeszcze w PIO, a nie w DMA?

CDRom - mozliwe
          • Gość: Śleziu Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? IP: 194.181.152.* 15.05.03, 10:06
            > > A czy to w ogóle możliwe, żeby płyta, procek i hdd mające półtora roku
            > > pracowały jeszcze w PIO, a nie w DMA?

> CDRom - mozliwe

A jak to sprawdzić i zmienić w systemie? Z tego co pamiętam, to nie bardzo
            mogłem sobie z tym poradzić w WinXp. Poza tym, chyba trzeba zmienić ustawienia
            także w BIOS'ie?
            • Gość: Beny Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? IP: 213.68.127.* 15.05.03, 13:24
              Moze sie konczy zycie twojego CD-ka, albo jesli to dla jednej plytki to plytka
              umiera. System wielokrotnie podchodzi do czytania, w koncu mu sie udaje, ale to
              spowalnia prace calej fabryki.
              ?
              • Gość: Śleziu Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? IP: 194.181.152.* 16.05.03, 08:36
                Gość portalu: Beny napisał(a):

> Moze sie konczy zycie twojego CD-ka, albo jesli to dla jednej plytki to
                plytka umiera. System wielokrotnie podchodzi do czytania, w koncu mu sie udaje,
                ale to spowalnia prace calej fabryki?

Nie chodzi o spowolnienie CD-romu, tylko o rwanie się dźwięku odtwarzanego
                winampem (mp3 są na hdd) podczas transferu innych plików z cd na hdd. Coś nie
                tak jest gospodarowaniem zasobami przez system. Nie wiem tylko co...
                • stratoos Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? 16.05.03, 09:55
                  w trakcie tego "rwania" nacisnij ctrl+alt+del i na zakladce wydajnosc zobacz
                  obciazenie procesora. Tryb pracy CD znajdziesz w panelu sterowanie, system,
                  sprzet, menager urzadzen, kontrolery IDE
                • Gość: Beny Re: CD-rom zacina procesor pod WinXP!? IP: 213.68.127.* 16.05.03, 12:05
                  Gość portalu: Śleziu napisał(a):

> Nie chodzi o spowolnienie CD-romu, tylko o rwanie się dźwięku odtwarzanego
                  > winampem (mp3 są na hdd) podczas transferu innych plików z cd na hdd. Coś nie
                  > tak jest gospodarowaniem zasobami przez system. Nie wiem tylko co...

Wlasnie te zasoby sa zzerane przez system meczacy sie z odczytem z CD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka