Dodaj do ulubionych

Instalacja skanera avision scsi, problem!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:14
Witam

Nie wiem jak zainstalować skaner AVISION 620CS Plus z interfejsem SCSI. W
zestawie jest kontroler PCI-> SCSI Adaptec AVA-1505AE, zrobiłem świeżą
instalkę Win98 potem instaluję sterowniki z dyskietki załączonej do
kontrolera, W Menadżerze Urządzeń pojawia sie w KONTROLERACH SCSI jako Karta
PCI SCSI Host Advan Sys. Po podłączeniu skanera do przejściówki nic się nie
dzieje, wgrałem nawet sterowniki do niego system go nie wykrył, przy próbie
skanowania pojawia sie komunikat

Error code:130 SCSI Mamager

Próbowałem zainstalować skaner przez kreatora instalacji skanera i kamery w
zakładce dostępne porty źródłowe wyświetla się tylko LPT i COM.

Może już ktoś instalował skaner z kontrolerem scsi i będzie wiedział jak to
trzeba zrobić aby sprawnie działało

Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 15:11
      OK, zainstalowałeś sterowniki do kontrolera SCSI, a do skanera?
      • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 15:29
        do kontrolera SCSI zainstalowałem bo system go wykrywał i jest widoczny w
        zakładce KONTROLERY SCSI, do skanera sterowniki też wgrałem ale jego system nie
        widzi :/
    • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 02.02.08, 18:26
      masz chyba błąd sterowników
      W zestawie jest kontroler PCI-> SCSI Adaptec AVA-1505AE

> jako Karta PCI SCSI Host AdvanSys

advensys to inna firma chyba juz nieistniejąca.
      Upewnij sie co do kontorlera najlepiej obejrzyj kartę to będziesz wiedział czy
      to advansys czy adaptec
      • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 00:14
        Jt. kontroler firmy domex ze scalakiem advansys i jako takiego sie instaluje
        wiec tak zrobiłem ściągnąłem sterowniki ze strony avision i teraz pokazuje błąd
        że nie może znaleźć skanera
        • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 03.02.08, 00:26
          www.elektroda.pl/rtvforum/topic933183.html
          elektroda.pl rządzi :D
          • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 00:29
            hyhyhy wiem dlatego tamten post też jest mój :)
            Zmaksymalizowałem prawdopodobieństwo że ktoś odpisze :) Nawet ktoś kto ma inny
            skaner byle żeby był na SCSI :)
            • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 03.02.08, 00:40
              hmmm. mam kontroler advansys do starej nagrywarki. Nie uzywam terminatora bo
              nagrywarka ma go w sobie. może ten skaner też ma terminator w środku? acha
              mojemu kontorlerowi to wszystko jedno jakie id ustawie i tak działa.
              Nie wiem czy to pomoze zpobacz co sie stanie jak usuniesz terminator
              • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 00:44
                to znaczy że mam przełączyć w skanerze psztyczek na Terminate OFF?
                ID ustawione mam na 6, czy w kompie też mam zmieniać ID z tej linii poleceń?
                • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 03.02.08, 00:50
                  ja tam nie ustawiam id samo się znajduje.
                  A masz wpięty taki terminator co co sie go na kablu wiesza?
                  • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 01:07
                    hmm nie są przełączniku z tyłu skanera
                    • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 03.02.08, 01:09
                      to powinien być wlączony.
            • diabel-tasmasnki Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! 03.02.08, 00:44
              acha jeszcze tak z ciekawosci chciałbym wiedzieć ten skaner to jakis dziadek czy
              nowy wyrób? Bo jeśli nowy to raczej moje dane o zniknięciu advansysa były
              nieprawdziwe.
              • Gość: xam Re: Instalacja skanera avision scsi, problem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 00:50
                Skaner to chyba z około 99 roku, kupiłem go za 18 zł na wyprzedaży w sklepie
                komputerowym :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka