Dodaj do ulubionych

Regulacja obrotów wentylatorów

20.01.08, 13:45
Witam

Mam problem w wentylatorami obudowy w nowo zakupionym komputerze. Mam płytę
ASUS P5B. Ma ona system regulacji obrotów wentylatorów - ASUS Q-FAN 2. Na
płycie są gniazda do podłączenia wentylatorów obudowy - 3-pinowe (GND / +12V /
Rotation). Obudowa (Gigabyte Triton 180) ma 2 wentylatory, które posiadają
również 3-pinowe wtyczki (nie znam szczegółowych danych). Jednakże firma
składająca mi komputer nie podłączyła tych wentylatorów do płyty. Wentylatory
działają, ale oczywiście nie jest możliwa regulacja obrotów. Pytanie: czy jest
możliwe, że wentylatory są niekompatybilne z płytą ? Czy może jednak to
usterka lub błąd firmy, która ten komputer składała ?

pozdrawiam
greg
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Regulacja obrotów wentylatorów 20.01.08, 13:50
      A ile kabli odchodzi od wtyczki wentylatora?
      • g.r.e.g.1 Re: Regulacja obrotów wentylatorów 20.01.08, 16:45
        m.gregor napisał:

> A ile kabli odchodzi od wtyczki wentylatora?

Nie mogę sprawdzić w moim komputerze, bo jest zaplombowany, ale w instrukcji
        obudowy jest zdjęcie. Jest zrobione pod takim kątem, że jednego skrajnego kabla
        nie widać, ale myślę, że jest po prostu zasłonięty. Więc prawdopodobnie są 3. W
        każdym razie zdjęcie przedstawia podłączenie wentylatora do płyty głównej i jest
        opisane: "Power supply of front and rear fans", "Plug the front fan 3-pin power
        connector of the motherboard system".

pozdr
        greg
        • g.r.e.g.1 Re: Regulacja obrotów wentylatorów 20.01.08, 16:58
          Jeszcze uzupełnienie poprzedniego posta.

Trochę inna wersja instrukcji do obudowy (ale z tym samym zdjęciem) jest
          dostępna w sieci:

europe.giga-byte.com/FileList/Manual/chassis_manual_triton_en.pdf
          Zdjęcie, o którym mówiłem jest na 11 stronie na dole.

pozdr
          greg
          • m.gregor Re: Regulacja obrotów wentylatorów 20.01.08, 18:37
            1 - co mi po instrukcji? Papier zniesie wszystko
            2 - gdzies Ty kupil komputer ze jest zaplombowany? To dopiero musi byc badziewie
            w srodku...
            • g.r.e.g.1 Re: Regulacja obrotów wentylatorów 20.01.08, 20:29
              W sumie to liczyłem na jakąś konkretną poradę kogoś doświadczonego, w stylu:
              "Tego typu wtyczki to standard i jest małe prawdopodobieństwo, żeby nie chciało
              ze sobą chodzić", albo "każda firma robi inaczej i generalnie bywają z tym
              kłopoty". No ale się przeliczyłem. Wiem, że dokładnie tego problemu przez
              internet nie rozwiąże, ale liczyłem przynajmniej na jakąś ogólną opinię.

Co do plomb - komp był składany na życzenie, a plomby dają mi dodatkową
              gwarancję i serwis na zestaw. Myślę, że nie odważono by się włożyć do środka
              inne komponenty niż zamówiłem. Problem i tak ma właśnie rozwiązać serwis. Chcę
              jednak wiedzieć jak wygląda sytuacja, żeby mi, że się tak wyrażę, nie "wciskali
              kitu".

greg
              • Gość: c Re: Regulacja obrotów wentylatorów IP: 195.116.211.* 20.01.08, 20:59
                Jak masz wtyczke 3-pinową to zasze jest +12, GND i sygnał z hallotronu do pomiaru prędkości (są trzy typy tego sygnału ale nie spotkałem się z innym niż taki który daję dwa impulsy na obrót wirnika). Zrobienie pełnej regulacji obrotów wraz z jej pomiarem na wentylatorze 3-przewodowym jest mało opłacalne, zdecydowanie prościej producentowi wykorzystać wentylator 4-pinowy który daje się już swobodnie regulować i niema problemów z pomiarem prędkości.
    • Gość: kozik Re: Regulacja obrotów wentylatorów IP: *.acn.waw.pl 31.01.08, 20:25
      wlaśnie sprawdzilem.. nie wiedzialem, że Gigabyte robi obudowy.. ta jest
      naprawdę fajniutka. pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka