Dodaj do ulubionych

złożony filtr do adblocka

IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 05.04.07, 17:05
Jak napisac filtr do adblocka korzystając z wyrażeń regularnych, który
blokował by wszystkie flashe z gazety jak filtr prosty: *gazeta*.swf,
przepuszczając jedynie coś takiego: *wideo.gazeta*.swf.
Może dla fachowca od wyr. regularnych to drobnostka, ale dla mnie tak z
doskoku to nieco pod górkę a w helpie do adblocka nie ma takich przykładów.
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: złożony filtr do adblocka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.04.07, 20:42
      W którejś wersji Adblocka jest dostępna biała lista ("białe" wpisy poprzedza
      się chyba dwiema @). I tyle mogę podpowiedzieć. ;-]
      • Gość: w++ Re: złożony filtr do adblocka IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 05.04.07, 21:39
        Gość portalu: T-800 napisał(a):

> W którejś wersji Adblocka jest dostępna biała lista ("białe" wpisy poprzedza
        > się chyba dwiema @). I tyle mogę podpowiedzieć. ;-]

Wielkie dzięki Piecyku za tą podpowiedź. Rzeczywiście coś takiego jest w
        adblocku ale nie ruszałem tego nigdy. Teraz po Twojej sugestii obmacałem tą
        białą listę i jest coś na rzeczy.
        Niestety zdaje się że jednak że "białe" filtry (z ## na początku) nie mogą
        zawierać gwiazdek. Można tylko wpisywać całe adresy serwerowe lub strony
        (adblock robi to też automatycznie z menu).
        Jak zrobiłem np. takie filtry:

##*wideo.gazeta*.swf
        *gazeta*.swf

to nic to nie dało, flash z adresu wideo.gazeta.pl... był blokowany przez drugi
        filtr.

Ale jak zrobiłem:

##wideo.gazeta.pl
        *gazeta*.swf

to efekt jest taki, że owszem drugi filtr na innych serwerach gazetowych działał
        ale na stronie wideo.gazeta.pl... adblock kompletnie wyłącza blokadę dla
        wszelkich nastawionych filtrów i lecą tony jakiś skryptów, gemiusów itp. które
        mam normalnie poblokowane.
        Coś jednak do przodu. Przedtem wyłączałem ręcznie adblocka by wczytało się wideo.
        Mam jeszcze nadzieję że ktoś tutaj podpowie coś z tymi wyrażeniami regularnymi
        , a to mnie to ucieszy bardzo, te filtry w adblocku poprawiają mi jakość życia ;)
        • kell99 Re: złożony filtr do adblocka 05.04.07, 21:55
          ad.gazeta.pl/*
          Czym bardziej skomplikowany wzor, tym wiecej czasu moze zajac jego przetworzenie.
          Zablokowanie tego jednego serwera filtruje 99% gazetowych smieci.

Tydzien temu po instalacji nowej wersji Minefield (w koncu poprawiona integracja
          z gtk+ - teraz zaznaczajac i przeciagajac tekst i grafike, widac co sie
          przeciaga! efekt dotychczas dostepny tylko na OS X i nowych wersjach gtk+)
          przestal dzialac adblock. Nie wytrzymalem 5 minut, a by dostac sie do forum
          musialem przedzierac sie przez atakujace reklamy. Jak mozna otworzyc ta strone z
          reklamami, to nie rozumiem.. czy oni probuja odstraszyc kazdego, czy zakladaja,
          ze kazdy i tak te reklamy filtruje?:)
          • Gość: w++ Re: złożony filtr do adblocka IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 06.04.07, 01:06
            kell99 napisał:

> ad.gazeta.pl/*
            > Czym bardziej skomplikowany wzor, tym wiecej czasu moze zajac jego przetworzeni
            > e.
            > Zablokowanie tego jednego serwera filtruje 99% gazetowych smieci.

Ten ad.gazeta też mam w filtrach, oczywiście. Ale blokuję kompletnie wszystkie
            gazetowe swf bo nie lubię kiedy koło tekstu który czytam mi coś popiernicza i co
            gorsza wydaje czasem jakieś dźwięki. Ten filtr mam od kilku lat, jestem bardzo
            zadowolony i nie czuję by czegoś mi brakowało. Chciałem tylko wyłączyć blokadę
            dla gazetowego playera wiadomości wideo i właśnie do tego potrzebne mi jakieś
            zgrabne wyrażenie regularne.

Czas interpretacji nawet trochę skomplikowanego wzoru nie będzie chyba większy
            niż strata na ciągnięciu niepotrzebnych skryptów, obrazków itp., bo i tak
            patrząc w internecie na jakieś zestawy gotowych filtrów do adblocka mam ich
            stosunkowo niedużo.

> Nie wytrzymalem 5 minut, a by dostac sie do forum
            > musialem przedzierac sie przez atakujace reklamy. Jak mozna otworzyc ta strone
            > z
            > reklamami, to nie rozumiem.. czy oni probuja odstraszyc kazdego, czy zakladaja,
            > ze kazdy i tak te reklamy filtruje?:)
            >

No, znam sprawę. Czasem muszę korzystać gościnnie z systemów bez blokad i
            wejście z nich na gazetę jest faktycznie mocnym przeżyciem ;) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka