Dodaj do ulubionych

Nawigacja na laptopie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 21:32
Jak najtaniej można mieć nawigację samochodową w laptopie? Widzę
jakies moduły GPS na Allegro ale który z tanich opłacalnyy a
przedewszysttkim co z mapą - wystarczy mi Polski? Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 03.04.08, 22:00
      mozesz kupic własnie taki moduł, podłączyć do notebooka, zainstalować na nim
      program z mapą i używać zamiast palmtopa. Nie rozumiem tylko skąd my mamy
      wiedzieć czy Tobie wystarczy mapa Polski? Ile to kosztuje przecież sama widzisz
      skoro oglądałaś na allegro.
    • Gość: kokos Re: Nawigacja na laptopie IP: *.dyn.optonline.net 03.04.08, 22:06
      Tani-po to tylko zeby gubil lacznosc z satelitami-czyli potrzebujesz wiecej
      emocji za kierownica.
      Nic taniego nie jest oplacalne.Poza tym uzywanie laptopa w czasie jazdy jest
      niebezpieczne, poniewaz zeby np. sprawdzic kierunek jazdy musisz odwrocic glowe
      i w sumie na kilka sekund tracisz kontakt z ruchem na drodze co jak wiesz jest
      niebezpieczne.
      Opcja jest pasazer pomagajacy w nawigacji - bezpiecznie.
      GPS-y sa male gabarytowo glownie dlatego zeby bylo mozliwe umieszczenie go np.
      na szybie - w polu widzenia ruchu drogowego.
      • Gość: bazzyl Re: Nawigacja na laptopie IP: 212.160.172.* 07.04.08, 11:15
        Nie zawsze tani znaczy znaczy gorszy, na allegro kupowałem dwa
        moduły do 130 zł i działają bez zarzutu (szybkie odświerzanie, duża
        precyzja, żadnego gubienia zasięgu, trwała bateria, obydwa bez kabli
        bo pod bluetooth), dzisiejsze moduły z niższej kategorii cenowej są
        znacznie lepsze niż bardzo drogie, ale starsze.
      • mikrix Re: Nawigacja na laptopie 08.05.08, 13:51
        Zgadzam sie z przedmowca, ze uzywanie laptopa podczas jazdy nie jest
        dobrym pomyslem. Lepiej wyposazyc sie w nawigacje a nie
        kombinowac "pod gore". Oferta gps'ow jest ogromna i na pewno
        znajdziesz w niej cos na wlasna kieszen. Ja osobiscie uzywam od
        niedawna mio moov 360. Sprawdza sie w 100%.
        • Gość: wrzosu Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 14:40
          koleżanka jasno zadała pytanie! szuka taniego, w cenie przypuśćmy około 100zł
          modułu GPS a nie kompletnego urządzenia do nawigacji za około przypuśćmy
          1000zł... na forum nalezy czytac ze zrozumieniem i odpowiadać w miarę własnej
          wiedzy rzetelnie!...
      • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 08.05.08, 15:27
        kup odbiornik oparty na chipsecie SirfStar III (może być również w wersji 2).
        Działa bezproblemowo.
        Nie nabieraj się na hasła, że odbiornik "widzi" 32 satelity. W gps nawet tyle
        nie ma ;) Poza tym max. zobaczysz połowę aktywnych, czyli ok. 12-14. I to w
        teorii ;) Bo zazwyczaj odbiorniki dostają sygnał z kilku satelit.
        I jeszcze jedno, nie musisz ustawiać odbiornika na podszybiu. Bez problemu
        działa ze schowka.
        • jay.dee Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 11:08
          Ja ciagle sie waham sie nad wyborem, ale "analizujac" rozne fora
          itp. widze, ze ludzie chwala mio wiec cos w tym chyba jest. Sam mam
          zamiar nabyc moov 360.
          • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 12:59
            moov 360 ma MioMap. To baaardzo słabiutkia mapa. Zdecydowanie polecam Auto Mapę.
            Jeśli szukasz wersji "ekonomicznej" kup najtańszą nawigację opartą na WinCE
            (koszt poniżej 400zł) i dokup licencję na AM5 (ok. 200 zł na allegro).
            • mikrix Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 13:21
              Nie uwazam, zeby MioMap byl slabiutki. Uzywam go i nie mam do niego
              zadnych zastrzezen tak jak i do samej 360'tki.
              • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 14:47
                A czy używałeś innych programów do nawigacji ? Jeśli nie to wypróbuj wersje demo
                np. AutoMapy i wtedy wrócimy do tematu ;)

