Dodaj do ulubionych

cpu ratio has been changed:/

03.10.07, 15:17
Taki komunikat mam po wlaczeniu kompa, musze wcisnac f1 i wtedy sie wlacza.
Ale to nie jedyny problem. Wlaczy sie, chwile pochodzi i sie zawiesza. jelsi
uda mi sie wlaczyc skanowanie systemu to dziala(musze kilka restartow zrobic,
zanim uda mi sie wlaczyc skanowanie).
Nie wiaze tego z zadnym z zainstalowanych programow, nie ma reguly kiedy sie
zawiesi. Jesli juz skanuje, prawie nigdy sie nie zawiesi. Zadnych wirusow nie
wykrywa. Co moge(oprocz formatu) zrobic?
Obserwuj wątek
    • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 15:21
      i jeszcze 2 pytania:
      1.jak zapisac ustawienia czytnika(-ow) poczty oraz gg i archiwa tak, by byly do
      odtworzenia po ewentualnym formacie
      2jak poprzenosic pliki z okreslonym rozszerzeniem(np.doc) do jedengo katalogu,
      by nie zginely
    • user0001 Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 15:30
      Komunikat wygląda mi na informację z BIOSu o zmianie mnożnika częstotliwości
      procesora.

Podejrzewam, że trzeba będzie wymienić baterię podtrzymującą CMOS (bateria jest
      na płycie głownej).
      • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 15:58
        Jestes kolejna osoba, ktora mowi o zmianie baterii na plycie glownej.Czy jesli
        zmienie te baterie ustawienia komputera zostana zachowane?(cos jak prz zmianie
        zasilacza do notebooka np)?
        Napisales(as) tez o zmianie. Jak to sie zmienilo?samo? i czy nie mozna powrocic
        do poprzednich ustawien?
        • user0001 Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 17:54
          BIOS oprogramowanie umieszczone na płycie głównej komputera odpowiedzialne z
          wstępną konfigurację sprzętu, wczytanie z dysku programu do ładowania systemu i
          przekazanie temu programowi sterowania.

BIOS ma trochę ustawień: typy dysków twardych, częstotliwości i napięcia pamięci
          oraz procesora, ustawienia zarządzania energią...

Te ustawienia są przechowywane w pamięci CMOS. Jeśli komputer nie jest zasilany,
          a bateria jest rozładowana to te ustawienia nie są przechowywane. W takim
          wypadku, gdy uruchomisz komputer, zamiast ustawień specyficznych dla Twojego
          komputera, zostaną wczytane ustawienia domyślne. Ustawienia domyślne mogą być
          inne niż ustawienia potrzebne dla Twojego komputera, czasami test po
          uruchomieniu systemu wykryje że zapamiętane lub domyślne ustawienia są
          absurdalne, zmieni je i poinformuje o zmianie. Jeśli bateria nie działa, to
          mimo, że system zapisze nowe ustawienia, nie zostaną one zapamiętane do
          następnego uruchomienia komputera.

Wyjmując z komputera rozładowaną baterię podtrzymującą CMOS nie wyrządzasz
          żadnej szkody. Ta bateria i tak nie podtrzymuje układu który miała podtrzymywać.
          • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 18:27
            Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz:)
            Wlasnie bylam po baterie, zobaczymy co sie da zrobic. Pan sie wlasnie tym
            zajmuje i chce robic format, ale wole najpierw sprawdzic czy to sprawa baterii.
        • Gość: . Re: cpu ratio has been changed:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 18:18
          Jeżeli bateria jest wyczerpana,to żadne ustawienia nie są już zachowane.Po wymianie baterii lub takim resecie biosu ja wybieram po klawiszu Delete opcję "Load Setup defaults","Save and Exit" i dobrze chodzi,ale o wiele wolniej i trochę gorzej niż może.
          • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 18:30
            Zaraz zmieni mi baterie, bedziemy wiedzieli o co chodzi. Chociaz grzebal tam
            dlugo i stwierdzil, ze mam syf na kompie i wolalby format. Mowil, ze mi zrobi
            backup, ale i tak nie wierzez ze bedzie ok. Chodzi mi glownie o czytnik oraz
            archiwum i ustawienia gadu(tak, tak-mam tam duzo przydatnych informacji i linkow)
            • Gość: @ Re: cpu ratio has been changed:/ IP: *.chello.pl 03.10.07, 19:07
              Zapytaj tego "fachowca" co ten komunikat ma wspólnego z formatowaniem dysku ?.
              Archiwum, hasła itp. od Gadu Gadu znajdziesz w tym folderze:
              C:\Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Gadu-Gadu
              • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 19:24
                Wlasnie tez tak myslalam, sa tam katalogi dot gg ale archiwum sie nie
                doszukalam, wiec moze zapisuje sie w innym katalogu(tak tez mi tlumaczyl).
                Bateria zmieniona, znow to samo-wiesza sie.
                Nie mozna zrobic formatu, bo nie mam sterownikow do plyty glownej(nie ma
                nalepki, nie ma plyty ze sterownikami).Dobrze, ze mam chociaz notebooka,
                przynajmniej sie nie denerwuje;)
                • Gość: @ Re: cpu ratio has been changed:/ IP: *.chello.pl 03.10.07, 19:32
                  Szukaj pliku archives.dat.
                  • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 20:41
                    A jak znajde i skopiuje go na e, to po formacie c bede miala archiwum?Cos nie
                    kojarze takiej nazwy, ale moze dokladnie nie patrzylam.
                • r0ger Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 19:52
                  "Fachofiec" od formata i nie może sobie poradzić ze sterownikami? Pogoń tego typa jak najszybciej.

Czy po wymianie baterii dalej pojawia się komunikat o zmianie cpu ratio?
                  • Gość: Sławek62 Re: cpu ratio has been changed:/ IP: *.klaudyny.waw.pl 03.10.07, 20:34
                    Pobierz:
                    everest.exe
                    www.instalki.pl/programy/download/testowanie_i_diagnostyka/EVEREST_Home_Ed
                    zainstaluj, uruchom. W zakładce :
                    Komputer > Podsumowanie :
                    odczytaj nazwę płyty głównej i procesora. Masz też nazwy karty:
                    graficznwej, dźwiękowej i sieciowej. Sterowniki bez problemu
                    znajdziesz u producenta płyty gł., lub producentów kart. Podaj na
                    forum system operacyjny i nazwę płyty gł.. "Fachowcowi" raczej
                    podziękuj za współpracę. Jeśli masz otwarty komputer, podaj typ i
                    moc zasilacza. Jaki jest wiek komputera?. Czy w dalszym ciągu Bios
                    podaje jakieś komunikaty? Pobierz
                    memtest86+ 1.7
                    www.eprogramy.net/eprogramy/program/195
                    utwórz dyskietkę startową i kilka godz. potestuj pamięć. Jeden błąd
                    dyskwalifikuje pamięć.
                    Powodzenia.
                    • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 20:46
                      Wlasnie on nie moze nazwy tej plyty glownej znalezc:(Nie ma naklejki, nie ma
                      napisu. Komputer jest dosc stary tzn ma 3 lata.Nie moze znalezc sterownikow
                      karty dzwiekowej.
                      A pan wlasnie poszedl do domu, ja mam sobie poprzenosci wazne dane a on mi zrobi
                      format. Ne powiem,zeby mi sie to podobalo, ale nic nie zrobie:/
                  • v.i.k.k.a Re: cpu ratio has been changed:/ 03.10.07, 20:43
                    Nie, bo nie ma nalepek a ja nie mam zadnej plyty ze sterownikami. Powiedzial,ze
                    poszuka w necie, ale to juz w domu.
                    Nie, bo on cos pozmienial w biosie i juz tego nie ma, tzn nie musze uruchamiac
                    poprzez f1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka