artur_sek 25.04.07, 10:17 czy to możliwe aby ćwiczyć się w SAPie na własnym laptopie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lecdzi Re: SAP IDS w laptopie 25.04.07, 14:11 zalezy w jakim obszarze: jesli chodzi o basis (czesc techniczna - administracja systemem + programowanie) to jak najbardziej jest to mozliwe. musisz miec tylko dobry sprzet (m.in. 1GB RAM i wolne miejsce na dysku ok. 20 GB). wersje testowe (proponuje SAP NetWeaver 2004 & 2004s Trials and Previews on Windows Platform) mozesz sobie sciagnac ze strony www.sdn.sap.com/irj/sdn . w przypadku checi zglebiania tajnikow modulow bizesowych konieczna jest instalacja duzego SAPa (instalke mozesz otrzymac jedynie od SAP Polska) wraz z tzw. IDESem (wymagania - RAM min. 4 GB RAM oraz HDD min. 300 GB wolnego). wiec raczej instalacje tego na notebooku nie wchodzi w gre. pzdr. Lech Dzierżawski Slavia Consulting www.slaviaconsulting.com Odpowiedz Link
wizard777 Re: SAP IDS w laptopie 25.04.07, 17:31 U mnie SAP IDES dziala na 1 GB RAM, po instalacji zajmuje 50 GB. Odpowiedz Link
apx1 Re: SAP IDS w laptopie 26.04.07, 11:53 Witam, da się !!! ja mam 2GB w lapku ale 1G to chyba minimum po USB 2.0 dysk zewnętrzny SATA 500GB i na nim image VMware'owe IDES i NW 2004 i 4.6 itd oczywiście odpalam max 1 :) sapa, startuje to ze 2-3 minuty ale potem nawet daje się pracować Po instalacji zmniejszam zawsze liczbe procesów dialogowych do 2-3 i BTC do 1 czasem wylaczam spoola jak nie bede drukowal itd Wylaczam wszystkie zadania administarcyjne w SM36 do zbierania statystyk, ewentualnie uruchamiam je ręcznie. Nie robie sgena po instalcji bo zajmuje to kupę miejsca w bazie jak mi coś potrzeba to się w locie samo przegenruje. to tyle aaaa jeszcze przypomnialem sobie wdrożenie na lapku u klienta sprzęt nie przyjechał na czas i zrobiliśmy instalację DEVelopreskiego tymczasowo na lapku i pamiętam, że ze 2 tygdnie tam z 10 osób pracowało i wiele zrobili :) pzdr APX Odpowiedz Link
lecdzi Re: SAP IDS w laptopie 26.04.07, 20:19 witam, uscislajac: odnosnie modulow biznesowych pisalem wymagana pod SAP ERP 2005 i IDESa dostepnych z poziomu OSSa. co do innych wariantow to nie testowalem (ale wiekszosc notebook'ow i tak nie pociagnie Twojego IDESa ;) Odpowiedz Link
martijn Re: SAP IDS w laptopie 27.04.07, 13:14 Cześć, Czy masz jakąś dokumentacje o instalacji? Pzdr M Odpowiedz Link
artur_sek Re: SAP IDS w laptopie 07.05.07, 14:33 Przez cały długi weekend ściągałem i próbowałem samodzielnie zainstalować. Niestety bez sukcesu. Proszę czy ktoś z Was mógłby mi pomóc? Chciałbym zacząć się uczyć zamiast walczyć z kompem. Odpowiedz Link
rafdre Re: SAP IDS w laptopie 21.11.07, 09:47 Pewnie już sobie poradziłeś, ale informacja może się innym przydać. Zainstalowałem sobie IDES na wirtualnej maszynie. Cały proces będę opisywał w szczegółach na swoje stronie: rafal.drezek.info/2007/11/20/instalacja-sap-netweaver-04-demo-czesc-1/ Oczywiście DEMO nie zawiera tzw. BUSINESS CONTENT, więc na demo można tylko poćwiczyć ABAPa. Zawsze coś. Szczególnie dla kogoś kto nie ma IDESa w pracy i dopiero zaczyna p. R. Odpowiedz Link