• marex59 Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 13:02
            A dlaczego laptop jest niebezpieczny w czasie jazdy ? no przecież
            włącza się tryb głośnomówiący i wystarczy tylko słuchac komend,
            przecież dużo aut ma na wyposażeniu seryjnym nawigację która jest
            umieszczona w miejscu radia i też czasami trzeba wzrok rzucić na
            mapę . A po za tym laptop ma tę przewagę że ma duży ekran i o wiele
            dokładniej na nim widać. Mapę Polski można kupić już za około 320 zł
            ewentulanie ściągnąć ze sieci za darmo "co raczej nie polecam" no bo
            to już kradzeż.
            • mikrix Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 13:18
              Czasem jednak trzeba spojrzec na mape i wtedy(jesli korzystasz z
              laptopa) masz juz problem. Uwazam, ze inwestycja w dobra nawigacje,
              jest o wiele lepszym wyborem.
            • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 14:53
              opowieści o wygodnym wykorzystaniu laptopa do nawigacji w trakcie jazdy pochodzą
              chyba tylko od osób które tego nigdy nie próbowały ;) Poza tym sztywne
              zamocowanie 3kg cegiełki w samochodzie już jest nie lada wyczynem. Poza tym
              pamiętajcie w takim przypadku o skróconej żywotności hdd.
              Wyraźny ekran 3,5 cala w zupełności wystarczy do wygodnego korzystania z map.
              • mikrix Re: Nawigacja na laptopie 09.05.08, 18:15
                Dokladnie! Przewaga nawigacji jest bezapelacyjna. Poza tym wystepuja
                nawigacje z 4,3 cala (jak np. moja Mio) co w zupelnosci wystarcza.
                • Gość: Ziemowit Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:54
                  Ja rowniez jestem posiadaczem nawigacji Mio (moov 330) i z pewnoscia
                  nie zamienilbym jej na laptopa. Tego po prostu nie mozna porownac i
                  bezsensu jest wymiana argumentow skoro wiadomo, ze nawigacja jest po
                  prostu lepszym i rozsadniejszym wyborem.
                  • Gość: Janek Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 17.05.08, 13:25
                    Nawigacja w Laptopie to jakis żart. O ile jeszcze w aucie to jak cie
                    mogę, da sie od biedy jakos zamontowac i korzystac (choc osobiscie
                    sobie tego nie wyobrazam) to przeciez na wycieczke do plecaka nie
                    zabierzesz swojego lapka? albo na rower? Ja npkorzystalem z gps w
                    górach jak jezdzilem na nartach wiec notebook w funkcji gps
                    calkowicie odpada!
                    • Gość: Pimpek Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 22:13
                      Mysle, ze nawet w aucie jest to nieporozumienie. Nie ma co
                      kombinowac, skoro za stosunkowo nieduze pieniadze mozemy miec dobra
                      nawigacje.
                      • d0m1 Re: Nawigacja na laptopie 18.05.08, 13:06
                        Oczywiscie, ze tak! Ja za niecale 600zl kupilam Mio moov 200(tak
                        wiec dosc przystepna cena). Gps jest maly i poreczny czego o
                        laptopie nie mozemy powiedziec. O funkcjach tez chyba nie trzeba
                        wspominac. Bez sensu jest kombinowanie z laptopem, ktory w zalozeniu
                        nie zostal stworzony do pracy jako nawigacja.
                        • Gość: Kinder Re: Nawigacja na laptopie IP: *.aster.pl 18.05.08, 20:33
                          Ja mam Mio Moov 360 i choć jest mały to ma wystarczająco duży wyświetlacz, żebym
                          był w stanie moimi grubymi paluchami korzystać z klawiatury fonetycznej :)
                          • d0m1 Re: Nawigacja na laptopie 18.05.08, 21:50
                            U mnie w 200 wyswietlacz jest nieco mniejszy, ale nie mam z tego
                            powodu zadnych problemow ;) poza tym nawigacja mowi nam gdzie jechac
                            wiec, nie ma potrzeby ciagle wpatrywac sie w ekran :)
                            • Gość: Kimberly Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 20.05.08, 13:45
                              Ta klawiatura fonetyczna robi super robotę, dzięki nie trzeba znać
                              dokładnej pisowni ani wyszukiwać nazw na papierowych mapach co
                              szczególnie przydaje się zagranicą. Oprogramowanie trawi jakoś nasze
                              błędy w pisowni i wyrzuca wszystkie możliwe alternatywy. Naprawdę
                              super opcja!
                              • Gość: Jamnik Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 15:20
                                To faktycznie ogromne udogodnienie. W weekend bylem na Slowacji i
                                nie mialem, kompletnie zadnych problemow z wyszukiwaniem nazw.
                                Klawiatura fonetyczna swietnie sie spisuje.
    • Gość: Wiktor Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 19:32
      Lepszym wyborem bedzie inwestyca w system nawigacji, ktory jest
      stworzony wylacznie w tym celu. Wozenie laptopa w samochodzie nie
      jest dobrym pomyslem. Mozesz pomyslec nad czym z nowej serii mio np.
      moov 200. Cena jest dosc przystepna, a poza tym jest to calkiem
      niezly sprzet.
      • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 20.05.08, 23:04
        > moov 200. Cena jest dosc przystepna, a poza tym jest to calkiem
        > niezly sprzet.

Polemizowałbym ;) Lepiej kupić za te pieniądze najtańszą nawigację (299 zł) i
        wgrać automapę (allegro - 200 zł, subskrypcja roczna). Miomap jest słabiutkie.
        • Gość: Ejno Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 20.05.08, 23:54
          nie zgadzam się, że Mio map jest słabiutkie, moim zdaniem jest jak
          najbardziej porównywalne z automapą, przy czym za granicą sprawuje
          się ZNACZNIE lepiej a poza tym jest dużo bardziej intuicyjne i ma
          przyjazny userowi interfejs
          • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 21.05.08, 13:50
            > nie zgadzam się, że Mio map jest słabiutkie, moim zdaniem jest jak

ależ masz do tego prawo ;) W końcu na tym polega dyskusja. miomap jest zazwyczaj
            zachwalane przez osoby, które już kupiły taką nawigację ew. jeszcze nie używały
            innych programów ;)
            • Gość: Ejno Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 21.05.08, 21:49
              Wiadomo, że to co się samemu już ma to się lubi i zachwala.
              Osobiście nie kupuję sprzętu, z którego nie jestem zadowolony a
              jeśli już tak się zdarzy - szybko sie go pozbywam i kupuję nowy.
              Podobnie ze sprzętem AGD i samochodami :)
              • Gość: Wiktor Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 17:00
                Cos w tym jest :)Ja staram sie kupowac, rzeczy o ktorych mam juz
                jakies wstepnie sprawdzone informacje, dzieki temu zazwyczaj jestem
                zadowolony ze swojego wyboru.
              • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 22.05.08, 17:08
                > Wiadomo, że to co się samemu już ma to się lubi i zachwala

zachwala się wtedy jeśli na to zasługuje. A przez takie ogólne zachwalanie
                wszystkiego co się kupiło generuje się mity i legendy na temat sprzętu ;)
                Miałem iGo (czyli miomap), pozbyłem się tak szybko jak i kupiłem ;)
                Miałem navigona, również nie polecam.
                Jeździłem z nawigacją tomtom'a i w PL również nie polecam. Poza PL - ok.

• Gość: elmo Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:24
                  Z tego wynikaloby, ze niemal wszytskie nawigacje sa do bani. Ja
                  uzywalem asusa z ktorego bylem kompletnie niezadowolony, a niedawno
                  przenioslem sie na Mio i jestem z niego zadowolony. Nie mam zadnych
                  problemow z niedokladnymi mapami, sygnalem czy szybkoscia dzialania.
                  • Gość: Kate Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 09:16
                    Moj kolega uzywa Mio 330 i bardzo go sobie chwali. Mi spodobal sie
                    do tego stopnia, ze teraz sama zastanawiam sie nad jego zakupem.
                    Szczegolnie, ze zbliza sie okres wagacji i na pewno mi sie przyda.
                  • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 23.05.08, 11:17
                    > Z tego wynikaloby, ze niemal wszytskie nawigacje sa do bani. Ja
                    > uzywalem asusa z ktorego bylem kompletnie niezadowolony, a niedawno
                    > przenioslem sie na Mio i jestem z niego zadowolony. Nie mam zadnych
                    > problemow z niedokladnymi mapami, sygnalem czy szybkoscia dzialania.

używałeś asusa.... fajnie, tylko, że to nazwa firmy, która wyprodukowała sprzęt.
                    A na nim mogła być prawie dowolna mapa, nawet igo :D
                    Każdy z Was zachwala tak bardzo miomap, ale czy ktoś używał automapy i potem
                    wrócił do miomap i nadal stwierdził, że jest lepsza ?
                    • maximaximaximaxi Re: Nawigacja na laptopie 24.05.08, 23:03
                      No własnie ja. Używałem Automapy na Asusie, dokładnie A636. W
                      czechach zaliczył taką zawieche, że myslałem, że już nigdy nie
                      wyjadę z miasteczka po którym się kreciłem, potem po 100 krotnym
                      resetowaniu, wyjmowaniu kart i innych sztuczkach udało się go
                      włączyć i jeszcze pod Salzburgiem totalnie mu się wszystko
                      pochrzaniło i przez godzinę prowadzał mnie w kółko....Szkoda benzyny
                      i czasu, mówię poważnie....
                      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Nawigacja na laptopie IP: *.toya.net.pl 25.05.08, 01:41
                        w miastach do adresów MioMap nie ma szans - nie znam taksówkarza który
                        zamieniłby Automape na Miomap a odwrotnie bardzo często:)
                        • Gość: Zibi Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 17:22
                          Moze sa po prostu uprzedzeni :) bo najnowsza MioMapa w niczym nie
                          ustepuje Automapie.
                      • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 25.05.08, 20:06
                        skoro Twój pda zaliczył "zwiechę" to wina automapy ? :)

• Gość: Hose Re: Nawigacja na laptopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 17:29
                        Mialem podobnz problem z Asusem. Ostatnio pozczlem od kumpla nowe
                        Mio moov 360 i troszke mu pozazdroscilem. Chyba musze rozwazyc
                        przesiadke.
                        • maximaximaximaxi Re: Nawigacja na laptopie 04.06.08, 12:21
                          Oczywiście, to, że "zaliczył zawiechę" jest winą softu. Nie lubię
                          Automapy po tych wszystkich doświadczeniach i zdecydowanie wolę
                          MioMap. A czego używają taksówkarze mam w głebokim poważaniu....
                          • stratoos Re: Nawigacja na laptopie 05.06.08, 11:33
                            > A czego używają taksówkarze mam w głebokim poważaniu....

ja szczerze mówią też ;) Dla mnie to żaden argument.
                            Nie chcę nikogo namawiać i przekonywać do wyższości jednego programu nad innym,
                            to tak aby zakończyć ten wątek, który i tak zmierza do nikąd...
                            • Gość: Endi Re: Nawigacja na laptopie IP: *.subscribers.sferia.net 06.06.08, 21:37
                              Zaraz tam do niczego :) Wymiana pogladow moze sie przydac, ja tam
                              obstawiam za nawigacja a jesli chodzi o MioMap to mam o niej jak
                              najbardziej pozytywne zdanie. Nowa wersja nie rozczarowuje.
                              • Gość: Adrian Re: Nawigacja na laptopie IP: *.chello.pl 23.06.08, 16:06
                                Zdecydowanie nie, poza tym zauważam znaczną poprawę względem serii
                                C. Mam nadzieję, że kolejny update będzie już pozbawiony błedów,
                                które jeszcze nielicznie wystąpiły w ostatniej aktualizacji. Ale
                                widac, że firma dba i zmierza ku lepszemu.
                                • Gość: Maria Re: Nawigacja na laptopie IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.08, 22:29
                                  Czy mowa jest o sprzęcie, którego reklamę w telewizji teraz puszczają?
                                • Gość: Pinki Re: Nawigacja na laptopie IP: *.subscribers.sferia.net 06.07.08, 23:46
                                  Pewnie tak bedzie. Przez pare dni uzytkowalem moov 330 i byl calkiem
                                  niezly. Widac, ze Mio poszlo bardzo do przodu. Oby tak dalej...
                                  • Gość: Maria Re: Nawigacja na laptopie IP: 87.205.145.* 10.07.08, 00:03
                                    Pewnie, słyszałam, że szczególnie update map w stosunku do serii C jest porządny
                                    • Gość: Maria Re: Nawigacja na laptopie IP: 87.205.145.* 10.07.08, 00:05
                                      Poza tym podobno w grudniu szykuje się kolejny a wszystkie niedokładnosci można
                                      zgłaszać na stronie Emapa i mają być uwzglednione uwagi użytkowników przy
                                      kolejnej aktualizacji...
                    • Gość: messerr Re: Nawigacja na laptopie IP: 89.250.194.* 14.07.08, 11:21
                      Witam. Mam zarowno Mio (moov 200, 38 krajow) jak i wgralem Automape 5. I musze
                      przyznac, ze w Warszawie lepiej dziala AM. Mio nie ma niektorych ulic, przez co
                      prowadzi mnie naokolo. AM ma numeracje budynkow, dobrze podprowadza pod blok :)
                      I argument, ze uzywaja jej taxowkarze jest IMO dobrym argumentem - oni znaja
                      trasy i potrafia ocenic, kiedy mapa wybiera sensowna droge. Meczace jest rowniez
                      opoznienie komunikatow (zdarza sie byc juz za zjazdem,kiedy mio kaze zjezdzac :)
                      Inny przyklad - na AutoM pojechalem ostatnio do Twierdzy Modlin, w pewnym
                      momencie na rondzie kazala mi zjechac na 3 zjezdze - ok. Wracalem na MIO - na
                      tym samym rondzie MIO podal mi niedoklady komunikat - nakazal jechac prosto,
                      kiedy mialem zjechac na pierwszym zjezdzie (czyli jakies 90 stopni). Innymi
                      slowy, gdybym nie wiedzial jak jechac, pojechalbym na wprost, a nie w prawo.
                      Wybaczcie dluzszy opis, ale chcialem dac praktyczny przyklad. Swoja droga, mam
                      dylemat "moralny", bo nawigacje dostalem od ojca i wolalbym uzywac oryginalnej
                      mapy ;) Pozdrawiam
                      • Gość: Jimi Re: Nawigacja na laptopie IP: *.hsd1.wv.comcast.net 16.07.08, 02:40
                        Mi sie raz zdarzylo, ze mio poprowadzila mnie nie tak jak chcialem.
                        W zasadzie wg dyrektyw nawigacji dalo sie trafic, tylko ze ja bym
                        pojechal inaczej. W miescie moga sie zdarzyc takie "kwiatki", bo
                        czesto osiedla maja dziwne drogi wewnetrzne - tak jest np na
                        warszawskim Ursynowie. Nawet mieszkancy maja problem, zeby czasem
                        gdzies trafic;) Na trasie spusuje sie swietnie. Duzo ostatnio
                        jezdzilem i jestem bardzo zadowolony (nie dodalem,ze mam moova 360).
                        • Gość: Kimi Re: Nawigacja na laptopie IP: *.hsd1.wv.comcast.net 16.07.08, 23:23
                          Nie oszukujmy sie ale nie ma idealnych urzadzen. W kazdym moze sie
                          cos wydarzyc itp. Pomijajac to mysle, ze moovy to calkiem udane
                          konstrukcje a nowe mapy po ostatniej aktualizacji rowniez niezle sie
                          spisuja.
                          • Gość: Bascaberas Re: Nawigacja na laptopie IP: *.hsd1.wv.comcast.net 19.07.08, 03:57
                            To fakt, ze najnowsze mapki sa baardzo szczegolowe. Pokrycie i
                            dokladnosc jak na nasz kraj, w ktorym drogi sa w ciaglych remontach
                            jest bardzo dobre.
    • Gość: shamet Re: Nawigacja na laptopie IP: *.gemini.net.pl 30.07.08, 01:51
      Witam,
      Ja dla odmiany postaram się w temacie. Jeśli nie potrzebujesz nawigacji zbyt często (powiedzmy kilka razy w roku) to rozwiązanie z laptopem wydaje mi się całkiem rozsądne. Nie wydajesz kasy na rzeczy, które będą leżały w schowku przez 90% czasu. Proponuję odbiornik GPS Pathfinder 3101 (ok 140zł) firmy Pentagram. Tenże przez bluetooth łączy się z laptopem, do którego wgrywasz dowolne oprogramowanie do nawigacji (ja osobiście polecam AutoMapę). Często zdarza się, że jadąc służbowo z kolegą samochodem jeden z nas robi coś na laptopie, a drugi prowadzi. Dlaczegóż nie mogłaby być tam uruchomiona nawigacja, na którą od czasu do czasu spogląda osoba, która nie prowadzi i w newralgicznych punktach trasy włącza na głos komunikaty. Nie oszukujmy się. Nawigacja potrzebna jest na kilku procentach trasy, kiedy trzeba odpowiednio skręcić, lub wybrać taką, czy inną drogę. Poza tymi punktami po prostu noga na gaz i jedziemy przed siebie. Sorki za przydlugi tekst, ale wydaje mi się, że jeśli ktoś nie ma kasy, nie używa nawigacji sam i jedzie powiedzmy na wakacje z kilkoma innymi osobami w samochodzie, to rozwiązanie z laptopem nie jest takie bezsensowne. I jeszcze jedno. Nie zapomnij dokupić odpowiednią ładowarkę do laptopa :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka