Dodaj do ulubionych

po co nam ps/2 ??

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.07, 15:09
Zastawawiam się po jaką cholerę robią nadal klawiatury i myszy na ps/2?? W
sklepach jest tego mnóstwo. To przecież wymierający standard, w notebookach
dawno go już nie ma, mam też nadzieję,że wkrótce zniknie z płyt głównych
desktopów.

Spaliły mi się porty ps/2 w starej płycie głównej i teraz mam wielki problem
ze znalezieniem normalnej,pełnowymiarowej, standardowej klawiatury na USB.
Klawki na USB to zwykle jakieś niepełnowymiarowe slim'y, w dodatku drogie.
Dlaczego producenci tak barwdzo się uparli na ten stary SZAJS ps/2 ??
Zmieniają się podstawki pod procesor, ddr'y 2 na ddr'y 3, agp na pci-e, a to
stare dziadostwo dalej siedzi na płytach? NA CH**??? ;P
Obserwuj wątek
    • mysia1103 Re: po co nam ps/2 ?? 20.07.07, 16:46
      Chocby po to zeby nie zapychac bez sensu portow USB, bo moga sie przydac do
      podlaczenia innych uzadzen.
      • mysia1103 Re: po co nam ps/2 ?? 20.07.07, 16:47
        A stara plyte, jak mowisz ze taka stara dostaniesz w cenie klawiatury
        • Gość: tw_bolek:) Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.07, 23:03
          Stara- 2 letnia. W cenie klawki? Dobre sobie.....
      • Gość: tw_bolek:) Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.07, 23:02
        Taaaa, zapomniałeś tylko o małym szczególe: nowe płyty mają 6 portów USB z tyłu
        i dodatkowo możliwość wyprowadzenia dodatkowych na przód obudowy. A jakby komu
        było mało to można hub'em rozgałęzić na dodatkowe porty. Więc twój pomysł z
        'zapychaniem' portów usb jest g.... warty!!
        • Gość: Greg Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.acn.waw.pl 21.07.07, 00:17
          6 portów to tak dużo? Tak się składa, że mam zajęte wszystkie 6 i jeszcze dwa
          na dodatkowym śledziu - kontrolerze na PCI. Jak widzisz, różni użytkownicy mają
          różne potrzeby...
    • Gość: stop dzieciom neos Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.xmission.com 20.07.07, 18:17
      > Dlaczego producenci tak barwdzo się uparli na ten stary SZAJS ps/2 ??
      > Zmieniają się podstawki pod procesor, ddr'y 2 na ddr'y 3, agp na pci-e, a to
      > stare dziadostwo dalej siedzi na płytach? NA CH**??? ;P

Ja do niedawna miałem klawiaturę z 93 r. z wtyczką DIN i przejściówką na PS/2,
      dopiero niedawno zmieniłem na PS/2 więc nie pi***** że się nie zmienia.

Jest po to żeby bez problemu działała np. w DOSie

• Gość: tw_bolek:) Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.07, 23:05
        > Ja do niedawna miałem klawiaturę z 93 r. z wtyczką DIN i przejściówką na PS/2,
        > dopiero niedawno zmieniłem na PS/2 więc nie pi***** że się nie zmienia.

To jesteś totalnym dinozaurem. 99.9% ludzi już nie pamięta co to DIN. Więc ty
        nie p****.

> Jest po to żeby bez problemu działała np. w DOSie

LOL!! A kto używa dosa dzisiaj?? To równie dobrze moglibyśmy zostawić na
        nowoczesnych płytach slot AGP albo inne antyczne wynalazki,bo np. one działały
        pod dosem albo Win 3.x. Puknij się w główkę.
        • Gość: akodo nie gorączkuj się IP: *.chello.pl 20.07.07, 23:10
          wiesz, nie wszyscy używają komputera do zapuszcznia benchmarków. A PS2 jest
          standardem w znakomitej większości komputerów, Twoim zdaniem więcej jest płyt
          bez PS2 a z USB czy takich które PS2 mają a USB jeszcze nie?
          • Gość: tw_bolek:) Re: nie gorączkuj się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.07, 23:18
            > wiesz, nie wszyscy używają komputera do zapuszcznia benchmarków.

USB pojawiło się bodajże w 1998 r. Ludzi,którzy korzystają z tak antycznych
            komputerów jest garstka. I dla nich powinno być ps/2. To, co mnie zastanawia, to
            dlaczego WIĘKSZOŚĆ klawiatur jest nadal na ps/2, skoro od prawie 10 lat jest
            LEPSZY standard USB??

> bez PS2 a z USB czy takich które PS2 mają a USB jeszcze nie?

Moim zdaniem większość płyt POSIADA USB. Chyba,że mówimy o komputerach klasy
            Pentium sprzed 10 lat.

> A PS2 jest standardem w znakomitej większości komputerów

Intryguje mnie,dlaczego tak jest. AGP też było kiedyś standardem, zastąpiono je
            PCI-E. SDRAM'y były standardem- zastąpiono je czymś lepszym, czyli DDR, DDR2 a
            ostatnio DDR3. Dlaczego ps/2 nie może w końcu umrzeć? I dlaczego producenci
            sprzętu są w stanie zmusić użytkowników do zmiany płyty głównej co 3 lata, a nie
            próbują ich zachęcić do USB, Z TĘPYM UPOREM MANIAKA produkując MNÓSTWO sprzętu
            na ps/2?
            • wredny_menel Re: nie gorączkuj się 20.07.07, 23:31
              Gość portalu: tw_bolek:) napisał(a):

> próbują ich zachęcić do USB, Z TĘPYM UPOREM MANIAKA produkując MNÓSTWO sprzętu
              > na ps/2?

Jesteś cienki Bolek ..........
              Złóż kiedyś kompa od zera lub zrób upgrade BIOS i przekonaj się czemu
              czasem konieczne jest użycie klawiatury na PS/2 ;>

Pamiętaj że istnieją jeszcze inne systemy niż WinShit ;/ i wcale nie są one
              słabsze i gorsze.
              • Gość: tw_bolek:) Re: nie gorączkuj się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.07, 00:00
                > Złóż kiedyś kompa od zera lub zrób upgrade BIOS i przekonaj się czemu
                > czasem konieczne jest użycie klawiatury na PS/2 ;>

Składałem w listopadzie. Klawiatura USB działała 'out of the box'.

> Pamiętaj że istnieją jeszcze inne systemy niż WinShit ;/ i wcale nie są one

Od 3 lat używam wyłącznie Linuksa (najpierw CRUX, potem Arch). Klawiatura USB
                bez problemowo działa od samego początku.

Problemy, o których piszesz występowały pewnie kilka lat temu. Dzisiaj jest
                inaczej. Poza tym producenci bios'ów i os'ów mieli 10 lat, żeby opanować USB.
                Jeśli nadal są gdzieś jakieś problemy, bo ktoś nie ma ps/2, no to sorrry dude...
                • Gość: niktabc@vp.pl Re: nie gorączkuj się IP: *.toya.net.pl 21.07.07, 00:08
                  a ja wole PS2 - zero problemów opóźnień itp - szajs na USB zawsze jakieś
                  problemy robi (nie mówie o logitechu tylko o taniźnie) najtańszyu nawet PS2
                  działa a mysz na usb w tej cenie nadaje sie do KOSZA bo nie działa , skacze itp
                  - nie mówiąc o tym że mając mysz na USB niezła zabawa jak coś wywali USB w
                  systemie - np źle zainstalowany skaner!! (spotkałem sie z tym) nie dziękuje wole
                  PS2 -
                  TAK JESTEM młodym DINOZAUREM - posiadam jeszcze 386DX40 a nawet o dziwo
                  klawiatury DIN - sprawne - a obok stoi nowoczesny AMD ATHLON X2
                  • kell99 Re: nie gorączkuj się 21.07.07, 22:25
                    Ty serio o tych opoznieniach? Moze masz uszkodzony sprzet i stad te twoje problemy.
                    Z usb jest 0 problemow, w bios jest opcja 'Legacy USB support' i twoje
                    urzadzenia beda zawsze obslugiwane przez jakikolwiek OS.

Chcesz wiedziec jaka jest roznica miedzy usb i czymkolwiek innym? Odlacz mysz
                    czy klawiature i ja ponownie podlacz. I co? Dziala? :)

Poza tym, te lepsze myszy i klawiatury (a nie cos co kupujesz za 10zl w
                    supermarkecie) nie dzialaja juz na ps/2 - przejsciowka juz nie pomoze.
                    • smutas Re: nie gorączkuj się 22.07.07, 01:04
                      Nie wiem czy takie "opoznienia" bylyby zauwazalne dla uzytkownika ale takowe
                      istnieja. Wynika to z domyslnie przypisanych przerwan IRQ gdzie czym nizszy
                      numer IRQ tym wyzszy priorytet przerwania
                    • Gość: miś o małym rozumk Re: nie gorączkuj się IP: *.cryptobitch.de 22.07.07, 09:01
                      > Chcesz wiedziec jaka jest roznica miedzy usb i czymkolwiek innym? Odlacz mysz
                      > czy klawiature i ja ponownie podlacz. I co? Dziala?

Działa. A na usb nie będzie działać? Nie rozumiem...
                      • kell99 Re: nie gorączkuj się 22.07.07, 18:35
                        Na ps/2 nie bedzie dzialac. Nie rozumiesz?:)
                        • Gość: miś o małym rozumk Re: nie gorączkuj się IP: 166.61.231.* 22.07.07, 21:11
                          > Na ps/2 nie bedzie dzialac. Nie rozumiesz?:)

Nie rozumiem.

Mam PS/2. Odłączam mysz i klawiaturę - nie działają. Podłączam z powrotem -
                          działają. Wydaje mi się to normalne i logiczne.
                    • Gość: niktabc@vp.pl Re: nie gorączkuj się IP: *.toya.net.pl 23.07.07, 01:28
                      to problem widywany na słabszych kompach - w moim nie mam takich problemów:) ale
                      przy 256 RAM i SEMPRONIE 3000+ już taki problem spotkałem
                • wredny_menel Re: nie gorączkuj się 21.07.07, 00:12

> Problemy, o których piszesz występowały pewnie kilka lat temu. Dzisiaj jest
                  > inaczej. Poza tym producenci bios'ów i os'ów mieli 10 lat, żeby opanować USB.
                  > Jeśli nadal są gdzieś jakieś problemy, bo ktoś nie ma ps/2, no to sorrry dude..

Przypomniało mi się jeszcz w biegu - wcale nie mała liczba użytkowników
                  WinXp SP2 miała i ma czasem problem z utratą kontroli -brakiem reakcji
                  przy używaniu klawiatury na USB któremu to (USB) zdaża się "ogłuchnąć"
                  i nie reagować- nieodwracalnie na klepanie w klaw.

Przeglądając zawartość sklepów komp i marketów typu MediaMarkt odnoszę
                  wrażenie że jednak klaw na USB jest większość a jednocześnie część jest
                  wykonywana w wersji COMBO - z przejściówką na PS/2.
                  • Gość: tw_bolek:) Re: nie gorączkuj się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.07, 00:16
                    > Przypomniało mi się jeszcz w biegu - wcale nie mała liczba użytkowników
                    > WinXp SP2 miała i ma czasem problem z utratą kontroli -brakiem reakcji

No więc dlaczego tak się dzieje, chociaż USB jest od 10 lat? Programistom nie
                    chciało się dobrze zakodować obsługi USB?

> Przeglądając zawartość sklepów komp i marketów typu MediaMarkt odnoszę
                    > wrażenie że jednak klaw na USB jest większość a jednocześnie część jest

To radzę ci przejść się do tych sklepów i sprawdzić naocznie. Te klawki na usb
                    to zazwyczaj jakieś cuda na kiju, podświetlane klawicze, ze słuchawką od
                    telefonu (sic!!). A gdzie NORMALNE, tanie i standardowe klawki na USB?
                    • wredny_menel Re: nie gorączkuj się 21.07.07, 00:27

> To radzę ci przejść się do tych sklepów i sprawdzić naocznie. Te klawki na usb
                      > to zazwyczaj jakieś cuda na kiju, podświetlane klawicze, ze słuchawką od
                      > telefonu (sic!!). A gdzie NORMALNE, tanie i standardowe klawki na USB?

Ależ bywam w tych sklepach -a do Mediamarktu mam 200m :PPP
                      i sprawdzam naocznie oraz macam je - klawiatury inaczej się zresztą nie sprawdza !
            • Gość: akodo zapytaj programisty o wyzszosc USB nad RS-32 IP: *.chello.pl 21.07.07, 12:38
              nigdy nie widzialem aby ktos mial problem z klawiatura czy myszka na PS2, na
              USB sie zdarza. Wogole USB to mało stabilne i pewne rozwiązanie
    • Gość: Kolobos Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.escom.net.pl 21.07.07, 00:41
      > Spaliły mi się porty ps/2 w starej płycie głównej

Stad ta niechec do ps/2?
      Jak masz normalna plyte glowna, a nie jakis tani badziew to wystarczy wymienic bezpieczniki smd, ktore zapewne znajduja sie w okolicach portow ps/2 i bedzie dzialac.

> teraz mam wielki problem ze znalezieniem normalnej,pełnowymiarowej,
      > standardowej klawiatury na USB.

Na allegro jest ich pelno, wiec nie pisz bzdur, ze nie ma i nie robia.
      • Gość: tw_bolek:) Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.07, 08:42
        Taaaa, jasne. Sam sobie wymieniaj bezpieczniki. Nie znam się na
        elektronice,podobnie jak większość userów.

> Na allegro jest ich pelno, wiec nie pisz bzdur, ze nie ma i nie robia.

Nie każdy chce tam kupować. Poza tym tak jak napisałem: nie interesują mnie
        jakieś cudaczne klawiatury z telefonem i melodyjką, tylko zwykłe klawki za 20
        zł, a tych RACZEJ nie ma na USB!!
        • Gość: adamlop Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.chello.pl 21.07.07, 09:33
          Skoncz juz ten temat, bo on do niczego nie prowadzi, i nie pitol ze niema
          www.skapiec.pl/site/cat/52/filtr/_0_4400_4405_4406_0_0_0_0_0_0
        • Gość: Kolobos Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.escom.net.pl 21.07.07, 11:27
          > Taaaa, jasne. Sam sobie wymieniaj bezpieczniki. Nie znam się na
          > elektronice,podobnie jak większość userów.

No tak, a spalic i narzekac to potrafisz.

> Nie każdy chce tam kupować.

To nie kupuj i skoncz ta dyskusje zamiast trollowac.

> Poza tym tak jak napisałem: nie interesują mnie jakieś cudaczne klawiatury z
          > telefonem i melodyjką, tylko zwykłe klawki za 20 zł, a tych RACZEJ nie ma na
          > USB!!

Nawet nie sprawdziles i znowu piszesz bzdury! Takie klawiatury sa w sklepach, na allegro. Mozna kupic zwyklego Logitecha, Dela itp za 30zl pod usb bez zbednych przyciskow.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: po co nam ps/2 ?? IP: *.toya.net.pl 21.07.07, 21:55
          ART-BIT Łódź Piorkowska 35 standard USB klawiatura o ile pamiętam 20 zł, a jak
          chcesz 100 sztuk to dystrybutorem jest ROPLA COMPUTERS
    • Gość: guth troll czy gajowy? IP: *.toya.net.pl 22.07.07, 02:13
      Dajcie spokój, koleś klawisza udaje a bezpiecznika nie potrafi zmienić -
      szanowny szpecu mniej nerwacji, więcej ziółek.
      Pzdr mimo wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka