Dodaj do ulubionych

Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 06:58
To jest maksymalna kwota jaką mogę wydać. Jaki monitor LCD kupilibyście
dysponując taką kwotą? Na rynku jest sporo różnego rodzaju monitoru i przyznam
się, że nie bardzo się orientuję, który jest dobry, a który nie. No i
oczywiście "najlepszy ma być" :-)
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? 26.12.07, 09:47
      Fujitsu-Siemens P19-2
    • Gość: raf Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: 78.28.15.* 26.12.07, 11:37
      Polecam: Samsung SyncMaster 226BW - używam od paru miesięcy (gry, office, dvd ),
      kupiony za +/- 1450,00 zl. ostatnio cena spadła do poziomu 1200,00 zł.

Tu znajdziesz parametry:

sklep.vobis.pl/oferta/monitory_i_telewizory/lcd_20/888691_samsung_syncmaster_226bw.aspx
    • Gość: akodo super nowość LG L227WT ale trudno dostępny IP: *.chello.pl 26.12.07, 13:14
      www.tre.pl/index.php?docid=abctowar&id=69834
      ciężko go dostac, ewentualnie poprzednika 226WA-WN ktory kosztujac tyle co
      Samsung bedzie mial dodatkowo złącze HDMI.

Za Samsunga ja dziekuje, nie kupuje nic producenta ktory tak traktuje klientow -
      jak kupisz nowy monitor z uszkodzonym pixelem to w samsungu powiedza Ci ze to
      zgodne z normą :) i Cie oleja. LG daje 30 dni na sprawdzenie monitora i
      wyemienią na nowy jeśli bedzie uszkodzony choćby jeden bad lub subpixel.

Ewentualnie jest jeszcze dobry model 228 z tunerem TV jesli przyda CI sie telewizor
      • Gość: Gupik Re: super nowość LG L227WT ale trudno dostępny IP: *.koba.pl 26.12.07, 16:42
        ja bym kupił NEC,a 1970NX\NXp lub EIZO :)
        • Gość: kupujący Re: super nowość LG L227WT ale trudno dostępny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 17:52
          Ten NEC to na matrycy S-IPS. Czytałem, że powinno się kupować monitory na
          matrycach S-IPS i MVA, tylko że ten NEC ma dość niską jasność i kontrast.
          Czytałem, że jasność powinna być min. 300, a kontrast 1000:1.
          • Gość: akodo wystarczające parametry IP: *.chello.pl 26.12.07, 19:09
            matryce S-IPS i VA oferują lepsze kąty widzenia lepsze odwzorowanie kolorów,
            niestety potrafią smużyć więc typowo do gier używa się TN i mimo ich mankamentów
            można być zadowolonym, tym bardziej że w cenie 19" VA masz 22" TN. CO kto woli,
            wielu użytkowników nie widzi różnicy albo różnica nie jest warta dla nich takiej
            dopłaty.

Ten NEC ma b.dobre parametry ale chyba ma szybkę co nie każdy lubi (u mnie
            dyskwalifikacja)
            • lunaglass Re: wystarczające parametry 29.12.07, 00:16
              Nieprawda, że PVA smużą (SIPS już tak) - mam SM 173P+ na PVA i nic nie smuży ani
              w grach ani w filmach. Za to ma doskonałą głębię barw i szerokie kąty widzenia
              oraz ostrość i wyrazistość obrazu. Wszystkie TNy to lipa w porównaniu z PVA - w
              TNach obraz nie jest taki ostry, jest jakby mętny taki. SIPS smuży ale to są
              matryce do zastosowań profesjonalnych, gdzie ważne są kąty widzenia (praktycznie
              180st) a nie czas reakcji. TNy są niewiele szybsze od PVA, ale za to jakość
              obrazu jest nieporównywalnie gorsza od PVA. Moim zdaniem nie warto pchać się w
              TN - to już prawdę mówiąc archaik.
              • Gość: akodo sam jesteś mętny IP: *.chello.pl 29.12.07, 11:41
                akurat TN wyróżnia się dużą "ostrością" widać każdy pixel, a jeśli
                mówisz że 173P+ nie smuży to albo jesteś kłamczuchem albo pora na
                wizytę u okulisty.

Acha, TN nie jest technologią starą (bo VA również nie wymyślono
                przed pół roku) a jedynie inną więc nie pisz o czymś o czym nie masz
                pojęcia.
              • rumnieburak Re: wystarczające parametry 30.12.07, 00:54
                bla, bla, bla, bla Nie wiem o jakich TN-ach piszesz, chyba o takich z kalkulatora. Nowe TN-y są bardzo dobre, a co do tego Twojego super Samsunga to też mam poważne zastrzeżenia. Piszesz, że ma doskonałą głębię barw, a wiesz że ma przetworniki tylko 6-bitowe ? TN archaik ? no tym to już mnie rozbawiłeś :)
                • lunaglass Re: wystarczające parametry 30.12.07, 20:40
                  A jak twoje cudowne TNy wypadają pod względem kątów widzenia? Ruszysz się o 20
                  cm już mleko na ekranie.
                  > ra. Nowe TN-y są bardzo dobre, a co do tego Twojego super Samsunga to też mam p
                  > oważne zastrzeżenia. Piszesz, że ma doskonałą głębię barw
                  Jak na ten przedział cenowy ma dobrą głębię. Sam przetwornik to akurat nie
                  wszystko jeśli chcesz wiedzieć. I nie mówię, że 173P+ jest super, tylko ma kilka
                  zalet, których nie mają TNy za podobną cenę, porównując modele danego producenta.
                  > TN archaik ? no tym to już mnie rozbawiłeś :)
                  Nie wiem, czy wiesz, ale o ile jeszcze na rynku dominują TNy, o tyle producenci
                  zaczynają myśleć nad rezygnacją z tych matryc na rzecz rozmaitych odmian VA.
                  Dlatego piszę, że to archaik. Nie jest istotne, kiedy coś wymyślono, tylko czy
                  ma jakąś przyszłość. TNy w aktualnym wydaniu jak widać zaczynają znikać (na
                  razie nie z rynku, tylko z koncepcji producentów).
                • lunaglass Trochę lektury nie zaszkodzi 30.12.07, 21:01
                  pcarena.pl/page/77931/3/Przewodnik-po-matrycach-LCD/
                  www.nec-displays-pl.com/ftp/2/53/%5B1333%5D_Rodzaje_matryc.pdf
                  forum.idg.pl/index.php?showtopic=94443
                  www.lcd4you.pl/rodzaje_matryc.php
                  I się śmiejcie sami z ze swojej niewiedzy :))))))))
                  • rumnieburak Re: Trochę lektury nie zaszkodzi 01.01.08, 14:08
                    lunaglass napisał:

> sami z ze swojej niewiedzy :))))))))
                    ?
                    Czyżby giertychowa matura ? :)
                    Tak się składa, że do niedawna zajmowałem się naukwo nematykami, więc raczej nie mam się z czego śmiać.

> A jak twoje cudowne TNy wypadają pod względem kątów widzenia? Ruszysz się o 20cm już mleko na ekranie.

Chyba napisałem, że chodzi mi o współczesne monitory na TN-ach, a nie wyświetlacze do kalkulatorów. Radzę ci iść do okulisty, bo TN-y są całkiem dobre teraz. Jedyny problem z kątami to kąty w pionie(to też nie wygląda tak jak tu wyolbrzymiasz), ale jeśli człowiek wykorzystuje monitor do zabawy to nie widzę większego sensu płacenia dodatkowych kilkuset złotych.

Nie twierdzę, że TN są cudowne (sam mam FS-a na PVA). Brednie jednak piszesz o tym, że pomiędzy TN a pva/mva są lata świetlne bo tak nie jest. MVA/PVA są pod niektórymi względami lepsze od TN, a pod niektórymi gorsze o czym nie piszesz. Jeśli jesteś takim wspaniałym znawcą tematu to po prostu jesteś też kłamcą. Dlaczego nie wspominasz o srebrzeniu czy efekcie X-a ? Producenci ładują w monitory matryce TN zamiast MVA jednocześnie w katalogu wpisując że to MVA (np. Philips)., zamiast PVA ładują MVA też zaznaczając, że to PVA(np. FS, czy Samsung który zamiast swoich PVA potrafi władować AUO). Wielu ludzi znających się na rzeczy łapie się na to w pierwszym momencie i nie potrafią nawet odróżnić tych dwóch matryc. Co gorsza sprzedawcy nie wiedzą co tak naprawdę sprzedają (sprawdzone przeze mnie niedawno na przykładzie monitorów Philips i FS).

> Sam przetwornik to akurat nie wszystko jeśli chcesz wiedzieć

Oczywiście, że nie wszystko, ale jeśli na każdym z kolorów obetnie 2 bity to sama elektronika ogranicza kolory do 262tys.(czyli w zasadzie tyle co słaby TN). Niezależnie jak wspaniałą matrycę byś władował to nie uzyskasz głębi barw jak przy MVA/PVA z 8-bitowymi przetwornikami.

> Nie wiem, czy wiesz, ale o ile jeszcze na rynku dominują TNy, o tyle producenci
                    > zaczynają myśleć nad rezygnacją z tych matryc na rzecz rozmaitych odmian VA.
                    > Dlatego piszę, że to archaik. Nie jest istotne, kiedy coś wymyślono, tylko czy
                    > ma jakąś przyszłość. TNy w aktualnym wydaniu jak widać zaczynają znikać (na
                    > razie nie z rynku, tylko z koncepcji producentów).

Jak nie wiesz to nie pisz, bo się tylko błaźnisz. TN-y nie znikają. Jasne, że wychodzą MVA/PVA, ale zapotrzebowanie na LCD jest obecnie tak gigantyczne, że wszystko schodzi na pniu.

Poza tym TN-y nie znikną na rzecz MVA/PVA to LCD będą wkrótce znikać na rzecz OLED-ów (pierwsz monitory na oledach są dostępne w PL już od przynajmniej 0,5 roku). I to o oledach do produkcji, których można wykorzystać linie technologiczne LCD myślą producenci. Myślą także o innych typach wyświetlaczy jak FED-y…. O LC myśli teraz jedynie jako sposobie konstrukcji superszybkiej elektroniki wykorzystywanej w komputerach optycznych. Nie chce mi się tego rozwijać, jak chcesz to pogrzeb w internecie i dojdziesz do tego co nastukałem. Podchodź trochę bardziej krytycznie do tego co się pisze w gazetkach/portalach na zamówienie producentów i więcej respektu dla innych na forach bo to niekoniecznie muszą być puści ludzie szorujący nosem sufit. Wracam leczyć noworocznego kaca. Pzdr.
    • Gość: sdes Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.net.pl 26.12.07, 19:49
      Gateway FPD 2185W<a href="www.proline.pl/shop.php?n=gateway-fpd2185w-s-pva-
      doskonale-kolory-czern">Gateway FPD 2185W</a>
      • Gość: sami Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: 212.160.70.* 27.12.07, 12:02
        a ja tam polecam LG mam w domu dwa i dzialaja bez najmniejszych zastrzezen, a
        jezeli chodzi o model to moze LG L226WA.
        • Gość: ggf Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.cnb.com.pl 28.12.07, 12:50
          Samsung SyncMaster 226BW to najlepszy monitor w tej kategorii cenowej
          • Gość: akodo bo? przecież nie ma nawet złącza HDMI IP: *.chello.pl 28.12.07, 19:50
            • kell99 Re: bo? przecież nie ma nawet złącza HDMI 29.12.07, 01:26
              A niby po co mu hdmi? Vista wszystkim do glowy uderzyla?

PS: Te samsungi maja dvi+hdcp, czyli wystarczy.
              • Gość: akodo litości... IP: *.chello.pl 29.12.07, 11:44
                po co mu HDMI? Po to ze jesli mozna w tej samej cenie kupić monitor
                z lepszą gwarancją, o nie gorszych parametrach i obrazie i dodatkowo
                bedzie mial HDMI gdzie mozesz podlaczyc np. n-kę i oglądać ją
                PictureinPicture podczas pracy, to nie twierdzi się że monitor bez
                tych atrybutów jest NAJLEPSZYM wyborem :)

• Gość: :) litować, to się chyba trzeba nad tobą IP: 81.140.160.* 29.12.07, 12:35
                  tej N-ki chyba nie zamierzasz oglądać na TN-owskich LG których jesteś
                  fanatycznym zwolennikiem? jakość wyświetlanego na TN-ach obrazu(kąty/ilość
                  kolorów) jest żenująca w porównaniu MVA/PVA, a jedyne czym się bronią, to
                  niewiele szybszy czas reakcji. przestań człowieku wciskać bez przerwy ludziom
                  kity! jakie HD na TN-ach? fotek w miarę dobrej jakości nie da się na tym oglądać
                  bo wyświetlane kolory(cienie) praktycznie nie mają nic wspólnego z
                  rzeczywistością, a ty o HD marzysz :D:D:D

Ps. pewnie zaraz zlecą się tu fachowcy i walną kultowy tekścik: "ja mam TN-ke i
                  jestem zadowolony".
                  a ja od razu wam odpowiem: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".

nara:)
                  • Gość: akodo rozumienia tekstu ucza w podstawówce IP: *.chello.pl 29.12.07, 13:46
                    piszę o 2 monitorach na TN, o jednym ktoś napisał że jest najlepszym
                    wyborem, ja piszę o innym który za tę samą cenę ma więcej - pojąłeś?

Aha, ulituj się nad KAŻDYM posiadaczem LCD 22" mądralo bo wszystkie
                    są na matrycach TN, powiedz tym wszystkim którzy je kupili że są
                    półgłówkami a Ty wiesz lepiej z czego oni mają być zadowoleni. I
                    powiedz im żeby przypadkiem nie oglądali na nich filów i zdjęć a w
                    żadnym wypadku filmów w HD!

PS. dla Twojej wiadomości ekspercie, to nie rodzaj matrycy w jaki
                    jest wyposażony monitor determinuje ilości wyświetlanych kolorów.

nara...
                • kell99 Re: litości... 29.12.07, 18:33
                  nie rozumiesz tego co piszesz i tyle. monitory maja DVI+HDCP czyli DOKLADNIE TO
                  SAMO co hdmi. kupujesz przejsciowke za 10zl i po problemie.

wikipedia Tobie wytlumaczy co to hdcp...

PS: Ogladanie materialu HD na 22" monitorze to delikatnie mowiac niepowazne.
                  Mozna i na 15", ale po co :)
                  • Gość: akodo człowieku... 2 wejścia, pojmujesz różnicę? IP: *.chello.pl 29.12.07, 18:54
                    Przez DVI podpinasz kompa, przez HDMI odtwarzacz HD albo N-kę albo X-BOXa czy
                    Playstation3 i możesz oglądać 2 źródła sygnału na raz lub przełączać się między
                    nimi przyciskiem.

I błagam, pisz mi tu o definicjach z wikipedii które nie mają związku z tym o
                    czym mówię.

A oglądanie filmów DVD lub DIVx na 22" to chyba już w ogóle powinno oglądającego
                    wprawić w zażenowanie z własnej głupoty bo kell99 ogląda tylko na MVA?
                    Niepoważne jest mówienie że film w HD wygląda źle na 22" TN
                    • kell99 Re: człowieku... 2 wejścia, pojmujesz różnicę? 29.12.07, 19:08
                      > Niepoważne jest mówienie że film w HD wygląda źle na 22" TN

Wyglada ZLE, bo monitor musi skalowac sygnal wejsciowy do dostepnej
                      rozdzielczosci. Chyba, ze to cale genialne 'N' nie nadaje w 'prawdziwym' HD
                      czyli 1920x1080.

BTW: IMHO malo ktory monitor ma DVI i HDMI - najczesciej jest to albo, albo. Tak
                      patrze na popularne monitor - np dell ultrasharp - zarowno 24 jak i 30" maja
                      tylko dvi, podobnie jak 25" nec 2690..

aaa zapomnialem! ten co ty masz jest najlepszy na swiecie :) a pomyslales, czy
                      osoba pytajaca o monitor do 1500zl bedzie zainteresowana tym co na sile
                      polecasz? dla mnie np to bez roznicy. po to mam TV by z niego korzystac. 24" lcd
                      to jednak za malo do ogladania filmow.
                      • Gość: akodo denerwujesz mnie IP: *.chello.pl 29.12.07, 19:31
                        Nikomu nic na siłę nie polecam, odpowiedziałem na post niejakiego "Gość: ggf IP:
                        *.cnb.com.pl", który napisał "Samsung SyncMaster 226BW to najlepszy monitor w
                        tej kategorii cenowej" a Ty opowiadasz bez sensu że taki monitor się nie nadaje
                        do oglądania filmów...

Zadałem mu pytanie czemu pisze, że najlepszy, skoro są inne firmowe w tej cenie
                        z lepszą gwarancją o tych parametrach z większą liczbą wejść np. LG 226WA-WN.

skończ już ze swoimi rewelacjami na temat skalowania bo mówisz o rzeczach
                        oczywistych.

koniec
                        • kell99 Re: denerwujesz mnie 29.12.07, 19:38
                          ojej :) nie obrazaj sie. wszystko ma swoje + i -, ale chyba nie zaprzeczysz, ze
                          226BW w praktycznie kazdym tescie wypada znakomicie i jest zawsze polecany.
                          Jezeli Twoim argumentem jest brak HDMI i mozliwosci ogladania HD to odpowiadam
                          Tobie, ze wg mnie ogladanie HD na monitorze, ktory HD nie wyswietli mija sie z
                          celem i HDMI w zaden sposob tego nie naprawi.
                          • Gość: akodo dorośnij IP: *.chello.pl 29.12.07, 19:46
                            • kell99 Re: dorośnij 29.12.07, 20:05
                              no juz dorosles?.. jak brakuje argumentow to zaczyna sie obrazanie innych
                              dyskutantow?
                              • Gość: akodo jakich argumentów? IP: *.chello.pl 29.12.07, 20:20
                                o czym Ty za przeproszeniem pieprzysz? Wyjaśniłem Ci jak dziecku że ciągniesz
                                rozmowę nie na temat :)

Zastanów się nad znaczeniem słów: "TO NAJLEPSZY MONITOR"

E.O.T.

ps. nie chciałem obrazić, po prostu dyskutujesz jak moja 6 letnia chrześniaczka,
                                wyjaśniasz jej coś a ona aby postawić na swoim mówi coś nie związanego z tematem
                                - ale ma ostatnie słowo.
                                • kell99 Re: jakich argumentów? 29.12.07, 20:24
                                  czuje sie zdruzgotany twoja krytyka i twoimi niepodwazalnymi argumentami :)

ps: biegne do sklepu oddac moj LCD i kupic ten ktory polecasz. przekonales mnie:)
                                  • Gość: akodo nic nie polecam, tylko pytałem, nie Ciebie zresztą IP: *.chello.pl 29.12.07, 20:32
                                    ja wcale Cię nie krytykuję, nie wiem tylko po co i o czym Ty ze mną dyskutujesz.
                                    W żadnym miejscu nie przekonywałem Cię abyś pozbywał się swojego cuda.

EOT
    • Gość: replay Re: Jaki monitor LCD ? IP: *.icpnet.pl 29.12.07, 10:40

www.agito.pl/porady/monitory_LCD.agito.html
    • rumnieburak Re: Jaki samochód kupilibyście mając 500000 zł? 29.12.07, 19:06
      Zastanawiam się nad Mercedesem S albo ciągnikiem siodłowym MAN-a. Oczywiście chcę najlepszy samochód. Jakby ktoś chciał to mogę jeszcze zadać wiele równie bezsensownych pytań.
      • Gość: akodo Honde Civic :) IP: *.chello.pl 29.12.07, 19:33
        taka jest większość odpowiedzi na forach ;)
    • 3promile Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? 30.12.07, 22:00
      a nie żałuj sobie, dorzuć cztery dyszki: www.ceneo.pl/804313
    • Gość: esmal Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 02:56
      Samsung 22 SM 226CW Czarny - www.proline.pl/shop.php?
      prodid=SAMSUNG+22+226CW
      • Gość: Organo_2 Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 18:56
        Wszystkie TNIII są godne uwagi:
        www.proline.pl/shop.php?prodq=SM+22
    • Gość: donek Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 18:52
      Samsung SM 2232BW - najlepszy monitor wsród 22-calowców<a href="http://www.proline.pl/shop.php?n=samsung-sm-2232bw">Samsung
      SM 2232BW - najlepszy monitor wsród 22-calowców</a>
    • Gość: gucio Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 02.01.08, 06:58
      Bierz ten model- Samsung 225UW .Best of the best :-))

• Gość: Kopytko Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.forweb.pl 02.01.08, 10:06
      forum.pclab.pl/index.php?showtopic=174882&st=2940#
      • Gość: ! Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:33
        www.ceneo.pl/1027734
        w tej cenie lepszego nie znjadziesz!
    • Gość: jaca Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.eranet.pl 02.01.08, 22:04
      nie podajesz co poza ceną chciałvbyś w nim mieć ale proponuję
      1klik.pl/sklep/Monitory_LCD_cienkie_cieklokrystaliczne/Monitor_LCD_Fujitsu_Siemens_ScenicView_P19_2_19_dvi_glosniki_pivot_bialy/c304/p381141/
      mam go i jestem bardzo zadowolony :)
    • Gość: zbychu Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 10:43
      ja mam taki monitor
      www.agito.pl/19/samsung_19_lcd_sm_932mw.351.326416.html
      polecam.
    • michaol Re: Jaki monitor LCD kupilibyście mając 1500 zł? 07.01.08, 21:14
      1klik.pl/sklep/Monitory_LCD_cienkie_cieklokrystaliczne/Monitor_LCD_ASUS_PW201_20_wide_dvi_glosniki_srebrno_czarny/c304/p952344/ ja ten polecam .....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka