Dodaj do ulubionych

zrywane połączenie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.01, 21:57
nie wiem jaka jest tego przyczyna. problem nasila się w przypadku sciągania
kilku rzeczy jednocześnie. korzystam z modemu zoltrix aqulia, windows 98, ie
6.0 i łączy dialogu. w menadzerze urządzeń nie ma wyszczególnionego comu 3 z
którym wsólpracuje modem (nie wiem czy tak powinno być i czy to jest istotne).
ponadto często następuje samoczynne zamknięcie aplikacji z informacja:
aplikacja spowodowała błąd i nastąpi jej zamknięcie (mniej więcej tak).
towarzyszy temu zniknięcie wszystkich ikon na pasku zadań (tych obok zegara).
czy przyczyną tego może być koń trojański wykryty i usunięty przez nortona. czy
konieczna jest reinstalacja systemu.
z góry dzięki za wszystkie rady.
p.s. sorry za dłużyzny.
Obserwuj wątek
    • Gość: dana Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.01, 16:43
      Wiesz nickt, mam prawie dokladnie taka sama sytuacje. Ten sam modem, windows
      98, takze telefon w dialogu, podobne objawy. W dodatku -i to mnie najbardziej
      wkurza- komputer czesto mi sie resetuje podczas laczenia lub rozlaczania. Moze
      ktos nam pomoze, czekam razem z Toba. Pozdrawiam.
      • zboczek Re: zrywane połączenie 06.12.01, 23:23
        K.... tez tak mam Modem Motorolii Windows Me i tel w Dialogu.Najczesciej
        rozlacza mi sie gdy robi ze trzy rzeczy na raz a nieraz to nawet jak gadam na
        Gadu-Gadu. Co za kiła.A co jest ze mi wyswietla nad paskiem zdan ze Gotowe a tu
        nic tylko bialastronka Ja mu odswiez a tu znowu pisze ze gotowe a nic nie
        ma.Musze sie rozłaczac i ponownie łaczyc i wtedy jest OK!
        • Gość: labeo Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 01:09
          Z modemami aquila jest problem, ze wymagaja bardzo dobrej sieci telefonicznej.
          Najmniejsza utrata komunikacji powoduje zerwanie polaczenia. Duzo lepsze pod
          tym wzgledem sa modemy saqitta (drozszy o ok.30zl). Oczywiscie na zerwanie
          polaczenia nie wplywa tylko stan sieci telefonicznej.
          • Gość: nickt Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 01:16
            No ale jak temu zapobiec?
            Nie bardzo mam ochotę na wymianę modemu, tym bardziej, ze mam go od miesiaca
            • Gość: labeo Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 05:15
              Najpierw musisz byc pewny, ze jest to wina sieci telefonicznej, a nie twojego
              systemu. Czy modem zachowywal sie tak od poczatku?
              Przeinstaluj drivery modemu, byc moze caly system?
              Jesli po tym dalej bedzie przerywal to wina sieci. Widze po twoim IP, ze masz w
              Dialogu. Dialog ma raczej nowe, pewne sieci wiec sprawdz kabel u siebie w domu.
              Czesto zdarza sie ze jest nie pewny styk przy gniezdzie karty lub gniazdku
              telefonicznym (mikrozlacze). Osobiscie uwazam ze Aquilla powninna dzialac bez
              problemu w Dialogu. Sam przez pewien czas mialem i bardzo rzadko zrywala
              polaczenie.
              • Gość: Leoś Re: zrywane połączenie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.12.01, 11:58
                A przy modemie Pentagram omen 56k reszta jak u zboczka. Mam jeszcze gwarancje
                wiec moge wymienic modem Co wy na to .Z gory dziekuje za odpowiedz!
                • Gość: nn Re: zrywane połączenie IP: *.katowice.pik-net.pl 07.12.01, 12:23
                  Niedawno namówiłem kolegę aby wymienił Pentagram na Sagittę i do dzisiaj się
                  cieszy ale nie chcę uogólniać :)
              • Gość: nickt Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 15:07
                1. Modem nie zachowywał się tak od samego początku. Kłopoty zaczeły się gdy
                zaczął pieprzyć mi się windows,
                2. Przeinstalowałem sterowniki modemu i sprawdziłem wszystkie wtyczki (zarówno
                modem jak i gnaizdko telef. są nowe) - jak zrywało, tak zrywa dalej,
                3. Zgodne z twoimi zaleceniami ostatnia deska ratunku to przeinstalowanie
                windowsa - tylko jak to zrobić w prawidłowy sposób (windows 98) - może znasz
                jakiś adres, gdzie mógł bym się tego dowiedzieć.
                4. Wielkie dzięki za poświęcony czas - niech Ci Bóg w dzieciach....

PS. Ponadto chciałem zauważyć, że wszyscy forumowicze którzy sygnalizowali ten
                problem (zrywanie połączenia) korzystają z łączy dialogu. Zresztą słyszałem
                wcześniej, ze są kiepskiej jakości.
                • Gość: labeo Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 17:48
                  Tylko nie w dzieciach.....
                  A co do przeinstalowania Windowsa to najpierw sprobuj pod windowsem uruchomic
                  Setup z plyty i itd.
                  Jesli po tym dalej bedzie zrywal (a prawdopodobnie tak) to trzeba format c: i od
                  nowa.
                  A tak naprawde to radze ci sprzedaj aquille, dołoż troche i kup sagitte (145zl w
                  PROLine ul.Wita Stwosza lub taniej na gieldzie) a pozbedziesz sie problemu
                  zwiazanego z kiepskimi laczami.
                  • Gość: android Re: zrywane połączenie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 10:43
                    Gość portalu: labeo napisał(a):

> A co do przeinstalowania Windowsa to najpierw sprobuj pod windowsem uruchomic
                    > Setup z plyty i itd.
                    > Jesli po tym dalej bedzie zrywal (a prawdopodobnie tak) to trzeba format c:

Format dysku to ostateczność...

Najprościej.Ściągasz najnowsze sterowniki do modemu.Następnie wywalasz modem z
                    konfiguracji sprzętowej, czyli go odinstalowujesz.Następnie instalujesz modem z
                    nowymi driverami.Później w opcjach dodatkowych modemu wpisujesz s10=50 dzięki
                    czemu modem będzie dłużej nasłuchiwał w przypadku zastoju w transmisji na łączach.
                    Poza tym warto sprawdzić ustawienia modemu.
                    A co do reinstalacji, to po prostu wkładasz płyte z Windows do napędu następnie
                    pod Dosem dajesz setup /p f i dzieki temu windows reinstaluje się łącznie z
                    naprawieniem rejestru i odświeżeniem plików systemowych.Z tym że jeżeli problemy
                    z modemem były od samego początku, tuż po zainstalowaniu, to raczej wątpliwym
                    jest, że po reinstalacji znikną.
                    Jeśli jednak juz chcesz koniecznie robić instalkę na czysto, to po prostu wywal
                    pod DOSem katalog windows i program files oraz wszystko co zbędne i zainstaluj
                    Windows od nowa - formatowanie nie służy dyskowi twardemu.

android
                    • Gość: nickt Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.01, 19:32
                      dzięki wam obu za poswiecone minuty. niestety to jeszcze nie koniec moich
                      pytań. oto one:
                      gdzie dokładnie mam wpisac s10=50?
                      jak dokladnie brzmi ta komenda setup lamane przez co?
                      i jeszcze raz dziekuje.
                      • Gość: nn Re: zrywane połączenie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.01, 20:53
                        konfiguracja modemu - połączenie - zaawansowane - w oknie dodatkow ustawienia
                        powodzenia :)
                      • Gość: andek Re: zrywane połączenie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 21:41
                        Gość portalu: nickt napisał(a):

> gdzie dokładnie mam wpisac s10=50?

To już napisał nn

> jak dokladnie brzmi ta komenda setup lamane przez co?

setup /p f
                        czyli
                        setupSPACJA/pSPACJAf

andek

• Gość: nickt Re: zrywane połączenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.01, 21:41
                          o.k. zrywa, ale znacznie rzadziej.
                          dziekuje wszystkim za pomoc. trzymajcie się ciepło.
    • Gość: nn Re: zrywane połączenie IP: *.katowice.pik-net.pl 11.12.01, 10:05
      Zerknij jeszcze na www.zoltrix.com.pl oraz www.zoltrix.com (FAQ) - może tam
      znajdziesz wskazówki :)
      Cześć
      • kubus_puchatek Re: zrywane połączenie Lekarstwo 12.12.01, 00:02
        Panowie, czy was powaliło? Wymieniać modem itp. bzdury. Z tego wynika, iż
        korzystacie z sieci i nie wiecie jak działa.
        Radzę dobrze:
        ściągnąć Zonealarm lub inny firewall
        ściągnąć jakowyś program do usuwania Cookies, dll i innych śmieci podrzucanych
        z internetu,
        oraz ściągnąć Norton Ghost.

ściągnięte programiki zachować na dysku D: (dysku lub partycji)
        wyciąć w pień zawartość dysku C:
        zainstalować Windows wraz ze sterownikami
        zainstalować Zonealarm i czyściciela
        skonfigurować internet bez wchodzenia do sieci.
        zrzucić dysk lub partycję systemową za pomocą Norton Ghost.
        Programy które podałem będą pozwalały zachować "Świerzość Windowsa"
        A jak Wingroza się zacznie walić to będzie można odtworzyć system w ciągu kilku
        minut za pomocą Ghost-a.
        Powodzenia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka